Alla inlägg under augusti 2014

Av tommy norum - 28 augusti 2014 14:53


Vi får väl hoppas att programmet uppdrag granskning rensade ut de politiker nu i valet som är ansvariga för eländet i det socialdemokratiskt styrda Örnsköldsvik där politiker går in och leker företagare med skattepengar i mång miljardförluster som skattebetalarna får stå för.


I Åmål försökte man också att med skattepengar driva företag som resulterade på en förlust på 600 tusen kronor på ett år i Örnäsrestaurangen . Men ingen vill tydligen ta ansvar för fadäsen i hur man använder våra skatter varken politiker eller tjänstemän utan man fortsätter i verksamheten som ingenting har hänt. Att med samma pengar kunnat ge 1,5 årsarbetare extra inom vården det är tydligen ingenting man reflekterar över. När man sedan spär på att sparka kommunchefer i parti och minut på väldigt diffusa grunder där den man med kostnader för den senaste avsättningen fått 2 helårsarbetare inom vården eller skolan.

Men i vallistorna sätter det inga spår efter hur man sköter sitt förtroendeuppdrag det fortfarande folk som var delaktiga i det hela som vill ha fortsatt förtroende. . Demokrati pratar man om, men när inte våra politiska partier har förmågan att ändra på valsedlarna så att medborgarna blir befriade från sådana som bevisligen ställt till det när kompetensen och det sunda förnuftet inte räcker till.


Vi kan kryssa in delegater men vi får inte kryssa ut dem, det har våra politiker sett till. Det skulle ge alldeles för mycket makt till väljarna.


Politikerna i partierna vill inte lämna över förtroendet till Svenska folket som borde vara det naturliga i en demokrati att kunna rösta bort de som inte klarar att sköta sitt förtroendeuppdrag. Våra politiker har sett till att medborgarna inte kan rösta bort kandidater de vill bara ha chans att bli inröstade. Den proceduren att rösta bort det vill man sköta om själva utan att medborgarna lägger sig i.

Vi kan ju se hur det ser ut i Åmåls kommun. Här kan man slösa bort miljoner av våra skattepengar till ingen nytta, man bryr sig inte om kommunallagen, man spenderar mer än som finns i kassan, man gör i stort sett allt fel i sitt förtroendeuppdrag och som kostat medborgarna i Åmål en nertrappning av den sociala servicen på grund av slarv, okompetens, totalt saknad av sunt förnuft, inga rutiner som skyddar medborgarnas gemensamma tillgångar, men fortfarande så finns namnen med på nomineringslistorna i kommunalvalet i respektive parti.


Är det inte så här politikerförakt skapas i samhället när en liten grupp tar över, nominerar sig själva och struntar totalt i vad och hur de skött sina förtroendeuppdrag.


Så ni som vill rösta på ett parti men vill ha bort personer som man anser inte lever upp till sitt uppdrag i politiken , kryssa in personer som ligger längre ner på listan det är enda chansen för medborgarna att demonstrera hur illa man skött sitt förtroendeuppdrag och samtidigt ger en knäpp på näsan till partierna att skärpa till sig i sin nominering till partiernas vallista inför nästa val.


Listan kan göras lång när Uppdrag granskning gå in och nagelfar vad politikerna håller på med. Vänersborg, Götene, Leksand, Solna är några kommuner där man använd Skattepengarna till annat än kärnverksamheten. För att inte tala om Göteborg där man till och med höll på med brottslig verksamhet för att inte politikerna ordnat till ordentliga rutiner för att skydda medborgarna.


Det finns nog hundra tal till där politikerna skulle känna sig skärrade om de fick besök av TV teamet. Det finns också en hel del att gräva fram i Åmål när den gamla konstellationen under Centerns ledning i förra mandatperioden som skulle kännas obekvämt för en del nominerade på listorna att föra fram i dessa valtider.



 

Kommunen tillsätter krisgrupp I Örnsköldsvik

14 minuter sedan
 
 
 
  
 
 
Kommunen tillsätter krisgrupp
 

Örnsköldsviks kommun har tillsatt en krisgrupp som ska ta emot reaktionerna efter Uppdrag gransknings program.

Gruppen, som ska hantera mejl, besök och telefonsamtal, består av kommundirektör Magnus Haglund samt kommunens stabschef, säkerhetsansvarige, personalchef och informationschef.

- Vi visste ju att programmet skulle sändas, så redan förra veckan bestämde jag att vissa funktioner som vi anser är viktiga skulle samordnas så att allmänheten och medarbetare kan komma i kontakt med oss, säger Magnus Haglund.

Säkerheten i kommunhuset har också förstärkts med extra väktare.

- Vi har höjt säkerheten, förstärkt upp med mer folk som svarar i telefon och kontrollerat att våra servrar kan ta emot om det blir en ökad belastning.

Hur har det sett ut hittills?

- En liten ökad belastning på hemsidan och växeln har tagit emot fler samtal, men betydligt mindre än vi trodde, konstaterar Magnus Haglund.

  • Anna Quayle

Publicerad:28 augusti 2014 - 09:02

Av tommy norum - 28 augusti 2014 08:51

Rödgröna får egen majoritet

39 minuter sedan

 TT

Foto: TT

Med 17 dagar kvar till valet får den rödgröna oppositionen egen majoritet i en ny mätning, men opinionsklyftan har krympt sedan förra mätningen.

De fyra borgerliga regeringspartierna får tillsammans 37,7 procent mot de tre rödgrönas 48,8 procent. SD går framåt marginellt men blir inte vågmästare i mätningen, som gjorts av Ipsos för DN.

Regeringsalliansen har gått fram 2,1 procentenheter samtidigt som de rödgröna backat nästan lika mycket. Under mätperioden har fokus i medier varit på prognoser om bistrare ekonomi och ordkriget mellan Alliansens partiledare och S-ledaren Stefan Löfven om regeringsfrågan.

KD ligger precis på gränsen att trilla ur riksdagen, och Fi hamnar en procentenhet under. Samtidigt ökar M och C kring en procentenhet medan MP tappar något mer.

Flyktingutspel

Statsminister Fredrik Reinfeldts sommartal om att svenska folket måste öppna sina hjärtan inför ökade flyktingströmmar har också fått mycket medieutrymme.

– Det är svårt att säga hur statsministerns utspel om flyktingfrågan påverkat opinionen, men utifrån de här resultatet ser det inte ut som att Fredrik Reinfeldt lyckats vända upp och ner på valrörelsen, säger David Ahlin, Ipsos opinionschef, till tidningen.

Gynnade inte SD

Att utspelet skulle ha gynnat SD, vilket oppositionen hävdat, märks inte i mätningen. Partiet går fram 0,2 procentenheter.

V backar för fjärde Ipsosmätningen i rad och hamnar på 6,6 procent, kring en tredjedel av opinionsstödet har försvunnit sedan toppnoteringen på 9,4 procent i april.

– Möjligen har partiet överskattat betydelsen av frågan om vinster i välfärden, säger David Ahlin till Dagens Nyheter.

S är fortfarande största parti, tio procentenheter större än M, och ökar med marginella 0,3 procentenheter till 32,1 procent.

Ahlin konstaterar dock att regeringskoalitionen ligger på samma nivå - parkerade under 40 procent - som gällt i tidigare Ipsosmätningar i år.

– Det är ett betydande övertag för de rödgröna partierna. Även stödet för S och MP är en bra bit större än det samlade stödet för Alliansen, säger opinionschefen till DN.

Så stort stöd får partierna i procent:

Parti;Väljarstöd;i procent;Förändring*;

S;32,1;+0.3;

V;6,6;-0,4;

MP;10,1;-1,5;

M;22,1;+1,3;

C;5,1;+1,1;

FP;6,4;-0,1;

KD;4,0;-0,3;

SD;9,6;+0,2;

Övr.;4,4;-0,2;


* I procentenheter sedan föregående mätning.


Av tommy norum - 27 augusti 2014 21:22


Frågan är väl varför inte SVT i Aktuellt  också tar del av Riksdagens utredningstjänst som vars siffror SD litat på är de rätta.

Riksdagens utredningstjänst vidhåller att deras siffror är de korrekta. Någon inslag från i Aktuellt för att bekräfta detta var tydligen inte intressant medan Socialdemokraterna och TCO inställning till frågan var tydligen av mer intresse. God journalistik eller ?   TN




 Här är SVT:s dokument från regeringskansliet om kostnaderna i A-kasse frågan


OBS: Ovan tabellen står om en takhöjning till 800 kronor/dag dag 201. Det är ett skrivfel och syftar till dag 101. Felskrivningen har ingen betydelse för uträkningen. SVT.

OBS: Ovan tabellen står om en takhöjning till 800 kronor/dag dag 201. Det är ett skrivfel och syftar till dag 101. Felskrivningen har ingen betydelse för uträkningen. Foto: SVT

Av tommy norum - 27 augusti 2014 16:00

.

Det är tydligt att SVT: utfrågare heller går till regeringen för att få siffror för att sedan kritisera  SD:s förslag I A-kassan än gå till Riksdagens utredningstjänst som är en oberoende källa för att serva våra partier och politiker i utredningar som sedan partierna kan använda för sina förslag till budgetar och vallöften.

Skärpning SVT som skall var en opolitisk oberoende nyhetsförmedlare som vi borde kunna liata på. Tydligen får vi tänka om i det avseendet och även granska deras förehavande när man påstår saker som kommer från motståndarsidan för att i någon mån få Sverigedemokraterna verka oseriösa i sina budgetförslag. Riksdagens utredningstjänst vidhåller att deras siffror som man lämnat till SD är korrekta.

Frågan är väl om det inte är utfrågarna som nu får lämna arenan och ersättas med mer trovärdiga Journalister. Sista ordet i den här härvan är tydligen inte sagt ännu. 

TN



 

Åkesson till hård attack mot SVT

6 minuter sedan

SVT.se" data-start="click" data-href="http://www.svt.se/wd?widgetId=23991§ionId=532&articleId=2274555&type=embed&contextSectionId=5479&autostart=false"> TT

 
 
 
 

Åkesson till skarp attack mot SVT Foto: TT

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är hård i sin kritik mot SVT efter Utfrågningen i går, där partiets budget för höjd a-kassa ifrågasattes. – Det är snudd på skandalöst, säger Åkesson.

Det var i SVT:s utfrågning som Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson fick svara på frågor kring hur man beräknat partiets vallöften om höjd a-kassa.

Enligt beräkningar som regeringskansliets tjänstemän har gjort åt SVT har Sverigedemokraterna räknat alldeles för lågt i sin budget. Men i dag kallade Sverigedemokraterna till en presskonferens där man försvarade sina siffror – och riktade skarp kritik mot SVT.

– Om det finns oklarheter i siffrorna är det rimligt att man i sin research inför en utfrågning kontaktar oss och reder ut dem, inte kastar ut siffror som inte stämmer i direktsändning och får mig att framstå som mindre vetande, säger partiledare Jimmie Åkesson och fortsätter:

– Det är snudd på skandalöst att man gör så i en så viktig utfrågning.

Har kontaktat källan

Sverigedemokraterna har under dagen varit i kontakt med riksdagens utredningstjänst (Rut), som på partiets uppdrag räknat ut vad en sänkt a-kassa skulle kunna kosta. Och chefen på utredningstjänsten står fast vid att deras uträkning stämmer.


Detta bekräftar även riksdagens utredningstjänst till SVT.

 

”Skakigt underlag”


Samtidigt menar Åkesson att SVT:s underlag i utfrågningen är ”skakigt” och ”troligen felaktigt”. Enligt honom är det oklart vem på regeringskansliet som har fått fram de alternativa siffrorna.


Det är anmärkningsvärt att man använder ett så till synes skakigt underlag för att slå mot en partiledares trovärdighet, säger han.

Publicerad:27 augusti 2014 - 15:34

Uppdaterad:27 augusti 2014 - 15:51

Av tommy norum - 27 augusti 2014 07:00

Mycket vatten och båtar som hör en sjöfartsstad som Göteborg till.


Av tommy norum - 26 augusti 2014 18:35




SD på väg mot ännu ett succéval ?

4 timmar sedanJimmie Åkesson efter valet 2010.
Jimmie Åkesson efter valet 2010. Foto: TT
 

I kväll är det Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkessons tur att grillas i SVT:s partiledarutfrågning. Men oavsett hur grillad han blir tyder det mesta på att Åkesson kommer att stå som en av valets stora segrare. Mycket pekar på att partiet fördubblar sitt väljarstöd.

När Sverigedemokraterna kom in i riksdagen 2010 visste jublet inga gränser. Med 5,7 procent av rösterna var marginalen till fyraprocentsspärren passerad med råge.

Partiet hade i stort sett fördubblats, och med riksdagsplatsen väl etablerad skulle man nu fortsätta växa. Snabbt. Men hur har det gått?

– Å ena sidan kan man konstatera att det har gått bra, om man tittar på opinionsutvecklingen. Partiet uppfattas nu som vilket parti som helst hos en viss typ av väljare. Å andra sidan har partiet lidit av ett antal skandaler framför allt den så kallade järnrörsskandalen, kommenterar statsvetare Jenny Madestam.

Flera skandaler

Skandaler där partiets egna medarbetare avslöjas som invandringsfientliga, rasistiska och till och med våldsamma, har kostat på.

Den mest utmärkande av alla dessa skandaler, den så kallade järnrörsskandalen, där tre högt uppsatta medarbetare var inblandade i ett bråk på Kungsgatan i Stockholm med rasistiska och våldsamma förtecken, skapade stort rabalder. Men, den påverkade inte opinionen negativt. Tvärtom drog den upp Sverigedemokraternas väljarstöd till nya höjder.

– Det är många som har svårt att förstå det, att stödet för partiet växte av den här skandalen, men det handlar om bilden av att etablissemanget fördömer den här typen av parti. Partiet får en martyrroll, helt enkelt, och detta ger partiet ökat stöd, säger Jenny Madestam.

Har vässat kvinnoprofilen

Partiet har jobbat med att rensa ut olämpliga element genom att bland annat införa en så kallad nolltolerans mot rasism. Utöver detta har man skjutit in sig på bredare frågor, utöver den om flykting- och invandringspolitiken, som är partiets paradgren.

Partiet har försökt vässa sin kvinnoprofil, och kämpar bland annat för sänkt skatt för pensionärer. Ovanpå detta en starkt EU-fientlig profil.

Partiets stora ok är fortfarande dess rasistiska rötter, och det har inte saknats främlingsfientliga element bland partiets medlemmar ute i landet.

Inte minst har partiledningen haft knepiga kontakter med ungdomsförbundet, som har haft en högre främlingsfientlig svansföring, bland annat med täta och öppna kontakter med flera främlingsfientliga partier ute i Europa.

Kan nå tvåsiffrigt

Inte desto mindre ser det ut att gå bra för partiet. Från att ha legat strax under 10-procentsstrecket, ganska stabilt i ett par år nu, pekar flera opinionsmätningar på den senaste tiden på att Sverigedemokraterna har lyft ytterligare. Ett tvåsiffrigt valresultat ser inte längre osannolikt ut.

– Det kan mycket väl bli en fördubbling igen, och kanske mer därtill. Partiet har uppenbarligen medvind. Man har också lyckats skapa sig en roll och en bild av sig som att det är Sverigedemokraterna är ett parti som andra, och som man faktiskt kan lägga sin röst på. Så var det inte för fyra år sedan, säger Jenny Madestam.

Av tommy norum - 26 augusti 2014 07:00


SVD KULTUR



BERGLINS SÖNDAG





       

Av tommy norum - 26 augusti 2014 07:00

Det här skrevs i bloggen för ett år sedan. Har det skett någon förändring sedan dess tro ?


 


'Inga bra signaler Michael Karlsson (s) vårt kommunalråd ger till medborgarna när han i Pd uttalar sig i ekonomiska frågor.


Bluesen är av så viktig för sommar-Åmål så det skall vi se till att den får fortsätta säger Michael när Bluesföreningen flaggade för ett underskott som kanske sätter stopp för nästa års bluesfest.

När vårdnämnden kommer in och begär medel för ett förväntat underskott på 3 miljoner som beror på våra politikers dåliga framförhållning i LLS- omsorgen då blir det nej av principiella skäl.

Säger vi ja till vård och omsorg så skulle vi få liknande krav från annat håll. Men Michael det är för guds skull vår kärnverksamhet du behandlar så styvmoderligt. Är det inte just till den verksamheten ni politiker skall värna om i första hand.

Hur ställer man sig då till övriga flaggade underskott ?. Blir det nej av principiella skäl när man nu flaggar för ett underskott på campingen där man gjort felräkningar i budgeten på fyrahundra tusen för vilken gång i ordningen kan man fråga sig. Eller med turistorganisationens underskott på 750 000 kr där ökade personalkostnader på etthundra femtio tusen och en utebliven omorganisation som skulle gjorts för länge sedan som skulle gett en besparing på fyrahundrafemtiotusen.

Vad är det för idé att göra luftbudgetar i åratal när man sen med facit i hand aldrig lyckas att följa densamma. Hur många år har man budgeterat Örnäs camping för en liten vinst eller åtminstone ett nollresultat utan vad jag vet en enda gång lyckas hålla den. Jag tror medorgarna har tröttnat på att låta våra gäster ta del av våra kommunalskatter år ut och år in för att tillfredställa våra handlare i kommunen. Det finns betydligt viktigare hål att fylla igen med de medlen i den kommunala budgeten.

Hyr ut campingen till en privat som den ser ut i dag, det finns många intressenter som med nya idéer och i ett familjeföretag skulle kunna leva på den. Nej här skall det först ordnas med åretruntparkering för husvagnar, simbassäng, SPA och det vette gudarna allt som som dessa visionärer kommer med för förslag och  där väl Örnäsvallen får stryka på foten. Och som vanligt så är det tron på en ökad handel i Åmål som skall gynna våra lokala affärer som anses så viktig att man struntar i allt förnuft i frågan.

Lägg energi på kärnverksamheten med 100 procent det är det de mesta av oss medborgare tycker att våra skatter skall gå till i första hand. Blir det något över då först kan ni placera ut resten till andra intressenter som stup i kvarten vill ta del av dessa till högst personliga skäl som det har visat sig genom åren inte har ett dugg med kommunens utveckling att göra. Enda resultatet av de satsningarna är att våra tjänstemän och politiker  ordnat till en av Sveriges högsta kommunalskatter.   



Presentation

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6
7
8 9 10
11
12
13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Augusti 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards