Alla inlägg den 28 april 2014

Av tommy norum - 28 april 2014 07:00



SVD  KULTUR




BERGLINS SÖNDAG






       

Av tommy norum - 28 april 2014 07:00


     

 

Skola kommer i fokus då och då där våra politiker famlar efter lösningar för att få upp kunskapsnivån på våra elever..


Själv har jag antytt att det är samhällsutvecklingen som bidragit till situationen där slappa och egotrippade föräldrar överlåter till våra lärare i skolan ta över föräldraansvaret. Måste säga att jag inte riktigt förstår argumentet när Dag Blomkvist i en kommentar till ett av mina inlägg inte håller med. Har vi skolplikt i Sverige där medborgarna är tvingade till skolbänken då får man också ta ansvaret och uppfostra dessa i fortsättningen skriver Dag. 

Nu tror jag nog att han är ganska ensam om att anamma ett sådant synsätt där nog vi andra mer ser skolan som en rättighet och inte som en skyldighet. Vem vill inte ta del av skolundervisningen kan man fråga sig  ? 


Möjligen finns det rättshaverister till föräldrar som av ideologiska eller religiösa skäl anser sig bättre lämpade för uppgiften där man till varje pris vill skydda barnen från ett samhälle som man inte ställer upp på.


Sådana avarter av synen på samhäller skall vi nog hålla kort, om inte annat för barnen som tvingas växa upp i sådana förhållanden om inte samhället säger ifrån.   

 Det är nog så att numera handlar inte livet i västvärlden om överlevnad utan om individuellt självförsörjande.

Det som var det viktigaste förr det var barnen, numera verkar det som föräldrarna mer vill förverkliga sig själva och därigenom abdikerar från sitt föräldraansvar.

Samtidigt som man inte längre tolerera professionella eliter på samma sätt som förut. Barnen har lärt sig att allt skall vara kul, vilket kanske inte är det allra bästa när man skall plugga in multiplikationstabellen. Författaren Ana Lidovic säger att elever lägger ofta skulden för sina misslyckande på lärarna, istället för att ta sitt eget ansvar över situationen.

Ock man kan inte se skolelever som barn hela skolperioden i den senare delen av skoltiden är man ju vuxen och skall handla därefter om man har fått rätt uppfostran och ideal från sina föräldrar där ansvarsfrågan är en viktig del att förmedla till sina barn.

Frågan är väl om inte föräldrarna behöver komma bort från inställningen att de inklusive deras barn är världens viktigaste personer, där jaget kommer i centrum och där de har svårt att ta till sig att det inte är en självklarhet att inte göra läxan, eller att inte komma till lektioner av olika anledningar.

Där man saboterar diskussionsgrupperna när de inte längre är på samma nivå kunskapsmässigt där då hela klassen blir lidande. Att sedan medvetenheten om hur omgivningen påverkas tycks föräldrarna ha samma inställning i kontakterna med lärarna där de ställer allt högre krav.

Och att det blir mer och mer vanligt att den så kallade Carling-kören där föräldrar sätter i gång att ringa till lärarna för att lägga ett gott ord för sina barn inför betygssättningen kanske säger en del vart vi är på väg när enligt undersökning så har 7 av 10 lärare upplevt att föräldrar försöker påverka betygsättningen. Det om något säger väl en hel del om den föräldrageneration som nu har ansvaret för barnen.


Så tyvärr Dag Blomkvist så har samhällsutvecklingen gått därhän att ta ansvar för det man gör och inte gör det är personligt och det är det banne mig föräldrarnas skyldighet att se till att det fungerar. Ansvar det kommer man inte undan varken hos föräldrar , elever , politiker eller hos gemene man. Det kan man inte komma undan genom att skylla på andra när det går snett i livet.


Jag tycker att det är ett lättvindigt sätt att ta sin ta till sig sin föräldraroll genom att lägga ansvaret på samhället att uppfostrar sina barn till vettiga medborgare på grund av vi har en skollag som tvingar dem att gå i skolan.




Presentation

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< April 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards