Alla inlägg den 11 april 2014

Av tommy norum - 11 april 2014 07:00



Politikerna har svårt att stå emot frestelsen att få med SD på politiska uppgörelser. Nu i dagarna är det den rödgröna oppositionen som tacksamt tar emot stöd när man går emot sänkta arbetsgivaravgifter för unga för att få fart på nyanställningar där regeringen till och med avsatt pengar för i den senaste budget. Det blir nog inte sista gången det upprepar sig trotts den officiella bilden att inte jimmie får vara med och leka i sandlådan. Kan bli en dyrbar erfarenhet för Socialdemokraterna om de inte får absolut majoritet i riksdagen vid kommande val när man nu satt en ny ordning på pränt där man går in och ser till att alla poster i en regerings budget kan bli utsatt för omröstning i riksdagen.

 Men som man bäddar får man ligga så med den ordningen kommer det bli svårt att föra en självständig politik oavsett vilken färg som har regeringsmakten i framtiden.     



 

Av tommy norum - 11 april 2014 07:00


  



Vi ser ett mönster i den politiska debatten på Vänstersidan om i vilken vårdform som är bäst för att få ut största möjliga utfall för hur våra skatter används. Där finns det nu krafter på gång att vilja förbjuda privata alternativ fast de är både billigare och ger samma utfall i kvalité, kanske till och med lite bättre enligt de undersökningar som gjords av Socialstyrelsen. Av alla vårdskandaler har de offentliga legat i topp i antal men det är de privata som får massmedialt största utrymme för att inte klara av att sköta sina uppgifter på ett godtagbart sätt  enligt Socialstyrelsen undersökningar.

Och detta spel för galleriet när framförallt Vänsterpartiet koncentrerar sina politiska utspel på vinsterna som de privata lyckas åstadkomma och där nu även Socialdemokraterna faller in i debatten genom att föreslå att de privata skall ha samma bemanning som de offentliga verksamheterna för att skapa en likvärdighet i kvalitén på vården påstår man.

Som vanligt är man ute och cyklar rejält för att locka till sig röster utan att ta reda på bakgrunden varför de privata kan driva sina verksamheter med mindre personal och med lika bra om inte bättre kvalité på det de är satta att sköta.


Bara att läsa och begrunda varför offentlig vård både är dyrare har sämre kvalité, har mer vårdskandaler än de privata som i sitt arbetsgivarfunktion både tar ansvar för sina anställda för  ekonomin för att våra skatter skall komma medborgarna till del i en bra kvalité i verksamheterna.


sjukvården kaos

 Kaos i den offentliga vården utan ordentlig styrning av verksamheten





Färre sjukskrivna hos de privata vårdgivarna


19 oktober 2011

Anställda i privata vårdföretag har klart färre sjukdagar än de som arbetar i offentligt driven vård, visar en genomgång som Vårdföretagarna gjort av SCB:s statistik från 2009. Skillnaden är  gäller för vårdanställda i hela landet.

Skillnaden återkommer i samtliga landsting. För kortare sjukskrivningar är gapet störst i Västernorrland, där andelen sjukskrivna var 60 procent högre hos de offentliga arbetsgivarna. Därefter kommer Blekinge, Gävleborg och Halland. I Södermanland och Gotland var andelen sjuskrivna i 90 dagar eller längre mer än dubbelt så hög i offentligt driven verksamhet. På tredje och fjärde plats kommer Västmanland och Västerbotten.

Det landsting som lyckats bäst med att hålla skillnaden nere för kortare sjukskrivningsperioder är Dalarna, med 10 procent fler sjukdagar bland offentliganställda. För längre sjukskrivningar har Skåne endast en skillnad på 4 procent.


Resultat
• Offentliganställd vårdpersonal sjukare än privatanställd. – Offentliganställda 26,3 % högre andel sjuka än privatanställda (15-89 d) – Offentliganställda 55,7 % högre andel sjuka än privatanställda (90+ d) • Skillnaden mellan offentlig och privat anställning störst i: – Kronoberg där de offentligt anställda har 148 % högre andel långtidssjuka (90+d) än privatanställda.Blekinge där de offentligt anställda har 102 % högre andel korttidssjuka (15-89d) än privatanställda. • Skillnaden mellan offentlig och privat anställning minst i: – Östergötland där de offentligt anställda har 19,6 % högre andel långtidssjuka (90+d) än privatanställda. – Västmanland där de offentligt anställda har 5,4 % högre andel långtidssjuka


Så när Socialdemokraterna går ut med att kräva samma bemanning för att hålla samma

kvalité så vet man uppenbarligen inte vad man pratar om. 


Skall de privata tvingas ha samma bemanning för att kompensera de högre sjukskivningstalen i den offentliga verksamheterna låter ju inte klokt  Vore det inte bättre att försöka få ner sjukskrivningstalen i den offentliga i stället så att de kommer i paritet med de privata då kan vi börja prata om sunt förnuft och att skattebetalarna får full valuta för sina skatter ??.


Åmåls kommun hör tyvärr till de sämre arbetsgivarna i det avseendet där man tillåtit sjukskrivningarna öka utan den minsta utvärdering värt namnet som utmynnar i en  åtgärdsplan för att komma tillrätta med problemet.



Slapp kontroll, ingen ansvar för sina uppgifter, dålig styrning  av verksamhetern det är det som är problemet för offentlig verksamhet och där man sedan politiskt går ut för att förbjuda eller inskränka privata initiativ när det blir så uppenbarat att man inte klarar av att hålla jämna steg med de privata varken i kvalite, ekonomi eller trivsel på arbetsplatserna.


Här går idiologin före sunt förnuft, som vanligt kan man väl säga, när man blir ertappad med byxorna nere att inte klara av sina åläggande att i sina förtroendeuppdrag leva upp till att förvalta våra gemensamma resurser på bästa sätt.  


Så de politiska partierna på vänsterkanten vill inskränka eller helst förbjuda privata initiativ för komma ifrån att bli jämförda med de privata när de med samma peng kan göra en vinst medan  de offentliga låter företagsklimatet utmynna en för stor kostnad i sjukskrivningar som också får konsekvenser för kvaliten i verksamheterna




Presentation

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< April 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Skapa flashcards