Alla inlägg den 8 mars 2014

Av tommy norum - 8 mars 2014 10:15




Vindkraft skrämmer bort turister

5 mars

SVT.se" data-start="click" data-href="http://www.svt.se/wd?widgetId=23991§ionId=560&articleId=1860526&type=embed&contextSectionId=117&autostart=false">

5 min 13 sek
 
 

Vindkraft skrämmer bort turister - SVT.se

 
 

Vildmarksupplevelsen försvinner när djuren lämnar vindkraftparkerna. Turisterna är beredda att betala för att slippa vindkraften.

Vad betyder den omfattande utbyggnaden av vindkraftparker för djur och natur, jakt och friluftsliv och de människor som bokstavligen bor och lever i vindkraftens skugga. Vår resa genom vindkraftland fortsätter.

Negativt för bygden

Stig Persson som bor vid Havsnäsparken i Strömsunds kommun tycker att vildmarkskänslan gått förlorad.

- Absolut, det gäller även turister som kommer hit från Holland och Tyskland, de är ju vana vid vindkraft, och så kommer de hit och det snurrar överallt, säger han och konstaterar att det kan vara negativt för bygden.

Turister väljer andra resmål

Vindkraftens framtida utbredning innebär en påtaglig exploatering av framförallt Norrland. Bara i Jämtland och Västernorrlands län handlar det om över 3 000 verk. En ännu ej publicerad undersökning som Mittuniversitetet gjort visar att vindkraften påverkar naturupplevelsen. Var tredje tillfrågad uppger sig kunna betala mera för att turista där naturen inte påverkas av vindkraft och var femte väljer bort ett resmål på grund av vindkraft.


 Frågan om vindkraft är känslig och om man ställer riksintresset för vindkraft mot miljömålet storslagen fjällmiljö så visar det sig att stödet för det storslagna fjällandskapet är betydligt starkare än vad stödet är för vindkraft, bland Sveriges befolkning, säger Bosse Bodén, på Mittuniversitetet.

Av tommy norum - 8 mars 2014 07:00



Företagsklimatet skall bli bättre lovar rubriken i PD.


Då får man nog börja tänka om hur man behandlar både företagarna och medborgarna i fortsättningen. Örnäs restaurangen är väl ett skräckexempel på hur man ser på det där med företagande och hur politiska beslut direkt kan slå mot våra lokala företagare. Här gick man in utan skrupler med ett subventionerat utbud där man också inte var främmande för att vända sig till lokalbefolkningen i marknadsföringen.  Det räcker nu, för att som man säger, man gör det för kommunens bästa,  gå in i verksamheter och slår undan benen på våra lokala krögare.


Med samma motivering gick kommunstyrelsen under Centerpartiet in och subventionerade hyran i hamnterminalen till en egenföretagare med ca en halv miljon om året för att bana väg för att bluesen skulle få tillgång till en lokal.


Här brydde man sig varken om sunt förnuft eller kommunallagen eller att man gynnade med subventioner en lokal företagare, ett beslut som bidrog till den process som man nu går och väntar slutet på.

Här tar man politiska beslut på lösa boliner och med underlag som varken tar hänsyn till förutsättningar eller andra faktorer som bör analyseras för att överhuvudtaget kunna komma vidare och att kunna följa om utvecklingen går åt rätt håll. Här gäller fortfarande tuta och kör så får vi se vad som händer. Ock antingen händer det något som i Hamterminalens efterspel  eller så händer ingenting som på Örnäs. Den politiken tänker man tydligen fortsätta med vad jag förstår.


Här har tjänstemän påhejade av fanatiska politiker som tror att besöksnäringen skulle var lösningen för att bryta Åmåls stagnation i utvecklingen.


Facit på den investeringen med nya uthyrningsstugor, fiskecamp med båtbryggor och strandnära stugor investeringar för flera miljoner utan resultat. Nu är man i gång igen med nya planer  där en utökning av campingen med åretruntplatser och där också en varmbassäng ingår och där väl Örnäsvallen får stryka på foten om planerna verkställts.

Och i botten finns det inte en enda utredning värt namnet. Det räcker inte med att handlarna i staden tycker si eller så eller att lösryckta förfrågningar där det presenteras miljoner på en ökad omsättning under några dagar på något sätt skulle var positiv för kommunen som gör att man glömmer allt sunt förnuft när man stirrar sig blind på siffror som igentligen inte säger ett dyft om hur kommunen kommer att utvecklas.


Det enda vi kan vara säkra på att det har kostat skattebetalarna miljoner utan att våra politiker hitintills inte lyckas visa upp något positivt av investeringarna .


Och sluta och ge kommunala tjänstemän utredningsuppdrag utan att de har rätt kompetens för uppgiften. Vi har haft alldeles för många klavertramp av deras redovisningar som kostat skattebetalarna miljoner och åter miljoner utan förslagen gett det man förutsatte vid besluten .


Men det mest otroliga är att politikerna fortsätter och lyssna till dessa tjänstemän som varken har förmåga, kunskap eller rätt egenskap för den uppgift de är satta att sköta. .

 

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Mars 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards