Direktlänk till inlägg 19 maj 2017

Kevinfallet är väl ett bevis på att kompetensen inte alltid räcker till inom polisen

Av tommy norum - 19 maj 2017 07:00



Avskyvärt. Rättsvidrigt. Barnmisshandel. Maktmissbruk. Helt horribelt. Jag blir illamående.
Efter att den tredje och sista delen av SVT:s dokumentärserie om mordet på 4-årige Kevin i Arvika sändes i går kväll har mejlboxar och sociala medier exploderat med kommentarer och tankar

Christian i Fallet Kevin


Fallet Kevin i Arvika är inte första gången det uppdagas att vår poliskår inte riktigt räcker till alla gånger i sina försök att lösa brottsfall. Inte första gången man i ren desperation eller okunnighet försöker sätta dit personer som inte har något med brottet att göra. Eller så struntar man i att överhuvudtaget göra en utredning fast det finns både motiv, bevis och andra omständigheter som talar för att ett brott begåtts. 

Här arbetade ett antal förhörsledare, psykologer och en polischef som till varje pris skulle ha fram ett erkännande av de två bröderna på 5 och 7 åring var de som bragt Kevin om livet.  Trots att det finns regler hur man skall bete sig när barn är inblandade så struntade man i detta och körde sitt eget race i sina försök att få fram ett erkännande. 

Det var nog inte bara jag som reagerade när man visade förhören på TV . Förhör som pågick i timmar och där man med olika knep försökte få fram ett erkännande. Inte ens när man i ren desperation till slut tog till ledande frågor med utgångspunkt från skadorna på offret så gick man bet. Sinnessjukt är väl det närmaste man kan komma i bedömningen hur man behandlade barnen.

Rena Gestapo förhör där utmattning metoden att få pojkarna så trötta att de till slut skulle kunna erkänna vad som helst för att slippa förhören och få komma hem till föräldrarna. Men trots metoden så fick man inget som man kan kalla ett erkännande från pojkarna. Man kan ju fråga sig om de som ledde förhören inte hade egna barn som man kunde få vägledning till hur barn reagerar i olika situationer och med utgångspunkt från den erfarenheten anpassa förhörsmetoden efter detta. 

Mest anmärkningsvärt är väl det att det fanns klara arbetsmetoder i förhörstekniken där barn är inblandade men det struntade man blankt i. Pojkarna och deras familj saknade juridiskt biträde under hela utredningsprocessen. 

De slutgiltiga så kallade erkännandena spelades aldrig in och bara en sådan sak borde få en och annan att reagera.


 


Att sedan förundersökningsledaren Rolf Sandberg fick en högt uppsatt chefsbefattning inom värmlandspolisen där meriten av Kevinfallet troligtvis var en bidragande orsak till utnämningen kanske ändå speglar farhågorna om att vi kanske har en poliskår som många gånger inte riktigt räcker till i sin myndighetsutövning.


Tron på ett rättssäkert Sverige grusat


Flera följare känner sig oroliga för om man verkligen kan lita på det rättssamhälle vi har. Det finns flera fall under åren där media, inte polisen gräver fram fall där resultatet får en att undra vad man håller på med.


 tn







 
 
Ingen bild

Dag Blomqvist

19 maj 2017 08:35

Vi måste lära oss att se krasst på saken; man är inte alltid polis bara därför att man jobbar inom polisen.

Men det värsta i denna kråksång är inte att poliser gjort fel utan att dessa simpla, grymma och omänskliga personerna som burit sig så lagvidrigt åt inte lagförs. Där, just där visar, det så kallade "rättssamhället", sitt riktigt fula ansikte.

Polis måste det finnas i samhället, men någon myndighet borde också finnas som lagför de kriminella inom polisen.

Detta innebär att många som jobbar inom polisen är bra poliser och sköter sig som de ska. Vi borde satsa mer resurser på att utbilda rätt personer. Personer som har rättsbegreppen inbyggda i sin personlighet. För de finns bevisligen omogna och oärliga personer som dessutom saknar moral och omdöme och därför är direkt olämpliga att arbeta inom polisen.

Sen borde man även kräva att de personer som ska utbilda sig till polis ska ha läsförståelse. D.v.s de måste kunna förstå vad de läser. Det borde vara ett minimikrav. Men som det nu är så har man ju slopat det kravet för de som vill utbilda sig till polis. Inte undra på att hela polisväsendet håller på att falla ihop.

Så, lagför kriminella lagöverträdare inom polisen och upprätta därmed något av polisverksamhetens heder innan allt är förlorat. Dessa missbildade och outvecklade rötägg måste bort, för de förstör för alla de ordentliga poliserna som har de rätta personliga läggningarna och egenskaperna.

Sen skulle det inte skada om man anställde en rikspolischef som värnade mer om brottsoffren än om förövarna. En som införde t.ex nolltolerans mot kriminalitet.

 
Ingen bild

Anne-Marie G Wouda

19 maj 2017 09:14

Tack Tommy Norum håller till fullo med dig vad du skrivit. Kommer dessutom mycket väl ihåg detta och fann det mycket märkligt.

 
Ingen bild

Carsten Andersson

19 maj 2017 09:34

Det är väl ingen normalbegåvad människa som har något som helst förtroende för svenska rättssystemet?

 
Ingen bild

Dag Blomqvist

21 maj 2017 20:50

Till Carsten Andersson:
Det där är en allvarlig fråga. När förtroendet för rättssystemet är borta är det mycket nära till anarki och kaos.

Din reflexion över det svenska rättssystemet är helt riktig. Rättssystemet har ballat ur. Det som häckar där är inte rättsmedvetna och därför mycket olämpliga att syssla med lag och rätt. Och det gäller från polisen ända upp till hovrätten.

Jag förmodar att lagen är okey men lagförarna är i de flesta fall direkt olämpliga. Den individuella läggningen går oftast stick i stäv med vad lag och rätt tarvar.

Och detta är inget som jag skriver bara för att hålla med dig och att jag passar på att hata för hatets egen skull, utan detta är en erfarenhet jag fått efter att under flera års tid tvingats tampas med denna speciella typ av kontraproduktiva vars sätt att tänka är helt väsensfrämmande oss människor. Om det nu tänks överhuvudtaget … Åtminstone verkar det som om förståelsen för vad som faktiskt ställs till med inte finns överhuvudtaget.

Det svenska rättssystemet är inte vad det borde vara. Tyvärr så håller jag med dig härvidlag.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tommy norum - 6 juli 2023 10:38

                 Lite reklam för min yngsta dotters måleri. Har utställning i Vaxholm i sommar. Hon är en konstnär som blandar friskt med motiven i sina målningar från sin ateljé i Åkersberga. Blandar egna och beställda motiv. Populariteten öv...

Av tommy norum - 11 april 2023 14:01

<br" alt="" />OoM5AAAAgAElEQVR4nOy917NlyXXm98vMbY693lR1uUZ3A90NNMAZzNCM
zMyTQhH6N/UuRSj0pCBnNKPRiARIgiBMW3R1dZevW9cdt11m6iHNzn3qNofUDEkFiF1x49
Y9JnfuzJW5vvUtk+J//pP/3RpjsNZirSVe2mCMQUqJEAJhQQgBgLUWYd1vlYn4lfA+gDUCay1SSteu7j8j
hEDKDCEE1uqt12X8f9pm+...

Av tommy norum - 9 april 2023 10:12

  Insändardebatten i PD där Åmålsborna träter om var centrum ligger och hur våra politiker i Åmål skall gå vidare i vad som i fortsättningen skall bli det nya handelscentrumet i staden.. I bland undrar man var det sunda förnuftet finns int...

Av tommy norum - 8 februari 2023 13:45


      Man slutar aldrig att förvånas över våra politikers totala oförmåga att kunna analysera konsekvenserna av sin naiva flyktingpolitik som bedrivits i det här landet. Skolan som man allt sedan den stora invandrarvågen på 2000 talet har k...

Av tommy norum - 4 februari 2023 14:25


    Frågan är väl om inte släpat in en varg i fårakläder när man valde in : Muharrem Demirok som Centers partiledare.   Et gäng partimedlemmar från Linköping öppnade sig och berättade vad de egentligen tycker om sin ga...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
1 2
3
4 5 6
7
8 9 10 11 12 13 14
15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25 26
27
28
29
30 31
<<< Maj 2017 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Skapa flashcards