Direktlänk till inlägg 15 september 2012

Vindkraftens dilemma , lönsamheten, den vill man inte prata om.

Av tommy norum - 15 september 2012 07:00

 


Vindkraften är en ren spekulationsbubbla som förr eller senare kommer att spricka tror många. Med dagens elpriser på ca 25  öre kwh  och  elcertifikatet med ca 15 öre så ligger man lång ifrån den produktionsintäkt som skulle garantera att få täckning för investeringskostnaden. När man når  60 öre kwh  då först börjar man gå på plus i bokföringen. 

Inte konstigt att vindkraftsägarna nu börjar  få kalla fötter och går ut till allmänheten för att få dessa att satsa pengar i andelar troligtvis för att få en större riskspridning på det satsade kapitalet, samtidigr som man med en intensiv lobbyverksamhet försöker få politikerna till att öka på subventionerna som vi elkonsumenter sen får stå för med högre elpriser.


Redan nu så har en villakund med en förbrukning på 20000kwh / år en ökad elkostnad på ca 700 kr för att hålla vindkraftsindustrin under armarna. Det räcker inte tycker vindkraftsindustrin.  Att satsa på förnybar energi som är dyrare att bygga per producerat kw timme än att bygga nya kärnkraftverk och att det på  marginalen ge ett försumbart energitillskott som i praktiken inte ger någon miljövinst är en aning korkat för många som sätter sig in i frågan och inte bara tar åt sig Vindkraftsindustrins vinklade propaganda. 


    

Att sätta sig i knät på en industri som på kommersiella villkor inte klarar av att utan bidrag stå på egna ben skall man nog vara väldig aktsam att ha affärer med. Man behöver inte vara speciellt begåvad eller utrustad med någon större kapacitet av sunt förnuft för att förstå att det håller inte i längden.



 

 Det är inte bara i Åmål som politikerna försöker köra över medborgarna med sina egna uppfattningar om hur vindkraftsutbyggnaden skall ske i kommunen där de oftas sätter sina egna intressen före de som de har fått förtroende av att representera i politiken.

I hundratals kommuner i Sverige  så pågår det en strid om var och hur och hur många vindsnurror man vill se i sitt närområde.


 

Kanske borde dessa vindkraftsanhängare ta en time out  och tänka över var vi är på väg på energiområdet. Här har man svårt att få lönsamhet i produktionen på grund av överskott av el men man fortsätter och vill bygga ut med mer subventioner som läggs på elpriset. Vän av ordning frågar sig då om  överskottet av el  ökar ändå mer kommer väl det betyda  ännu lägre elpriser och som i slutändan blir fortsatt problem för att man skall producera el som täcker investeringskostnaden för vindkraftsbolagen. Tänk efter före vore nog bra även för vindkraftsanhängarna om man skall få förtroende i vindkraftsdebatten. 

 

 


 Vad den här mannen förmedlar i reportaget det vill vindkraftsanhängarna  helst inte höra talas om. 



 
 
Ingen bild

Curt Widlund

1 februari 2014 17:02

Ett vindkraftvärk från brytning av malm, bearbetning till metall, tillverkning, transporter, fundament, vägar, kraftgator, maskiner, förlorad skog som tar upp CO2, öppnar upp skogen för vindfällen. Ekonomiska produktionstiden för ett vkv är 15 - 20 år då verkningsgraden p.g.a slitage minskat med 30%. Verkningsgraden för ett vindkraftverk är ca 20%. Ett vkv på 2MW och 20% verkningsgrad får man ut i medelvärde 400 kW.
http://www.skyddamiljön.nu/gallery/1/Beraknade.utslapp.vaxthusgaser.pdf

Transportförluster för energi till södra Sverige är 3% anpassning o synkronisering i egna nätet och anpassning till stamnätet. Förlust i stamnätet ca 10%. Skall energin exporteras till industrierna i södra Tyskland får man lägga till ytterligare 10% - 15% i energiförluster.
Lite energi till stora kostnader som måste ersättas efter 15 – 20 år. Den massiva negativa påverkan på människor, djur och natur och måste jämföras med det lilla energitillskott vkv ger. Vkv CO2 belastningen kan inte ersättas under den ekonomiska produktionstiden för vkv.

Arne  Lövgren,  Strängnäs har räknat på totala CO2 utsläppen för ett vkv från brytning av malm ..... till anslutning av vkv rivning, återställning och nyplantering av skog. Vkv kan inte kompensera sin egen CO2 belastning. Jag har också tittat på en CO2 belastning för vindkraft och kommit fram till liknande slutsats.
CO2 belastningen från tillverkning av ett vkv är också beroende på var malm är bruten och tillverkning sker av vkv då vissa länder har högt utsläpp av CO2 för energiproduktion.
Den energiförbrukning som åtgår från malmbrytning till anslutning, rivning och återställning förbrukar i stort sätt den vkv energi som värket kan producera under sin ekonomiska produktionstid. Under drift används säker vatten och kärnkraft till olje- och hydral-pumpar, uppvärmning och kylning och rotation av maskinrum, avisning och rotation av turbinen för att turbinvingarna inte skall bli skeva (ca 10% av märkeffekten åtgår), hiss, it-utrustning, elektronik och övriga säkerhetssystem. Utan vatten och kärnkraft fungerar inte vindkraften.

Vindkraftens markanvändning är mer än 2 ha 20 000 m^2. Tornplats ca 3000 m^2, vägar avverkningsbredd ca 10 – 15 m längd ca 800 m, kraftgator bredd 10 m längd ca 800 m^2 och uppställningsplatser för maskiner, fordon och arbetsbod. Förlorat CO2 upptag är ca 5 - 15 ton/ ha och år under 15 - 20 år + 15 år efter nyplantering. Maskiner som förflyttas utanför vägar river upp marken som avger CO2. (Variationen på CO2 upptaget beror på tillväxten, Norrland har ett lägre värdet som ger bättre virkeskvallitet).

Vägar, kraftgator och tornplats ger möjligheten för stormen att fälla skog. Tursamt nog lägger man vägarna och tornplatsen där vindfällen kommer att uppträda för enklare hantering av timret.

Vindkraftverket lämnar energi när vindhastigheten är 4 m/s till ca 25 m/s. Max effekt uppnås vid ca 12 m/s till 25 m/s. Effekten är konstant mellan 12 m/s och 25 m/s. Är vindhastigheten högre stängs vkv av p.g.a skaderisk och slitage.

Vintertid får bladen isbeläggning som ger obalans och värket måste stoppas. Isbeläggning ökar vkv ljudnivå och risker för iskast upp till 300 m radie runt vkv. Inskränkning av allemansrätten. Skyltar kan vara uppsatta.

"Svenska myndigheter sätter riktvärden så att 80 – 90 % av de som exponeras inte störs.
Det innebär att man inte räknar med att skydda alla"
Det betyder att Svenska mydigheter godkänner att 10 till 20 % av Sveriges befolkningen får tåla oljudet från vindkraften eller 1 till 2 miljoner Svenskar.
ÄR INTE ACCEPTABELT då oljidet försämrar sömnen som ger stress och följdsjukdommar. Se länk där många glädjande videor finns att lyssna till och låta kommunpolitikerna ta del av. Professor Göran Holm om vindkraftens påverkan på omkringboende. Träffas se, hör och diskutera alla de olika artiklarna.

Glöm inte att det är val i vår till EU och den 14de september till riksdagen, landsting och kommun. Här kan ni visa vilka som skall lämna köttgrytorna genom att stryka olämpliga politiker.
Lycka till!
Curt

 
Ingen bild

Dag Blomqvist

6 februari 2014 23:11

Vi behöver ingen vindkraft i Sverige!

Svenska Kraftnät redovisar fakta:
Vattenkraft 10361
Kärnkraften 8795
Värme 1492
Vind 976
Ospecifierat 593
Summa producerat 22217
Förbrukning 19221
Export 2996

Således stannar inte en enda MW/sekund av vindkraften i Sverige. Allt går på export!

Uppgifterna är från den 6 februari 2014. Se mera på Svenska Kraftnät

http://www.svk.se/Drift-och-marknad/Kraftsystemet/Aktuell-driftsituation/

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tommy norum - 6 juli 2023 10:38

                 Lite reklam för min yngsta dotters måleri. Har utställning i Vaxholm i sommar. Hon är en konstnär som blandar friskt med motiven i sina målningar från sin ateljé i Åkersberga. Blandar egna och beställda motiv. Populariteten öv...

Av tommy norum - 11 april 2023 14:01

<br" alt="" />OoM5AAAAgAElEQVR4nOy917NlyXXm98vMbY693lR1uUZ3A90NNMAZzNCM
zMyTQhH6N/UuRSj0pCBnNKPRiARIgiBMW3R1dZevW9cdt11m6iHNzn3qNofUDEkFiF1x49
Y9JnfuzJW5vvUtk+J//pP/3RpjsNZirSVe2mCMQUqJEAJhQQgBgLUWYd1vlYn4lfA+gDUCay1SSteu7j8j
hEDKDCEE1uqt12X8f9pm+...

Av tommy norum - 9 april 2023 10:12

  Insändardebatten i PD där Åmålsborna träter om var centrum ligger och hur våra politiker i Åmål skall gå vidare i vad som i fortsättningen skall bli det nya handelscentrumet i staden.. I bland undrar man var det sunda förnuftet finns int...

Av tommy norum - 8 februari 2023 13:45


      Man slutar aldrig att förvånas över våra politikers totala oförmåga att kunna analysera konsekvenserna av sin naiva flyktingpolitik som bedrivits i det här landet. Skolan som man allt sedan den stora invandrarvågen på 2000 talet har k...

Av tommy norum - 4 februari 2023 14:25


    Frågan är väl om inte släpat in en varg i fårakläder när man valde in : Muharrem Demirok som Centers partiledare.   Et gäng partimedlemmar från Linköping öppnade sig och berättade vad de egentligen tycker om sin ga...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5 6 7 8 9
10
11
12
13
14 15
16
17
18 19 20 21
22
23
24
25 26
27
28 29
30
<<< September 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Skapa flashcards