Direktlänk till inlägg 17 juni 2015

Vad tycker du?

Av tommy norum - 17 juni 2015 18:45


Sven-Åke Runelid

Vad tycker du?


Efter 200 år av fred har vi naiva svenskar invaggats i en falsk säkert i tron att intet ont kan vederfaras oss.
Nu när ryssen, IS, tiggare, flyktingar och andra orosmoln hopar sig över Sveriges himmel, så hukar vi i våra kulor bakom gardinerna och ser hur världen utanför blir annorlunda.
Vi vill helst inte tala om det och i vart fall inte säga vad vi tycker.
För tycker gör vi, men orden fastnar och faller tyst som i en dröm . Vi är rädda för vad folk skall tycka om vi skulle våga trycka det vi tycker
Plötsligt väcks vi upp med ett ryck av Alice Teodorescu i GP, som tack vare sin invandrarbakgrund räddar oss från vår uttrycksvånda och skriver vad vi andra tycker men inte vågar säga. Men nu ska jag tycka till:
Jag tycker att invandringen borde kvoteras och regleras bättre, så att vi inte bara förvarar människor utan chans till integration. Människor med invandrarbakgrund som känner utanförskap och skapar egna små samhällen i samhället. Parallella blandkultursamhällen med egna regler och affärsmetoder, där marknadsandelarna fördelas med hjälp av vapen.
Jag tycker att tiggeri skall förbjudas.
Jag tycker inte att IS-krigare skall få återvända till Sverige och få en immunitetsstämpel från mord och övergrepp bara för det skett i annat land.
Jag tycker inte om att Ryssen mullrar i öster.

Nu känns det bättre. Tack Alice.


Sven-Åke Runelid

 
 
Ingen bild

Åke Olsson

18 juni 2015 08:50

Bra skrivet Sven-Åke.Du får medhåll av många,såväl ickeskrivare som skrivare.Däribland jag!

 
Ingen bild

Dag Blomqvist

20 juni 2015 17:16

Vakna, svenska politiskt ansvariga, VAKNA! Det är ni skyldiga dem vilkas förtroende ni söker vart fjärde år!

Det här måste helt enkelt få ett slut och asylprocessen måste skärpas så att vi alla kan känna respekt och tilltro till den. Så att de, som verkligen behöver skydd i Sverige, får det och kan tas emot på bästa tänkbara sätt, bland annat för att inte hundratals miljoner, kanske miljarder kronor om året går till asylbedragare – såväl faktiskt som påstått minderåriga och vuxna från alla möjliga länder.

Här är familjehemsförälderns berättelse:

"Jag är sedan ett antal år familjehem för bland annat ensamkommande flyktingbarn, främst från Afghanistan. De kommer dock inte direkt från Afghanistan, utan från Iran, alla vid olika tillfällen.

Samtliga har berättat i princip samma historia om varför de kom till Sverige: en väpnad attack genomfördes mot deras by eller hem i Afghanistan, familjen skingrades och ingen vet vart de andra tog vägen. En snäll kompis eller avlägsen släkting till den döda fadern eller familjen hjälpte dem, tog dem till Iran och betalade resan till Sverige. Historien om vilken resa de har gjort, vad som hände på resan lyder alltid:

att de plötsligt befann sig i Sverige, att fadern är död, att de inte har någon kontakt med varken mamma, syskon eller andra släktingar, att de inte vet när de är födda men att mamma någon gång råkade säga till dem att de var 14 år, att de aldrig har gått i skolan och att de kommer från en viss del av Afghanistan där väpnad konflikt råder.

Givetvis finns inga ID-handlingar eller pass. Inte heller telefonnummer eller adress till mamma, mobilen tappades alltid i vattnet mellan Turkiet och Grekland eller liknande. Inte någon har kommit ihåg några telefonnummer. De dyker alltid upp i samband med att de erhåller PUT och någon snäll kompis eller landsman plötsligt hittar och ger dem numret hem till mamma.

Själva biljetten till Sverige kan kosta olika mycket men det verkar som om runt 50.000-100.000 kr är vanligt. De som verkligen är yngre (under 18 år) kommer sällan ensamma, de har oftast en äldre följeslagare med sig, antingen en släkting, vän till familjen eller förälder. Dessa brukar dyka upp efter PUT, företrädesvis i någon annan svensk stad. Ofta har familjen lånat hela eller delar av summan i olika omgångar och de måste givetvis återbetalas.

PUT-processen går idag rasande snabbt. Migrationsverket hinner inte göra de kontroller de borde göra. Samtliga har fått PUT, klass G och samtliga har varit mycket missnöjda med den klassningen. Den innebär att de inte har flyktingstatus, inte anses skyddsbehövande, utan har fått stanna på grund av särskilt ömmande skäl, det vill säga såsom varande minderåriga utan att kunna återföras till sina föräldrar eller andra släktingar. Några seriösa försök att hitta anhöriga och arbeta för en återförening i boendelandet har inte gjorts, varken av Migrationsverket eller socialtjänsten. Klassningen innebär också svårigheter att få svenskt främlingspass, ta hit sina anhöriga med mera.

I samtliga fall har kontakt med mamma etablerats några dagar efter att de fått sitt PUT, i ett fall samma dag! Mamma bor i samtliga fall i Iran, tillsammans med syskonen och där har de oftast bott sedan det ensamkommande asylbarnet varit ett par år gammalt. I vissa fall har de fötts i Iran. Direkt efter PUT börjar den unge, med hjälp av sin gode man alternativt särskilt förordnade vårdnadshavare, vidta åtgärder för att få hit sin familj, mer eller mindre framgångsrikt.

I samtliga fall har en ålder uppgetts och fastställts av Migrationsverket, som inte stämmer med den verkliga åldern. Normalt har skillnaden mellan uppgiven och verklig ålder legat mellan 5 och 8 år. Alla har uppgett sin ålder till 14 år. Verklig ålder har legat mellan 19 och 22. När man bor så tätt inpå en människa en längre tid, så märker man ganska tydligt inom vilket åldersspann hann befinner sig. Det kan göra tillvaron mycket problematisk. Både i hemmet, i skolan och i alla övriga situationer, till exempel i den vardagliga fostran.

Såsom varande minderårig får den unge först en god man, advokat, företrädare för den frånvarande vårdnadshavaren, boende anpassat efter sin uppgivna ålder och liknande förmåner samt prövas av Migrationsverket som minderåriga när det gäller PUT och får, efter att de mycket snabbt fått PUT, en särskilt förordnad vårdnadshavare. Skulle den unge ha uppgett sin rätta ålder finns inte dessa förmåner, den unge skulle utredas som vuxen och ha mindre chanser att få PUT. Såvitt jag förstår finns också en regel när det gäller allvarligare brott begångna i Sverige och som gör att åldersgränsen 15 år är viktig. Har de kommit till Sverige innan de fyllt 15 år, så slipper de utvisning efter ett eventuellt fängelsestraff. Därför är 14 år en magisk ålder, som de alla tycks känna väl till.

Det finns ganska stora skillnader mellan den svenska och den afghanska kulturen. Bland annat synen på ärlighet, respekt för tider, respekt för andras och egna ägodelar, kvinnosynen som egentligen förtjänar ett eget kapitel, hur barn uppfostras, förmågan att kunna ta en diskussion om ett oönskat beteende och att respektera gränser för hur man får lov att bete sig. Där skiljer sig måttstockarna rejält, oavsett om det handlar om tonåringar eller unga män. Det är också så att de unga tipsar varandra om olika tillvägagångssätt för att få som de vill, till exempel om de vill byta boende. Hot om självmord är det vanligaste.

I en svensk familj är det svårt att dölja hur gammal man är eller leva precis som man vill och är van vid. Då uppstår konflikter. Vanligt är också att de unga söker stöd för sin uppfattning om hur de vill ha det bland annat i skolan, sjukvården eller andra instanser. De hittar oftast lyssnande öron hos vuxna som tycker synd om ”barnen” för att de har det så illa där de bor. När beteendet belönas, så uppstår vinster för den unge, vilket givetvis förstärker beteendet och den unges uppfattning om att det lönar sig. Och som därmed sprider sig i vänkretsarna.

Att skicka hem pengar till familjen från Sverige är ett krav. Det innebär ändlösa diskussioner om storleken på de pengar de erhåller av mig och vad de ska räcka till. Mammorna är utan undantag svårt sjuka i hjärtsjukdomar eller andra allvarliga sjukdomar som kräver dyr läkarvård och medicin, syskonen lider av alla möjliga åkommor och så vidare. Någon har själv berättat att mamman ställer krav på att ”14-åringen” omedelbart ska sluta skolan och börja arbeta för att kunna skicka hem mer pengar.

Alla ungdomar utan undantag är väl insatta i vad de kan kräva och de kräver det också. Och mer därtill. Överenskommelser om storleken på månadspengen och vad den ska räcka till hålls aldrig och det är ständigt stora konflikter om ungdomarnas pengar. De vill omgående ha dator, iPhone, gymkort, märkeskläder, dyra parfymer, nya möbler, fordon, körkort och så vidare. Självklart ska familjehemmet eller någon annan betala, för de måste ju skicka alla sina pengar hem till sin sjuka mamma. Det är en ständig källa till diskussioner och det tar aldrig slut. Alla beslut som går emot den unge mottas med irritation, aggressivitet, hot om självmord eller andra uttryck för desperation när den unge inte får sin vilja igenom. Ofta demonstrerar den unge sitt missnöje efter ett negativt beslut om mer pengar genom att smutsa ner, ha sönder saker, inte spola efter sig på toaletten, strunta i alla gemensamma trivselregler, skrika högt, spela hög musik nattetid och så vidare. Allt med hänvisning till att ”jag mår så dåligt så jag måste ha mer pengar”.

Ovanstående beskrivning är mina egna erfarenheter av ett antal ensamkommande ”flyktingbarn” som bott i mitt hem under ett antal år och ska inte ses som typiskt för hela gruppen. De är fortfarande människor och individer. Självklart har det funnits – och finns – ljusa stunder och de unga är ofta ambitiösa, vill lära sig svenska snabbt och utbilda sig. Det är positivt och det är den utvecklingen jag stödjer i mitt uppdrag. Mitt arvode enligt SKL:s riktlinjer kan kanske ses som högt men varken omkostnadsersättning eller övrigt arvode har, i något enda fall, täckt vad den unge verkligen har kostat och kostar, både i pengar och tid.

Man får inte heller glömma att det torde anses som oerhört billigt för kommunerna att ha de unga i familjehem, i stället för i särskilda boenden tillsammans med andra ensamkommande ”flyktingbarn” och med en dygnskostnad på flera tusen kronor. Dessutom får de i familjehem något som de inte får i andra boendeformer: en verklig och direkt inblick i hur Sverige fungerar på familjenivå, kunskap om de oskrivna regler som faktiskt gäller och vad man förväntas kunna för att leva ett bra liv i Sverige."

 
Ingen bild

Dag Blomqvist

20 juni 2015 17:48

Muslimer rädda för snögubbar:

http://www.exponerat.net/muslimer-radda-for-snogubbar/

.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tommy norum - 6 juli 2023 10:38

                 Lite reklam för min yngsta dotters måleri. Har utställning i Vaxholm i sommar. Hon är en konstnär som blandar friskt med motiven i sina målningar från sin ateljé i Åkersberga. Blandar egna och beställda motiv. Populariteten öv...

Av tommy norum - 11 april 2023 14:01

<br" alt="" />OoM5AAAAgAElEQVR4nOy917NlyXXm98vMbY693lR1uUZ3A90NNMAZzNCM
zMyTQhH6N/UuRSj0pCBnNKPRiARIgiBMW3R1dZevW9cdt11m6iHNzn3qNofUDEkFiF1x49
Y9JnfuzJW5vvUtk+J//pP/3RpjsNZirSVe2mCMQUqJEAJhQQgBgLUWYd1vlYn4lfA+gDUCay1SSteu7j8j
hEDKDCEE1uqt12X8f9pm+...

Av tommy norum - 9 april 2023 10:12

  Insändardebatten i PD där Åmålsborna träter om var centrum ligger och hur våra politiker i Åmål skall gå vidare i vad som i fortsättningen skall bli det nya handelscentrumet i staden.. I bland undrar man var det sunda förnuftet finns int...

Av tommy norum - 8 februari 2023 13:45


      Man slutar aldrig att förvånas över våra politikers totala oförmåga att kunna analysera konsekvenserna av sin naiva flyktingpolitik som bedrivits i det här landet. Skolan som man allt sedan den stora invandrarvågen på 2000 talet har k...

Av tommy norum - 4 februari 2023 14:25


    Frågan är väl om inte släpat in en varg i fårakläder när man valde in : Muharrem Demirok som Centers partiledare.   Et gäng partimedlemmar från Linköping öppnade sig och berättade vad de egentligen tycker om sin ga...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3 4 5 6 7
8
9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< Juni 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards