Direktlänk till inlägg 25 april 2014

Skall vi fortsätta med tuta och kör politiken så får vi se vad som händer ?

Av tommy norum - 25 april 2014 07:00

 


Skall skolfrågan bli det som avgör kommunalvalet i Åmål ?


Två partier i Åmål, Moderater och Kristdemokraterna går nu ut i massmedia och ger sken av att en ny skola är det vi måste satsa på. Att det sedan inte finns några analyser om varken kostnader, viket elevunderlag som förväntas, vad en utvärdering av saneringen av Rösparksskolan leder till, så att gå ut och göra sken av att vi behöver en ny skola utan det minsta underlag att falla tillbaka på det är inte seriös politik.


Att sedan Kristdemokraterna ledare med hustru är kommunalanställda lärare och det man kan misstänka talar i egen sak får också en och annan höja på ögonbrynen och fråga vad som är i görningen. Förövrigt så har kommunalanställda i kommunen en alldeles för hög andel ledarmöter som sitter och tar beslut i fullmäktige om sin egen arbetssituation i frågor som berör deras arbetsplats.

Så har det tyvärr varit en längre tid att kommunalanställda sitter på politiska platser och tar beslut som direkt berör deras egen arbetssituation.


Om nu Socialdemokraterna i kommunen är politiskt smarta ( vilket de än inte visat ) så hänger de med i snacket om en ny skola för att neutralisera skolfrågan. Tyvärr då för kommuninnevånarna som får en ny skola på halsen utan ordentlig debatt om vilka fördelar , vilka kostnader och hur det berör skolarbetet för våra elever och om en ny skola förbättrar kunskapsnivån som det påstås.

Så en seriös politiker i vilket parti det än må vara har tar till sig helhetsbilden där kommunens ekonomi, analys över hur skolor som blir över skall användas med kostnader, en bedömning hur den framtida befolkningsutvecklingen både berör ekonomin och elevantalet .

Tyvärr så är våra kommunalval inte allt för sällan en överbudspolitik där man lovar både det ena och andra utan att har full kontroll vart det barkar i slutändan.


Det finns åtskilliga exempel på detta ute i landet när man vill satsa med våra skattepengar men där resultaten av politiken ofta ligger långt i från det man i projekten trodde sig kunna uppnå.

Så de som skriker sig hesa för en investering i sin politik som det varken finns underlag, kostnadskalkyler eller en utvärdering om hur framtidens utveckling i Åmål, dessa skall ni nog ta med en nypa salt och ifrågasätta deras utspel om det är för att profilera sig själva där man räknar kallt med att värva röster eller om det finns ett verkligt behov av investeringen. Så att gå ut som Moderaterna har marknads sig i sin skolpolitik att skolan är så viktig att den måste kosta, det är inte seriös kommunalpolitik,.


För tuta och kör så får vi se vad som händer det har vi fått nog av i Åmål.


l  

   

 
 
Ingen bild

Ulf Hanstål

25 april 2014 22:56

Återigen Tommy !
Läs vad vi skriver och hör vad vi säger.
Det är inte fråga om tuta och kör utan om en ordentlig nulägesanalys innan ngn nybyggnad kommer på fråga.
Sedan är skolan den viktigaste frågan,för utan en fungerande skola som ger våra barn och ungdomar en bra start i livet och sedan en bra gymnasieutbildning så kommer ungdomsarbetslösheten att fortsätta vara hög,företagen kommer inte att kunna hitta rätt kompetens och dessutom är en bra skola en förutsättning för att fler människor ska vilja flytta till Åmål.
Skolfrågan är mkt mer än en fråga om utbildning det är vår viktigaste samhällsbyggnadsfråga.

tommy norum

26 april 2014 10:25

Återigen så påstår du i kommentaren indirekt att vi inte har någon bra skola i Åmål och du tror att lösningen är nya skolor för att lösa detta. Det är inte skalet som gör en bra skola utan innehållet. Vi har i Åmål en förhållande bra utbildningsnivå på våra lärare, är det då inte så lite naivt att tro att om man flyttar in i nya lokaler så skulle utbildningsnivån förbättras ? Med den filosofin så skulle vi pensionärer med den bakgrunden i lokaler, elevantal i klassrummen vara analfabeter hela bunten. Nej här är det nog samhällsutvecklingen som ställt till det med ett kravlöst samhälle där skolarbetet kommit i andra eller tredje hand och där slappa föräldrar många gånger mer koncentrerar sig på sin eget egotrippade liv och ser skolan som sin huvuduppgift att fostra deras barn. Inte konstigt att man inte klarar fullt ut att koncentrera sig på sina uppgifter när man samtidigt skall vara förälder och psykolog i sin lärarroll. Det är inget man löser med nya skolor som Moderaterna tycks tro. Och än en gång så är det arbetstillfällen som gör att människor vill flytta till Åmål, och arbetstillfällen får man varken av bra skolor, nya bostadsområden eller andra påståenden som så ofta kommer från er politiker som en lösning på Åmåls kräftgång i utvecklingen. I stort sett alla småkommuner brottas med samma problem utan att någon hittills kommit på någon lösning.

Men frågan man ställer sig har vi så dålig skola som inte ger våra barn och ungdomar en bra start i livet som du Ulf Hanstål antyder i kommentaren. Om man behöver en ny skola för att miljön är skadlig för våra barn i Rösparksskolan då kommer väl en ny skola på tapeten som ett alternativ men att tro att en ny skola skulle förbättra studieresultaten och ge våra ungdomar en bättre start i livet och att ungdomsarbetslösheten skulle påverkas i rätt riktning det är det nog bara det är nog bra något

 
Ingen bild

Åke Olsson

26 april 2014 14:17

Ulf Hanstål har visat genom sina blogginlägg att han har en åsikt och vågar framträda medialt,trots sin politiska roll.Detta är något unikt och ytterst sällsynt bland övriga av våra kommunpolitiker.Kanske någon kan lockas med i debatten när Ulf har öppnat "proppen".

 
Ingen bild

Dag Blomqvist

26 april 2014 21:55

Det finns en aspekt som jag tycker lyser med sin frånvaro i debatten om skolan.

På en kurs, som jag gick i Norrköping, sa lärarinnan att i Sverige så har vi olika rättigheter. Och det är ju sant. Men när hon räknade upp även skolan som en rättighet så protesterade jag. Vi har inte rättigheten att få gå i skola i Sverige. Vi har skyldigheten att gå i skolan. Vi har alltså skolplikt i Sverige. Barnet MÅSTE gå i skolan. Går inte barnet i skolan kan polisen hämta barnet till skolan. (Även om det sällan görs.)

Detta sätter skolan i en annan belysning.

Du Tommy skriver: "Nej här är det nog samhällsutvecklingen som ställt till det med ett kravlöst samhälle där skolarbetet kommit i andra eller tredje hand och där slappa föräldrar många gånger mer koncentrerar sig på sin eget egotrippade liv och ser skolan som sin huvuduppgift att fostra deras barn. Inte konstigt att man inte klarar fullt ut att koncentrera sig på sina uppgifter när man samtidigt skall vara förälder och psykolog i sin lärarroll." Detta tycker jag inte är rättvist sagt mot föräldrarna.

Slappheten du ser att föräldrarna har är inte en slapphet - egentligen - utan en eftergivenhet. (Eller är det en uppgivenhet?) Eftersom föräldrarna släpper iväg sina barn till skolan.
För dels så tvingar lagen barnen till skolan.

Dels så är nu samhällsutvecklingen dit kommen att båda föräldrarna måste arbeta. Och efter en full arbetsdag kommer de båda hem trötta och vill gärna slappna av i hemmet. Under dagen har barnen varit i skolan. Vem ska då fostra barnen, när barnen är merparten av sin vakna tid i skolan? Det är nog inte så konstigt att en stor börda läggs på lärarrollen att förutom undervisningen också försöka ge barnen vägledning i livets alla frågor, eftersom föräldrarna inte finns i skolan om dagarna utan på sina arbetsplatser.

Det är ju inte så konstigt att barnen formas av, och i, skolans värld och dess tänkesätt, som inte alltid är detsamma som föräldrarnas idial där de trälar på sina respektive arbeten. Här kan konflikter uppstå. Och gör det också. Men då skolplikten råder får föräldrarna ge med sig för skolans inflytande, vare sig det nu är på gott och/eller ont relativt föräldrarnas förväntningar, kamouflerat av ett flertal argument i stil med "för barnets bästa".

Den största bördan, alltså ansvaret, för barnens uppfostran och utbildningsnivå läggs i rättvisans namn således naturligt på skolan. Om än någon annan tycker att det är fel. Problematiken bottnar i det system som inte mäktar med att framställa de idial vi önskar att barnen skall uppvisa som slutprodukt. Eller så är det våra olika förväntningar som inte överstämmer med vad skolans verklighet i praktiken mäktar ta fram eftersom förutsättningarna för det inte finns.

Alla de faktorer som spelar roll måste således tas med i analysen och därefter rätta slutomdömet. Det går liksom inte att bara stirra sig blind på föräldrarna, eller på lärarna, utan man måste se till vilka förutsättningarna för dem att agera är och hur de påverkar varandra i situationen. För barnen är det inget fel på. De är ju dom vi skall hjälpa fram till att bli välutbildade och goda samhällsmedborgare, sig själva och sina medmänniskor till gagn.


.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tommy norum - 6 juli 2023 10:38

                 Lite reklam för min yngsta dotters måleri. Har utställning i Vaxholm i sommar. Hon är en konstnär som blandar friskt med motiven i sina målningar från sin ateljé i Åkersberga. Blandar egna och beställda motiv. Populariteten öv...

Av tommy norum - 11 april 2023 14:01

<br" alt="" />OoM5AAAAgAElEQVR4nOy917NlyXXm98vMbY693lR1uUZ3A90NNMAZzNCM
zMyTQhH6N/UuRSj0pCBnNKPRiARIgiBMW3R1dZevW9cdt11m6iHNzn3qNofUDEkFiF1x49
Y9JnfuzJW5vvUtk+J//pP/3RpjsNZirSVe2mCMQUqJEAJhQQgBgLUWYd1vlYn4lfA+gDUCay1SSteu7j8j
hEDKDCEE1uqt12X8f9pm+...

Av tommy norum - 9 april 2023 10:12

  Insändardebatten i PD där Åmålsborna träter om var centrum ligger och hur våra politiker i Åmål skall gå vidare i vad som i fortsättningen skall bli det nya handelscentrumet i staden.. I bland undrar man var det sunda förnuftet finns int...

Av tommy norum - 8 februari 2023 13:45


      Man slutar aldrig att förvånas över våra politikers totala oförmåga att kunna analysera konsekvenserna av sin naiva flyktingpolitik som bedrivits i det här landet. Skolan som man allt sedan den stora invandrarvågen på 2000 talet har k...

Av tommy norum - 4 februari 2023 14:25


    Frågan är väl om inte släpat in en varg i fårakläder när man valde in : Muharrem Demirok som Centers partiledare.   Et gäng partimedlemmar från Linköping öppnade sig och berättade vad de egentligen tycker om sin ga...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< April 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards