Alla inlägg den 30 april 2014

Av tommy norum - 30 april 2014 07:00


 


Sverige behöver en ny ideologi skriver Rolf Lind från Bäckefors i PD:s Synpunkt.


Han längtar tillbaka till Per Albin och byggandet av folkhemmet. 1930 talets arbetslöshet jämförs med dagens.. Olof Palmes tal 1985 där vi skall slå vakt om att själva bestämma över vår framtid med en fast neutralitetspolitik. Rolf Lindh drömmer sig bort när Socialdemokratins ledning byggde upp folkhemmet och därmed landets sociala välfärd. Men Rolf Lindh och som många andra vill gör våra politiker till hjältar i uppbyggnaden av Sverige på 1900 talet.


 Sanningen är väl att det är vår duktiga företagare som med energi , klurighet och framåtanda fört Sverige vad det är i dag.

Politikernas roll i det hela det är att på så varsamt sätt som möjligt ta del av de rikedomar som våra företagare skapar och fördela dessa till medborgarna. Våra politiker skapar inga arbeten som ibland de själva tyck tro när man hör debatterna. Inte ens kommunala eller statliga arbeten kommer till via våra politiker utan det är våra duktiga företagare som skapar dessa genom sitt företagande och att staten och kommunerna genom skatterna kan fördela resurserna i skapandet av en socialt välstånd.

Inga företag, inga resurser att fördela något som Socialdemokratin på Palmes tid ibland hade svårt att inse.

Här gav man lönelyft på lönelyft utan att företagen kunde hänga med i priskonkurrensen med utlandet. . Socialdemokraterna försökte lösa det med delvalveringar titt som tätt för att återställa konkurrenskraften utan att lyckas och tusentals arbetare fick lämna sina arbetet ibland annat i varvs och stål och tekoindustrin trotts miljardsatsningar med skattepengar för att hålla det hela flytande.

 Uppe i allt detta fick löntagarorganisationerna med LO i spetsen för sig att med löntagarfonder på sikt ta över företagandet i Sverige .


Kanske var det så att Socialdemokraterna blev lite för stora i korken när man mot allt förnuft drev en politik som höll gå rätt åt skogen för Sverige. Är det den ideologin Rolf Lindh från Bäckefors saknar kan man fråga sig när vi hade

en inflation som var tvåsiffriga och där kapitalägare gjorde miljardvinster på fastighetsinvesteringar ?  Vi som byggde villor på sjuttiotalet blev snabbt skuldfria trots räntor på 15 % men med full avdragsrätt för räntekostnaderna. Läser man Rolf Lindhs insändare så får man nästan för sig att han längtar tillbaka till den tiden i tron att det var bättre förr. De som var de stora vinnarna med den politiken var kapitalägarna och de stora låntagarna i en politik som skapade inflation på grund av för stora lönelyft som inte var baserade på produktivitetens utan på politiska mål som inte hade någon verklighetsförankring.

En ny Ideologi efterfrågar Rolf Lindh, men hur den skall se ut det får vi inte reda på.     

Av tommy norum - 30 april 2014 06:30





 

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<< April 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Skapa flashcards