Alla inlägg den 30 juni 2015

Av tommy norum - 30 juni 2015 17:04


Sven-Åke Runelid


Utrotningshotad särart

 

Homo Sapiens homogren hyllas genom regnbågens alla färger, med flaggor, parader och nya profilfoton på Facebook.
På en av de officiella flaggstängerna och på kommunalhuset vajar deras fana i Åmål.
HBTQ gruppen är på framkant och syns, hörs och blir allt populärare i vår tids livskultur.

Däremot är det ingen som flaggar för gruppen gifta, heterosexuella par som levt tillsammans i över 40 år eller mera.
De borde också premieras med himmelsblå flagga och guldstjärna, parader, facebookfoto och sättas upp på världsnaturfondens lista över utrotningshotade arter innan de helt försvinner.
Troligen ser ni de sista paren, som häckar i vårt samhälle.
I kommande generationer finns de kanske inte kvar.

Homo Sapiens homogren får naturligtvis finnas, men varför måste bara de få denna euroforiska uppmärksamhet.
Den något mer homogena hetrosexuella pargruppen borde också framhävas innan den dör ut.
Åtminstone borde det dokumenteras i historieböckerna tillsammans med andra utdöende storkpar eller i sagoböckerna där barnen kan läsa:
Det var en gång ett par…
Sven-Åke Runelid

Av tommy norum - 30 juni 2015 07:00


SVD KULTUR



BERGLINS SÖNDAG



       

Av tommy norum - 30 juni 2015 07:00

Sverige är indelat i 290 kommuner


Högsta kommunalskatten 2015 har enligt nedan

 

Kommun-
kod

KommunTotal
kommunal
skattesats,
%
2425
Dorotea
34,70
1438
Dals-Ed
34,69
2305
Bräcke
34,59
2303
Ragunda
34,42
1460
Bengtsfors
34,40
2460
Vännäs
34,40
2104
Hofors
34,37
2101
Ockelbo
34,27
2462
Vilhelmina
34,20
1421
Orust
34,19
 
 

Inget bra betyg till våra politiker i regionen när vi ser att två  av  kommunerna i Dalsland ligger i bottenskiktet för sina stora skatteuttag.

Åmål

33,94

22,46

11,48


Av 290 kommuner i Sverige så har ca 230 lägre skatt än Åmål


Vi ligger i klass med glesbyggdskommunerna i Norrland . Undrar om inte medborgarna  skulle börja och reflektera hur våra skatter används i verksamheterna.


Det vi kan konstatera i Åmål är att fritid och kultursektorn har fått en stor del av våra skattemedel där också misslyckade industrifastighetsköp satt sina spår i skatteuttaget.


Men har vi en bättre skola, vård och omsorg än andra kommuner ? Nej, men vi har per innevånare en mycket stor fritidssektor att hålla under armarna både i underhåll och i driftkostnader. Vi har däremot stora problem i en underbemannad vårdsektor där sjukskrivningarna sätter stora hål i budgeten år efter år utan att våra politiker kommer till en lösning. Våra socialarbetare har med  ökade arbetsuppgifter i ett ökat behov av Sociala insatser som sätter sina spår i otrivsel och förlängda handläggningstider.


Vi har en skola där resurserna för nytillkomnas inte står i paritet med det behov som behövs för att de skall få en real chans att komma in det svenska samhället.


Vi kan ju se runt om i Sverige vilken situation våra kommunpolitiker har skött sina åtagande där de nyanländas dåliga skolresultat i åratal blivit en en inkörsport till kriminalitet i sitt utanförskap .


Så frågan är väl varför inte våra kommunpolitiker runt om i Sverige lyckas att anpassa sig efter sin kostym utan i stället alltid ta till skattehöjningar när man i sin prioritering finner att kärnområdena saknar de resurser som man i stället gett till andra verksamheter. .


Den företagspolitik som en del politiker säger sig sakna i Åmål blir nog inte så lätt att uppfylla med det skatteuttag som tas ut av medborgarna .


Ett uttag i kommunalskatt som gör att både företagare och nyinflyttade anställda får en anpassa sig till en levnadsstandard där man blir tvingad att röra sig med  tusentals kronor mindre per år än i en lågskattekommun..

Även pensionärerna drabbas av det höga skatteuttaget i Åmål där man blir tvingad att betala mer skatt som medborgare än de 230 av 290 kommuner som har mindre skatt än Åmål.  Och detta utan att kunna visa  på en bättre service till sina medborgare, snarare tvärt om har det visat sig när man granskar utslaget i den service man erbjuder. 


Så när Socaldemokraterna  i retoriken ondgör sig över att pensionärerna betalar mer skatt än de som jobbar så glömmer man bort alla de pensionärer som betalar mer skatt än i andra kommunerna  på grund av att man har en politisk ledning som har svårt att anpassa sina kostnader efter de inkomster man förfogar över och i stället tar till skattehöjningar som drabbar alla kommuninnevånarna och mest pensionärerna. De har fått finna sig i att pensionen har urhålkas år efter år utan kompensation för den ökade levnadskostnaderna . Inget som de socialdemokratiska kommunpolitikerna i Åmål verkar bry sig om ser vi när man bryter mot det vallöfte som man gav till medborgarna att återställa skatteuttaget . 


Tydligen en stradegi bland Socialdemokraterna att bluffa medborgarna både i riksdagsval och kommunalval med löften som de sedan inte kan hålla. Vi får väl se om inte det kommer att sätta sina spår vid nästa val.

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3 4 5 6 7
8
9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< Juni 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Skapa flashcards