Alla inlägg den 28 augusti 2014

Av tommy norum - 28 augusti 2014 22:48


Frågan  är väl om inte Björklund (FP? har rätt att skolan, när Socialdemokraterna gjorde om skolreformen från en statlig angelägenhet till att bli en kommunal , så försvann kompetens och ersattes med politiker som mer såg till budgeten än det deras uppgift gick ut på att ordna till en skola där lärandet skulle vara det centrala. Men har man som i många kommuner politiker som ibland inte ens har en skolgång värd namnet, inte har studievana och en högskoleutbildning i botten hur skall man då kunna ordna till en bra skola där det många gånger bara är ideologin som finns som  rättsnöret i det politiska arbetet och där man många gånger kör över den enda kompetens som finns , nämligen lärarna och de tjänstemän som är satta att sköta verksamheterna. Så en övergång till ett förstatligande där skolverket med kompetenta tjänstemän styr utvecklingen är nog den enda medicinen som hjälper för att få skolan på fötter igen. Jag tror nog att många har samma syn på den punkten som Björklund , bland annat lärarna. Kanske förslaget kan ge Folkpartiet ett lyft om man fortsätter och står på sig i valrörelsen i frågan. Så nu har utfrågarna lyckas än en gång att få rubriker i kvällstidningarna om de svar eller uteblivna svar som politikerna gav under utfrågningarna. 

  TN

FP-ledaren: Skolan har lämnats över till amatörer

30 minuter sedan

SVT.se" data-length="34" data-id="2278758-1050472" data-popout-href="http://www.svt.se/wd?widgetId=23991§ionId=532&articleId=2278758&type=embed&contextSectionId=5479&autostart=false" data-json-href="/wd?widgetId=23991§ionId=532&articleId=2278758&format=json&type=embed&contextSectionId=5479" data-embed-href="http://www.svt.se/wd?widgetId=23991§ionId=532&articleId=2278758&type=embed&contextSectionId=5479&autostart=false" data-disabled="" data-available-on-mobile="true"> SVT

34 sek       
Klicka på adressen för att se inslaget
 
 
 

 Björklund: De är amatörer Foto: SVT

FP-ledaren tog till starka ord när han talade sig varm för att förstatliga skolan. Han sågade landets kommunpolitiker som ansvarar för skolan. – Det är amatörer som nu leder skolan och det fungerar inte, sade Jan Björklund.

I kväll var det dags för Jan Björklund, Folkpartiledare och utbildningsminister, att grillas i SVT:s utfrågning. Inte oväntat blev skolan ett av de stora ämnena.

Programledarna påpekade att Sverige har halkat nedåt i Pisa-mätningarna som mäter skolresultaten under tiden som Björklund varit ansvarig för skolan.

– Vi behöver ju titta på de främsta tio länderna, hur gör de för att vara så framgångsrika, sade Björklund.

”De är inte proffs”

Han betonade att han vill se en rad förändringar i skolan bland annat tidigare betyg, höjd status för läraryrket samt återförstatligande av skolan.

Att återförstatliga finns det ju inget politiskt stöd för?

–...Än, sade Björklund. Så är det med demokrati. Jag tror att många ser problemen med den kommunaliserade skolan. Skolan har lämnats över till amatörer som leder den nu i 290 kommuner. Det är kommunalpolitiker, de är inte proffs på detta.

Det är hårda ord?

– Ja, men det är så det är. Den leds av ordförande i barn- och utbildningsnämnder och skolstyrelser. Det är amatörer som nu leder skolan och det fungerar inte.

Björklund sade att Sverige ska tillhöra topp-tio i världen i Pisa-mätningarna inom tio år. När Alliansen tillträdde 2006 så låg Sverige på tionde plats i läsförståelse, i dag ligger vi på plats 38.

– De reformer vi nu gör kommer lyfta resultatet men ska vi verkligen upp i tio-i-topp så krävs det mer, sade Björklund.

Publicerad:28 augusti 2014 - 20:35

Uppdaterad:28 augusti 2014 - 22:14

Av tommy norum - 28 augusti 2014 14:53


Vi får väl hoppas att programmet uppdrag granskning rensade ut de politiker nu i valet som är ansvariga för eländet i det socialdemokratiskt styrda Örnsköldsvik där politiker går in och leker företagare med skattepengar i mång miljardförluster som skattebetalarna får stå för.


I Åmål försökte man också att med skattepengar driva företag som resulterade på en förlust på 600 tusen kronor på ett år i Örnäsrestaurangen . Men ingen vill tydligen ta ansvar för fadäsen i hur man använder våra skatter varken politiker eller tjänstemän utan man fortsätter i verksamheten som ingenting har hänt. Att med samma pengar kunnat ge 1,5 årsarbetare extra inom vården det är tydligen ingenting man reflekterar över. När man sedan spär på att sparka kommunchefer i parti och minut på väldigt diffusa grunder där den man med kostnader för den senaste avsättningen fått 2 helårsarbetare inom vården eller skolan.

Men i vallistorna sätter det inga spår efter hur man sköter sitt förtroendeuppdrag det fortfarande folk som var delaktiga i det hela som vill ha fortsatt förtroende. . Demokrati pratar man om, men när inte våra politiska partier har förmågan att ändra på valsedlarna så att medborgarna blir befriade från sådana som bevisligen ställt till det när kompetensen och det sunda förnuftet inte räcker till.


Vi kan kryssa in delegater men vi får inte kryssa ut dem, det har våra politiker sett till. Det skulle ge alldeles för mycket makt till väljarna.


Politikerna i partierna vill inte lämna över förtroendet till Svenska folket som borde vara det naturliga i en demokrati att kunna rösta bort de som inte klarar att sköta sitt förtroendeuppdrag. Våra politiker har sett till att medborgarna inte kan rösta bort kandidater de vill bara ha chans att bli inröstade. Den proceduren att rösta bort det vill man sköta om själva utan att medborgarna lägger sig i.

Vi kan ju se hur det ser ut i Åmåls kommun. Här kan man slösa bort miljoner av våra skattepengar till ingen nytta, man bryr sig inte om kommunallagen, man spenderar mer än som finns i kassan, man gör i stort sett allt fel i sitt förtroendeuppdrag och som kostat medborgarna i Åmål en nertrappning av den sociala servicen på grund av slarv, okompetens, totalt saknad av sunt förnuft, inga rutiner som skyddar medborgarnas gemensamma tillgångar, men fortfarande så finns namnen med på nomineringslistorna i kommunalvalet i respektive parti.


Är det inte så här politikerförakt skapas i samhället när en liten grupp tar över, nominerar sig själva och struntar totalt i vad och hur de skött sina förtroendeuppdrag.


Så ni som vill rösta på ett parti men vill ha bort personer som man anser inte lever upp till sitt uppdrag i politiken , kryssa in personer som ligger längre ner på listan det är enda chansen för medborgarna att demonstrera hur illa man skött sitt förtroendeuppdrag och samtidigt ger en knäpp på näsan till partierna att skärpa till sig i sin nominering till partiernas vallista inför nästa val.


Listan kan göras lång när Uppdrag granskning gå in och nagelfar vad politikerna håller på med. Vänersborg, Götene, Leksand, Solna är några kommuner där man använd Skattepengarna till annat än kärnverksamheten. För att inte tala om Göteborg där man till och med höll på med brottslig verksamhet för att inte politikerna ordnat till ordentliga rutiner för att skydda medborgarna.


Det finns nog hundra tal till där politikerna skulle känna sig skärrade om de fick besök av TV teamet. Det finns också en hel del att gräva fram i Åmål när den gamla konstellationen under Centerns ledning i förra mandatperioden som skulle kännas obekvämt för en del nominerade på listorna att föra fram i dessa valtider.



 

Kommunen tillsätter krisgrupp I Örnsköldsvik

14 minuter sedan
 
 
 
  
 
 
Kommunen tillsätter krisgrupp
 

Örnsköldsviks kommun har tillsatt en krisgrupp som ska ta emot reaktionerna efter Uppdrag gransknings program.

Gruppen, som ska hantera mejl, besök och telefonsamtal, består av kommundirektör Magnus Haglund samt kommunens stabschef, säkerhetsansvarige, personalchef och informationschef.

- Vi visste ju att programmet skulle sändas, så redan förra veckan bestämde jag att vissa funktioner som vi anser är viktiga skulle samordnas så att allmänheten och medarbetare kan komma i kontakt med oss, säger Magnus Haglund.

Säkerheten i kommunhuset har också förstärkts med extra väktare.

- Vi har höjt säkerheten, förstärkt upp med mer folk som svarar i telefon och kontrollerat att våra servrar kan ta emot om det blir en ökad belastning.

Hur har det sett ut hittills?

- En liten ökad belastning på hemsidan och växeln har tagit emot fler samtal, men betydligt mindre än vi trodde, konstaterar Magnus Haglund.

  • Anna Quayle

Publicerad:28 augusti 2014 - 09:02

Av tommy norum - 28 augusti 2014 08:51

Rödgröna får egen majoritet

39 minuter sedan

 TT

Foto: TT

Med 17 dagar kvar till valet får den rödgröna oppositionen egen majoritet i en ny mätning, men opinionsklyftan har krympt sedan förra mätningen.

De fyra borgerliga regeringspartierna får tillsammans 37,7 procent mot de tre rödgrönas 48,8 procent. SD går framåt marginellt men blir inte vågmästare i mätningen, som gjorts av Ipsos för DN.

Regeringsalliansen har gått fram 2,1 procentenheter samtidigt som de rödgröna backat nästan lika mycket. Under mätperioden har fokus i medier varit på prognoser om bistrare ekonomi och ordkriget mellan Alliansens partiledare och S-ledaren Stefan Löfven om regeringsfrågan.

KD ligger precis på gränsen att trilla ur riksdagen, och Fi hamnar en procentenhet under. Samtidigt ökar M och C kring en procentenhet medan MP tappar något mer.

Flyktingutspel

Statsminister Fredrik Reinfeldts sommartal om att svenska folket måste öppna sina hjärtan inför ökade flyktingströmmar har också fått mycket medieutrymme.

– Det är svårt att säga hur statsministerns utspel om flyktingfrågan påverkat opinionen, men utifrån de här resultatet ser det inte ut som att Fredrik Reinfeldt lyckats vända upp och ner på valrörelsen, säger David Ahlin, Ipsos opinionschef, till tidningen.

Gynnade inte SD

Att utspelet skulle ha gynnat SD, vilket oppositionen hävdat, märks inte i mätningen. Partiet går fram 0,2 procentenheter.

V backar för fjärde Ipsosmätningen i rad och hamnar på 6,6 procent, kring en tredjedel av opinionsstödet har försvunnit sedan toppnoteringen på 9,4 procent i april.

– Möjligen har partiet överskattat betydelsen av frågan om vinster i välfärden, säger David Ahlin till Dagens Nyheter.

S är fortfarande största parti, tio procentenheter större än M, och ökar med marginella 0,3 procentenheter till 32,1 procent.

Ahlin konstaterar dock att regeringskoalitionen ligger på samma nivå - parkerade under 40 procent - som gällt i tidigare Ipsosmätningar i år.

– Det är ett betydande övertag för de rödgröna partierna. Även stödet för S och MP är en bra bit större än det samlade stödet för Alliansen, säger opinionschefen till DN.

Så stort stöd får partierna i procent:

Parti;Väljarstöd;i procent;Förändring*;

S;32,1;+0.3;

V;6,6;-0,4;

MP;10,1;-1,5;

M;22,1;+1,3;

C;5,1;+1,1;

FP;6,4;-0,1;

KD;4,0;-0,3;

SD;9,6;+0,2;

Övr.;4,4;-0,2;


* I procentenheter sedan föregående mätning.


Presentation

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6
7
8 9 10
11
12
13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Augusti 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards