Alla inlägg den 16 augusti 2014

Av tommy norum - 16 augusti 2014 07:00

  


Sunnanå hamn i Mellerud speglar väl på sitt sätt politikers optimism på sin egens kommuns förutsättningar för att expandera. Här har man skapat ett drömprojekt som fullt utbyggt skulle bli en höjdare för de boende där närheten till vatten och båtplatser skulle göra boendet unikt. Men med en kräftgång i utvecklingen på arbetsmarknad gör det osäkert för många att investera i ett nytt boende med de förutsättningar som bjuds i kommunen. Hade en liknande projekt presenterats i en expanderande kommun med framtidstro och en bra arbetsmarknad hade projektet varit färdigbyggt för länge sedan. Åmål är också i samma situation där medborgarna aktar sig för att sätta sig i en hög låneskuld i en kommun som har över 11% arbetslöshet och där man har svårt att se någon ljusning i den närmaste framtiden.


 

   

Så här presenteras det tänkta drömprojektet i Sunnanå hamn , där väl den högra nedre halvan kan anses vara färdigbyggt där det till hundra procent handlar om fritidsbebyggelse men som inte ger några skatteintäkter till kommunen

 

Längs ut i området ligger de flytpontonbyggda fritidshusen med egen båtplats utanför dörren men som också var upphovet till Länsstyrelsens ogillande i placeringen som uppdagades i en överklagan av hela projektet och där det kom fram att Melleruds politiker och tjänstemän inte var pålästa på bygglagen fullt ut när man godkände projektets

utformning .


Klicka på bilderna för större format

      


För att blidka länsstyrelsens tjänstemän så fick 2 pontoner flyttas in i en mindre lagun som gick in via en egen kanal där ett litet fiskaläger är placerat vid inloppet.. Inget dåligt byte för de fastighetsägare som blev drabbade av flytten vill jag påstå. Bakom husen längs in i lagunen kan man skymta det enda åretrunt boende i området. Tyvärr så saknas det fortfarande köpare till många av husen.


 

Det finns många åsikter om området där fritidshusen är placerade. I mitten på Augusti en vardag kan man i alla fall konstatera att området verkar dött med mycket få bilar på parkeringarna. Området lever väl upp i semestertider får man hoppas.

Klicka på bilderna för större format

 

 


Onekligen är området placerat i en miljö där båtar och vatten är navet i området och som av många är en förutsättning för att njuta av sommaren fullt ut.  

 


Men så här ser det ut nu i det projekt som skall bli åretruntboende men där man väntar på hugade spekulanter som skall fylla ut området som är cirkeln på presentationskartan av området  i början av inslaget och som kommer att göra det till ett litet paradis på sitt sätt. Men frågan är väl om utvecklingen i Dalsland och framförallt Mellerud gör att några vågar satsa i ett nytt boende på området..



Tyvärr så har nog våra politiker för stora förhoppningar på att det är nyproducerade områden som skall locka folk att vilja bo i kommunerna. Det är nog arbetsplatser med nya jobb som är motorn i en kommuns utveckling. Åmåls politiker hade ju stora förväntningar på Höganäs man har lika stora förväntningar på Måkeberg men om den typen av investeringar skall kunna ge resultat för en positiv utveckling så måste det nog komma till nya arbetstillfällen också . Annars blir det nog bara drömmar hos våra politiker och tjänstemän men som sällan aller aldrig uppnår det resultat man fantiserade om .





 



Av tommy norum - 16 augusti 2014 07:00


Sommaren lider mot sitt slut ser vi på besökssekvensen på våra turistmagneter där väl Håverud hör till de mest besökta turistmålen i Dalsland. En glassmedja hör till dragplåstren i Håveruds center. Förövrigt verkar det en aning dött runt hela anläggningen i dags datum. Det regniga vädret vid besöket var kanske en bidragande orsak till detta . 

Från att varit en av de mest solrika somrarna i mannaminne så får man väl säga att resenärerna på denna turbåt   fick maximal otur i vädersituationen när man lyckas pricka in en regndag vid sitt besök på kanalen.  
   
 

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6
7
8 9 10
11
12
13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Augusti 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards