Alla inlägg den 15 september 2012

Av tommy norum - 15 september 2012 07:00

 


Vindkraften är en ren spekulationsbubbla som förr eller senare kommer att spricka tror många. Med dagens elpriser på ca 25  öre kwh  och  elcertifikatet med ca 15 öre så ligger man lång ifrån den produktionsintäkt som skulle garantera att få täckning för investeringskostnaden. När man når  60 öre kwh  då först börjar man gå på plus i bokföringen. 

Inte konstigt att vindkraftsägarna nu börjar  få kalla fötter och går ut till allmänheten för att få dessa att satsa pengar i andelar troligtvis för att få en större riskspridning på det satsade kapitalet, samtidigr som man med en intensiv lobbyverksamhet försöker få politikerna till att öka på subventionerna som vi elkonsumenter sen får stå för med högre elpriser.


Redan nu så har en villakund med en förbrukning på 20000kwh / år en ökad elkostnad på ca 700 kr för att hålla vindkraftsindustrin under armarna. Det räcker inte tycker vindkraftsindustrin.  Att satsa på förnybar energi som är dyrare att bygga per producerat kw timme än att bygga nya kärnkraftverk och att det på  marginalen ge ett försumbart energitillskott som i praktiken inte ger någon miljövinst är en aning korkat för många som sätter sig in i frågan och inte bara tar åt sig Vindkraftsindustrins vinklade propaganda. 


    

Att sätta sig i knät på en industri som på kommersiella villkor inte klarar av att utan bidrag stå på egna ben skall man nog vara väldig aktsam att ha affärer med. Man behöver inte vara speciellt begåvad eller utrustad med någon större kapacitet av sunt förnuft för att förstå att det håller inte i längden.



 

 Det är inte bara i Åmål som politikerna försöker köra över medborgarna med sina egna uppfattningar om hur vindkraftsutbyggnaden skall ske i kommunen där de oftas sätter sina egna intressen före de som de har fått förtroende av att representera i politiken.

I hundratals kommuner i Sverige  så pågår det en strid om var och hur och hur många vindsnurror man vill se i sitt närområde.


 

Kanske borde dessa vindkraftsanhängare ta en time out  och tänka över var vi är på väg på energiområdet. Här har man svårt att få lönsamhet i produktionen på grund av överskott av el men man fortsätter och vill bygga ut med mer subventioner som läggs på elpriset. Vän av ordning frågar sig då om  överskottet av el  ökar ändå mer kommer väl det betyda  ännu lägre elpriser och som i slutändan blir fortsatt problem för att man skall producera el som täcker investeringskostnaden för vindkraftsbolagen. Tänk efter före vore nog bra även för vindkraftsanhängarna om man skall få förtroende i vindkraftsdebatten. 

 

 


 Vad den här mannen förmedlar i reportaget det vill vindkraftsanhängarna  helst inte höra talas om. 



Presentation

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5 6 7 8 9
10
11
12
13
14 15
16
17
18 19 20 21
22
23
24
25 26
27
28 29
30
<<< September 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards