Senaste inläggen

Av tommy norum - Tisdag 1 maj 07:45


Det här var Åmål i början av 1900 talet


         

ANNONS
Av tommy norum - Tisdag 1 maj 07:45


Så här såg Åmål ut på 1950 talet sett från luften. Ni kan soppa bildspelet genom att klicka  


        

Klicka för att ta del av bilspelet


                                        


 

ANNONS
Av tommy norum - Tisdag 1 maj 07:00 
Nu får Ulf Kristersson försöka bestämma sig om det är folket eller PK maffian som skall styra den moderata politiken.  


Maken till urvattnad politiskt ställningstagande i flyktingproblematiken får man leta efter när man tog del av Moderaternas Ulf Kristerssons dialog med Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson i Agenda. För någon debatt blev det aldrig mellan dem. Ulf Kristersson flummade till det riktigt ordentligt när han fick frågan hur Moderaterna tänker ordna till migrationspolitiken i framtiden så blev det intelligenta svaret att han gärna gör upp med Socialdemokraterna om invandringspolitiken samtidigt som vi då vet att Stefan Löfven i Socialdemokraterna går fortfarande och väntar på att få hjälp av Eu för att lindra följdverkningarna av den naiva flyktingpolitiken som deras partier stod bakom och vars konsekvenser vi nu ser i samhället.

 

Men med Sverigedemokraterna tänker inte Ulf Kristersson samtala med vilket fick Jimmie Åkesson retoriskt undra hur det kan komma sig att hans parti är så omöjligt att samtala med när till och med gamla dödsfiender som Nord- och Sydkorea sätter sig vid förhandlingsbordet. Frågan som nog många moderater undrar över om det inte är dags nu att lämna sandlådan och föra en betydligt restriktivare migrationspolitisk som det visar sig att 60 % av medborgare står bakom enligt opinionsmätningarna. 12% vill ha en mer öppen invandringspolitik så det borde inte vara så svår för Ulf Kristersson i moderaterna att ta ställning i frågan om man skall anses vara ett statsbärande parti som skall regera Sverige vid en valvinst. .

Centerpartiet och Liberalerna har ju gjort klart att de inte sätter sig i en alliansregering om de rödgröna partierna är större. Kristerssons kamp för att erövra SD-väljare kan alltså vara avgörande för hans möjligheter att bli statsminister. Men om han tror att han genom att vara otydlig och ha dörren öppen åt alla håll för att inte skrämma bort sina Alliansbröder och vägrar tala klarspråk var moderaterna står i den fråga som medborgarna i opinionsundersökningar anses som den viktigaste valfrågan då kommer han troligtvis bli grymt besviken över valresultatet i höst. 

Frågan som de moderata väljarna bör ställa sig är väl hur han skall kunna sy ihop en gemensam migrationspolitisk med sina Alliansbröder när man ser hur Centerpartiet går sina egna vägar och går över och stödjer regeringen i förslaget att 9 000 ensamkommande unga en ny möjlighet att stanna i Sverige. 


Så det de borgerliga väljarna som vill ha en betydligt striktare migrationspolitisk har inte mycket att hoppas på i en eventuell Alliansregering där Centerpartiet och Liberalerna kommer att agera stoppklossar för allt för stora förändringar.

 

Så frågan är väl om inte väljarna en gång för alla skall sätta ner foten och göra klart för våra politiker vad som gäller i migrationspolitiken. Rösta på det parti som man anser har den bästa politiken i flykting och migration och som inte är rädda att tala klartext vad som behövs för att få landet på fötter igen. Det skulle stärka demokratin där all makt skall utgå från medborgarna och inte som en del uppfattar regeringsordningen att all makt skall utgå från PK folket.   


 tn


 


Av tommy norum - Måndag 30 april 08:03– Är det rimligt, att den som betalar kommunalskatt betalar högst skatt där det är sämst service? Är det rimligt att vi har ett pensionssystem som ger många människor ett ekonomiskt utfall som placerar oss i botten i Europa? Är det rimligt att pensionärer skall med högre skatt än löntagarna vara med att betala alla sociala förmåner som dagens icke pensionärer åtnjuter. Förmåner som de själv aldrig fick ta del av. Kanske vore det på tiden att också pensionärerna fick sin beskärda del av vår gemensamma kaka. Är det rimligt att ett land som Sverige med en av världen högsta skatter inte längre klarar av att hålla ett godtagbart samhällskontrakt till sina medborgare. I stort sett så har hela systemet börjat fallera från att varit världsledande i en social utbyggnad till att i många stycken börjat med fritt fall till något som vi ännu sett slutet på.    

 

 

   Allt fler börjar att ifrågasätta kompetensen i Stefan Löfvens regering som innehåller flera flummiga ministrar som verkar vara helt avskärmade från verkligheten utanför kanslihuset. 

 

 

I veckan presenterade SOM-institutet sin årliga undersökning av svenskarnas åsikter om politik, myndigheter och medier. För tredje året i rad rankar svenska folket invandring/integration som den viktigaste samhällsfrågan.

Siffrorna bekräftas i en färsk undersökning från DN/ Ipsos  som med öppen frågeställning: "Bör Sverige ta emot fler eller färre flyktingar?" En mer generös politik ville  12 procent medan gruppen som vill ta emot färre flyktingar uppgår till 60 procent, varav flertalet vill strama åt mottagandet betydligt. Frågan är väl hur politikerna ställer sig till det svaret när vi kan vänta oss ca 374 000 anhöriga som väntar på sin tur att komma in i Sverige.

 

Kanske inte så underligt att folket reagerar när vi fortfarande trots omsvängningen av den svenska asyl- och flyktingpolitiken för ett par år sedan så fortsätter antalet människor som beviljas uppehållstillstånd att ligga på rekordhöga nivåer. 2017 uppgick antalet uppehållstillstånd för flyktingar och asylsökande till 50.100 till och med november, enligt Migrationsverkets senaste statistik. Helårssiffran kommer att bli högre när decembersiffran trillar in så småningom.

 

 

Medan de regeringen på alla sätt försöker dölja konsekvenserna efter den naiva invandringspolitiken med allahanda fake news för att inte stå där med byxorna nere när valrörelsen börjar på allvar försöker man nu  förklara samhällsförändringen de senaste åren inte har något med den naiva invandringspolitiken att göra.  

 

Annika Strandhäll försökte i dagarna komma undan ansvaret för den försämrade vården genom att försöka ge sken av att det är den allt äldre befolkningen som ställer till det. En bluff som inte Socialstyrelsen går på utan slår fast: "Det stora antalet asylsökande har varit påfrestande för hälso- och sjukvården. Särskilt utsatta områden är primärvård, tandvård och psykiatri...Hon böjer sig också för PK folket i tron att hon kan komma undan sitt ansvar för att gett regeringsdirektiv hur försäkringskassan skall spara pengar.

 

En uppgift som Ann-Marie Begler utförde med bravur men som blev lite för effektivt. För att inte behöva stå vid skampålen i valrörelsen för alla tuffa beslut Försäkringskassan tagit för att leva upp till regeringens direktiv så sparkade man generaldirektören vilket har givit reaktioner där man börjar undra och där  ”Regeringens kompetens börjar starkt ifrågasättas” 

  

 

I stort sett i alla samhällsfunktioners försämringar under de senaste åren så är den naiva invandringen som sjuklövern stod bakom boven i dramat. Skolan, vården, polisen, social oro, ökade klasskillnader, över 60 utanförskap områden runt om i Sverige, ökningar våldtäkter, dödskjutningar, arbetas och bostadspolitik mm  Listan kan göras lång men där i stort sett alla politiska partier som har ansvaret för den naiva invandringspolitikens  helst vill sopa all information om följderna genom att förneka all kännedom vilket ansvar de har i utvecklingen.

 

Däremot är man helt ense om att det enda partiet som förutspått och påtalat riskerna med den förda politiken och som är det enda parti som inte har något ansvar för konsekvenserna de skall med alla medel stoppas. Man kan ju undra vad som rör sig i huvudet på våra politiker med den analysen vad som är bäst för Sverige.  

 

I stort sett alla samhällsfunktioner håller på att fallera där nu en anonym tjänsteman mejlar angående kaoset på Migrationsverket. Vederbörande kommer med idén att starta ett upprop där anställda inom offentlig sektor och myndigheter berättar om flathet, slöseri av skattepengar och maktmissbruk utifrån flummig “värdegrund” och politiska karriärmöjligheter snarare än folkets bästa. Om fler vågar berätta kan till slut ingen avfärda vittnesmålen. Uppropet ska heta #detmåstefåettslut. “Bara om tillräckligt många vågar berätta det de vet så kommer det till slut bli omöjligt att tiga ihjäl sanningen om vanstyret av vårt land”, skriver han.

 

Det är inte bara på Migrationsverket som det står illa till i de politikerstyrda myndigheterna där både tjänstemän och ministrar får flytta på sig när det uppdagas att kompetensen inte riktigt räcker till för det uppdrag de är satta att sköta. .   

 

tn

 

 

 

 

 

 

 

Av tommy norum - Lördag 28 april 15:56


 

   

Utställningen är i gamla huvudkontoret, här i modell på det uppbyggda modellbanområdet som finns på utställningen.  

 

Åmåls station med järnvägshotellet i bakgrunden 


Modeljärnvägen som ingår i utställningen.

          

Ett intressant besöksobjekt för turister men kanske framförallt för Åmålsborna där de flesta i någon mening har  ett förhållande till järnvägsverkstaden som i många år var den dominerande arbetsplatsen i Åmål. 


Öppettider vecka 14-22 ( 7 april-2 juni) Lördagar 11-16.

7 juni -18 augusti Onsdag-Lördag kl 11-16

25 aug- 15 sept lördagar kl 11-16

Av tommy norum - Lördag 28 april 07:00

Hur länge skall vi medborgare behöva finna oss i att våra valda politiker försöker bluffa oss med fake news i tid och otid för att slippa  undan att ta ansvar för konsekvenserna av sin politik.

 

I stort sett alla negativa förändringar som skett i samhället de senaste åren har en direkt koppling till den naiva flyktingpolitiken. Utanförskap, bostadsbrist, ökad kriminalitet med mord och gruppvåldtäkter, en hopplös arbetsmarknad för de nyanlända som man försöker dölja så gått det går med olika skattesubventionerade åtgärder. problem med skolan, en myndighetskris där rekrytering av tex polisen är mest iögonfallande där brotten läggs på hög utan åtgärd, brist på kompetenta lärare både inom hela skol området, brist på kompetent sjukvårdspersonal, brist på bostäder sedan lång tid och ett ökat klassamhälle.

 

Detta har skett de senaste 10 åren utan att våra politiker reagerat i tid. Och alla som reagerat och försökt påkallat orsakerna har blivit främlingsfientliga, osolidariska och rädda för det mångkulturella samhället. Det är ju på gränsen till patetiskt när man hör att de ansvariga politikerna vägrar ta till sig orsaken till varför samhället så drastiskt har förändras de sista 10 åren. Till slut blir det väl bara medborgarna kvar som förstår sambandet och förhoppningsvis röstar därefter.Annika Strandhäll förnekar sig verkligen inte. Ena stunden så skyller hon på de äldre för sjukvårdskrisen sedan sparkar hon försäkringskassans chef trots att hon gjort vad regeringen bad om - sparat miljarder och fått ner sjuktalen.Men nu försöker man springa i från ansvaret och den kraftiga reaktion på hur pesparingen gått till genom att skjuta budbäraren.

 Att det är Annika Strandhäll och regeringen som har ansvaret för det som sker både på försäkringskassan och hur sjukvårdskrisen har utvecklats det vill man sopa under mattan så här i valtider. Det är inte flyktingmottagandet utan de allt fler äldre som sätter press på den svenska sjukvården. Det slår socialminister Annika Strandhäll (S) fast. Strandhäll: Vårdens problem beror inte på flyktingarna– Vi räknar med 300 000 fler 70-plussare till 2025, säger hon. Inte så konstigt att de politiska besluten som tas av folk som inte befinner sig i verkligheten får sådana konsekvenser för samhället.

 

Tydligen har vår Socialminister överhuvudtaget inte  besökt ett väntrum på ett sjukhus eller primär eller tandvården i kommunerna.  Det man kan konstatera är att proportionellt många har invandrarbakgrund i väntrummen. Något som också Socialstyrelsen slår fast: "Det stora antalet asylsökande har varit påfrestande för hälso- och sjukvården. Särskilt utsatta områden är primärvård, tandvård och psykiatri...

 

Vi ser att behovet av tandvård är stort, liksom mödravård eftersom många gravida asylsökande inte genomgått kontroller och uppsöker vården sent i graviditeten, säger Viktoria Svensson. Belastningen har också ökat inom psykiatrin, 20-30 procent av de asylsökande uppskattas vara drabbade av psykisk ohälsa."

 

Man kan ju fråga sig hur länge skall regeringen låtsas om som att invandringen inte ställer till problem i samhället. Man kan inte hur länge som helst ignorera detta och låtsas som att världen ser annorlunda ut än den är. Om inte annat så är det näst intill komiskt att våra regeringsrepresentanter lik Bagdad-Bob" blundar för konsekvenserna vad den naiva invandringspolitiken ställt till. Vem tror man sig lura ?.

tn

Av tommy norum - Torsdag 26 april 10:11 

Hur står är det till med den beryktade värdegrunden egentligen hos Centerpartiet? Själva så förfasar de sig över andra partiers medlemmar och dess bakgrund. Samtidigt så har man släppt in en person på valbar plats på riksdagslistan som har allt annat än en fläckfri bakgrund i bagaget .  
Det där med ordning och reda och vad lagrådet har för synpunkter om de lagförslag som kommer från regeringen det struntar Centerpartiet totalt i när man går in och stöder att de 9000 ensamkommande skall få stanna under vissa villkor i Sverige och studera. Det är bra att Centerpartiet visar sitt rätta jag inför valet så centerväljarna vet vad man röstar på i september. Det där med ordning och reda och hur man sköter sig i samhället för att få ställa upp på Centerns riksdagslistor verkar också vara av underordnat betydelse förstår man när man ser att Alireza Akhondi som står på plats 4 på Centerns riksdagslista är dömd för bokföringsbrott så sent som 2012.

 

Mannen som fick ett stort genomslag i medier och är omhuldad av partiledningen drev tre företag i konkurs – på tre år. Akhondi vägrade att betala ut lön till personalen – som istället fick pengarna från staten genom lönegaranti. ”Att han ska bli politiker är ju helt genomsjukt!”, säger en före detta anställd om honom. Man  kan undra är det så att centerpartiet har så svårt att få folk att ställa upp på riksdagslistorna så man måste leta i brottsregistret för att finna kandidater.

 

Samhällsnytt   avslöjar att så sent som 2012 blev Akhondi dömd för bokföringsbrott för att ha underlåtit att bokföra sina företagstransaktioner i mer än två år – från och med 2009. Domen blev villkorlig och 50 dagsböter. Ekobrottsmyndigheten kom Akhondi på spåren efter att hans företag Face & Body Vällingby AB gått i konkurs 2011.

Detta blev dock inte den sista konkursen. Centerpolitikern verkar ha satt i system att driva företag i konkurs. Efter Face & Body Vällingby AB 2011 följde Dermacare i Sverige AB år 2012, följt av Bromma Import AB 2013.

– De var i samma område, förklarar Akhondi den ovanliga konkursfrekvensen till Samhällsnytt när de  når honom på telefon. Han vägrar dock att svara på fler frågor och lovar att återkomma om en timme. Detta har han dock inte gjort. . 

Men det var inte bara anställda som svindlades på pengar, utan även telekomföretag. Telia stämde Akhondis företag Bromma Import för att inte ha betalat räkningar 2013. Så sent som 2016 stämdes han personligen av ett annat telekombolag, Tele2. Den gången struntade han i att betala för sin mobil Samsung Galaxy S6 som var en del av ett abonnemang. Domstolsförhandlingen slutade i en förlikning där Akhondi gick med på att betala fyra tusen kronor till Tele2.

 

Akhondis plats på riksdagslistan innebär att han kommer att sitta i riksdagen för Centerpartiet om dagens opinionssiffror står sig. Under de senaste åren har han haft flera förtroendeuppdrag för Centern – bland annat som nämndeman i förvaltningsrätten i Stockholm och som ledamot i Stockholms läns landstings 

 

Bra information att ta till sig när vi hör Annie Lööf i debatterna ondgör sig över hur andra riksdagspolitiker har för bakgrund och hur de uppträtt i samhället och ifrågasätter deras trovärdighet.   

 

tn


Av tommy norum - Tisdag 24 april 19:11


Foto: Thommy Tengborg/TT

 

Språkplikt - vad säger Aftonbladet...?

  

Ylva Johansson och Magdalena Andersson ligger 10 år efter med sin politik för att få in invandrarna på arbetsmarknaden. Nu är språkkrav visst helt okej – hå och hej!  fult röstfiske”, skrev Aftonbladets ledarsida 2006 förslagen beskrevs som närapå rasistiska, ”Retoriken är polemisk och en del förslag unkna”. Partiet fiskade i grumliga vatten låt det när Liberalerna kom med förslaget.  Ett decennium senare har de röda förstått hur viktiga de var. Tänk att få krypa till korset ideligen i flyktingfrågan visar väl att det där med sunt förnuft det har varit en bristvara i regeringen en längre tid. Man ligger konstant ett steg efter i hela samhällsbyggandet efter den naiva flyktingpolitiken. Polisen, skola, bostäder, sjukvård, integration, brottsbekämpning, utanförskap, ökade klasskillnader, mm.  Nu först när det är ett val i faggorna vaknar man till.  
Paniken sprider sig i de Socialdemokratiska leden allteftersom valet närmar sig när man ser att opinionen inte verkar gå i den riktning man förväntade sig. Löfven ägnar sig åt att ta över Sverigedemokraternas flyktingpolitik i frågor som bara för några månader sedan var tabu och främlingsfientligt för att locka in väljarna i sossefållan.

 

LO försöker på sin kant dra sitt strå till sossestacken med den val film som medlemmarna betalat även de som inte har Socialdemokratin som sitt fösta alternativ. De är inte bara innehållet i filmen som man kan ha funderingar över där man skrämmer tittarna för att vid en borgerlig seger så försvinner jobben utan också att medlemmarna som har sympatiserar med andra alternativ än socialdemokraterna får vara med och bidra till filmen med sina medlemsavgifter. Någon närmare analys över de påståendet som förkommer i filmen lämnar man utanför att ta del av för tittarna. Men att utnyttja fackmedlemmarnas förtroende så till den milda grad att de blir tvingade att vara med och finansiera en Val film för ett parti som man inte sympatiserar med säger ju en del om vilka värderingar som socialdemokraterna står för. Man förvägrar också medlemmarna till ett av de största partierna inom Lo att ha politiska uppdrag i sina fackförbund.

Rena diktaturen som man så klart visade i hamnbråket i Göteborg där man mot medlemmarnas vilja i ett annat fackförbund som hade en klar majoritet på arbetsplatsen hade överenskommelsen med arbetsgivaren som blockerade alla försök att lämna över makten till arbetsplatsen till majoriteten av arbetarna i hamnen. Så hur man uppträder  mot Sverigedemokraterna är ingen engångsföreteelse utan man visar samma förakt mot medlemmar i andra fackförbund som vill ta makten över sin arbetsplats på samma sätt som man struntat i hur man och i vilket syfte man tar LO medlemmarna fackavgifter till att stödja Socialdemokraterna i valrörelsen.

 

Det är LO i ett nötskal ett förbund som klart visar att mottot är makten framför allt då finns det inga skrupler för hur man beter sig mot sina medlemmar.  Att man sedan kräver rätt värdegrund för att komma in i gemenskapen. En värdegrund som består att ta medlemmarnas fackavgifter även om de inte sympatiserar med Socialdemokraterna, att med hjälp av arbetsgivarna blockera alla försök att låta andra fackförbund ta makten på arbetsplatserna, att som det visar sig under en följd av år allt sedan 1970 talet representanter för facket skor sig på fackföreningsmedlemmarnas avgifter.

 

Och det är inte är den egna revisionen som uppdagar oklarheterna utan man blir avslöjade från utomstående som gräver fram hur man beter sig. Gång efter gång år efter år så upprepar det sig. Och lika många gånger så påstår man att man ändrat rutinerna för att det inte skall hända. Historien fortsätter som också på sitt sätt visar vad den värdegrund som man kräver av andra för att få delta i den fackliga gemenskapen betyder i verkligheten.

 

Ord utan innebörd eller spel för galleriet eller kanske en hoper totalt obegåvade fackpampar som tror att man i all evighet kan lura sina medlemmar utan att det till slut sätter sina ordentliga spår i förtroendet för fackföreningsrörelsen och även för det socialdemokratiska partiet som är med på taskspelet för att kunna behålla den politiska makten..        


tn
Presentation

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13 14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2018
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ t-norum med Blogkeen
Följ t-norum med Bloglovin'

Frågerutan

34 besvarade frågor

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se