Alla inlägg under september 2012

Av tommy norum - 18 september 2012 07:00

 


Sverigedemokraterna är nu Sveriges fjärde största parti enligt de opinionsundersökningar som nyss gjorts.


Folkpartiet, Centern, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet ligger och skvalpar i närheten av 4 % ribban som betyder att det finns risk att de åker ur riksdagen.. Sverige demokraterna är ju det enda parti som tar ställning i invandrarfrågan på  ett bestämt sätt där de menar att fortsatt invandring kommer bli  en dyr affär för  medborgarna på grund av svårigheterna att få in våra invandrare på arbetsmarknaden.


Det argumentet biter inte på våra övriga partier utan man fortsätter i samma spår längre och längre bort från en integration värd namnet av de ökande skarorna som kommer hit där en utanförskap skapar kriminalitet och oroligheter i våra invandrargetton runt våra storstäder.


Inte så konstigt att det finns väljargrupper som väljer SD när de själva anser sig utlämnade av samhället utan både bostad och en säker inkomst men där stora invandrargrupper kan gå i åratal utan arbetet men med en ordnad bostad och  försörjning utan att behöva anstränga sig. Där anhöriga till invandrare förses med pensioner resten av livet utan med en enda krona bidragit till systemet i många fall med  högre ersättning  än våra deltidsarbetare eller de som inte varit ute på arbetsmarknaden.   

Att sen politiska partier  (Socialdemokraterna ) försöker ta poäng i svårigheterna för invandrare att komma in på arbetsmarknaden där man trots en högre sysselsättning i dag heller vill tala om sysselsättningsgraden per definition antal medborgare är lägre på grund av en ökad befolkning där då våra invandrare är en stor bidragande orsak till problemet.


Att försöka få in stora invandrargrupper med en kunskapsnivå som definitivt inte passar in på den svenska arbetsmarknaden är nog inte det lättaste . Det borde ju socialdemokraterna veta  , det är väl bara att se tillbaka hur väl Mona Sahlin som minister lyckades med den bedriften under en tid  med betydligt bättre förutsättningar att få  arbete än nu. 


Vi får väl se hur länge strategin att totalt lämna Sverigedemokraterna från inflytande i politiken står sig.  Vore ju konstigt att i ett demokratiskt samhälle lämna stora grupper utanför ett inflytande som speglar  deras valresultat.  Som politisk intresserad så har jag  för några år sen skrattat om någon på allvar fört fram att  SD skulle få ett politiskt inflytande i Sverigepolitiken. 


Jag tror många med mig får finna sig att få det skrattet  i halsen om inte våra partier börjar inse att det kanske är tid att se över vår invandrarpolitiken annars finns det risk att SD växer över deras huvud, det har ju både Folkpartiet, Centern, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet nu fått erfara i en prestigekamp som nog inte blir så lätt att smälta .         

  

                    

Av tommy norum - 15 september 2012 07:00

 


Vindkraften är en ren spekulationsbubbla som förr eller senare kommer att spricka tror många. Med dagens elpriser på ca 25  öre kwh  och  elcertifikatet med ca 15 öre så ligger man lång ifrån den produktionsintäkt som skulle garantera att få täckning för investeringskostnaden. När man når  60 öre kwh  då först börjar man gå på plus i bokföringen. 

Inte konstigt att vindkraftsägarna nu börjar  få kalla fötter och går ut till allmänheten för att få dessa att satsa pengar i andelar troligtvis för att få en större riskspridning på det satsade kapitalet, samtidigr som man med en intensiv lobbyverksamhet försöker få politikerna till att öka på subventionerna som vi elkonsumenter sen får stå för med högre elpriser.


Redan nu så har en villakund med en förbrukning på 20000kwh / år en ökad elkostnad på ca 700 kr för att hålla vindkraftsindustrin under armarna. Det räcker inte tycker vindkraftsindustrin.  Att satsa på förnybar energi som är dyrare att bygga per producerat kw timme än att bygga nya kärnkraftverk och att det på  marginalen ge ett försumbart energitillskott som i praktiken inte ger någon miljövinst är en aning korkat för många som sätter sig in i frågan och inte bara tar åt sig Vindkraftsindustrins vinklade propaganda. 


    

Att sätta sig i knät på en industri som på kommersiella villkor inte klarar av att utan bidrag stå på egna ben skall man nog vara väldig aktsam att ha affärer med. Man behöver inte vara speciellt begåvad eller utrustad med någon större kapacitet av sunt förnuft för att förstå att det håller inte i längden.



 

 Det är inte bara i Åmål som politikerna försöker köra över medborgarna med sina egna uppfattningar om hur vindkraftsutbyggnaden skall ske i kommunen där de oftas sätter sina egna intressen före de som de har fått förtroende av att representera i politiken.

I hundratals kommuner i Sverige  så pågår det en strid om var och hur och hur många vindsnurror man vill se i sitt närområde.


 

Kanske borde dessa vindkraftsanhängare ta en time out  och tänka över var vi är på väg på energiområdet. Här har man svårt att få lönsamhet i produktionen på grund av överskott av el men man fortsätter och vill bygga ut med mer subventioner som läggs på elpriset. Vän av ordning frågar sig då om  överskottet av el  ökar ändå mer kommer väl det betyda  ännu lägre elpriser och som i slutändan blir fortsatt problem för att man skall producera el som täcker investeringskostnaden för vindkraftsbolagen. Tänk efter före vore nog bra även för vindkraftsanhängarna om man skall få förtroende i vindkraftsdebatten. 

 

 


 Vad den här mannen förmedlar i reportaget det vill vindkraftsanhängarna  helst inte höra talas om. 



Av tommy norum - 14 september 2012 07:00

 

Här har vi en del ordspråk av framstående personer som våra politiker och tjänstemän i Åmål  borde begrunda och ta sig en tankeställare om dess innebörd och  börja handla därefter.  


Du är inte bara ansvarig för vad du säger, utan även för det du inte säger.

 

                                                  

             -0-  


Det är lätt att undvika vårt ansvar, fast vi kan inte undvika konsekvenserna för det ansvar vi tog 

                                                  

             -0-


Du kan inte undgå morgondagens ansvar genom att undvika det i dag.


                                                  

             -0-


Vi har många rättigheter nedtecknade. Men vi behöver också en lista över våra skyldigheter

 

Tänkvärda ordspråk som personer med sunt förnuft  gett världen.   Tyvärr är det en vara som länge saknats i Åmålspolitiken . 






Av tommy norum - 12 september 2012 07:00

 

När skall vi få dessa vindkraftsförespråkare att argumentera utifrån de oberoende källor som har synpunkter  och faktaunderlag som går stick i stäv vad Vindkraftsindustrin påstår i debatten.

Om man tror att man får trovärdighet i debatten genom att hela tiden hoppa på motståndare som med utgångspunkt ( inte från sina egna självsnickrade tyckande ) utan från oberoende källor som dagligen förser oss med faktaunderlag om förhållandet runt denna hysteriska utbyggnad av vindkraft som pågår, då får man dålig respons för sina idéer  om vindkraftens förträfflighet.

Människan  bakom signaturen Efraim i PD:s Synpunkt  är en sådan person som påstår sig läsa  experters utlåtande och analyser vad  den fortsatta vindkraftsutbyggnaden kommer få för följder för energiproduktionen och miljön  i framtiden. Men han är tydligen totalt likgiltig för slutsatserna  förstår vi när han heller ger sig på dessa högljudda skrikiga opponenter som han utrycker det i sin insändare .

 

Var det inte en Centerpartist i kommunens ledning som också använde samma utryck men där hon också la till gaphalsar för att riktigt få ge utryck för sina känslor för personer i kommunen som inte dansade efter hennes pipa ???.

Ett  påhopp på oss medborgare som har andra utgångspunkter när vi tog ställning i vindkraftsfrågan. Det straffade sig ordentligt när de med dunder och brak åkte ur stadshuset. 


Vi får väl hoppas att det inte är personer som är involverade i politiken som använder signaturer i stället för namn i sina inlägg. Det skulle  totalt förstöra förtroendet för den politiken man är vald att representera.


PS:

Och hur var det nu med det öppna brev som en medborgare i kommunen ställde till vår politiska ledning om kostnaderna för rivning efter ca 20 år av dessa vindkraftsbjässar ?

Hur har våra politiker garderat oss skattebetalare om nu vindkraftsindustrin skulle gå i konkurs vilka många befarar kommer att hända inom en snar framtid ? 

Vi vill inte ha ett nytt Najad i kommunen .


Nu är det faktiskt så att ni har fått förtroende att representerar medborgarna i kommunen inte vindkraftsindustrin så då gäller det också att ni agerar utifrån detta. Så ta er nu samman och leverera ett svar och sluta och göm er på Stadshuset när ni får påhugg för era beslut.

Kan det vara så att vi fortfarande är begåvade med politiker och tjänstemän som inte har förmågan att tänka hela vägen ut i sina beslut , det som ställt till sådana problem i kommunens ekonomi för lång tid framöver ?. 


Vi  medborgare måste väl också kunna föra dialoger med våra representanter i politiken både i massmedia och i de forum som passar oss för våra idéer  utan att kallas besvärliga och ta upp er tid som signaturen Efraim ondgör sig över i sin insändare. Den tiden är förbi när ni politiker kunde ignorera medborgarnas tyckande  när de med någon enstaka insändare lyckades komma till tals i lokalpressen. Nu finns det helt andra möjligheter att driva opinion på till förtret för de som försöker gömma sig i tron att det snart lugnar ner sig för att de sen skall kunna fortsätta som förut. Kanske man en gång för alla borde komma till insikt i det förhållandet och öppna sig mot medborgarna och gilla läget och förstå att det finns de som har betydligt mer på fötterna i sitt tyckande i olika frågor än de politiker som representerar oss i politiken. 


Om de sen är  högljudda kanske beror på att våra valda politiker  i  fullmäktige lägger dövörat till när de får information om förhållanden som inte passar deras syfte.  


     


Av tommy norum - 9 september 2012 07:00

 

Nästan 200 deltagare i Åmåls fisketävling runt A, B och djuphamnen. Här hälsar Håkan Jarneryd, vår turistchef, deltagarna välkomna och ger lite information om reglerna runt tävlingen.

   

Här har vi en representant för arrangörerna  Sven Erik Holmberg som är med och kontrollerar att allt går rätt till under tävlingens gång , tillsammans med en mysande Håkan Jarneryd

.

 

Här har vi en nestor i fiske, Christer Ackerblad från Åmål, vida känd i fiskekretsar. Blev glatt överraskad över sin placering på bryggan på ett ställe som man normalt brukar att få fisk på. Men fortfarande lottlös efter en timmes mete.

Placeringen runt bron på bägge sidor reserverade för barnen.    

Här har vi en storfångst som en av barnen efter stor möda orkade dra upp. Don efter person kanske är ett uttryck man kan använda i sammanhanget.

Här är det Erik Helgstedt i grön jacka som prövar fiskelyckan tillsamman med sin pappa . Eric Norum ser intresserad på.

 

Här har vi turbomodellen av fishsitting som är ett måste för riktiga fiskare. Kyl, frys,värmeskåp, kaffebryggare, uppvärmd stol med massage, automatisk påmaskning och larm vid napp. Ekolod som visar fiskens placering vid utkast. Blir det för tråkigt så kan man se på Tv som visar inslag från napp och nytt om nya fiskesätt.

 

Här har vi en fiskare av den gamla stammen Samuel Frisk som inte har tagit till sig alla nymodigheterna.

   

  En och annan fisk lyckades man dra upp i alla fall. Här har vi modell Panka, en fisk som man normalt inte vill få på kroken i andra sammanhang, men som i fisketävling kan vara guld värd.       

          

Av tommy norum - 8 september 2012 19:49

 

Det är tydligt att den nya trojkan i kommunens ledning under Socialdemokratrena totalt har tappat kontrollen över kostnaderna i verksamheterna.


Här läser vi att  det under första halvåret 22 nya tjänster har tillträtt där kommunstyrelsens arbetsmarknads och integrationsförvaltning samt vård och omsorg står för huvuddelen av de nyanställda. Att vård och omsorg kan ha behov det kan man förstå men att den omorganisation  som gjorts av kommunstyrelsens arbetsmarknad och integrationsförvaltning skulle sluka nya resurser var väl ändå inte meningen när man skulle se över effektiviteten och slimma till organisationen .


22 nya heltidstjänster betyder i runda tal ca 10 miljoner i ökade lönekostnader för oss skattebetalare. För vad kan man fråga sig ?.  Nu vill det sannerligen till att Den nya politiska ledningen kan visa upp minskningar i kostnader i verksamheterna  som på något sätt kan sättas i samband med de 22 nya tjänsternas tillsättande  och att medborgarna går skadelösa ut omorganisationen med lägre kostnader för samma belopp.


Har vi hamnat i samma läge som när Centern regerade i kommunen där tjänstemännen med fejkade underlag försökte få kommunen att investera  utan att de kunde leverera det som man påstår .


Hur Michael  Karlsson vårt kommunalråd skall kunna övertyga medborgarna att helt plötsligt öka behovet av 22 nya heltidstjänster med lönekostnader på ca 10 miljoner om året  i den ekonomiska situation som kommunen befinner sig skall bli intressant att ta del av.


Vi kan ju hoppas att även de övriga partierna vaknar till och har intresse av vad den personalökningen  ger medborgarna  i slutändan mer än ökade personalkostnader som skall betalas av våra skatter.


10 miljoner Michael Karlsson Socialdemokratiskt kommunalråd där rök hela den senaste skattehöjningen, men till vad kan man fråga sig.              

Av tommy norum - 8 september 2012 07:00

 


Hur skall Moderaterna i Åmål kunna leva upp till det upprop som kollegerna i Svd  står för.

Här har Sveriges näst största parti i rikspolitiken helt lyst med sin frånvaro i diskussionerna i kommunalpolitiken om hur man vill att  Åmål skall  se ut om de får makten.  Kanske är det dags för ett byte i partitoppen igen för dagens trojka har då inte bidragit med i stort sett något än att bevaka sina intressen i vindkraftsfrågan.


Här har vi en  del av uppropet  som partikollegerna vill att de Moderata kommunpolitikerna skall ta till sig. Frågan är väl om den lokala partiorganisationen i Åmål har kompetens och vilja att gå kollegerna till mötes i uppropet genom att börja agera. Det har varit lite tunt med den varan under nuvarande ledning.       

     

Moderaternas förnyelse av kommunpolitiken kan inte dröja längre. En del moderata kommunpolitiker har gått före, men många släpar efter. Lokala lösningar får aldrig vara en ursäkt för att prioritera bort välfärden. Det behövs ett samstämmigt svar om vilka prioriteringar moderaterna gör i kommunernas välfärd. Det krävs en insikt bland moderata förtroendevalda runt om i Sverige och en partiledning som vågar peka med hela handen. Väljarna måste känna sig trygga i att en röst på moderaterna i kommunalvalet också är en röst på en stark välfärd.

Att göra den offentliga sektorn till Sveriges bästa arbetsgivare, att göra ålderdomen trygg, och att göra så den svenska skolan är till för alla är inte bara viktiga frågor att vinna trovärdighet för att vinna val, det är också Sveriges stora framtidsutmaningar. Det är frågor som måste lösas av kommuner som just Örebro, Sundbyberg och Östra Göinge. Moderaterna är det nya statsbärande partiet. Det är hög tid att vi blir det nya välfärdspartiet.

PATRIC ÅBERG (M)

kommunstyrelsens ordförande Östra Göinge

ANDERS ÅHRLIN (M)

oppositionsråd Örebro

CARL GRUFMAN (M)

oppositionsråd Sundbyberg


Hur är det i Åmål, har ni Moderater försökt leva upp till vad era partkoleger efterfrågar i uppropet  ? Ni kan inte hur länge som helst gömma er på kammaren utan försöka få ut er politik ( om ni nu har någon ). Det är inte bara i fullmäktige man skall höras utan också i debatten i massmedia där man skall ha åsikter som kommer medborgarna till del.  Det är så man vinner röster genom att vara aktiv och delta i debatter, argumentera för sin sak. Men i Åmål verkar inte Moderaterna bry sig om hur man vill förändra kommunen eller är det så enkelt att man har inget att komma med.    


Ps:      

Kanske är det så att Moderaterna i Norra Älvsborg  själva börjar  förstå att om man skall ha något i politiken att göra så får man agera och försöka värva nya medlemmar. Det initiativ som man läser i dagens PD där politisk intresserad kan få en traineeutbildning  i politik.  Äntligen får man väl säja när de politiska partierna hittar nya vägar att göra medborgarna intresserade av politik som i sin förlängning förhoppningsvis ger ett större urval  av kandidater till politiska poster . Ett bra  initiativ att utanför det traditionella  där de politiska ungdomsorganisationerna har varit  plantskolan för  återväxten och där en uppfostran mer har varit av ideologisk karaktär kanske man nu når grupper som har medborgarna och inte partierna som sin ledstjärna i sitt politiska arbete.        


Av tommy norum - 7 september 2012 07:00

 


Åmål som framtidsstad är rubriken i PD:s Synpunkt  Torsdag 6 September av en anonym tyckare.


Ibland vet man inte om man skall skratta eller gråta när man läser dessa visionärers eller ja sägare eller vad man nu skall ha för benämning på dessa drömmare utan en ordentlig plattform i verkligheten att falla tillbaka på i sina inlägg.


Nu är det nejsägarna som har skuld till att vi inte får några läkare att vilja jobba i kommunen. Vi måste göra Åmål till en framtidstad som är attraktiv för framtidens generationer att bo och arbeta i säger signaturen /  Tror på Åmål men inte som den ser ut i dag.  /


Att det är dessa visionärer och drömmare som har ställt till med den ekonomiska situation som kommunen befinner sig i dag och som har genererat en av Sveriges högsta kommunalskatter där man i visionärsandan har  satsat på olika fritidsprojekt som  inte stämmer överens med det skatteunderlag som kommunen genererar  och  där vi får göra inskränkningar i den kommunala servicen för att hålla dessa projekt flytande lång tid framöver, har man svårt att ta till sig.


Det kanske är så att det är ni som ställt till det för kommunen. Vem vill etablera sig i en högskattekommun som i åratal får inrätta sig på att betala av gamla synder i verksamheterna som klantiga politiker ställt till det utan att få en service som motsvarar de skatter man betalar.


Vem läkare vill betala kanske 15000 kr mer i skatt om året för att bo och arbeta i Åmål utan att få utdelning i en service som motsvarar skatteuttaget.  Men hur otroligt det än låter så har man svårt och ta till sig den verklighet vi lever och dra slutsatser av hur kommunens politiker har levt i en drömvärld där satsningar på visionära projekt utan den minsta kunskap om ekonomiska realiteter om hur det drabbar medborgarna i framtiden . .


Skrämmande att denna Centeranda skall fortsätta i en kommun som håller på att förblöda och där medborgarna lång tid framöver få ta på sig tagelskjortan om man vill bo kvar och verka  i kommunen.  


Jag förstår att man vill vara anonym i  sina inlägg och inte behöva stoltsera om  sin okunskap om vad som behövs för att göra kommunen attraktiv att vilja bo i .           


Presentation

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5 6 7 8 9
10
11
12
13
14 15
16
17
18 19 20 21
22
23
24
25 26
27
28 29
30
<<< September 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards