Alla inlägg den 5 augusti 2014

Av tommy norum - 5 augusti 2014 08:25



Gick inte på TV-ligans bluff

1 min 57 sek          Klicka på adressen för att se inslaget
 
 
 Genom att utge sig för att vara TV-reperatörer har två personer lurat äldre människor på pengar i Storgöteborg den senaste månaden.

Ett 20-tal anmälningar har gjorts till polisen som tror att man kommer att gripa gärningsmännen. En som som genomskådade bluffen var 93-åriga Birgitta.

I torsdags fick hon ett märkligt telefonsamtal. I andra änden av luren förklarade en person att Birgittas TV hade varit ur funktion mellan sju och nio på morgonen. Ett problem som var tvungen att åtgärdas så fort som möjligt för att det inte skulle inträffa igen. Personen föreslog att två reperatörer skulle komma hem till Birgitta och fixa problemet. Men Birgitta fattade direkt att allt inte stod rätt till. 

- Hur visste de att min TV hade varit ur funktion mellan sju och nio? De kan ju inte ha vetat att jag överhuvudtaget haft min TV på den tiden. Så jag tänkte genast att det här är något fel, säger Birgitta.

Polisen är dem på spåren

Birgitta är inte ensam om att ha blivit uppringd. Polisen har under den senaste månaden mottagit ett 20-tal anmälningar där äldre varit med om samma scenario. I flera fall har gärningsmännen lyckats att komma över de äldres bankkort som sedan tömts på pengar. Tidigare i sommar inträffade även bedrägerier i Stockholm som följde samma mönster och polisen tror att det rör sig om samma personer.

- Vi jobbar på här och har väldigt gott spaningsuppslag så jag tror att vi löser det här ganska så snart, säger Lennart Ronnebro, poliskommissarie i Storgöteborg.

Vad tänker man som polis när man utreder sådana här brott?

- Det är en oerhört cynisk brottslighet. Just att man ger sig på äldre som då känner sig otrygga, säger Lennart Ronnebro.

Vill varna andra

Birgitta som blev illa berörd av att någon försökte lura henne vill nu varna andra för den här typen av bedragare.

- Det är viktigt att så många som möjligt får reda på det här och att man alltid är vaksam. Man måste vara försiktig med vem man släpper in i sin lägenhet, säger Birgitta.


Birgitta, som vill vara anonym, heter egentligen något annat.

Publicerad:5 augusti 2014 - 07:10

Uppdaterad:5 augusti 2014 - 07:51

Av tommy norum - 5 augusti 2014 07:00


Det här var infört i bloggen för två år sedan där då kronprinsessans skräddare ställde ut på gården.





 

von Echstedtska Gården ligger i Västra Smedbyn i Kila socken, Säffle kommun, Gården uppfördes under åren 1762-1764 av assessorn vid Kungliga Myntverket Bengt von Echstedt. Utsidan har karolinsk prägel. På insidan blommar rolokon bland annat i väggmålningarna. Ett lusthus och hemlighus flankerar på ömse sidor huvudbyggnaden, nedanför ligger dubbla par flygelbyggnader. Hemlighuset har unika takmålningar som föreställer gårdsherren med sin första hustru elegant sitta på avträdet med uppvaktande tjänare. Vid gården finns en apelgård med gamla värmländska äppelsorter.

Gården hotades i början av 1900-talet att flyttas till Skansen men undgick detta genom att Värmlands Museum köpte gården 1939. Byggnaderna och interiörer restaurerades grundligt på 1950-talet, 1992-93 och även senare. Gården är byggnadsminnesförklarad och hålls öppen som museum sommartid. Förutom kafé och galleri har man återkommande konserter, exempelvis den årliga Bellmandagen i juli.


       
klicka på bilderna för större storlek. 
 
 
 
hemlighuset
 
 
     
Klicka på bilderna för större storlek
 
 
cafeét med galleri
 
 
   
klicka på bilderna för större storlek. 
 

Flygelbyggnaden till höger  totalförstördes vid en brand för några år sen. Är nu återuppbyggd  till hur den såg ut före branden.


Spännande rokokoinredning, landets vackraste dass och har du tur kanske gårdens osaliga piga glider förbi! En tur till von Echstedtska gården kan innehålla mycket.

 
  
   
    

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6
7
8 9 10
11
12
13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Augusti 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards