Direktlänk till inlägg 21 mars 2014

Kanske på tiden att det blir lite mer diciplin på skolorna.

Av tommy norum - 21 mars 2014 07:00


 

Släpade ut elev – fick rätt i tingsrätten

 Teckning: Pia Borgström

Foto: Teckning: Pia Borgström
 

När eleven inte lyssnade på tillrättavisningarna tröttnade läraren och drog ut honom ur klassrummet. Han höll sig inom sina befogenheter anser tingsrätten som ger Höörs kommun rätt i tvisten mot skolinspektionen.

Versionerna går isär om vad som egentligen hände den där dagen på en skola i Höör i Skåne. Men klart är att läraren fysiskt drog ut en elev ur klassrummet sedan han vägrat lämna självmant.

En kränkning ansåg föräldrarna och senare även Skolinspektionen och Barn- och elevombudet, BEO. Kommunen krävdes på 15.000 i skadestånd.

Men kommunen agerade inte som brukligt i liknande fall. I stället för att försöka göra upp med familjen vägrade Höörs kommun betala. De anser att läraren agerade helt rätt utifrån sin tillsynsplikt.

Och innan ärendet hamnade i Lunds tingsrätt växte intresset i skolkretsar. Bland annat Lärarförbundet har väntat på utslaget med stort intresse. Frågan blev extra aktuell sen den senaste Pisaundersökningen visade att störande elever och disciplinära problem är vanligare i Sverige än i flera andra av de så kallade OECD-länderna.

Störde andra elever

I det här fallet handlar det om en elev i årskurs sex som var stökig på en mattelektion. Han satt och filade med sin linjal på bänken när det var matteprov och störde därmed alla andra i salen.

Trots uppmaningar vägrade pojken lämna klassrummet. Läraren som sett honom förstöra lektioner förut bestämde sig för att släpa ut honom. Han lossade pojkens händer från bänken, tog ett hårt tag om hans handleder och drog honom ut ur rummet medan pojken låg på rygg.

På vägen ut slog pojken i flera bänkar och han säger att han fick märken på handlederna, armarna, benen och ryggen.

Läraren å sin sida sa vid rättegången att pojken var ett stökigt och utåtagerande barn som tidigare slagit mot både lärare och elever. Därför ville han få ut honom ur klassrummet.

Ingen kränkning

Och tingsrätten går alltså på kommunens och lärarens linje. Rätten menar att pojken gavs flera tillfällen att frivilligt lämna klassrummet. När han inte gjorde det hade läraren inget annat val än att få ut honom.

Tingsrätten säger att det var nödvändigt för läraren att använda våld för att återställa ordningen i klassrummet. Behandlingen var därmed inte kränkande för eleven.

"En seger för lärare och elever"

Björn Andreasson (M) som är ordförande i Höörs barn- och utbildningsnämnd är nöjd.

– Det här är en seger för alla lärare och elever och deras rätt till studiero och bra arbetsmiljö, säger han.

Han menar att det var viktigt att få fallet prövat rättsligt.

– Det här handlar inte om lärare mot elev, utan för oss är det en viktig principiell fråga. Den här domen visar att lärare i yttersta nödfall får använda våld för att återställa ordningen i klassrummet.



 t-norum

På tiden att det sunda förnuftet segrar över konflikt rädda skolmyndigheter och att politikern äntligen sätter ner foten och klargör var ribban i fortsättningen skall ligga för att få ordning i klassrummen. Heder åt sådana politiker som törs säga ifrån när måttet är rågat och också ställer upp på lärarnas sida i konflikten med stökiga elever. Att gömma sig bakom byråkratiska regler utan att se till verkligheten kanske är grunden till att vi har den skola vi förtjänar. Vi får verkligen hoppas att domen gav våra lärare mer råg i ryggen när det uppstår konflikter och att arbetsgivaren ( politikerna ) kanske börjar använda sunt förnuft i sin relation till problemen i skolmiljön och mer lyssnar till lärarna än tar ställning för föräldrar eller skolmyndigheterna i framtidens konflikterna.



.   

 
 
Ingen bild

silvio

21 mars 2014 21:34

Läraren borde fått en ros ..hoppas han fick många rosor..
..finns väl speciella skolor för såna elever..
Såg den upprörda mamman på TV ..syntes ju att det va pack som ville göra sej en hacka på kuppen..

 
Ingen bild

Yvonne

22 mars 2014 17:05

Äntligen lite råg i ryggen! Detta kan utökas med hårdare regler för mobiltelefoner, nätsurfing osv på lektionstid. Med andra ord: REGLER som ungarna måste rätta sig efter. Det hade vi och det har vi inte dött av.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tommy norum - 6 juli 2023 10:38

                 Lite reklam för min yngsta dotters måleri. Har utställning i Vaxholm i sommar. Hon är en konstnär som blandar friskt med motiven i sina målningar från sin ateljé i Åkersberga. Blandar egna och beställda motiv. Populariteten öv...

Av tommy norum - 11 april 2023 14:01

<br" alt="" />OoM5AAAAgAElEQVR4nOy917NlyXXm98vMbY693lR1uUZ3A90NNMAZzNCM
zMyTQhH6N/UuRSj0pCBnNKPRiARIgiBMW3R1dZevW9cdt11m6iHNzn3qNofUDEkFiF1x49
Y9JnfuzJW5vvUtk+J//pP/3RpjsNZirSVe2mCMQUqJEAJhQQgBgLUWYd1vlYn4lfA+gDUCay1SSteu7j8j
hEDKDCEE1uqt12X8f9pm+...

Av tommy norum - 9 april 2023 10:12

  Insändardebatten i PD där Åmålsborna träter om var centrum ligger och hur våra politiker i Åmål skall gå vidare i vad som i fortsättningen skall bli det nya handelscentrumet i staden.. I bland undrar man var det sunda förnuftet finns int...

Av tommy norum - 8 februari 2023 13:45


      Man slutar aldrig att förvånas över våra politikers totala oförmåga att kunna analysera konsekvenserna av sin naiva flyktingpolitik som bedrivits i det här landet. Skolan som man allt sedan den stora invandrarvågen på 2000 talet har k...

Av tommy norum - 4 februari 2023 14:25


    Frågan är väl om inte släpat in en varg i fårakläder när man valde in : Muharrem Demirok som Centers partiledare.   Et gäng partimedlemmar från Linköping öppnade sig och berättade vad de egentligen tycker om sin ga...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
<<< Mars 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards