Alla inlägg den 23 mars 2014

Av tommy norum - 23 mars 2014 18:21

Om inte annat så speglar väl dessa två kandidaterna att vi får  hålla oss tillgdo med B-laget i politken.
En kandidat som troligtvis inte överlever till nästa val.   
Och en som inte gått ur skolan  


98-årige Aktiestinsen kandiderar



Sjua på (C)-lista

98-årige Lennart Israelsson, även kallad "Aktiestinsen", ger sig in i politiken. Han står som sjunde namn på Centerpartiets kommunlista i Nässjö


18-åring kan bli landets yngsta kommunalråd

SVT.se" data-available-on-mobile="true" data-disabled="" data-embed-href="http://www.svt.se/wd?widgetId=23991§ionId=554&articleId=1886298&type=embed&contextSectionId=192&autostart=false" data-json-href="/wd?widgetId=23991§ionId=554&articleId=1886298&format=json&type=embed&contextSectionId=192" data-popout-href="http://www.svt.se/wd?widgetId=23991§ionId=554&articleId=1886298&type=embed&contextSectionId=192&autostart=false"> SVT

 
 Foto: SVT

Kajsa Ezelius (S) är nominerad att ta över som förste vice ordförande i kommunstyrelsen i Lidköping efter Katarina Sundberg. Med sina 18 år innebär det att hon blir Sveriges yngsta kommunalråd.

Det är snart dags för studenttider för många av landets ungdomar. Vanligtvis innebär det tankar om arbete och vidareutbildning, men för Kajsa Ezelius på De La Gardiegymnasiet i Lidköping är planen redan klar - efter student ska hon axla rollen som Sveriges yngsta kommunalråd.

–.



t-norum

Det är inte mycket bevänt med våra kandidater som skall representera oss i politiken .

Att man allt för ofta får höra att det är ett B-lag som får förtroendet att representera medborgarna i i politiken.


När vi ser att Socialdemokraterna i Lidköping gett en artonåring som fortfarande går i skolan förtroendet att bli kommunalråd så understryks väl det påståendet , i alla fall i Lidköping, när man väljer i en person utan livserfarenhet och i en så låg ålder. En sådan utnämning säger väl en del om det rekryteringsbas man har att tillgå. Jag skulle vilja se det företag utse en skolflicka till VD . När man då betänker att kommunen i de flesta orter är den största arbetsgivaren.

Speglar ändå inte sådan utnämning en nonchalans till det uppdrag man är satt att utföra ?

Tyvärr så visar det sig att i många kommuner  de  kompetenta väljer andra banor i livet som gör att politiken får nöja sig med det man får , inte alltid med rätt kompetens för sin uppgift, det har vi förstått när vi ser resultaten runt om i landet. Om inte annat så har väl många Åmålspolitiker under åren visat att de inte riktigt räcker till i sitt förtroendeuppdrag .

.

Som man bäddar får man ligga och vi har oss själva att skylla när gemene man som kanske vore mer lämpliga inte i regel är intresserade att ställa upp i politiken.

Tyvärr en situation att vi i många fall får hålla tillgodo med B-laget som skall representera oss i sina förtroendeuppdrag. Ett förhållande som har satt sina negativa spår i både utveckling , prioriteringar och respekten för både kommunallag och hur man skall förvalta våra gemensamma tillgångar på rätt sätt. Tyvärr visar det sig att många inte riktigt har förstått sitt uppdrag fullt ut och många gånger prioriterat saker som gör att vår kärnverksamhet blir lidande.

Men kan vi  förvänta oss något annat med de personer som sätts upp på kandidatlistorna

runt om i landet

Av tommy norum - 23 mars 2014 07:00


 



Politikerna lyssnar inte på småföretagarna är rubriken på Leif Svenssons inlägg i PD.


Det är nog inte bara företagarna som våra politiker och tjänstemän inte vill lyssna på, det gäller också medborgare som mångt och mycket lämnas utanför demokratin. Att politiker har en helt annan bild av företagarklimatet i kommunen än företagarna själva som befinner sig ute i smeten där lönsamheten hela tiden är i fokus för att överleva . Där man hela tiden måste ta ansvar för sina beslut och genom analyser, uppföljningar och hela tiden vara på alerten för att se att den utstakade vägen leder åt rätt håll i företaget , annars finns det en risk att förtaget inte överlever och medarbetarna blir arbetslösa.



Klarar man inte den uppgiften som företagsledare så blir man i regel inte gammal på sin post utan byts ut med folk som har en bättre förmåga och med konstruktiva idéer föra företagen framåt. 

Och vilka har att bedöma deras situation om hur företag upplever företagsklimatet i kommunen. Ja för det mesta så finns det ingen i politiken som sitter på centrala platser i kommunens hierarki en aning om hur överhuvudtaget företagens villkor när de mångt och mycket lever i en värld där man överhuvudtaget inte behöver ta ansvar för vad man gjort eller gör, det finns det åtskilliga exempel på i Åmål  där våra skattepengar rinner ut utan varken analyser och kontroller om färdriktningen går åt rätt håll.

 Här gör man misstag på misstag i sina bedömningar om hur man använder våra skatter där sedan resultatet blir att medborgarna bestraffas med skattehöjningar medan ansvariga politiker och tjänstemän sitter kvar och vill fortsätta som ingenting har hänt.


Vi kan i en demokrati välja bort dem i val säger våra politiker. Men vad har vi för chans till det när vi varken kan stryka de vi är missnöjda med och partierna fortfarande sätter upp sina kandidater på valbara platser i nomineringen oberoende av det facit de lämnat efter sig i sitt förtroendeuppdrag.


En ren provokation mot medborgarna när man så totalt struntar i att ta ansvar för man ställt till med utan vill fortsätta som ingenting har hänt. Att vi har möjlighet att kryssa in de som ligger längre ner på listorna i förhoppning att det gör resultat i slutändan gör inte den demokratiska processen speciellt demokratisk med den tandlösa systemet.

 

Är hela demokratisystemet en ren kuliss där medborgarna lämnas utanför ?



Men det är som vanligt att demokrati det är till för våra politiker när de mellan valperioderna låter en handfull personer i våra kommunstyrelser styra kommunen och där sedan fulmäktige ledamöterna blir beordrade att rösta enligt kommunstyrelsens förslag .

 Det är inte demokrati för medborgarna det är en demokrati som våra politiker ordnat till för att ostörda kunna verka och ta beslut över medborgarnas huvuden.



Den ordningen gäller tyvärr i de flesta kommuner där ett fåtal starka viljor som sitter i våra kommunstyrelser ser till att använda våra skatte pengar långt utan för kärnverksamheten.  Leksand, Solna , Vänersborg , är bara några exempel där investeringar på flera hundratals miljoner slösas bort på arenor och bidrag till idrottsklubbar. Åmål där bluesen skulle få en arena på skattebetalarnas bekostnad, fotbollsplaner, ridhus, camping med restaurang , konstsnö , slalombackar mm. Investeringar som tagits på så lösa boliner utan den minsta lilla utredning värt namnet var det får för följder för kärnverksamheten i framtiden. Resultatet ser vi nu, men fortfarande sitter i stort sett samma folk i kommunstyrelsen och har idéer utan en susning vart det bär hän.


Stackars medborgare som får gå till val med i stort sett samma besättning vid rodret som förut utan en rimlig chans att rösta bort dem.


Demokrati , Demokrati , frågan är väl vem vår demokrati är till för ?  Är det verkligen medborgarna som åtnjuter demokratis sötma eller är det bara våra politiker som får del av den med det system vi har ? 

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Mars 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards