Senaste inläggen

Av tommy norum - Onsdag 5 juli 07:00 

Hur blev det med satsningen av fastigheten Sjösidan i Åmål som kommunen spenderade 8 miljoner i en köpeskilling och ytligare 55 000 kr /  månad till Åkab för att de skall gå skadelösa ur affären ?   Räknar man med en avskrivning på köpeskillingen på 30 år så hamnar man på att man borde ha en hyresintäkt som täcker investeringen på över ca 75000 kr /månad för att skattebetalarna skall gå skadelösa ur affären .  Socialdemokraterna med Michael Karlsson lyckades förhandla fram en hyra för första två åren 16500 kr / månad. vilket betyder att skattebetalarna får stå för över 38000 kr / månad  de första två åren bara för att täcka upp kostnaden till Åkab + då avskrivningen på ca 22000 / månad . En liten nätt subvention på hyran på ca 60000  kr/ månad de första två åren med en upptrappning  till år 5 då intäktshyran kommer upp till sluthyran på 55 000 kr / månad som först då täcker kommunens kostnad till Åkab . De 8 miljonerna som skattebetalarna fick betala till Åkab för att de skulle kunna köpa fastigheten lär medborgarna få  se i stjärnorna efter. 

 

Att  man i det läget när ambitionerna var att sjösidan skulle vara navet i en turistsatsning finner att man inte längre kan få en lunch serverad på stället så kan man undra, hur kunde det bli så här ? .  Vid mitt besök på ca tjugo minuter utanför restaurangen vid lunchtid så fick ca ett 15 tal personer mest turister vända om när man möttes av denna informationen på entrédörren.


 

Var det inte meningen att Sjösidan skulle ingå i turistsatsningen där omgivningen runt fastigheten med  marinan och småbåtshamnen , gamla kyrka och museet  skulle vara navet i det hela.  Nog borde väl kommunen kunna sätta större krav på hyresgästen när det ändå är vi skattebetalare som står för större del av kostnaden för fastigheten så att både turister och vi åmålsbor får en service värd namnet för de pengar som vi lagt och lägger i fastigheten. Är det  är så här våra politiker skall förvalta våra gemsamma tillgångar?  Kanske inte så konstigt Åmål har en av Sveriges högsta kommunalskatter. Men det stundar ju valtider så då får väl medborgarna säga sitt om hur man vill att våra politiker skall förvalta våra gemensamma resurser i fortsättningen. Sjösidan kommer garanterat bli en valfråga 2018.    


 

Så frågan är väl om turisterna känner sig mer välkomna nu än när restaurangen stod  tom. Om inte annat så har det blivit en dyr affär för skattebetalarna en kostnad som man får dras med i många år. 


tn

ANNONS
Av tommy norum - Tisdag 4 juli 09:35

Bildresultat för jan björklund


Tänk  vad du och dina partikollegor ställt till det för oss medborgare med den naiva invandringspolitik som bedrivits de senaste åren. Jan Björklund är självkritisk och anser att Alliansen pratat för lite om klassklyftorna de varit med och  skapat

 

Det var inte så längesedan Lan Björklund stod i talarstolarna runt om i Sverige och pratade sig varm för det  mångkulturella samhället som man var på väg att skapa som också betydde arbetskraftsinvandring som skulle lösa alla problem för Sverige som nation. Och alla som inte såg fördelarna av den naiva inställningen till invandringen blev nästan idiotförklarade, man blev anklagad för att vara främlingsfientlig osolidariska och i många fall har någon koppling till nazister.

 

Nu står helt plötsligt Björklund i talarstolen och pratar om han hur man skall bekämpa klassklyftorna som skapar ökad  kriminalitet och allmän oro runt om i Sverige. Område efter område klassas som näst intill farliga att besöka, där polisen står maktlösa i sitt försök att skapa ordning. Skolan har total kapsejsat där 30% av de som går ur gymnasiet inte har godkända betyg . Segregationen ökar ute i samhället, bostadsbristen och svårigheten att komma in på arbetsmarknaden bland nyanlända utan en gymnasiekompetens är inget nytt fenomen utan det har varit ett problem allt sedan invandringen tog sin början. Det finns  invandrare som inte har haft ett fast arbete att gå till de senaste 40 åren. Något som det också finns statistik på men som våra politiker av någon anledning totalt lämnat hän i sina politiska funderingar.

 

Frågan är väl om det inte är väl sent att vakna upp ur törnrosasömnen i det Jan Björklund varit en av ivrarna till den invandringspolitik som vi nu ser konsekvenserna av. Det som Jan Björklund så lättvindigt nämner som ökning av klassklyftorna som skall bekämpas är av mycket större dignitet i verkligheten där både ekonomi, brottsligheten, bostadsbrist, skolan, sjukvården, polisen, och arbetsmarknaden och hela samhällsstrukturen håller på att förändras till det sämre  har en direkt koppling till de ökade klassklyftorna.

 

De konsekvenserna som Jan Björklund varit med och skapat med sin invandrarpolitik det blir i talet en bekämpning av de ökade klassklyftorna i samhället. Klassklyftor som han och han invandrarvänliga partikollegor skapat med sin migrationspolitisk men som han i Almedalstalet vill ge Socialdemokraterna skulden till.

 

Välkommen till verkligheten Jan Björklund. Sent skall syndarna vakna. Men att samhällsförändringarna med ökade klasskillnader har en direkt koppling till den naiva invandringspolitiken man bedrivit på det örat vill inte Jan Björklund lyssna.  .

 

tn    

ANNONS
Av tommy norum - Tisdag 4 juli 07:45


Göteborg. Kungsportsplatsen och Ö. Hamngatan.

Göteborg. Kungsportsbron och Vallgraven.GÖTEBORG. VASAPLATSEN.

 
Göteborg. Hamnen.
 
 
GÖTEBORG. TRÄDGÅRDSFÖRENINGEN.
 
GÖTEBORG. "Paddan" passerar Trädgårdsföreningen.
GÖTEBORG. HAMNEN.
GÖTEBORG. FISKHAMNEN.
 
 
GÖTEBORG. STORA HAMNKANALEN.
GÖTEBORG. LÅNGEDRAG. RESTAURANGEN.
Göteborg. Gustav Adolfs torg och Stora Hamnkanalen.
 
 

Järntorget. "Järnbrunnen".

STORA HAMNKANALEN.
HAMNEN.
GÖTEBORG. TORSLANDA FLYGFÄLT.
 
Järnorget med Folkets Hus.
GÖTEBORG. FISKARE I GÖTEBORGS FISKHAMN
 

Av tommy norum - Söndag 2 juli 07:00Här har de poliska partierna under årtionden sett Almedalsveckan som ett sätt att under samma förutsättningar få framföra sitt politiska budskap. Socialdemokraterna gör nu allt för att sabotera de förutsättningarna. Fair play är tydligen inget som intresserar Statsminister Stefan Löfven. Det här utspelet att köra sitt eget race under veckan på annan ort för att ta bort uppmärksmaheten från sina polisika motstånadre kommer troligtvis att ta död på Almedalsveckan när de övriga partierna tröttnat på Socialdemokraterna taskspel.          

 


Bildresultat för Stefan Löfven

 

Socialdemokraterna låter Stefan Löfven köra sitt eget race under Almedalsveckan på aqnnan ort för att avleda uppmärksamheten från sina politiska motståndare

 

 

Intervjun med Stefan Löfven i TV 4, på påståendet att enligt den senaste opinionsundersökningen Sverigedemokraterna nu är det största arbetarpartiet och att arbetarna flyr socialdemokarterna till SD ville Stefan Löfven inte ta till sig. I hans värld så är fortfarande Socialdemokraterna det största partiet där han pekar på att bland de stora fackföreningarna så är Socialdemokraterna störst.

 

Men kan ju fråga sig hur länge det går innan medlemmarna till slut tröttnar på de stadgar som i stort sett utesluter medlemmar i andra partier att få driva fackligt arbete på samma villkor som Socialdemokrater i förbunden. Att resultatet av den senaste mätningen gav chockvågor in i såväl Socialdemokraterna som LO. Hela LO:s kommunikation och företrädare för Socialdemokraterna har de senaste åren varit inriktad på att stämpla Sverigedemokraterna som rasister och att lyfta fram SD:s ursprung. Till och med i gårdagens tv intervju tog Stefan Löfven sats med en fortsatt stämpling och påminnelse om Sverigedemokraternas ursprung.

 

Att den retoriken inte längre går hem bland väljarna verkar inte företrädarna från LO eller Socialdemokraterna förstå. Frågan är väl hur länge de övriga medlemmarna inom LO finner sig i att ett parti som totalt inom förbunden inte har majoritet att man generöst delat med sig av sin kassa som tillhör medlemmarna till socialdemokraternas valrörelse.  Med tanke på hur väljarbasen utvecklas kan fortsatta sådana generösa bidrag utmana dels de stadgar i LO och de olika förbunden som förhindrar aktiva sverigedemokrater att inneha valda ämbeten inom fackförbunden, dels utmana dagens LO-ledning.

 

Skulle Thorwaldsson pressa igenom ytterligare ett stöd till en valrörelse i 10-miljonersklassen kommer det få effekter. Vi får väl hoppas att fackmedlemmarna i LO förbunden börjar streta emot när en liten klick Socialdemokrater kör över majoriteten av sina medlemmar som inte är socialdemokrater och helt fräckt tömmer medlemmarnas kassa för att stödja ett parti som majoriteten av LO medlemmarna inte röstar på. 

 

Demokrati och allas lika värde är i Socialdemokraternas värld en anpassningsbar värdegrund som uteslutande är baserad på att till varje pris behålla den politiska makten. Ett genomskinligt ställningstagande som fler och fler av väljarna numera genomskådar.

 

Taktik i det politiska rävspelet fortsätter när Stefan Löfven överger Almedal och i stället koncentrerar sig på en egen eriksgata under veckan där han kallt räknar med ta bort fokus och medieintresset för sina politiska motståndare i Almedalen.  Den enda dagen som han inte är ute och kör sitt eget race är när Socialdemokraterna har sin egen dag. För då gäller det inte att störa partiets framtoning inför väljarna. Man kan ju hoppas att företrädarna för media inte ställer upp på taktiken utan koncentrerar sig på Almedalsveckans framträdande och struntar i Stefan Löfvens rävspel att störa sina politiska motståndare under veckan.     

 

tnAv tommy norum - Lördag 1 juli 10:30Stadsplanechef Gunnar Lindman, Malmö.

Stadsplanechef Gunnar Lindman, Malmö.

Regn, skymning, trafik och neonskyltar på Södergatan, Malmö.

Regn, skymning, trafik och neonskyltar på Södergatan, Malmö.

Saluhall uppbyggd i husarernas gamla ridhus, Malmö.

Saluhall uppbyggd i husarernas gamla ridhus, Malmö.

Norra Vallgatan, Malmö. Tobakshandel, hotell och affär för arbetskläder. Sjömanscentrum.

Norra Vallgatan, Malmö. Tobakshandel, hotell och affär för arbetskläder. Sjömanscentrum

Hörnet av S:t Pauli Kyrkogata och Föreningsgatan, Malmö.

Hörnet av S:t Pauli Kyrkogata och Föreningsgatan, Malmö.

Blomförsäljning på Möllevångstorget, Malmö. Statyn Arbetets ära av Axel Ebbe i bakgrunden.

Blomförsäljning på Möllevångstorget, Malmö. Statyn Arbetets ära av Axel Ebbe i bakgrunden.

BP:s bensinstation på Linnégatan, Malmö.

BP:s bensinstation på Linnégatan, Malmö.

Kyrka, residens och rådhus som förenar sig vid Stortorgets nordösthörn. Malmö.

Kyrka, residens och rådhus som förenar sig vid Stortorgets nordösthörn. Malmö.

Familj med barnvagn på promenad i Pildammsparken, Malmö. Kvinna och man i armkrok. Mannen skjuter barnvagnen, där barnet sitter, framför sig.

Familj med barnvagn på promenad i Pildammsparken, Malmö. Kvinna och man i armkrok. Mannen skjuter barnvagnen, där barnet sitter, framför sig.

Kockums Mekaniska Verkstad i Malmö. I en docka ligger ett stort fartyg under arbete. Delarna flyttas med hjälp av lyftkranar.

Kockums Mekaniska Verkstad i Malmö. I en docka ligger ett stort fartyg under arbete. Delarna flyttas med hjälp av lyftkranar

Roulettspel i Malmö Folkets park

Roulettspel i Malmö Folkets park

Studentexamen på Latinskolan

Studentexamen på Latinskolan

Malmö stad.

Malmö hamn


Av tommy norum - Fredag 30 juni 07:00
Bildresultat för den svenska regeringen

Regeringen försöker bluffa medborgarna för att i någon mån dölja kaoset som följer i deras spår.Regeringen går ut med fejkad information om att  30 procent av Syrier som kommer hit som flyktingar är akademisk utbildad, I vilket syfte kan man undra när det finns SCB-statistik där siffror från arbetsförmedlingen visar att det är rena ljuget. Att det sedan visar sig att flyktingar från Syrien står för mest avslöjande förfalskade examenbevisen där  de förfalskade examensbevisen i en majoritet av fallen köpts på nätet gör ju inte informationen från regeringen mer trovärd.Stefan Löfven med regeringen ser heller inget samband mellan social oro oro, asylbränder och upplopp i     stadsområden med många invandrare säger han till Norsk Tv. ”Antalet områden som anses vara särskilt utsatta i Västsverige har ökat och nu är de nio till antalet. Att sedan Anders Ygeman förklarade i SVT att förklaringen till fler utsatta områden inte var ökat kriminalitet utan ”matematik. Det vore enkelt att liksom regionala polischefen tala om hur mycket av ökningen som drivs av förvärrad situation eller nytt sätt att räkna. Att vägra redovisa detta och dunkelt skylla på ”matematik” fyller samma politiska syfte som mörkning av Brås brottsdata, utan statistik blir det svårare att kritisera regeringen. Men  polischefen Klas Friberg med ett löfte till invånarna – allt fler personer kommer att buras in för att säkerheten på gator och torg ska garanteras.

 

Så det kanske ändå inte bara är frågan om matematik som regeringen försöker få oss att tro. Rikspolischefen ger en annan bild än regeringen, som några månader sen hävdade ”Tryggheten har ökat över tid”. Kanske är regeringens plan att få ned antalet genom att fortsätta tills hela Sverige är ett sammanhängande utsatt område.


Regeringen med ”Ygeman ser heller ingen samband  till att de ökade ouppklarade brottsfallen har en direkt koppling till en akut polisbrist. : Det finns ingen akut polisbrist. säger han. Att sedan  Polischefer larmar om en ”akut polisbrist” där de får fler arbetsuppgifter, men inte ökade resurser. Det brottsförebyggande arbetet hinns inte med. Men inrikesminister Anders Ygeman (S) delar inte den bilden. Han kräver mer av svensk polis. Enligt SVD har antal ingripandepoliser sjunkit med sex procent bara sen omorganisationen för två år sen, samtidigt som befolkning fortsatt öka. Detta har inrikesministern svårt att förstå. ”Det intressanta är polistäthet per person, vilket har sjunkit” Så sluta och lata er börja leverera är Anders Ygemans recept. Så pratar en statsman som har ansvaret för polisen i Sverige. .


Bara att konstatera att regeringen tar inte problemen med polisen på allvar samtidigt som man då så tydligt ignorerar de samhällsproblem som blivit i följd av den naiva invandringen . Regeringens polissatsning på 700 miljoner kronor gick främst till civilanställdas löner och är redan slut. Trots tillskottet går samtliga polisregioner back. För att hålla budget skulle Stockholmspolisen behöva säga upp anställda.Polisen får väl ta springnota, som Anders Ygeman gjorde med villan han hyrde som ung. Retoriken om stärk polisbudget är bara spel för gallerierna. Regeringen upprepar siffror som 2 miljarder eller 700 miljoner för att imponera, men talar inte om att det första är småpengar om flera år och den andra mest täcker lån polisen redan tagit.


tn.
Av tommy norum - Onsdag 28 juni 07:00 

Efter 37 års seglande runt Sveriges kuster så hamnade Noblesse för första gången på land i år. Denna underbara segelbåt som familjen har tillbringat minst en månad på sjön i 34 år. Första semesterdagen blev det packning och ut på vattnet, den sista kom vi hem. År ut och år in. De 4 barnen hängde med de första åren men trappades av allteftersom ju äldre de blev. De sista 25  åren har vi seglat själva jag och min hustru


   

Noblesse , Nord 120  konstruktör Olle Enderlein 12 x 3.65  ca 10 ton med 3,7 i kölen . En av de sista konstruktionerna som kom i från hans bord. En tänkt Lyxbåt när den ritades ca 1974 , skulle konkurrera med Finska  Swanbåtarna var tänkt. Nu blev det inte så oljekrisen och andra faktorer blev att det bara kom 5 st. ur produktionen  innan en konkurs avslutade det hela. Köpte båten 1978 , efter en del kompletterande  kom den i sjön 1980       

       

En påkostad inredning som i dagens Teak priser är rena förmögenheten. Klicka för större format.


 

Här är det mastning på gång


 

Här i hemmahamnen förberedd för ännu en semestersegling.Här en bild från en av 8 Götas kanal körningar där både Vättern, Stockholms skärgård, Mälaren och Östersjöns kustlandskap var återkommande besök också med Öland och Gotland som semestermål. Danmark och hela Västkusten från Malmö upp till Strömstad blev också under åren besökta. Kappseglingen under 80 talet var också ett äventyr där Gotland runt blev kronan på verket efter härjningar i Vänern under en del år. 

Här ligger vi med Noblesse  i Visingsö i Vättern med Gränna på andra sidan .

 

Vi har varit med om att blivit prejade av en militärbåt med kpistbeväpnades soldater när vi slank in i Horsfjädern bakom en fiskebåt långt utanför farleden. Vi kom nästan ända fram till det berömda hemliga bergrummet innan militären vaknade till. Själv var jag helt ovetande att vi befann oss på militärt skyddsområde. Vi slapp böta för militären skämdes väl att man reagerat så sent på inkräktaren. Detta var under en tid när ubåtar dök upp titt som tätt i våra farvatten. Även utanför Karlskrona fick vi påhälsningar av militären men nu var det en bananhelikopter som följde våra förehavande med intresse och släppte ner utrustning i kölvattnet efter oss vattnet kanske i tron att vi hade en ryskt ubåt som försökte slinka in under oss . Jag har gått på grund flera gånger men alltid inom synhåll från hemmahamnen. En gång med full spinnaker när jag låg i kölvattnet efter en betydligt mer grundgående båt i en kappsegling. Efter den fadäsen fick jag heta Tommy Grundman några år. Vi har mött både kungar och sportstjärnor på sjön. Jag seglade under några år med ett kompisgäng som hade Tennis som intresse där vi uppsökte olika tennisbanor runt Vänern. Med våra minicyklar som varit med på båten så har jag och min hustru upplevt de flesta kuststäders sevärdheter. Varje semester var ett äventyr från första till sista dagen under 35 års tid .              

De tre sista åren har den legat på boj vid vårt fritidshus i Glafsfjorden utanför Arvika. Sporadiska seglingar med bad och lek i vattnet runt båten blev avslutningen på ett långt seglarliv med Noblesse. Vad händer nu med båten? En familjemedlem är intresserad att ta över ansvaret av Noblesse så vi får väl se.


tn

.    

Av tommy norum - Måndag 26 juni 07:00Politikerna vill lösa sina politiska mål i migrationen och arbetslösheten med amnesti och konstruerade arbetsuppgifter betalade av staten.

 

 Bildresultat för svenska regeringen

 Regeringen med Stefan Löfven i speten åker land och riken runt för att försöka  påtvinga andra länder våra  egna misyckande i migrationspolitiken.

 

 

 

Nu börjar politikerna prata om amnesti till framförallt ensamkommande barn som inte har asylskäl. V, Mp och L är de som driver frågan främst. Vi får väl se hur lång tid det tar för de övriga partierna att följa efter. En lösning som man väl  blir tvingad att ta till när man till slut inser- trots fagra löften- att man misslyckats  få de som inte får uppehållstillstånd att lämna landet.

 

En prekär situation för hela det poliska etablissemanget när man inser att man varit alldeles för naiv i frågan. Ett misslyckat i återvändande löses i stället med amnesti för att slippa stå vid skampålen när man inte lyckats uppnå sina poliska mål som man tutat in i medborgarna att alla som inte platsar i Sverige skall utvisas.

 

Migrationsverket räknade i fjol att nästan 50 000 skulle avvika efter de har nekats asyl. Personer som dräller omkring i samhället, en del lever på ströjobb, en del kommer in i kriminalitet för att överleva. Politikerna har som vanligt  överskattat sin egen förmåga att nå sina politiska mål. Vi har åtskilliga exempel där man tar till politiska lösningar som ligger långt ifrån de mål som var tänkt att man skulle uppfylla.

 

Arbetslösheten är ett exempel där Socialdemokraterna under Göran Perssons tid som stadsminister friserade de omöjliga arbetslöshetssiffrorna med förtidspensioneringar i tid och otid. Samma taktik försöker sig nu kollegan Löfven på när det gäller arbetslösheten för långtidsarbetslösa, där personer med invandrarbakgrund är en stor grupp. Där blir det statens som får stå för lönekostnaden i konstruerade arbetsuppgifter enbart tillkomna för att få in de arbetslösa på arbetsmarknaden.

 

En tid framåt i alla fall tills efter valet så att Regeringen kan stoltsera med att de fått arbetslöshetssiffrorna att sjunka som man lovade. Vad som händer efter det att Staten tar bort sin hand över kostnaderna och kommunerna får ta över  har man isom vanligt ingen aning om. Det med att ha noll koll på läget blir en allt mer ofta förekommande  framför allt inom migrationspolitiken har det visat sig under åren.

 

tn      

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
  1
2
3
4
5
6
7 8 9 10
11
12 13
14 15 16
17
18 19 20
21 22 23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2017
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ t-norum med Blogkeen
Följ t-norum med Bloglovin'

Frågerutan

33 besvarade frågor

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se