Alla inlägg under september 2012

Av tommy norum - 6 september 2012 10:35

 


Man slutar aldrig att förvånas över dessa vindkraftanhängares anonyma inlägg i debatten.

Efraim som går i klinch med Dag Blomqvist i dagens PD har då sannerligen inte mycket att tillföra debatten för att man skall  få förtroende för hans ståndpunkt.

Vetenskaps akademins debattinlägg i frågan har han läst  där de tycker att hela utbyggnaden som egentligen inte ger ett dyft till varken miljön eller energin och är ett gigantiskt slöseri  med  miljarder utan att kunna sätta några positiva spår på energiområdet.


Ett falsarium med  fakta och analyser  måste då vara Efraims ståndpunkt av debattinlägget som vetenskapsakademin stod för när han så totalt ignorerar deras slutsats i vindkraftsfrågan.


Nej att diskutera sakfrågorna det har verkligen inte varit Vindkraftsanhängarnas starka sida . Signaturen Efraim är sannerligen inget undantag när han i sitt inlägg till Dag Blomqvist heller lägger fram kärnkraftens och vattenkraftens nackdelar i stället för att försöka bena ut varför Vindkraften skulle på något sätt bidra till vår framtida energiförsörjning.

Vi måste ha en dubbelinvestering i energiproduktion för att hålla vindkraften flytande. När vinden producerar el så stänger vi vattenkraften och ur miljösynpunkt ett nollsummerspel.

Att följderna av en fortsatt utbyggd av vindkraften skulle få   konsekvenser där en utbyggnad  av vattenkraften eller alternativt miljöbovar som gas eller kolkraftverk måste byggas för att kunna matcha produktionsbortfallet  när det slutar blåsa , den slutsatsen som Vetenskapsakademin drar den vill inte Signaturen Efraim låtsas om.


För vi bygger väl ut Vindkraften för att få ett energitillskott i landet eller är det bara för att  ordna inkomster till vindkraftsbolagen och markägarna på elkonsumenternas bekostnad där de får betala miljardbelopp i högre elkostnader ?   Att i en stort sett fossilfri elproduktion som dagens komma dragande med miljövinster i debatten låter ju inte särskilt trovärdigt .


Att kalla Dag Blomqvist brev till kommunen som hot eller utpressning är väl en aning magstarkt.

Kommunen  är vi medborgarna  och i ett demokratiskt samhälle får vi agera med utgångspunkt från

situationen  och med medel som är lagliga göra vår röst hörd .  Jag har svårt att tänka mig att någon åklagare ens skulle besvära sig att utreda om brevet till kommunen är av sådan karaktär . Och vem skulle anse sig utpressad eller hotad av oss medborgare av ett skrivet brev där man hotar med polisanmälan. Det skulle väl uppfattas som en signal att allt inte står rätt till och där en polisutredning kanske skulle bena ut problemet runt tvisten. Om man i det läget en del beslutfattar skulle känna sig hotade för att sanningen kommer upp på bordet det får de sannerligen stå ut med. 


Och varför inte stå för era åsikter med namn ? Skäms ni över era åsikter eller ?         

Av tommy norum - 6 september 2012 07:00

 

Varför står betande kor i en hage ofta vänd mot samma väderstreck ? Ett vanligt  förekommande fenomen som jag observerat under en längre tid.  Kanske någon bloggläsare kan ge ett svar.


 
 
 

Av tommy norum - 5 september 2012 07:00

   

Eländes elände fortsätter att drabba kommuninnevånarnas ekonomiska situation på grund av våra politikers och tjänstemäns ekonomiska slapphet under de senaste 10  åren på att ha noll koll och ordning i kommunens finanser.

Inget nytt under solen när PD informerar om hur det är ställt med gatuunderhållet på grund av den upplåning som skett under Centerns styre för rena underhållskostnader.


Att den avgående huvudansvarige förvaltningschefen försvann från kommunen när han började inse det ohållbara situationen att förr eller senare kommer verkligheten i kapp och han måste stå till svars för sitt sätt att driva  Samhällsbyggnadsnämnden  genom att skjuta rena  underhållskostnader framför sig med större och större lån och där kapitalkostnaderna tar mer och mer av budgetpengarna, kanske inte är så konstigt .


Den situationen har vi inte behövt vara i om politikerna i kommunen lyssnat på de tjänstemän som  varnat för situationen i åratal men för döva öron.   Samma är den tickande bomben i pensionsutbetalningarna som man med mindre och mindre skatteintäkter göra större och större pensionsutbetalningar.  Själv varnade jag i insändare i Pd för mer än tio år sen vad som väntar oss.

Jag varnade också för hur illa ställt det är med vår infrastruktur under marken ett problem som man utan skrupler  också skickar vidare till nästkommande generationer.


 Det går inte att driva kommunens affärer, en av Dalsands största arbetsgivare med ett B-lag som varken har omdömme, sunt förnuft och som i åratal struntat i varningar om tillståndet både från tjänstemän och utomstående i insändare som varnat för följderna av deras politik.     


Tänk om de politiker som haft det politiska ansvaret för eländet där Kurt Svensson ( c) Anne Sörqvist (c)  Lisbeth Karlsson ( c) Sven Carlenberg (C) Thomas Olsson ( f ) och Gustav Wennberg (s)  i alla fall  var begåvade med samma omdöme som vår förra förvaltningschef  i samhällsbyggnadsnämnden som tog sitt pick och pack och försvann från kommunen innan han ställa till med mer problem för oss  medborgare.


 Det räcker med att ni lämnar alla politiska uppdrag då först kan vi känna oss lugna för framtiden.


Jag bävar om  vi skall behöva stå ut med dessa politiker, som har haft det politiska huvudansvaret  för situationen under 2000 talet,  en mandatperiod till , för med det omdömet, brist på sunt förnuft, och totalt befriade från att kunna översätta informerade ekonomiska realiteter i  politiskt handlande , det bådar inte gott för  framtiden om de får makten i kommunen. 

Jag undrar om inte visionen om bättre pålästa politiker , utrustade med sunt förnuft  vore den bästa medicinen för oss medborgare.


Tyvärr så har det varit lite tunt med den varan de senaste tio åren förstår vi med facit i hand.


Var med och rösta om de ansvariga för kommunens situation skall få fortsatt förtroende i politiken. 

               

Av tommy norum - 3 september 2012 07:00

 

Nya bantnings rön dyker upp titt som tätt .

Här kommer det upp nya träningsredskap stup i kvarten som  alla är bättre än föregångarna, där killar med tvättbrädemagar och kvinnor i perfekta kroppar  demonstrerar redskapen och där kilona sen skall rasa samtidigt som man  blir begåvad med en perfekt kropp. Man förundras av den fantasi som konstruktörerna över dessa maskiner besitter där man både går och står man sitter och ligger man trampar och springer  man till och med har elektriska impulser i redskap där man stillasittande ordnar till sin kropp.


För att inte tala om dessa matråd där man ena stunden skall avhålla sig från fett och i nästa stund så skall man äta fett, bröd var i många år en av basnäringen i den svenska kosten, nu är den full av kolhydrater så nu är den livsfarlig, likaså potatis, makaroner och spagetti, mjölk skulle man också en tid avhålla sig för. Konsumenter som har tendens till övervikt har det inte lätt i denna djungel av råd och rön som dyker upp av experter som anser sig ha lösningen. 


Det senaste är att vi nu skall sluta och sitta i vår vardag då rasar kilona . Nej nu skall man stå för att öka förbränningen. så bli inte förvånade nu när ni får uppleva stående personer i alla möjliga och ömöjliga  sammanhang och miljöer i fortsättningen.


Kanske är det dags att ordna ståplats på teatrarna , biograferna och i våra restauranger och på våra arbetsplatser. Vi får väl se hur länge den flugan håller i sig. Ett som är säker är att så länge folk har en tendens och stoppa i sig mer än de förbrukar av energin så kommer dessa innovatörer   leva gott på uppfinningar som förbränner vårt överskott i matintaget. 

Egentligen  är problemet rent teoretiskt väldigt lätt att komma tillrätta med.

Anpassa era matintag till hur ni lever , ju mer fysiskt arbete ju mer mat , ju mindre arbete mindre mat.

Teori är en sak praktik är en annan och så länge vi inte förmår oss att ta till oss dessa självklara  regler om hur kropp fungerar så kommer gymmen vara välbesökta, träningsredskap i olika varianter saluföras och bantningsexperter kommer att ge råd i matintag för att vi skall gå ner i vikt och må bättre i vår vardag. 


Frågan är väl om vi mår så bra av detta överflöd av godsaker som erbjuds i våra mataffärer och som många har så svårt att stå emot   

   

Av tommy norum - 2 september 2012 10:32

Potatistavlan på Bodaholm är väl den mest omtalade och besökta objektet på Skördefesten.


 

Här har vi årets upplaga i ett som liknar ett känt john Bauer motiv i sagornas värld  

 


Grön ko i Värmlandsbro verkar vara navet i Skördefesten på Näset.

Äpplet faller inte långt från trädet är ett utryck som stämmer överens med initiativdagarna till Grön ko.

Tredje generationen från Mässviks gård där entreprenörskap varit signum för gården i generationer både hos dagens och gårdagens ägare. 

Här på denna vackra gård har funnits handelsträdgård, mejeri, kraftstation,och till och med ett rederi som med en hjulångare som transporterade trädgårdprodukter till Karlstad via Borgvik. 

    


Nuvarande ägare familjen Lillienau  har haft gårdshandel, sågverk där skutorna kom in för lastning, åkerirörelse som fortlevde till 1974 där hämtning av mjölk från mest 124 gårdar för vidare transport till Karlstad. Vi får hoppas att de nuvarande ägarna sätter stopp för ytligare ägarskiften där det magiska 100 års ägandet har föranledd till att nya ägare tog Mässvik i besittning. 1723, 1823, och 1923 har man bytt ägare. Kanske inväntar med en viss bävar vad år 2023 har i sitt sköte .  

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5 6 7 8 9
10
11
12
13
14 15
16
17
18 19 20 21
22
23
24
25 26
27
28 29
30
<<< September 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards