Alla inlägg den 20 augusti 2014

Av tommy norum - 20 augusti 2014 16:53


Ä r det så att alla resurser går till flyktingar och anhörigeinvandring ? Glömmer vi bort att ta hand om våra egna äldre.

Något man kan fråga sig när man tar del av repotaget. Kanske dags för våra politiker att sätta Svenskarna i centrum när man fördelar våra gemensamma resurser.  




Expert: 15.000 äldre riskerar svälta ihjäl

 TTSVT.se" data-length="463" data-id="2255966-250818" data-popout-href="http://www.svt.se/wd?widgetId=23991§ionId=532&articleId=2255966&type=embed&contextSectionId=118&autostart=false" data-json-href="/wd?widgetId=23991§ionId=532&articleId=2255966&format=json&type=embed&contextSectionId=118" data-embed-href="http://www.svt.se/wd?widgetId=23991§ionId=532&articleId=2255966&type=embed&contextSectionId=118&autostart=false" data-disabled="" data-available-on-mobile="true" data-href="http://www.svt.se/wd?widgetId=23991§ionId=532&articleId=2255966&type=embed&contextSectionId=118&autostart=false" data-start="disable"> TT/SVT
 
 1 / 3
Foto: TT
 
Äldrevården i Sverige har så stora problem att liv är i fara. Det menar Yngve Gustafson, professor i geriatrik.

– Vi vet att mer än hälften av de gamla på svenska äldreboenden är undernärda. Det betyder att 15.000 personer i äldrevården svälter ihjäl.

Enligt Yngve Gustafson har det blivit lite bättre de senaste tio åren men problemet är fortfarande gigantiskt.

– Det är fortfarande väldigt, väldigt många människor som svälter i onödan, sade han när han gästade Gomorron Sverige på onsdagen.

Omkring 15.000 personer har så dåligt näringsintag att de riskerar att dö av det. Ett exempel är Georg Norberg som i kväll är med i programmet ”Sveriges bästa äldreboende – ett år senare”.

Nattfasta

– Han har en nattfasta på 16, 5 timmar. Det sätter ner hans immunförsvar. Han riskerar att drabbas av svåra livshotande infektioner. Trots att han tränar kommer han inte upp på benen, sade Yngve Gustafson.

Nattfastan, det vill säga tiden från måltiden på kvällen till frukosten, ska inte överstiga 11 timmar. Yngve Gustafson beskriver läget som att personalen ”lyfter sig i håret” men om nattfastan ska kunna kortas måste det finnas mer bemanning på kvällen och mer på morgonen.

– Då har man väldigt låg bemanning och då är det helt enkelt svårt att hinna ge de gamla mat.

Lyfter sig i håret

Personalbristen gör att alla gamla inte kan vara uppe så länge på kvällen. Man måste börja lägga dem tidigare.

Enligt Yngve Gustafson leder det till att Georg Norberg inte får någon mat mellan middagen klockan 17 och frukosten klockan 9 – alltså mycket längre än 11 timmar.

Uppgiften om att 15.000 gamla är allvarligt undernärda bygger på undersökningar av ett representativt urval av äldre personer på äldreboenden men även av personer som bor kvar hemma.

– Vi har gått hem till 832 personer på äldreboende och i hemmet, ett representativt urval av Sveriges befolkning. Då blir det ungefär 15.000 personer, säger Yngve Gustafson.   

Svårt att upptäcka

Det kan vara svårt att upptäcka undernäring. På Smedsbergets äldreboende i Lycksele, som kvällens program handlar om, missar man att Georg Norberg är undernärd. En orsak kan vara att han är lite överviktig.

–  Några av dem med allvarligast undernäring som jag träffade bland de 832 är inte magra. Det finns instrument för att upptäcka det här men för det krävs att man utbildat personalen, sade Yngve Gustafson.

Det handlar inte bara om att de gamlas nattfasta måste bli kortare. Det krävs också en inviduell bedömning av varje person.

Yngve Gustafson anser att man måste se över vilken mat som varje individ får. Vissa läkemedel gör att man har sämre förmåga att ta upp vissa näringsämnen och då krävs speciellt avpassad mat.

 

Av tommy norum - 20 augusti 2014 07:00


Michael Karlsson

   

Tydlig är att Michael Karlsson (s) har lika dåligt koll på den ekonomiska verkligheten som han hade under Centerns tid vid makten. Den blev han först varse vid när han själv fick ta över rodret trots att det fanns stora möjligheter som oppositionspolitiker med säte i kommunstyrelsen och eget kommunalråd. Tydligt är väl att han också är lika dålig bevandrad i hur den ökade flyktingmottagningen slår mot kommunens ekonomi i framtiden.


 Inflyttningen ökar befolkningen läser vi i PD där vårt kommunalråd Michael Karlsson påstår att det ur rent samhällsekonomiskt är det bra med en inflyttning.  Vi får stadsbidrag per innevånare vilket gör att vi kan titta på utveckling istället för nedskärning. Hur stor sanning är det i ett sådant uttalande kan man fråga sig när det visar sig att hela befolkningsökningen och lite till består av invandrande flyktingar med de problem i social service i skolor, språk, ingen arbetsmarknad att slussas in i, kommande bostadsproblem där allt mer områden blir segregerade med växande framtida kulturella krockar som kan bli konflikter i samhället.


Skolan behöver betydligt mer resurser både för de vuxna invandrarna och deras barn , socialbidragen ökar, den offentliga tjänstesektorn måste ökas med mer anställda för att leva upp till kommunernas skyldighet för att bistå våra nyanlända.


Så sanningen är nog att med den utvecklingsfas kommunen har befunnit sig i de senaste årtiondena så får man väl säga att Michael Karlsson är dåligt bevandrad i verkligheten hur det på sikt drabbar den offentliga servicen och kostnaderna i framtiden med en ökat flyktingmottagande i kommunen.

Flyktingarna vet sina rättigheter där de kan kräva språkundervisning i sina hemspråk. Hur har kommunen ordnat den saken t.ex och vilka ökade ekonomiska resurser har man tillsatt för den verksamheten

Nu läser vi i PD:s insändarsidor att man att på grund av sin etniska bakgrund också kräver särskild mat på dagiset med en fördyring av verksamheten.


Så Michael Karlsson att påstå att en ökning av arbetslösa flyktingar skulle bli grund för en positiv trend där nedskärningar i stället blir utveckling, det skvallrar nog om en mycket dålig verklighetsförankring av det Svenska samhället.


Sanningen är väl att det blir kommuninnevånarna som får dra åt svångremmen i framtiden där ett ökande krav på mer resurser för att leva upp till det mottagande som myndigheterna kräver för att tillgodose de nyanländas behov för att växa in i det Svenska samhället.

Solidariteten kräver sina tribut i kostnader även om våra politiker in i det längsta försökt mörka sådana verkligheter för medborgarna.

Det är inte bara i den kommunala ekonomin som det sätter spår utan också i landstingen där våra sjukhusväntrum i många fall har ett överrepresentation med invandrarbakgrund, vår tandvård blir också drabbade när våra nyanländanda använder sina rättigheter att äntligen få en tandvård som saknads i deras förra livssituation. Vi får en tryck på bostadsmarknaden i våra småkommuner som i tron att ta emot flyktingar skall bli lösningen på deras framtid men som efter ett tag visar sig bli precis tvärt om.


Kommunalråd runt om i landet vädjar nu till emigrationsverket , vi klarar inte mer inflyttning varken ekonomiskt eller bygga upp organisationer som skall klara situationerna så att våra nyanlända får en vettigt mottagande.


Den enda som hurrar för situationen är de privata flyktingmottagare som skär guld i sina mottagningsstationer runt om i Sverige.

Och det underliga är att konfronterar man våra politiker mellan fyra ögon och där ingen hör på så är de införstådda med problemen men vågar inte stå för sina åsikter officiellt med rädsla för att partipiskan och utfrysning bli resultat av deras frispråkighet. Så frågan är väl om det är partierna de representerar eller är det medborgarna ? 


 En och annan politiker skulle nog försöka sig på att komma ut till sina gräsrötter för att förstå hur tongångarna går ute i samhället för en ökad flyktingmottagning både kommunalt och nationellt.

 

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6
7
8 9 10
11
12
13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Augusti 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards