Alla inlägg den 26 augusti 2014

Av tommy norum - 26 augusti 2014 18:35




SD på väg mot ännu ett succéval ?

4 timmar sedanJimmie Åkesson efter valet 2010.
Jimmie Åkesson efter valet 2010. Foto: TT
 

I kväll är det Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkessons tur att grillas i SVT:s partiledarutfrågning. Men oavsett hur grillad han blir tyder det mesta på att Åkesson kommer att stå som en av valets stora segrare. Mycket pekar på att partiet fördubblar sitt väljarstöd.

När Sverigedemokraterna kom in i riksdagen 2010 visste jublet inga gränser. Med 5,7 procent av rösterna var marginalen till fyraprocentsspärren passerad med råge.

Partiet hade i stort sett fördubblats, och med riksdagsplatsen väl etablerad skulle man nu fortsätta växa. Snabbt. Men hur har det gått?

– Å ena sidan kan man konstatera att det har gått bra, om man tittar på opinionsutvecklingen. Partiet uppfattas nu som vilket parti som helst hos en viss typ av väljare. Å andra sidan har partiet lidit av ett antal skandaler framför allt den så kallade järnrörsskandalen, kommenterar statsvetare Jenny Madestam.

Flera skandaler

Skandaler där partiets egna medarbetare avslöjas som invandringsfientliga, rasistiska och till och med våldsamma, har kostat på.

Den mest utmärkande av alla dessa skandaler, den så kallade järnrörsskandalen, där tre högt uppsatta medarbetare var inblandade i ett bråk på Kungsgatan i Stockholm med rasistiska och våldsamma förtecken, skapade stort rabalder. Men, den påverkade inte opinionen negativt. Tvärtom drog den upp Sverigedemokraternas väljarstöd till nya höjder.

– Det är många som har svårt att förstå det, att stödet för partiet växte av den här skandalen, men det handlar om bilden av att etablissemanget fördömer den här typen av parti. Partiet får en martyrroll, helt enkelt, och detta ger partiet ökat stöd, säger Jenny Madestam.

Har vässat kvinnoprofilen

Partiet har jobbat med att rensa ut olämpliga element genom att bland annat införa en så kallad nolltolerans mot rasism. Utöver detta har man skjutit in sig på bredare frågor, utöver den om flykting- och invandringspolitiken, som är partiets paradgren.

Partiet har försökt vässa sin kvinnoprofil, och kämpar bland annat för sänkt skatt för pensionärer. Ovanpå detta en starkt EU-fientlig profil.

Partiets stora ok är fortfarande dess rasistiska rötter, och det har inte saknats främlingsfientliga element bland partiets medlemmar ute i landet.

Inte minst har partiledningen haft knepiga kontakter med ungdomsförbundet, som har haft en högre främlingsfientlig svansföring, bland annat med täta och öppna kontakter med flera främlingsfientliga partier ute i Europa.

Kan nå tvåsiffrigt

Inte desto mindre ser det ut att gå bra för partiet. Från att ha legat strax under 10-procentsstrecket, ganska stabilt i ett par år nu, pekar flera opinionsmätningar på den senaste tiden på att Sverigedemokraterna har lyft ytterligare. Ett tvåsiffrigt valresultat ser inte längre osannolikt ut.

– Det kan mycket väl bli en fördubbling igen, och kanske mer därtill. Partiet har uppenbarligen medvind. Man har också lyckats skapa sig en roll och en bild av sig som att det är Sverigedemokraterna är ett parti som andra, och som man faktiskt kan lägga sin röst på. Så var det inte för fyra år sedan, säger Jenny Madestam.

Av tommy norum - 26 augusti 2014 07:00


SVD KULTUR



BERGLINS SÖNDAG





       

Av tommy norum - 26 augusti 2014 07:00

Det här skrevs i bloggen för ett år sedan. Har det skett någon förändring sedan dess tro ?


 


'Inga bra signaler Michael Karlsson (s) vårt kommunalråd ger till medborgarna när han i Pd uttalar sig i ekonomiska frågor.


Bluesen är av så viktig för sommar-Åmål så det skall vi se till att den får fortsätta säger Michael när Bluesföreningen flaggade för ett underskott som kanske sätter stopp för nästa års bluesfest.

När vårdnämnden kommer in och begär medel för ett förväntat underskott på 3 miljoner som beror på våra politikers dåliga framförhållning i LLS- omsorgen då blir det nej av principiella skäl.

Säger vi ja till vård och omsorg så skulle vi få liknande krav från annat håll. Men Michael det är för guds skull vår kärnverksamhet du behandlar så styvmoderligt. Är det inte just till den verksamheten ni politiker skall värna om i första hand.

Hur ställer man sig då till övriga flaggade underskott ?. Blir det nej av principiella skäl när man nu flaggar för ett underskott på campingen där man gjort felräkningar i budgeten på fyrahundra tusen för vilken gång i ordningen kan man fråga sig. Eller med turistorganisationens underskott på 750 000 kr där ökade personalkostnader på etthundra femtio tusen och en utebliven omorganisation som skulle gjorts för länge sedan som skulle gett en besparing på fyrahundrafemtiotusen.

Vad är det för idé att göra luftbudgetar i åratal när man sen med facit i hand aldrig lyckas att följa densamma. Hur många år har man budgeterat Örnäs camping för en liten vinst eller åtminstone ett nollresultat utan vad jag vet en enda gång lyckas hålla den. Jag tror medorgarna har tröttnat på att låta våra gäster ta del av våra kommunalskatter år ut och år in för att tillfredställa våra handlare i kommunen. Det finns betydligt viktigare hål att fylla igen med de medlen i den kommunala budgeten.

Hyr ut campingen till en privat som den ser ut i dag, det finns många intressenter som med nya idéer och i ett familjeföretag skulle kunna leva på den. Nej här skall det först ordnas med åretruntparkering för husvagnar, simbassäng, SPA och det vette gudarna allt som som dessa visionärer kommer med för förslag och  där väl Örnäsvallen får stryka på foten. Och som vanligt så är det tron på en ökad handel i Åmål som skall gynna våra lokala affärer som anses så viktig att man struntar i allt förnuft i frågan.

Lägg energi på kärnverksamheten med 100 procent det är det de mesta av oss medborgare tycker att våra skatter skall gå till i första hand. Blir det något över då först kan ni placera ut resten till andra intressenter som stup i kvarten vill ta del av dessa till högst personliga skäl som det har visat sig genom åren inte har ett dugg med kommunens utveckling att göra. Enda resultatet av de satsningarna är att våra tjänstemän och politiker  ordnat till en av Sveriges högsta kommunalskatter.   



Presentation

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6
7
8 9 10
11
12
13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Augusti 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards