Senaste inläggen

Av tommy norum - Lördag 2 juni 08:30
 

 

 

 

 

 

 

 

Journalisterna har blivit aktivister och publicisterna opportunister i den politiskt korrekta församlingen i Sverige. Rubriken är hämtad i efterdyningarna efter uppdrag gransknings reportage om hur Virtanen blev uthängd av sina kolleger utan en susning om hur verklighetsbaserad hela historien var som de publicerade .  

 

 

 

Tittarna hade svårt att bortse från Lotta Bouvins reaktion i Aktuellt av forskaren Joakim Ruist resultat att invandringen är en dyr historia för skattebetalarna. 

 

 


Nästan dagligen blir vi påminda om hur journalisterna uppfattar sin egen roll i nyhetsförmedlingen. Man ser allt för ofta hur den politiska övertygelsen skiner igenom påståenden och frågor som ställs i reportagen. Som tex när  Lotta Bouvin i Aktuellt intervjuade forskaren Joakim Ruist som ligger bakom ESO rapporten om flyktinginvandringens kostnader som visat sig blev en chock för många naiva PK anhängare. Helt plötsligt så har någon mage att en forskningsrapport visa helt andra siffror än det som invandraringsvänliga politiker eller Pk maffians lutat sig emot för att få respons för sitt ställningstagande i en fortsatt hög invandring och som media inte varit sena att publicera .

 

Ett resultat som i forskningen visade att varje flyktingindivid kommer att kosta skattebetalarna över 70000 kr per år hela deras liv. Resultatet av forskningen  fick Lotta Bouvin på Aktuellt att fråga – Jag bara undrar om det är sånt som du tänkt och tagit hänsyn till när du gör en sån här rapport, som förmodligen kommer att bli kontroversiell, – Det här är en het fråga. Tror du att den kommer att användas i valrörelsen, den här rapporten? 

Givetvis kommer den att användas i valrörelsen eller tror Lotta Bouvin att besvärande fakta som inte gynnar vissa politiska krafter skall sopas under mattan och inte komma fram till medborgarna?  Men det vän av ordning frågar sig varför i herrans namn inte de som nu i flera år påstått att invandringen är en lönsam affär för Sverige fått samma frågor och en ordentlig research över sina påståenden.  

 

 

Före Almedalsveckan 2017 rapporterade DAGENS NYHETER att Sverige tjänat 900 miljarder på invandringen. Nyheten fick snabbt spridning och publicerades i flera andra stora tidningar. Att uppgiften släpptes på Sverigedemokraternas dag i Almedalen var knappast en slump. En positiv nyhet tyckte många. Det var bara ett problem. Siffran, som baseras på en rapport från vänstertankesmedjan Arena idé, var ett falsarium. Om journalisterna hade gjort den mest grundläggande research hade de insett det ganska snabbt.

Men tydligen är SVT lika dåliga på att göra research när man använder Sandro Scocoo som expert, en ekonom utan forskarbakgrund som driver sina teser med utgångspunkt från en vänsterpolitiks övertygelse utan faktainnehåll. Nog borde väl SVT har bättre koll på vilka experter som finns att tillgå utan de behöver använda självutnämnda experter utan en ordentlig forskarbakgrund. Lika illa var det LO gick ut och påstod att invandringen är en bra affär för Sverige för att stötta Stefan Löfvens invandrarpolitik när kostnaderna blev ifrågasatta. Var tog den undersökande journalisten vägen då kan man fråga sig.  

Det är inte bara konsekvenserna i samhället som kommer av den naiva invandringen man på alla sätt försöker dölja. man har också försökt få medborgarna att tro att det är en vinst för samhället. Vi kommer att tjäna miljarder har det låtit utan att den tredje statsmakten reagerat. Varför skulle man reagera när man vet att Journalisterna är inga neutrala nyhetsförmedlare utan precis som när det gäller strömningarna efter Meetoo och drevet mot Virtanen så övergår man plötsligt till att bli politiska aktivister och glömmer allt som man lärt sig på journalisthögskolan vad deras roll är i samhället innebär.  

 

Så går det när halleluja körer och skampålar får ersätta problematisering och källkritik. Men det mest skrämmande är väl att det är samma mediakollektiv som kräver medborgarnas förtroende i kampen mot nättroll och fake news . Tala om att prata med dubbla tungor.  

 

tn

 

 

 

    

 

 

 


 

ANNONS
Av tommy norum - Fredag 1 juni 19:30


Dalsland från luften på 1930-40 taletSAMHÄLLE


Krokfors vårvik  1938

SAMHÄLLE

steneby 1937

SAMHÄLLE

Bengtsfors 1937

SAMHÄLLE

Gustavsfors 1937

SAMHÄLLE

Skållerud 1937

PAPPERSBRUK

Billingsfors 1947

ANNONS
Av tommy norum - Fredag 1 juni 19:00


 

Örnäsbadet på 1900 talet med aktiviteter och midsommarfirande i Örnäsparken på 1950 talet

  


 

1930 talet 

1930 tal

 

1940 tal . 


 

1940 tal

BAD

194o tal

BADPLATS

194o tal BADPLATS

1940 tal


BADPLATS

   

1950 tal


BADPLATS

1950 tal


BADPLATS

1950 tal

 

1950 tal

 

Strandbadets berömda sommarservering, kortet taget av Kalle Snört  mitten på 1940 talet. 


 

  

Simtävling på 1950 talet Film av Olle Englund

 

 
Midsommar i Örnäsparken och sportbåtsaktiviteter på Örnäsbadet. Film av Olle Englund från 1950 talet. 

Av tommy norum - Fredag 1 juni 18:00Licens  Public Domain-märke - Fritt från kända upphovsrättsliga restriktioner (CC PDM)

 

Styrsö Bratten 1955

Tryckt text på kortet:

"Styrsö - Bratten 1951

Göteborg. Arkaden vid Strögets slut


Arkaden vid Strögets slut 1950 talet

Göteborg. Lekande barn på en bakgård


Lekande barn på en bakgård  1951

Män som väntar på jobb, Göteborg.

 Män som väntar på jobb, 1947

Göteborg. Människor och affärer på Kungsportsavenyn

Människor och affärer på Kungsportsavenyn 1952

Göteborgs hamn.

"Amerikabåtarnas ankomst och avgång är folkskådespel av stora mått." 1952


Lastbilar framför Göteborgs fiskehamn

Lastbilar framför Göteborgs fiskehamn 1944

Notering på kortet: Göteborg. Järntorget.

Järntorget. 1940 tlet 

Jaktflygplan J 22 dras ut ur en berghangar.

Säve - Jaktflygplan J 22 dras ut ur en berghangar. 1948


Fartyget 133 T/T Josefina Thordén i Götaverkens flytdocka, numera reparationsdocka för Damen.

Fartyget 133 T/T Josefina Thordén i Götaverkens flytdocka, numera reparationsdocka för Damen 1955 foto Arne Andersson

 

Av tommy norum - Fredag 1 juni 17:45HMS Halland (J18) var en jagare i svenska flottan som sjösattes den 16 juli 1952. Tillsammans med systerfartyget HMS Småland (J19) utgjorde hon Hallandsklassen, som var den största och mest slagkraftiga jagarklassen som någonsin ingått i den svenska flottan. Tillsammans med systerfartyget var Halland det första i världen att utrustas med ett fungerande sjömålsrobotsystem, det vill säga robotar att avfyra mot andra fartyg.


Jagaren Halland (18). 1966Jagaren Halland (18) under Operation Nordkust 1957.

Halland genomförde vid ett par tillfällen ubåtsjakt, bland annat vid Hasslö och Utö 1980. Hon användes under två år som långresefartyg som ersättare för HMS Älvsnabben (M01) innan HMS Carlskrona (M04) kom igång. Resorna fick dock göras korta då hennes driftkostnader var höga. Hon utrangerades den 30 juni 1987 och såldes året därpå för upphuggning i Spanien.[1] En avancerad modell av Halland i skala 1:50 har funnits utställd på Sjöhistoriska museet och Marinmuseum i Karlskrona.

Jagarflottilj med jagaren Halland i spetsen under "Operation Nordkust" 1957

Utspisning ombord på jagaren Halland den 30 mars 1955

Mässen på jagaren Halland, nov. 1957

Jagaren Halland till ankars, juli 1962  


Matlagning ombord på jagaren Halland 1957

Hobbyverksamhet (skeppsbygge) ombord på jagaren Halland,

 

Jagaren Halland år 1957 

Av tommy norum - Fredag 1 juni 17:30

  

De Dalslänska utvandrarna

Målningen utvandrarna på väg till Göteborg 1872 av konstnären Geskel Salomans är en av de mest kända med utvandrarmotiv.  


Emigrationen från Sverige till Amerika under nödåren från mitten av 1800 talet fram till sekelskiftets början  har skildras många gånger i litteraturen .

Dalsland  var en av de län som drabbades mest av utvandringen och det är inte många Dalslänningar som inte har släkt i Amerika. Mellan åren 1850 till 1900 utvandrade 63700 från Dalsland, betydligt mer än den nuvarande folkmängden.  

Även om släktbanden tunnats ut efterhand som åren går så finns det fortfarande intresse att ta tag i vad som hände och hur det gick för de som åkte över. Släktforskning som blivit populär där man med hjälp av nätet kan forska i en av världens mest bevarade och utförliga kyrkoböcker som sträcker sig tillbaka flera hundra år och är väl en av anledningarna till den nya folkrörelsen. 


 

Överst  ser vi en scen vid tilläggning och överföring av folk  till en av emigrantångarna under 1880 talet.

Därunder ser vi en av de många reklamblad som rederier och transportbolag lockade resenärer. Det visade sig för många som kom över att det var inte så lätt alla gånger att hitta det paradis som förespeglats dem.


   

Många Dalslänningar hamnade i Alaska, här en sommardag omkring 1910 när s/s Corvin anländer med gods och möts upp med hundslädar för vidare transport.

     

De här bilderna är tagna 1898 och visar guldgrävare med rötter från Ärtemark och Bengtsfors i Dalsland.  John Bryntesson, Guldkungen kallad,  som också kom från Ärtemark och gjorde sig en förmögenhet på guld var nog anledningen till att många sökte sig till detta område där drömmar om rikedom lockade men mycket få fick uppleva..    


klicka på bilderna för större storlek.

  

Av tommy norum - Fredag 1 juni 16:45

      


Det var på den tiden vattenvägarna utnyttjades för timmertransporterna på Dalslands kanal. Både pappersbruken och sågverken fick sina råvaror i första hand från sjöarna. Där bogserades timmermosorna med båt i sjöarna mellan slussarna där sedan mankraften fick tas till. Inte ovanligt att mosorna följdes åt av samma arbetslag genom hela slussystemet. Efterhand så tog lastbilarna över transporterna.           

                 

Av tommy norum - Fredag 1 juni 13:15

   

När man ser den här filmen vi som har upplevt skolavslutningarna på det här sätter kan man ibland få funderingar om det inte var bättre förr i många avseenden. En skola där disciplin var en av orsakerna till i det gick att få ut största möjliga lärande till eleverna. Bevisligen har de som gick ur skolan på 1950 och sextiotalet klarat sig ganska bra här i livet. Så varför ändra på ett vinnande koncept där kravet på disciplin, läxläsning var grunden till att gårdagens skola rankades som en av de bästa i världen på sin tid. Finland som fortfarande har en kravskola är numera en av de bästa i rankningen på vad eleverna kan när man går ur skolan.

Sverige tappar tyvärr år efter år i den kunskapsprövningen och ligger numera i mitten av skalan bland EU länderna.
 
   

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13 14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2018
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ t-norum med Blogkeen
Följ t-norum med Bloglovin'

Frågerutan

34 besvarade frågor

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se