Alla inlägg den 11 mars 2014

Av tommy norum - 11 mars 2014 07:00



 



Var står våra kommunpolitiska partier i de olika frågorna som berör medborgarna ?


Blir den här valrörelsen lika idéfattig som den förra men med en massa fagra löften hit och dit men som det visade sig inte ha så stor verklighetsförankring när det kom till kritan ?


Vinkraften , hur tänker våra politiska partier agera i den frågan ? Skall vi få en fortsatt utbyggnad där man totalt kör över åsikterna som de boende har runt de verk som planeras eller skall man lyssna också på dessa i fortsättningen och inte gömma sig bakom den nationella energipolitik som styr många politiker, en energipolitik där utbyggnaden av vindkraftverk mer styrs av subventioner för att hållas flytande än av ett verkligt energibehov där marknaden styr priset på energin.


Åmål var ju på väg att bli ett nytt Norrland i etableringar där Centerpartiet mer såg till fastighetsägarnas behov av inkomster än att ta hänsyn till vad de boende hade för åsikter när man kände sig kränkta över hur man blev behandlad.

 Här var man beredd i ett tidigt läge få etablering av vindkraftsparker , man opponerade sig över när  stora områden ansågs olämpliga för vindkraft enligt Länsstyrelsen, områden som lokala centerpolitiker hade markområden i och där man såg tusenlapparna försvinna i arbetsfria inkomster.


Fanns ingen hejd på frustationen när man till och med försöket sätta munkavel på Dalslands Turist AB när de i ett remissutlåtande såg vindkraftsetableringarna som ett hot mot turismen i landskapet.


Det var frågor som man som tjänsteman inte skulle lägga sig i , utan här var det vi politiker som bestämmer, var det budskap man förmedlade.

Här var turistfrågorna satta på undantag här gällde det att via sina politiska uppdrag styra utvecklingen där det var fastighetsägarna på landsbygdens intresse som var det viktiga, inte turismen som man i alla andra sammanhang ser som en lösning på Dalslands kräftgång.


Inte heller brydde man sig om oron över sin situation för de boende runt de tänkta vindkraftverken .

De  uppfattades av Centerledningen som bråkstakar och bakåtsträvare när de gjorde sina röster hörda i debatten.

Att man sedan i sista stund förändrade sin strategi genom att i debatten gå in och få sken av att en återhållsamhet i etableringen av vindkraftsparker i kommunen för att lugna motståndarna till den vindkraftpolitik som Centern stod för. Ett spel för galleriet där centerledningen var helt på det klara med att vindparker där ett visst antal var definitionen kunde lika ersättas med färre verk men betydligt större, på det sättet försökte man slå blå dunster i medborgarna att man var för en begränsning men som i praktiken blivit precis tvärt om .


Helt plötsligt öppnade sig områden som i vindkraftsplanen var förbjudna med vindparker istället kunde ersättas med färre och större. Att med vindkraftsplanen var att skydda områden för det fria friluftslivet och de boende var inget som Centerpartiet tog hänsyn till här var det markägarna intresse man i första hand såg till att främja och vad de övriga medborgarna tyckte det brydde man sig inte..

Att sedan medborgarna med lite information utifrån fick klart för sig vad Centerns taktik syftade till sedan gick till valurnorna med resultat att Centerpartiet halverades i kommunalvalet.


Så tittar man på Centerns laguppställning så är det ungefär samma besättning som vid förra valet, en grupp markägare som mer ser till sina egna intressen, en vanlig företeelse både bland kommunala Centerpolitiker också i riksdagspartiet. Och inte för inte så har Centerpartiet en av de lägsta förtroendesiffror när folket fått sagt sitt i en enkät undersökning. , man litar helt enkelt på Centerpartiet vilket jag har stor förståelse för när man tar del av Centerpartiets hoppande mellan tuvorna i rikspolitiken för att med utpressning få gehör för en politik som gynnar ett fåtal bönder. En politik som man med framgång kört sedan andra världskriget.


Vi har fortfarande en av Europas högsta matpriser det kan vi tacka Centerpartiet för, vi har en ohållbar energipolitik när man med subventioner håller vindkraftsindustrin i gång, det kan vi delvis tacka Centerpartiet för, vi har ett ohållbart bidragssystem till våra jordbruk där man både får och fått bidrag både för att avyttra och sedan utöka jordbruksmark. Det är inte bara i riksdagspolitiken som våra Centerpolitiker har svårt att inse vilken stol man skall sitta på och vilka intressen man är vald på att företräda .


 Frågan är väl om inte Svenska folket I både i riks och kommunalpolitiken börjat inse det nu, när man ser åt viket håll det barkar i opinionsundersökningarna .



Presentation

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Mars 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards