Senaste inläggen

Av tommy norum - Lördag 6 jan 12:30


 


Den utdöende arten där många håller på att bli frånsprungna av teknikens allt snabbare utveckling. Många kommer att bli helt isolerade när hela samhället är uppbyggt på att man är uppkopplad dygnet runt för att få den service som man var van vid före dataålderns intrång i människornas vardag.    

 

 

Läste ett bra kåseri av journalisten Calle Norlèn 47 år i Tara  den nya kvinnotidningen som raljerade över våra kunskaper som med tiden blivit helt ute .

 

Vi är den sista generationen som...

 

Köper cd-skivor. Fysiska alltså i plastfodral.

 

Köper eller hyr dvd. Alla laddar ner. Vilket vi inte ens vet hur man gör.

 

Har särskilda möbler för film och skivsamlingar

 

Sätter oss vid tv:n när programmet börjar,  vi slår upp tvtablåerna i papperstidningar. När programmet är slut,  följer vi inga eftersändningar på nätet .

Vi vet inte hur man gör.

Sätter oss ner framför datorn för att "gå ut på nätet " Där kollar vi mejlen, kanske betalar räkningar och kopplar ner efter en kvart.  Människor under 40 är uppkopplade dygnet runt

Hämtar kataloger från resebyrån för att sitta och planera semestern, Ja, som överhuvudtaget går till en resebyrå.

 

 Hade lånekort på bibloteket

 

Skickar vykort i stället för mms när vi är ute och reser

 

Postar inbjudningskort

 

Vet hur man använder en telefon med snurrskiva, hur man sätter in en film i en  kamera och vet vad man gör med tipp-ex

 

Gick ut och dansade för att träffa partner,  dvs före match.com och liknande dejtingsajter. Då visste man efter en sekund om man tände på utsidan,  man fick sedan ägna veckor åt att ta reda på insidan.  Nu är det tvärtom man ägnar veckor åt insidan för att sedan bli besviken på utsidan på en sekund.

 

Har hemtelefon inte för man vet varför den står där och kostar abonnemangsavgift.

 

"när vi äntligen lärde oss programmera videon, försvann VHS formatet. Sen dess trycker vi bara på lådvinsknappen"

" våra kunskaper är snart värdelösa, vårt beteende bisarrt, våra livsstilar museala"

 

Det är bara en tidsfråga innan vi behöver etnologiska tolkar för att människor under 20 överhuvudtaget ska förstå vad vi säger, vad vi gör och varför. Vi är den utdöende arten konstaterar Journalisten Calle Norlèn i sin krönika i Tara.

 

  

 

ANNONS
Av tommy norum - Fredag 5 jan 08:00

.....

Med den TV serie över Olof  Palme som har visats i SVT så förstår man att han berörde människors känslor i alla politiska läger . Men det som fick Socialdemokraterna ner på jorden var inte den politiska oppositionen där väl Högern ansågs som huvudmotståndaren, men där Centern med Tor-Björn Fälldin som ledare fick de största sympatierna vid valen och som också var den som såg till att sparka ut Socialdemokraterna ur regeringskansliet för första gången.

 

Nej här kom protesterna från de egna leden, där strejken i Malmberget i Statens gruvbolag var de utlösande faktorn för att Svenska folket skulle gå ut och protestera för dåliga löner och höga matpriser som tog mer och mer av löneutrymmet.

..    

Trots löneökningar på 30% vid ett tvåårsavtal men med i stort sett lika stor inflation så blev slutresultatet ofta en negativt utslag i lönepåsen. När sen Astrid Lindgren med sin sanna pomperipossasaga  fick betala 102% i marginalskatt så sjönk förtroendet drastiskt för den politik som Socialdemokraterna med Olof Palme som ordförande stod för.

 


Att sen Transports fackliga ordförande Hasse Eriksson spädde på synen av det fackliga pampväldet genom att åka till Grekland där en militär junta styrde och som Sverige protesterade emot genom att bojkotta handeln, dessutom i arbetsgivarnas semesterhem, så blev det ytligare en spik i den förtroendeklyfta som byggdes upp bland  allmänheten.

     

Att man sen ser att Palme inte var främmande för att ljuga när Peter Bratt och Jan Guillou i den så kallade IB affären avslöjade Sossarna med byxorna nere för olagliga underrättelser och där man dessutom såg till att avslöjarna i ren kommunistiskt diktatur anda blev åtalade och fällda för spioneri, kanske var vändpunkten för många att börja dra öronen åt sig och börja ifrågasätta Socialdemokraternas sätt att bedriva sin politik på.

Att man sen försökte ta över hela näringslivet med de så kallade löntagarfonderna där näringslivet själva skulle stå för kostnaderna för socialiseringen där löntagarna via sina fackförbund skulle avstå en viss del av lönen för att få en del av ägarskapet i företagen i tron att det skulle vara lösningen på den arbetslöshet som sakta men säkert på grund av vidlyftiga lönekrav som drev upp inflationen och där vår viktiga exportindustri fick svårare och svårare att hävda sig på världsmarknaden.


Att sen de forna medarbetarna i den innersta cirkeln mer eller mindre själva rannsakar sig i sin naiva  verklighetsuppfattning om politikens möjligheter att förändra och att man borde agerat annorlunda i många situationer är väl något alla politiska partiers medarbetare kan erkänna när de har facit i hand och där de numera står långt ifrån maktens centrum.  

 

Tyvärr för Socialdemokratin så har stora skaror inom leden fortfarande inte förstått att förnya sig utan fortsätter i samma Palmeanda i tron att det är höjda skatter och tron att det socialistiska samhälle de vurmar för " som många gånger innebar att man lämnar medborgarnas åsikter att få bestämma över sitt liv och där man straffas ekonomiskt genom att vägras att ta del av våra gemensamma tillgångar när det bryter mot Socialdemokraternas ideologi "  på något sätt fortfarande skulle vara den rätta melodin för att driva Sverige mot en ökad välfärd.                 


tn

ANNONS
Av tommy norum - Torsdag 4 jan 09:50

Historien om Dalsland rings uppgång och fall


 

https://www.bing.com/videos/search?q=youtube+dalslands+ring&view=detail&mid=B10C50C5F6F17432BC0BB10C50C5F6F17432BC0B&FORM=VIRE

  

STENEBY: 90-årige Erik Berger berättar om motorbanan som lockade till sig 10 000 tusentals åskådare.

Den 3 juli 1966 invigdes Dalsland ring. Hela 16 000 åskådare kom till tävlingarna.
Förare som Ronnie Peterson, Reine Wisell och Erik Berger tävlade på banan under några år.
– Vi hade planer på att bygga ut, men så skedde dödsolyckan på Gelleråsen och sedan kom oljekrisen. Redan 1973 kördes sista loppet, säger Erik Berger.
 
   
 
 
 Dalsland Ring var en racerbana  som låg vid Dingelviks gård i Bengtsfors kommun, Dalsland . Banan var 1 650 meter lång. Den invigdes den 3 juli 1966 och det kom 16 000 åskådare till premiärloppet. Det är fortfarande det största publika arrangemang i Dalslands historia. Banans liv blev dock kort. Efter en olycka på Gelleråsen 1970 skärpes kraven från Svenska Bilsportförbundet. Banan byggdes om efter de nya kraven, men publiken svek och banan gick mer eller mindre i konkurs under oljekrisen 1974 . Bengtsfors Motorclub som drev banan klarade inte av att betala årsarrendet på 5 000 kronor, varvid bonden som ägde marken plöjde upp banan för att göra potatisåker .

Idag finns bara cirka 100 meter asfalt kvar. Allt annat är borta. 


 


Bildresultat för dalslands ring

Publikrekord för Dalsland 16000 besökare kom för att se invigningen av bananan 1966.


 

Det är många kända i motorvärlden som tävlat på banan . Här har vi en av de största på sin tid Ronny Pettersson legendarisk F1 förare


Av tommy norum - Onsdag 3 jan 17:15


Bildresultat för vargen


Varför har vargproblematiken blivit så infekterat i vårt samhälle ?

 

Är för att större delen av den mänskliga populationen bor i städer ? En majoritet av vargförespråkarna ser oroliga lantisar som inte vill ha varg inpå knuterna som et hot mot sina naturromantiska miljöfiloskåpiska ståndpunkter ,där avfärdar de farhågorna när dessa lantisar värnar om sina husdjur som en marginal struntfråga.Trots att 60% av befolkningen stöder en vargjakt så vill inte dessa miljöfilosofer ta till sig den oro som finns i glesbyggden .Det är ganska underligt att förståelsen för ett djur som har en sån instinkt i sitt beteende att döda vilket de behöver föda eller inte ,och där det dödas hundratals djur i onödan, ändå har såna förespråkare för sin existens .Skulle vargen varit ett hot mot människan, skulle inte dessa miljöfiloskåpiska naturromantiska ståndpunkter tas på allvar utan de skulle avfärdas som fullkomliga idioter.  

 

tn

Av tommy norum - Onsdag 3 jan 16:49
 Karlstads Brandkår. Fast anställd personal framför kameran år 1919 i nuvarande Frödingparken med brandchefen, kapten Per Ågren främst.  Fotograf Karl Nyström  


Brand kåren 1949 Fotograf Dan Gunner  

 

HSB bjuder på skärgårdsutflykt med hjälp av ångbåten Tynäs.Turen går från Inre hamn 1943.

HSB bjuder på skärgårdsutflykt med hjälp av ångbåten Tynäs.Turen går från Inre hamn 1943

 

Kajen vid Älvgatan med stadens första Solabåt. Bilden tagen under andra hälften av 1940-talet.Kajen vid Älvgatan med stadens första Solabåt. Bilden tagen under andra hälften av 1940-talet

Badmode vid Klarälven på 1920-talet. I bakgrunden Östra järnvägsbron och fastigheter längs dåvarande Kroppkärrsvägen.


Badmode vid Klarälven på 1920-talet. I bakgrunden Östra järnvägsbron och fastigheter längs dåvarande Kroppkärrsvägen

 


Av tommy norum - Onsdag 3 jan 13:36


Bildresultat för Stefan Löfven och jonas sjöstedt

Vad skall Stefan Löfven (S) och Jonas Sjöstedt (V)  hitta på för sagor när de skall försöka förklara missförhållandena i de offentligt drivna verksamheterna när man inte kan hänvisa till vinstuttag och där politikerna enbart har ansvaret ?Man blir nästan mörkrädd när man ser hur illa våra politiker sköter sina åtagande i sina politiska uppdrag. 

Här har ytligare ett äldreboende som drivs kommunalt som inte klarar av sina åtagande mot sina boende på ett värdigt sätt. Och här Stefan Löfven och Jonas Sjöstedt  är det inte frågan om att man skickar vinsterna till utlandet utan här är det uteslutande politisk kompetens det är frågan som i så många andra sektorer i de kommunala förvaltningarna. Det är inte första gången som våra politiker utmärker sig att ta för lätt ipå sina förtroendeuppdrag.

    

Den senaste men troligtvis inte den sista i raden av anmälningar i verksamheter som drivs av det offentliga är i Tranås på en avdelning på Lövstagården, där åldringar lagts för natten vid 17-tiden, har funnits i flera år. Det framgår av anmälningarna till IVO.  Äldre tvingades tidigt i säng    

 

Det hela uppdagades i samband med att nyanställd personal slog larm. De upptäckte att rutinerna för måltider och mediciner inte fungerade som på övriga avdelningar. 

Av Lex Maria-anmälan från socialtjänsten framgår att rutinerna frångåtts under flera år, dock inte alla dagar.

Tidig sänggång

Medicin som skulle ges klockan 12 och 14 har delats ut redan 11.30 Läkemedel som skulle ges vid 20-21 har de gamla fått 16.30, vid den tidigarelagda kvällsmaten. Detta kopplas enligt anmälan ihop med ”arbetssättet på enheten” som har medfört att de gamla fått gå och lägga sig tidigt. Av anmälan framgår att varken läkare eller sjuksköterska har informerats om att tiderna för medicinutdelning ändrats av personalen.

Oroliga nätter

Förändringarna har enligt nattpersonalen lett till oroliga nätter på avdelningen. Det har också framkommit att nattfastan , det vill säga tiden mellan kvällsmat och frukost, uppnått till 16 timmar. 

Sedan bristerna uppdagats har fyra anställda omplaceras .  Enskilda samtal har hållits med berörda och alla delegeringar har dragits in. Socialnämndens ordförande Mats Antonsson (KD) har beklagat det inträffade. skriver Tranås tidning

 

Frågan är väl om inte Socialnämndens ordförande också borde gå när han som ytterst ansvarig inte reagerat på förhållandena som pågått på Lövstagården under flera år. Antingen är han helt ointresserad vad som föresäger i hans revirområde eller så bryr han sig inte. Vilket som gäller här låter vara osagt men att som ansvarig bara göra ett beklagande utan att ta sitt ansvar för det inträffade och avgå speglar väl bara våra politikers nonchalanta inställning till sina förtroendeuppdrag. Att det sedan är en politiker från KD, ett parti som försöker marknadsföra sig som en garant för solidaritet och omtanke gör ju inte saken bättre. Ganska otroligt att de politiker som har ansvaret har så dålig kunskap om vad som sker på fältet. Det borde få en och annan att tänka till när man försöker få bort de privata initiativen genom att begränsa vinsterna. Här finns det inga vinster men däremot en massa okunniga chefer, politiker som inte tar sitt ansvar för det de är satta att förvalta.

 

Det är nog inte vinsterna man skall koncentrera sig på utan vilken kvalité man levererar till sina inneboende kunder man sköter. Hade det här varit ett privat boende så har Jonas Sjöstedt ( v) direkt varit ute och propagerat för vad det sker i vården när man låter kapitalet styra kvalitén genom att ta ut vinster. Frågan är väl vilken förklaring Vänsterpartiet kommer med när inte kapitalet är inblandat utan där politikerna missköter sitt ansvarsområde.       

  

Borgerlig majoritet I Tranås  med SD som vågmästare. 

Den traditionella fyrklövern Moderaterna (9), Centern (3), Folkpartiet (2) och Kristdemokraterna (3) får tillsammans 17 mandat i kommunfullmäktige. Socialdemokraterna (15) och Vänsterpartiet (1) får sammanlagt 16 platser.

 

Här pratar man om värderingar i sina politiska anförande där man gärna vill utesluta partier som inte uppfyller de kriterier man sätter upp. Men det verkar vara som i Metoo rörelsen att de som pratar om jämställhet mellan könen och politiskt korrekthet många gånger är de största syndarna. 

 

 

  tn  
 
                                     

 

Av tommy norum - Måndag 1 jan 20:00


Vem kommer inte ihåg gränshandeln efter kriget där margarin och socker var en eftersökt vara i Norge. 

 

Konversation på parkbänken oss kvinnor i mellan i Dals-Ed.

   

  Margarin och socker inköp i Norge via Kornsjö 


 

  Nössemarksfärjan

Av tommy norum - Måndag 1 jan 19:45

 Dalsland - hemland - turistland (1944)


Bilder från Håverud, Buterud, Bengtsfors, Stora Le, Ed och Åmål.


Klicka för att ta del av filmen på 17 min


http://filmarkivet.se/sv/Film/?movieid=1371&returnurl=http://filmarkivet.se/sv/Sok/?q%3d%26minyear%3d1930%26maxyear%3d1975


 

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
      1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2018
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ t-norum med Blogkeen
Följ t-norum med Bloglovin'

Frågerutan

34 besvarade frågor

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se