Alla inlägg den 17 april 2014

Av tommy norum - 17 april 2014 07:00

En stadsvandring i Åmål som det såg ut förr. Fotona är tagna i slutet på 1800 talet eller runt sekelskiftet och speglar hur vår stad såg ut på den tiden. Var det bättre för ? Knappast, men onekligen så ger gamla bilder en nostalgisk och romantiskt intryck som kanske sällan eller aldrig stämde med den verklighet som dåtidens innevånare upplevde i sin tillvaro.



Vi börjar vår fotovandring nedanför den nuvarande järnvägsbron och skådar Kungsgatan framför oss där vi med utgångspunkt från där Sagabion numera finns blickar fram och ser Torget till vänster i bild lite längre ner. 

Aktiviteten runt Torget denna vardagsmorgon där vi ser att affärerna håller öppet och några strökunder syns på bilden. Vi ser rådhuset på höger sida strax efter Kungsbron. 

  Här har vi Kungsbron med rådhuset på högra sidan och det dåvarande stadshotellet mitt i mot.

 Här befinner vi oss  på andra sidan Kungsbron och blickar norrut mot torget


 

Kungsgatan med sin kullerstensbeläggning. 


Här har vi Torget en vanlig vardag kan man tänka när de som bor utanför tätorten med häst och vagn parkerar på Torget utan P-skiva kan man förmoda 


.

Här var det full fart på kommersen där bönderna saluför sina varor på Torget.

Här är Torget, välbesökt av Åmåls damer som gör sina inköp av bönderna när de besöker Åmål.


Nu har vi förflyttat oss söder ut på Kungsgatan placerade någonstans i hörnet vid Hjeltegatan och skådar norrut där vi ser Kungsbron och där rådhuset på vänster sida är skymd av träden i bild


Här är Rådhuset som ligger  längst Kungsgatan , en byggnad som var Centrum för myndigheter och våra dåvarande politiker. Fick på 1970 talet lämna plats för biblioteket 

.

Tidsfördrivet nedanför Kungsbron för barnen som bodde runt om centrum var bland annat fiske och stadsbilden kan mycket väl sett ut så här om man kom på besök till Åmål i slutet av 1800 talet. 


Foto taget i hörnet Hjeltegatan - Kungsgatan . Fastigheten till vänster ersattes på 1940 talet av det nuvarande Stadshuset. 





Här har vi två foton från korsningen Hjeltegatan - Kungsgatan. Det övre fotot taget från Kungsberget där man ser Kungsgatans fastigheters gårdssida som ersattes på 1960 talet med Domushuset. Vi ser också fastigheten där nu restaurang Hörnan är belägen. Den nedre bilden ser vi Hjeltegatan i all sin prakt och fastigheten till vänster fick ge plats på 1970 talet med ett av Åkabs hyreshus  mitt i mot Stadshuset. 



Presentation

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< April 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards