Inlägg publicerade under kategorin opinionsmätningar

Av tommy norum - Fredag 17 mars 07:00


Sverigedemokraterna växer så det knakar. Om den här tendensen håller sig till valet så kommer SD bli det största partiet 2018. Medan väljarna flyr Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Moderaterna så växer Centern och Sverigedemokraterna så det knakar i opinionsmätningarna. Till och med KD har kravlat sig upp över 4% strecket. Kanske är det en del moderat sympatisörer och en och annan Liberal som tröttnat på Björklunds  politik där man  tycks tro att en ökning av lönerna löser alla problem. .

   

Trots intensiva försök från både media och politikeretablissemanget att sätta stopp för SD:s framfart så har medborgarna genomskådat alla försök att med desinformation göra partiet oseriöst utan fortsätter att ge partiet sitt stöd i opinionsmätningarna.

 

Den tiden är förbi när media ensamma på täppan kunde dirigera väljarna åt vilket håll de skulle gå i politiken. Nu finns det andra kanaler att söka information på till förtret för media maffian.  Att det sedan finns vanliga medborgare som också försöker ge bränsle till brasan med mer eller mindre oseriösa påståenden om SD på Facebook sidorna ger väl närmast ett patetiskt intryck när de mestadels rör sig så långt från verkligheten man kan komma i sin naiva drömvärld. .  

 

 


Anna Kinberg Batras kris blir allt djupare.

 

En ny mätning från Aftonbladet/Inizio visar att Moderaterna tappar kraftigt och nu bara har stöd av 17,6 procent.

Sedan valet har partiet tappat var fjärde väljare.. Men kan man vänta sig något annat när man har en partiledning som inte riktigt vet vilken fot man skall stå på i politiken.

 

tn

ANNONS
Av tommy norum - 17 november 2016 11:22




Opinionsbransch i kris - ger osäkra prognoser

Bara att konstatera när vi tar del av de Novembermätningar 2016 som är klara. Man kan som läsare konstatera siffror som speglar verkligheten är dold i dunkel. Professorerna sliter sina gråa hår för att komma fram med en förklaring varför man misslyckats så totalt i val efter val på senare tid.



INIZEO

Period

RegeringenOppositionenÖvrigaAlliansen
(M, L, KD, C)
Rödgröna
(S, MP, V)
Blockskillnad
(procentenheter)
Källa
SMPVMLKDCSDFIAndra
            
November 201625,7 %4,2 %8,0 %22,0 %4,1 %3,5 %8,6 %21,5 %Andra2,5 %38,2 %37,9 %


DEMOSKOP

Period

RegeringenOppositionenÖvrigaAlliansen
(M, L, KD, C)
Rödgröna
(S, MP, V)
Blockskillnad
(procentenheter)
Källa
SMPVMLKDCSDFIAndra
            
November 201627,8 %4,6 %8,4 %23,6 %4,8 %2,5 %7,8 %17,6 %2,0 %0,9 %38,7 %40,8 %

Bara att konstatera när vi tar del av de oktobermätningar 2016 så kan  läsare konstatera att  siffror som speglar verkligheten även här är dold i dunkel.




SIFU

Period

RegeringenOppositionenÖvrigaAlliansen
(M, L, KD, C)
Rödgröna
(S, MP, V)
Blockskillnad
(procentenheter)
Källa
SMPVMLKDCSDFIAndra
            
Oktober 201625,9 %4,7 %8,2 %25,0 %5,4 %2,8 %8,3 %16,8 %2,1 %0,9 %41,5 %38,8 %

NOVUS

Period

RegeringenOppositionenÖvrigaAlliansen
(M, L, KD, C)
Rödgröna
(S, MP, V)
Blockskillnad
(procentenheter)
Källa
SMPVMLKDCSDFIAndra
            
Oktober 201626,2 %4,5 %7,5 %22,9 %5,7 %2,9 %8,3 %18,7 %2,2 %1,1 %39,8 %38,2 %

IPSOS

Period

RegeringenOppositionenÖvrigaAlliansen
(M, L, KD, C)
Rödgröna
(S, MP, V)
Blockskillnad
(procentenheter)
Källa
SMPVMLKDCSDFIAndra
            
Oktober 201625 %5 %8 %24 %7 %2 %7 %19 %2 %2 %40 %38 %

YOUGOV

Period

RegeringenOppositionenÖvrigaAlliansen
(M, L, KD, C)
Rödgröna
(S, MP, V)
Blockskillnad
(procentenheter)
Källa
SMPVMLKDCSDFIAndra
            
Oktober 201622,2 %3,2 %7,7 %22,4 %5,1 %4,9 %6,4 %24,3 %2,5 %1,3 %38,8 %33,1 %

SENTIO

Period

RegeringenOppositionenÖvrigaAlliansen
(M, L, KD, C)
Rödgröna
(S, MP, V)
Blockskillnad
(procentenheter)
Källa
SMPVMLKDCSDFIPPAndra
             
Oktober 201623,5 %2,4 %9,7 %19,5 %5,9 %4,1 %8,7 %21,7 %2,4 %1,9 %0,2 %38,2 %35,6 %




Inte lätt att göra en rättvis bedömning med sådana variationer i utslaget hos de olika prognosmakarna





ANNONS
Av tommy norum - 29 oktober 2016 07:00


Sverigedemokraterna större än Moderaterna. Centern går fram men Miljöpartiet har Svenska folket tröttnat på enligt mätningen i Oktober. Socialdemokraterna största parti med en ökning sedan Septembermätningen.     





 



Hela mätningen för oktober månad — septembermätningen inom parentes

Moderaterna 19,5 (21,0)
“Liberalerna” 5,9 (4,9)
Centerpartiet 8,7 (6,8)
Kristdemokraterna 4,1 (2,8)

Socialdemokraterna 23,5 (21,5)
Vänsterpartiet 9,7 (8,6)
Miljöpartiet 2,4 (4,8)

Sverigedemokraterna 21,7 (24,5)

Av tommy norum - 23 oktober 2016 07:00



Trotts intensivt propagandaspel  mot Sverigedemokraterna så fortsätter partiet att växa. Dagligen ser vi i dagspressen hur medias krönikörer och ledarskribenter angriper SD. Politikerna i de etablerade  partierna hänger med och vägrar prata politik med partiets företrädare utan vill helst tala om järnrör och deras bakgrund.   

 

Men kan ju förstå att politikerna i de etablerade partierna helst inte vill försvara och förklara för väljarna varför det gott så snett i samhällsutvecklingen med den politik de varit ansvariga för. Skolan, bostäder, försvar, myndighetskris, sjukvårdskris, pensioner, flyktingkris där man under många år har skapat utanförskap som fört med sig ökad kriminalitet. Listan kan göras lång hur man står handfallna för att hindra den nedåtgående spiralen i samhällsutvecklingen.

 

Man vill inte bli påminda om fadäserna i en misslyckad eller obefintlig politik som lett fram till dagens samhällsutveckling utan försöker styra över fokuset på Sverigedemokraternas bakgrund när SD:s företrädare påminner om den utveckling som man förespått skulle leda fram till vad vi nu upplever i samhället. Inte lätt att försöka dölja sina  politiska misstag med den taktiken

 

En totalt misslyckad taktik har det visat sig i opinionsundersökning efter opinionsundersökning när man i tron att medborgarna kan man lura i vad som helst, något som nu många medborgarna börjar  reagera på och föredrar andra alternativ i politiken än det de etablerade partierna bjudit på de sista tjugo åren. 


 



Sverigedemokraterna går starkt framåt och når sin högsta siffra sedan februari, 20 procent.

 

Samtidigt tappar både S och M i Aftonbladet/Inizios oktobermätning.

– Det är fler väljare som kan tänka sig att rösta på SD i dag än vid valet, men det är fortsatt ett parti som väcker negativa känslor hos många, säger Karin Nelsson, analyschef på Inizio.


     


Enligt Karin Nelsson tappar både S och M till SD i dag. Andelen väljare som kan tänka sig att rösta på Sverigedemokraterna har ökat sedan valet,

På den rödgröna kanten tappar V för tredje mätningen i rad medan regeringspartiet MP, som haft ett mycket turbulent år med ministeravgång och språkrörsbyte, nu går försiktigt framåt och kryper upp över fyraprocentsspärren till riksdagen.

Även bland Alliansens partier är det både toppar och dalar. Annie Lööfs C backar med 0,5 till 8,1 procent, medan Jan Björklunds Liberalerna vinner ungefär lika mycket och landar på sin högsta siffra sedan i januari, 4,9 procent. 


tn

Av tommy norum - 10 oktober 2016 14:21


 
JIMMIE ÅKESSON överlägsen vinnare i partiledardebatten enligt 2 stora undersökningar med tusentals röster. 




Resultat · Vem tycker du var bäst i partiledardebatten?

 
 
 

SVT Nyheters resultat efter 3400 röster.   

 http://www.svt.se/opinion/fraga-om-partiledardebatten
  1. Stefan Löfven (S)
    8%
     
  2. Gustav Fridolin (MP)
    1%
     
  3. Jonas Sjöstedt (V)
    8%
     
  4. Jimmie Åkesson (SD)
    66%
     
  5. Ebba Busch Thor (KD)
    2%
     
  6. Jan Björklund (L)
    3%
     
  7. Annie Lööf (C)
    5%
     
  8. Anna Kinberg Batra (M)
    3%
     
  9. Jag har inte sett partiledardebatten.
    3%
     
 
 
 
 
Det var inget snack om saken när Nyheter24:s läsare fick rösta om vem som vann den stora partiledardebatten igår.
 
 
 
 
 Efter över 11000 röster registrerade så har SD fått  ca 7000   ca 63 % 
 
   
 
 

Alliansledarna slog de rödgröna i SVT:s partiledardebatt, enligt tittarna i Expressens och Demoskops undersökning.

M-ledaren Anna Kinberg Batra klarade sig bättre än statsministern men det räckte bara till en silverplats.

Bäst gick det för Liberalernas Jan Björklund.


Så bra var partiledarna i debatten enligt Expressen där det istället för % tilldelades poäng till deltagarna.  

Jonas Sjöstedt (V): 2,40

Stefan Löfven (S): 2,46

Gustav Fridolin (MP): 2,18

Anna Kinberg Batra (M): 2,98

Jan Björklund (L): 3,11

Ebba Busch Thor (KD): 2,80

Annie Lööf (C): 2,97

Jimmie Åkesson (SD): 2,96

 
 
 Aftonbladet undersökning fick följande resultat
 
 
Undersökningen är gjord av Inizio på uppdrag av Aftonbladet inom ramen för Aftonbladet/Inizios opinionspanel som speglar svenska folket. Målgruppen är de som tittat på Partiledardebatten i Agenda söndagen den 9 oktober 2016. Undersökningen omfattar 866 intervjuer i anslutning till debattens direktsändning och genomförd som en webbundersökning.
 
Stefan  Löfven          S            21%
Anna Kindberg Batra M           16 % 
Jimmie Åkesson      SD            14%   
Annie Lööf                C            11% 
Jan Björklund           L            10% 
Ebba Busch Thor     KD             8 % 
Jonas Sjöstedt          V              8% 
Gustav Fridolin       MP             6%
 
 
Av tommy norum - 25 september 2016 07:00




 

Anna Kindberg Batra i  Moderaterna får nog till slut ta den uppsträckta handen från Sverigedemokraterna om man i fortsättningen vill vara en kraft att räkna med i Svensk politik.   




De moderata väljarna börjar genomskådat Anna Kindberg Batras försök till att distansera SD och i retoriken  låtsas om att M inte har tagit över Sverigedemokraternas invandringspolitik fullt ut och lite till.  Att i det läget låtsas om att det är Moderaterna som står för ordning och reda med tanke på att det var Batras förre chef  stadsminister Reinfeldt som har ställt till med det vi nu upplever i det Svenska samhället. 

 

Antingen är moderatväljare lika naiva som Reinfeldt var när man bjöd in hela världens flyktingar utan en tanke på vilka följder den signalen skulle få för konsekvenser eller så är de helt befriade från sunt förnuft och förmågan att analysera och tänka själva. Men att i det läget som moderaterna befinner sig i att inte vilja ta ansvar för Sverige med en borglig politik utan gömmer sig bakom siffror och procentsatser för att komma undan sitt ansvar inger inget förtroende för den moderata ledningen. Många Moderata väljare har tröttnat på den politiken och föredrar alternativ som på sikt kommer, att om inte utplåna, men kraftigt försvaga moderaternas ställning i Svensk politik, om man fortsätter på den inslagna vägen där distansen till SD är viktigare än att ta makten och föra borglig politik.

 

Om man tror att väljarna  röstar borgligt för att hålla Sverigedemokraterna från makten då får man nog  tänka om. Vill man föra borglig politik i fortsättningen då måste man också bjuda in SD i ett samarbete annars finns det risk att det till slut blir SD som dikterar villkoren vilka man vill samarbeta med och det tror jag nog att man helst vill slippa.

 

 

   



Sverigedemokraterna fortsätter att vinna stöd hos väljarna. I DN/Ipsos partisympatiundersökning får SD ett väljarstöd på 19 procent – en tangering av partiets högsta notering hittills. I takt med att SD växer krymper Moderaterna.


TN

Av tommy norum - 11 september 2016 07:00





Svenskars förtroende rasar – regeringen underkänns

 
 

Halvvägs för regeringen Löfven är nästan fem av tio missnöjda med hur S och MP sköter sin uppgift, visar en opinionsundersökning från SvD/Sifo.

Sämst betyg får regeringen i migrationsfrågan.



Under perioden 1–4 september ställde Sifo följande fråga till drygt 1 000 personer: ”Utifrån dina åsikter och erfarenheter – hur tycker du att regeringen presterar på...” följt av respektive område.



             

Av tommy norum - 10 september 2016 07:00




Socialdemokraterna försöker vinna politiska poäng genom att kräva svar från Moderaterna hur man tänker hantera Sverigedemokraterna i fortsättningen. Jag tror nog väljarna är mer intresserade hur de rödgröna kommer att agera vid nästa valrörelse utan att de blir tvingade att köpa grisen i säcken utan en susning vilken politik som kommer ut efter valet.  

 

Alliansen gick ut med ett gemensamt valmanifest medan de rödgröna lovade fullt var för sig men som sedan visade sig blev väldigt tunt när man skulle genomföra vallöftena. Vi kan ju hoppas att inte väljarna går på den finten igen utan tvingar de rödgröna att visa sin politik före valet. MP har ju fått en riktig näsbränna av den taktiken från väljarna som nu flyr partiet. Socialdemokraterna ligger fortfarande långt från sin valresultat medan Vänsterpartiet taktik är att inte synas i regeringssammanhang utan med utpressning försöka nå sina politiska mål vilket man delvis lyckats med.  

 

Så frågan är väl om inte de rödgröna är skyldiga väljarna ett svar hur man tänker sig nästa valrörelse? Blir väljarna tvingade att köpa grisen i säcken ännu en gång eller ger man väljarna en chans till att syna korten av den rödgröna politik före valet. Har man blockpolitik då gäller det också att inte lura väljarna utan ta ansvar före ett val meddela vilken politik man skall föra. Det håller inte längre att gå ut med tre olika budskap V,S, MP och sedan hoppas få förtroende för något som väljarna inte har en aning om vad som kommer ut efteråt.

 

tn

 

 

Socialdemokartern  kräver svar hur Moderaterna tänker sig framtiden med SD. Hur vore det om väljarna vid nästa val fick svar hur det rödgrönas blockets politik ser ut före valet så man slipper att ännu en gång bli tvingade att köpa grisen i säcken.


.

 "Är skyldiga väljarna ett svar"

Nu kräver S ett svar från Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra om hur alliansen tänker hantera Sverigedemokraterna.

– Jag tror att Sverige behöver blocköverskridande överenskommelser just för att inte göra SD till vågmästare. Här tycker jag att Moderaterna är skyldiga väljarna ett svar. Vi Socialdemokrater har varit tydliga med att vi inte kommer att göra SD till vågmästare, säger hon och fortsätter:

– Det går inte att sväva på frågan, särskilt inte när man får signaler om att det kommer ett tryck underifrån i Moderaterna. Då måste Anna Kinberg Batra kunna ge ett svar. Kommer du att vara beredd att styra tillsammans med SD? säger hon.

"Söker mandat för en alliansregering"

Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé anser att Socialdemokraterna ska sluta ägna sig åt spelteori och i stället fokusera på samhällsproblemen.

– Alliansen har givit ett tydligt besked om att vi inte kommer att samarbeta med Sverigedemokraterna. Vi söker mandat för en alliansregering. Socialdemokraterna själva borde ge besked huruvida de tillsammans med SD är beredda att fälla en borgerlig regering efter nästa val, säger Tobé.

Men om ni inte får det mandatet?

– Vi kommer att söka stöd för en alliansregering och förhoppningsvis också ha ett starkt valresultat för att kunna bilda en handlingskraftig regering och vi kommer inte att samarbeta med SD.


Rödgröna går om – S kräver svar av M

Publicerad 8 sep 2016 kl 21.59

  • De rödgröna går om alliansen men S ligger en bra bit under sitt valresultat, visar Expressens och Demoskops nya väljarbarometer.

Nu kräver S besked från M-ledaren Anna Kinberg Batra.

– Kommer du att vara beredd att styra tillsammans med SD? säger Lena Rådström Baastad, S, partisekreterare.

Samtidigt backar Liberalerna till sin lägsta siffra på nio år och närmar sig fyraprocentsgränsen.

 

 

Undersökningsperiod: 30 augusti 7 september 2016

Antal genomförda intervjuer: 1256.

Vägning: Statistisk säkerhet: Ingen förändring är statistiskt säkerställd.

 

Opinion September   

S 27,0 +1,0                                  

V 8,6 +1,1

MP 4,8 0,0

M 23,9 -0,9

L 4,3 -1,4

KD 3,0 -0,3

C 7,1 -0,8

SD 17,9 1,1

 

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6
7
8 9 10
11
12
13
14
15
16
17 18
19 20
21
22
23 24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2017
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ t-norum med Blogkeen
Följ t-norum med Bloglovin'

Frågerutan

33 besvarade frågor

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se