Alla inlägg den 14 augusti 2014

Av tommy norum - 14 augusti 2014 07:00


Det här skrevs i bloggen för två år sedan. När man ser hur man skött djurparkens anmälan om brott så undrar man om fortfarande polisen står och stampar i leran och inte kommer någon vart



Insändarsidorna går varma där rädslan för att  Dalsland inte skall överges av polisen i den nya organisationen. Det finns inget hot om nedläggning säger Stig Enarsson  platschef i Dalsland i ett uttalande i PD.

Kanske är det inte är antalet poliser vi skall fokusera oss på. Utan på kvaliten på de poliser som skall utföra sitt uppdrag.  

 

De glassätande poliserna har inget med innehållet i inlägget att göra.


Det jag inte begriper är att inte polisarbetet ute på fältet mer diskuteras när vi dagligen blir påminda om polisens fruktansvärda dåliga insatts att lösa vardagsbrott som t.ex bostadsinbrott.

Enligt en nyligen publicerad  utredning från  2011 så av 98 anmälda bostadsinbrott som följdes så lades ca 90% ner  efter 10 månader på grund av att man inte kom längre i utredningsarbetet. Som medborgare förundras man över hur polispatruller jagar insatser för att komma upp i sin kvot med ingripande med bälteskontroller stup i kvarten  medan man lämnar buset ifred när de länsar våra hem.


Hög tid att syna kriminalpolitiken säjer Jerzy Sarnecki kriminolog och Björn Fries socialpolitisk debattör i SVD brännpunkt. Polisens förmåga att förebygga brott och förbättra brottsoffrens situation kan öka väsentligt.

Förutsättningarna är ökade kunskaper om effektivare polismetoder. Detta saknas i dag : det sätt på vilka polisen mäter sina resultat  är inte sällan kontraproduktivt säger de båda debattörerna. Polisutbildningen bör ske på högskolenivå för att kunna genomföra forskningsbaserade polismetoder som också öka polisens förmåga till självreflektion.

Polisen bryr sig i regel inte om intern och extern kritik utan fortsätter som ingenting har hänt. Med klartext det går inte längre att rekrytera poliser med utgångspunkt från en låg skolnivå utan från en grundutbildning som matchar vad medborgarna kräver för att de skall lyckas med sitt uppdrag.

Ibland förundras man över som lekman när man läser om fall där polisarbetet mer verkar innehålla lättja och i allmänhet inte bry sig om omständigheterna runt fallen och där  förståndet  hos utredaren  uppenbarligen inte riktigt räcker till i många fall.

Vi läser ju nästan dagligen om klantiga polisutredningar som gör att buset går fria. Trots ökade resurser på fältet så kommer vi längre och längre bort från de mål som polisen skall uppfylla.


Så här kan det rimligtvis inte få fortgå i all evighet utan att någon reagerar kraftfullt över utvecklingen.   

    

.               

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6
7
8 9 10
11
12
13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Augusti 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Skapa flashcards