Alla inlägg den 4 augusti 2014

Av tommy norum - 4 augusti 2014 19:16



Han fångade blixtnedslaget på film

18 sek
Klicka på adressen för att se inslaget
 
 
 
 

Fångade blixten

Lars-Henrik Pamp på Zakrisdal i Karlstad lyckades fånga ett blixtnedslag på film.

– Jag vet inte varför jag filmade egentligen. Vi bor precis nere vid vattnet och vi såg ovädret komma in. Helt plötsligt så blev det jättemörkt och då kom det blixtar till höger och vänster så jag chansade och började filma, säger han.

Inledningsvis ser man hur Lars-Henrik filmar en mörk och blinkande himmel. Men plötsligt smäller det till rejält och blixten slår ner bara ett stenkast från platsen där han står. Lars-Henrik skriker till och springer in i huset.

– Jag blev mest rädd. Man har ju sådan otrolig respekt för åskan och vid det här nedslaget blev det en helt otrolig effekt. Målet var väl att fånga en blixt men den kom lite för nära, säger Lars-Henrik och skrattar.


Av tommy norum - 4 augusti 2014 19:15

     


Håkan Sandberg före detta Moderat har gett sig in i kommunalpolitiken igen nu iklädande som representant för Folkpartiet. Ni som gillar Håkan och hans idéer skall naturligtvis kryssa in honom så att vi får en en person från näringslivet bland alldeles för många offentliganställda som representerar väljarna i fullmäktige.


Håkan med sin erfarenhet är utan tvekan en tillgång för kommuninnevånarna där han med utgångspunkt från företagarna  kanske kan närmar sig problemen från ett annat perspektiv än de kommunanställda politikerna som många gånger mer ser till fackliga krav än till medborgarnas.


Insändaren i Synpunkt, där Håkan föreslår ett skrotande av den organisation som tar hand om tillväxten i kommunen och som numera har utökas med en centrumutvecklare för att ta hand om fastighetsägarnas problem att hitta hyresgäster till sina lokaler som gynnar handel, det kan jag hålla med om.

Även att ta tag i våra turistorganisationer för en gynnsam lösning för skattebetalarna. De organisationerna har verkligen inte rosat marknaden i sin hopplösa situation i tron att en kader tjänstemän utan den minsta erfarenhet än att arbete i en offentlig organisation skall vända besöksnäringen i Åmål i rätt riktning.


Men Håkan att tro att en tjänsteman som har erfarenhet av näringslivet skulle ha bättre förutsättningar för att tillfredställa företagarnas önskningar, det är nog dömt att misslyckas.


För inte så länge sedan så hade vi den organisationen, där en före detta vd i ett stort Åmålsföretag anställdes för just den uppgiften, men där våra politiker snart insåg att det gav inget lyft för kommunen.


Nog måste väl en ny organisation betalda med skattemedel har en annan huvuduppgift än att göra våra bortskämda företagare på gott humör för att i ankäter sedan prisa kommunen för deras insatts.

Nog kan våra företagare både i industrin , besöksnäringen , hantverk kunna vara så kreativa så de kan ordna till sina egna problem där samarbete är en av hörnstenarna utan att behöva hjälp av skattebetalarna för den utvecklingen.

Våra skattepengar behövs betydligt mer i kärnverksamheten än att slösa pengar på organisationer som sedan visar sig inte klara sina utsatta mål. 

En del av problemen med kommunikationen mellan politiker, tjänstemän  och våra företagare är väl att en del tror sig ha rätt till någon gräddfil för att få jobb där bostadsorten inte priset och kvalitén skall vara avgörande. Vi har haft företagare som även varit ledande i företagarorganisationer som  har bråkat och hotat för att man inte blev tilldelade arbeten men där tjänstemän satt ner foten och klargjort att det är medborgarna de representerar i sitt uppdrag inte lokala företagare. Sådana tendenser från ledande företagare i organisationer kan även sätta sina spår i förfrågningar om hur man ser på samarbetet mellan parterna.  


Med erfarenhet och analysen av de politiska besluten som fattas och skärskåda om målen blivit uppfyllda, den är inte våra politiker det minsta intresserade att ta del av, utan fortsätter i samma spår med samma dåliga resultat år ut och år in, man kan inte göra annat än sucka över eländet hur man disponerar våra skattemedel till ingen nytta mer än att det försörjer en massa tjänstemän som slipper gå arbetslösa.

Av tommy norum - 4 augusti 2014 19:00



 
Ingen bild

Håkan Sandberg

Måndag 4 aug 13:42

Tommy,
bakom mitt förslag ligger en önskan att flytta initiativ från kommun till näringslivet. Som jag skrev skulle en sån ändring också spara pengar som kan användas på bättre sätt. Du skriver att vi för inte så länge sedan hade den organisation jag föreslår. Så var inte fallet utan då anställdes den f.d vd`n i kommunen. Vad jag efterlyser är en organization utanför den kommunala byråkratin. Ett samlat näringsliv som står på egna ben - även i relationen med kommunen. Förslag om ett föreningsbidrag kan vara den uppmuntran som behövs för att företagen skall bli intresserade.

Av tommy norum - 4 augusti 2014 06:45





Hamas har en cynisk syn på människoliv


 Privat

Foto: Privat

"Jag är till skillnad från Dror Feiler stolt över min tid som värnpliktig bland fallskärmsjägarna. Om Israel för ett ögonblick lade ner sina vapen hade ett ohyggligt folkmord av judar ägt rum", replikerar svensk-israeliska soldaten Anders.

Mellanöstern
 
 
 Privat
AndersTidigare soldat i israeliska armén

Klockan 06.00 i lördags vaknade jag av att flyglarmet ljöd i Tel Aviv. Yrvaket samlades vi alla som bor på samma våning i skyddsrummet, unga och gamla, inklusive föräldrar med en bebis. Konversationen därinne handlar mest om ifall någon hörde en ”boom”, som det kallas när Järnkupolen skjuter ner inkommande raketer.

Dror Feiler från sin trygga plats i Sverige får säkert inte sin nattsömn störd.

Han kan från sin trygghet komma med moraliska pekpinnar om vad Israel bör eller inte bör göra i respons till raketregnet eller tunnlarna som har grävts under gränsen i syfte att kidnappa och döda israeler. Dror Feiler behöver inte heller leva med konsekvenserna av ett eventuellt felaktigt beslut, vars skador kan bli omöjliga att reparera.

Jag har förstått att Dror Feiler är musiker, men när det gäller Israel-Palestinakonflikten verkar han endast kunna ta en enda (falsk) ton. Dror Feilers försök att bygga sig en politisk karriär i Sverige på denna konflikt finner jag motbjudande.

Det största problemet med hans synsätt och hans debattartikel hos SVT Opinion är att det endast kan finnas en bov i dramat. Israel är sannerligen inte perfekt, ibland företräds vi av demokratiskt valda ledare som för en annan politik än den jag kanske hade önskat.

De flesta israeler anser liksom jag själv att vårt militära styre av Västbanken måste avvecklas. I debatten kring fredsförhandlingarna deltar politiker från vänster och höger, hökar och duvor, tankesmedjor och journalister.

Det Dror Feiler har att tillföra har redan debatterats till leda under tiotals år.

Dror Feiler tycks mena att man endast kan förstå det som händer idag utifrån ockupationen. Han bortser därmed från alla övriga faktorer som spelar en roll. Hur förklarar Dror Feilers varför Egypten på senare tid sprängt tiotals tunnlar från Gaza och inte vill ta i Hamas med tång?

Hur förklarar han att de sedvanliga fördömanden av Israel från arabförbundet varit relativt milda? Uppenbarligen ser dessa länder något hos Hamas som Dror Feiler missar.

Hur förklarar Dror Feiler varför Hamas brutit mot samtliga vapenvilor?

Senast skedde detta i fredags då man i en tunnelattack dödade två soldater och enligt uppgifter kidnappade officeren Hadar Goldin, som sedermera förklarats död, över en timme efter att den av FN och USA medlade vapenvilan inträtt.

Då fredsförhandlingarna som bekant misslyckats gång på gång kan man se tillbakadragandet från Gaza som en testballong. Vad skulle hända om man gav Gaza en chans att  forma sin egen framtid?

Under de senaste nio åren har vi sett resultatet. Dror Feiler nämner Hamas demokratiska valseger, men då den gode riksdagskandidatens demokratibegrepp verkar något förvirrat reder jag gärna ut begreppet något.

Demokrati innebär faktiskt inte att man slaktar det besegrade partiets medlemmar och sedan aldrig ger folket chansen att rösta på nytt. Hur anser Dror Feiler att det står det till idag med den lokala demokratin i Gaza? Är den förenlig med Hamas totala inskränkande av kvinnors och homosexuellas rättigheter?

Om man inte har den extrema oturen att vara belastad med Dror Feilers ideologiska skygglappar är det hela inte så komplicerat. Man behöver inte gå längre än till Hamas egna stadgar för att förstå varför permanent konflikt råder med Hamas vid makten. Hamas vill upprätta en islamistisk teokrati som ska ersätta staten Israel.

Hamas planerar med extrem långsiktighet och cynisk syn på människoliv oavsett om det är frågan om israeler eller palestinier. Vad spelar således tusentals civila offer för roll idag om de når en slutlig seger om 50 eller 100 år?

Jag är till skillnad från Dror Feiler stolt över min tid som värnpliktig bland fallskärmsjägarna. Till skillnad mot honom förstår jag att om Israel för ett ögonblick lade ner sina vapen hade ett ohyggligt folkmord av judar ägt rum. Av mina vänner och grannar.

Jag kan anse att det militära styret av Västbanken och blockaden av Gaza är djupt olyckliga, samtidigt som jag som reservist i armén skulle göra min plikt i kampen mot Hamas om jag blev kallad.

Det går faktiskt att hålla fler tankar i huvudet samtidigt. Något som vore önskvärt även hos en kandidat till den svenska riksdagen.

Publicerad:4 augusti 2014 - 10:35

Uppdaterad:4 augusti 2014 - 10:36

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6
7
8 9 10
11
12
13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Augusti 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Skapa flashcards