Inlägg publicerade under kategorin opinionsmätningar

Av tommy norum - Fredag 4 feb 11:43



 


Nu är opinionsrallyt i full gång. Siffror som skärskådas av partihögkvarteren i sina försök att analysera hur man skall kunna förbättra siffrorna. Nu börjar smutsspelet - när inte de politiska argumenten räcker till då blir det de politiska motståndarna som får ta emot påhopp som inte alltid hamnar över bältet utan allt oftare under. Det är aldrig ens eget fel utan alltid någon annans när man analyserar de negativa konsekvenserna av den politik som förts. Det är politiken som fördes för 10 år sedan som nu sätter sina negativa spår i samhället inter den politik som förts därefter. Det gäller verkligen för väljarna att analysera och sovra bland alla påståenden om ditten och datten när våra politiker drabbar samman i sina debatter. Men med lite sunt förnuft- ta en blick i backspegeln vad politikerna lovat vad de har sagt 2018 förra valet - och vad som kom ut så brukar man ganska snart komma i närheten av den verklighet som blev till.






Av tommy norum - Onsdag 26 jan 19:26








 


Det finns onekligen partier som rör sig i rätt riktning Mp, C och L. Vi får nog nöja oss med det tillsvidare. Socialdemokraterna håller sin ställning- vi får väl se om inte el-räkningarna och bränslepriserna till slut sätter sina spår i opinionsmätningarna.

Av tommy norum - 28 maj 2020 11:20



Samtidigt som massdöden av covid-19 – med den högsta dödligheten i världen – fortsätter i Sverige fortsätter också Socialdemokraterna växa i opinionen.

Partiet är nu uppe i 31,5 procent procent, en ökning med 1,1 procentenheter sedan i april.

– Trenden från föregående månad fortsätter. Socialdemokraterna har ju vunnit väldigt mycket förtroende bland väljarna under coronapandemin. Den största förloraren är Sverigedemokraterna, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus, till SVT.

Jämfört med i februari, alltså innan coronaviruset, är förändringen extrem. Då var Sverigedemokraterna landets största parti på 23,9 procent, mot idag 18 procent. Samtidigt har S ökat från 23,2 procent till 31,5. Moderaterna är nu näst störst på 19,2 procent.

I senaste mätningen får Miljöpartiet 4,1 procent, Liberalerna 3 procent, KD 5,5 procent, Centern 8,1 procent och Vänsterpartiet 9,4 procent.


https://www.friatider.se/socialdemokraterna-fortsatter-oka

Av tommy norum - 21 mars 2018 19:29


Medelvärde av opinionsundersökningar för riksdagsvalet 2018 

Medelvärde av opinionsundersökningar jan- Feb 2018 ( riksdagspartier) av Demoskop, Sifo, Novus, Ipsos, Inizio, Yougov och Sentio.

PeriodRegeringenOppositionenAlliansen
(M, L, KD, C)
Rödgröna
(S, MP, V)
Blockskillnad
(procentenheter)
SMPVMLKDCSD
          
Februari 201826,79 %3,84 %8,19 %22,64 %4,66 %2,99 %9,86 %17,76 %40,14 %38,81 %1,33
Januari 201827,67 %4,07 %7,40 %22,90 %4,34 %2,99 %9,07 %17,90 %39,30 %39,14 %




Av tommy norum - 17 mars 2017 07:00


Sverigedemokraterna växer så det knakar. Om den här tendensen håller sig till valet så kommer SD bli det största partiet 2018. Medan väljarna flyr Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Moderaterna så växer Centern och Sverigedemokraterna så det knakar i opinionsmätningarna. Till och med KD har kravlat sig upp över 4% strecket. Kanske är det en del moderat sympatisörer och en och annan Liberal som tröttnat på Björklunds  politik där man  tycks tro att en ökning av lönerna löser alla problem. .

   

Trots intensiva försök från både media och politikeretablissemanget att sätta stopp för SD:s framfart så har medborgarna genomskådat alla försök att med desinformation göra partiet oseriöst utan fortsätter att ge partiet sitt stöd i opinionsmätningarna.

 

Den tiden är förbi när media ensamma på täppan kunde dirigera väljarna åt vilket håll de skulle gå i politiken. Nu finns det andra kanaler att söka information på till förtret för media maffian.  Att det sedan finns vanliga medborgare som också försöker ge bränsle till brasan med mer eller mindre oseriösa påståenden om SD på Facebook sidorna ger väl närmast ett patetiskt intryck när de mestadels rör sig så långt från verkligheten man kan komma i sin naiva drömvärld. .  

 

 


Anna Kinberg Batras kris blir allt djupare.

 

En ny mätning från Aftonbladet/Inizio visar att Moderaterna tappar kraftigt och nu bara har stöd av 17,6 procent.

Sedan valet har partiet tappat var fjärde väljare.. Men kan man vänta sig något annat när man har en partiledning som inte riktigt vet vilken fot man skall stå på i politiken.

 

tn

Av tommy norum - 17 november 2016 11:22




Opinionsbransch i kris - ger osäkra prognoser

Bara att konstatera när vi tar del av de Novembermätningar 2016 som är klara. Man kan som läsare konstatera siffror som speglar verkligheten är dold i dunkel. Professorerna sliter sina gråa hår för att komma fram med en förklaring varför man misslyckats så totalt i val efter val på senare tid.



INIZEO

Period

RegeringenOppositionenÖvrigaAlliansen
(M, L, KD, C)
Rödgröna
(S, MP, V)
Blockskillnad
(procentenheter)
Källa
SMPVMLKDCSDFIAndra
            
November 201625,7 %4,2 %8,0 %22,0 %4,1 %3,5 %8,6 %21,5 %Andra2,5 %38,2 %37,9 %


DEMOSKOP

Period

RegeringenOppositionenÖvrigaAlliansen
(M, L, KD, C)
Rödgröna
(S, MP, V)
Blockskillnad
(procentenheter)
Källa
SMPVMLKDCSDFIAndra
            
November 201627,8 %4,6 %8,4 %23,6 %4,8 %2,5 %7,8 %17,6 %2,0 %0,9 %38,7 %40,8 %

Bara att konstatera när vi tar del av de oktobermätningar 2016 så kan  läsare konstatera att  siffror som speglar verkligheten även här är dold i dunkel.




SIFU

Period

RegeringenOppositionenÖvrigaAlliansen
(M, L, KD, C)
Rödgröna
(S, MP, V)
Blockskillnad
(procentenheter)
Källa
SMPVMLKDCSDFIAndra
            
Oktober 201625,9 %4,7 %8,2 %25,0 %5,4 %2,8 %8,3 %16,8 %2,1 %0,9 %41,5 %38,8 %

NOVUS

Period

RegeringenOppositionenÖvrigaAlliansen
(M, L, KD, C)
Rödgröna
(S, MP, V)
Blockskillnad
(procentenheter)
Källa
SMPVMLKDCSDFIAndra
            
Oktober 201626,2 %4,5 %7,5 %22,9 %5,7 %2,9 %8,3 %18,7 %2,2 %1,1 %39,8 %38,2 %

IPSOS

Period

RegeringenOppositionenÖvrigaAlliansen
(M, L, KD, C)
Rödgröna
(S, MP, V)
Blockskillnad
(procentenheter)
Källa
SMPVMLKDCSDFIAndra
            
Oktober 201625 %5 %8 %24 %7 %2 %7 %19 %2 %2 %40 %38 %

YOUGOV

Period

RegeringenOppositionenÖvrigaAlliansen
(M, L, KD, C)
Rödgröna
(S, MP, V)
Blockskillnad
(procentenheter)
Källa
SMPVMLKDCSDFIAndra
            
Oktober 201622,2 %3,2 %7,7 %22,4 %5,1 %4,9 %6,4 %24,3 %2,5 %1,3 %38,8 %33,1 %

SENTIO

Period

RegeringenOppositionenÖvrigaAlliansen
(M, L, KD, C)
Rödgröna
(S, MP, V)
Blockskillnad
(procentenheter)
Källa
SMPVMLKDCSDFIPPAndra
             
Oktober 201623,5 %2,4 %9,7 %19,5 %5,9 %4,1 %8,7 %21,7 %2,4 %1,9 %0,2 %38,2 %35,6 %




Inte lätt att göra en rättvis bedömning med sådana variationer i utslaget hos de olika prognosmakarna





Av tommy norum - 29 oktober 2016 07:00


Sverigedemokraterna större än Moderaterna. Centern går fram men Miljöpartiet har Svenska folket tröttnat på enligt mätningen i Oktober. Socialdemokraterna största parti med en ökning sedan Septembermätningen.     





 



Hela mätningen för oktober månad — septembermätningen inom parentes

Moderaterna 19,5 (21,0)
“Liberalerna” 5,9 (4,9)
Centerpartiet 8,7 (6,8)
Kristdemokraterna 4,1 (2,8)

Socialdemokraterna 23,5 (21,5)
Vänsterpartiet 9,7 (8,6)
Miljöpartiet 2,4 (4,8)

Sverigedemokraterna 21,7 (24,5)

Av tommy norum - 23 oktober 2016 07:00



Trotts intensivt propagandaspel  mot Sverigedemokraterna så fortsätter partiet att växa. Dagligen ser vi i dagspressen hur medias krönikörer och ledarskribenter angriper SD. Politikerna i de etablerade  partierna hänger med och vägrar prata politik med partiets företrädare utan vill helst tala om järnrör och deras bakgrund.   

 

Men kan ju förstå att politikerna i de etablerade partierna helst inte vill försvara och förklara för väljarna varför det gott så snett i samhällsutvecklingen med den politik de varit ansvariga för. Skolan, bostäder, försvar, myndighetskris, sjukvårdskris, pensioner, flyktingkris där man under många år har skapat utanförskap som fört med sig ökad kriminalitet. Listan kan göras lång hur man står handfallna för att hindra den nedåtgående spiralen i samhällsutvecklingen.

 

Man vill inte bli påminda om fadäserna i en misslyckad eller obefintlig politik som lett fram till dagens samhällsutveckling utan försöker styra över fokuset på Sverigedemokraternas bakgrund när SD:s företrädare påminner om den utveckling som man förespått skulle leda fram till vad vi nu upplever i samhället. Inte lätt att försöka dölja sina  politiska misstag med den taktiken

 

En totalt misslyckad taktik har det visat sig i opinionsundersökning efter opinionsundersökning när man i tron att medborgarna kan man lura i vad som helst, något som nu många medborgarna börjar  reagera på och föredrar andra alternativ i politiken än det de etablerade partierna bjudit på de sista tjugo åren. 


 



Sverigedemokraterna går starkt framåt och når sin högsta siffra sedan februari, 20 procent.

 

Samtidigt tappar både S och M i Aftonbladet/Inizios oktobermätning.

– Det är fler väljare som kan tänka sig att rösta på SD i dag än vid valet, men det är fortsatt ett parti som väcker negativa känslor hos många, säger Karin Nelsson, analyschef på Inizio.


     


Enligt Karin Nelsson tappar både S och M till SD i dag. Andelen väljare som kan tänka sig att rösta på Sverigedemokraterna har ökat sedan valet,

På den rödgröna kanten tappar V för tredje mätningen i rad medan regeringspartiet MP, som haft ett mycket turbulent år med ministeravgång och språkrörsbyte, nu går försiktigt framåt och kryper upp över fyraprocentsspärren till riksdagen.

Även bland Alliansens partier är det både toppar och dalar. Annie Lööfs C backar med 0,5 till 8,1 procent, medan Jan Björklunds Liberalerna vinner ungefär lika mycket och landar på sin högsta siffra sedan i januari, 4,9 procent. 


tn

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2022
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

36 besvarade frågor

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se