Direktlänk till inlägg 26 april 2016

SVT avslöjar: Kommuner behöver inte polisanmäla brott som gode män är ansvariga för.

Av tommy norum - 26 april 2016 07:00


Jag slutar aldrig att förvånas av hur vårt samhälle har utvecklas under åren. Överförmyndare behöver inte polisanmäla när gode män fifflar. Överförmyndare som misstänker brott anmäler sällan. SKL:s expert på gode män, juristen Eva von Schéele menar att det kan bli för svårt för överförmyndare att hitta personer som vill ställa upp som gode män och förvaltare om de vet att överförmyndaren kan polisanmäla dem om brott misstänks.

Man tar sig för pannan, menar verkligen Eva von Schéele att man skall låta lurendrejeriet fortgå för att det är svårt att hitta personer som vill ställa upp som gode män ? Fritt fram för bedragare är ju signalen som man ger. Detta är Sverige i dag 2016

tn


SVT avslöjar: Kommuner behöver inte polisanmäla brott

Brev från SKL till Sveriges kommuner. Fyra sidor i ett brev.
I ett brev till Sveriges kommuner argumenterar SKL:s jurist Eva von Schéele att det inte ingår i överförmyndares ansvar att polisanmäla.

Överförmyndare behöver inte polisanmäla när gode män fifflar. Det framgår i ett brev från kommunernas egen intresseorganisation, SKL, som SVT Nyheter tagit del av.

Som SVT kunnat avslöja så har hundratals miljoner kronor försvunnit från konton som ska hanteras av gode män. Men även om överförmyndaren misstänker brott är det sällan de polisanmäler.

Internt brev avslöjar

SVT har läst ett internt brev som SKL:s expert på gode män, juristen Eva von Schéele, skickat ut till kommunerna. I brevet argumenterar hon emot de länsstyrelser som kräver att överförmyndaren ska polisanmäla när god man misstänks ha begått brott. Hon skriver att det inte finns något krav i lagen på att de ska polisanmäla.

”Vissa länsstyrelser anser/kräver att överförmyndare ska polisanmäla gode män om det finns misstankar om brott. I Föräldrabalken finns inget stöd för att detta ingår i överförmyndares uppdrag.” skriver hon i brevet.

Kan bli svårare att hitta gode män

Eva von Schéele menar att det kan bli för svårt för överförmyndare att hitta personer som vill ställa upp som gode män och förvaltare om de vet att överförmyndaren kan polisanmäla dem om brott misstänks.

– Vi tycker väl inte att det är överförmyndarens sak att polisanmäla, om det inte är uppenbart att ett brott är begånget, säger hon.

”Upp till varje överförmyndare”

Så om överförmyndaren säger att “vi behöver inte polisanmäla det här, det säger SKL”, och det sedan visar sig att det har begåtts stora brott, tar du inget ansvar för det?

– Det är upp till varje överförmyndare att ta sitt ansvar, säger Eva von Schéele

 
 
Ingen bild

Dag Blomqvist

26 april 2016 09:08

Vilken skola har denne kontroversiella jurist gått i och lärt sig det där som hon nu torgför?

Att påstå att kommunerna inte skulle behöva anmäla brott är fullständigt vansinne. SKL:s expert på gode män, juristen Eva von Schéele, främjar brottslighet. Är det verkligen hennes uppgift som jurist att hjälpa brottslingar att fortsätta sin brottslighet??

Och vart har moralen och medmänskligheten tagit vägen?

Om nu Föräldrabalken inte uppmanar till polisanmälan kanske det finns andra som uppmanar till detta; t.ex polisen.

På polisens hemsida kan man läsa:
"Polisen behöver tips från allmänheten för att kunna förebygga brott, bekämpa brottslighet och skapa trygghet i samhället.

Tips kan lämnas dygnet runt på: 114 14
Ringer du från utlandet: + 46 77 114 14 00

Om möjligt, berätta:
•Vad som har hänt
•Var det har hänt, adress
•När, datum och klockslag
•Om du själv har sett eller hört vad som hänt eller om du hört det från någon annan

Polisen har även ett webbformulär som du kan använda när du vill lämna ditt tips. Uppgifterna du lämnar blir krypterade för att ingen obehörig ska kunna ta del av dem."

Brottet är ju förskingring. Brottet förskingring regleras i 10 kap 1-3§§ brottsbalken (BrB). Varför åberopar hon bara Föräldrabalken?

Så här skriver man på
http://www.minilex.se/a/f%C3%B6rskingring-och-undandr%C3%A4kt

"Till skillnad från vad som gäller för tillgreppsbrott som stöld, eller för olika slags bedrägeribrott, finns det en grupp brott där det inte på samma sätt handlar om att gärningsmannen olovligen tagit eller på något sätt lurat till sig egendom från ett brottsoffer. Istället handlar det om att gärningsmannen på lovlig väg har fått egendom (som någon annan har äganderätt eller andra rättigheter till) i sin besittning, men därefter hanterar denna egendom på ett olovligt sätt.

En ofta förekommande situation är att en person med anledning av sitt jobb eller annat slags uppdrag får pengar eller annan egendom i sin besittning. Självklart har man i och med detta inte rätt att göra vad som helst med egendomen, utan man är skyldig att hantera den på ett korrekt sätt och har vanligtvis även en förpliktelse att ge tillbaka egendomen (eller åtminstone redovisa hur egendomen hanteras) till den som faktiskt har rätt till den. Uppfyller man inte de krav som kan ställas på hur egendomen bör hanteras, så kan ett sådant felaktigt agerande komma att anses som brottsligt.

För att brottet förskingring skall vara aktuellt krävs att gärningsmannen på grund av avtal, anställning eller liknande har fått annans egendom i sin besittning, med skyldigheten att lämna tillbaka eller redovisa egendomen till den som har rätt till den. Om gärningsmannen, istället för att utföra sin skyldighet och hantera egendomen på ett godtagbart sätt, tillägnar sig själv egendomen eller på något annat sätt agerar så att han inte kan fullgöra sin skyldighet kan det innebära att brottet förskingring begåtts. En ytterligare förutsättning för att förskingring skall vara aktuellt är dock att skett en så kallad förmögenhetsöverföring. Gärningen skall ha inneburit vinning för gärningsmannen, eller någon annan åsyftad person, respektive ekonomisk skada för den som var berättigad till egendomen.

Som ett typiskt exempel på ett agerande som kan komma att anses utgöra förskingring kan nämnas att A, med anledning av sin tjänst som kringresande försäljare på företaget B, har fått varor som ägs av B i sin besittning. A har i uppdrag att sälja dessa varor och redovisa samt överlämna pengarna, eller eventuella överblivna varor, för B. A uppfyller dock inte sina förpliktelser, utan säljer vissa av varorna och tar därefter själv hand om och använder upp de pengar som dessa varor inbringat. Genom detta agerande har A gjort en ekonomisk förtjänst och B lidit en ekonomisk skada.

Förskingring av normalgraden kan ge fängelse i upp till två år. Anses det röra sig om grov förskingring, så är den möjliga påföljden fängelse i mellan sex månader och sex år. Anses brottet istället vara av ett ringa slag rubriceras brottet som undandräkt, vilket kan resultera i böter alternativt fängelse i maximalt sex månader. Vid bedömandet av hur allvarligt brottet är tar man hänsyn till bland annat hur stort värde som brottet rört samt huruvida brottet inneburit synnerligen kännbar skada för brottsoffret. Även huruvida gärningsmannen använt sig av vilseledande bokföring, utnyttjat falska handlingar eller missbrukat en ansvarsfull ställning i samband med brottet tas med i bedömningen. Sådant agerande, såväl som andra gärningar som kan anses vara av särskilt farligt slag, är försvårande omständigheter som kan leda till att brottet anses som grovt."

Juristen Eva von Schéele är en skam för rättsväsendet! Hon borde söka annat jobb. Men med den människosyn och rättsbegrepp hon hyser lär det väl ingen som vill anställa henne.


.

 
Ingen bild

Åke Olsson

26 april 2016 10:08

Vi får hoppas att Överförmyndarens ansvar och tankar,är bättre än lagtexten!

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tommy norum - 6 juli 2023 10:38

                 Lite reklam för min yngsta dotters måleri. Har utställning i Vaxholm i sommar. Hon är en konstnär som blandar friskt med motiven i sina målningar från sin ateljé i Åkersberga. Blandar egna och beställda motiv. Populariteten öv...

Av tommy norum - 11 april 2023 14:01

<br" alt="" />OoM5AAAAgAElEQVR4nOy917NlyXXm98vMbY693lR1uUZ3A90NNMAZzNCM
zMyTQhH6N/UuRSj0pCBnNKPRiARIgiBMW3R1dZevW9cdt11m6iHNzn3qNofUDEkFiF1x49
Y9JnfuzJW5vvUtk+J//pP/3RpjsNZirSVe2mCMQUqJEAJhQQgBgLUWYd1vlYn4lfA+gDUCay1SSteu7j8j
hEDKDCEE1uqt12X8f9pm+...

Av tommy norum - 9 april 2023 10:12

  Insändardebatten i PD där Åmålsborna träter om var centrum ligger och hur våra politiker i Åmål skall gå vidare i vad som i fortsättningen skall bli det nya handelscentrumet i staden.. I bland undrar man var det sunda förnuftet finns int...

Av tommy norum - 8 februari 2023 13:45


      Man slutar aldrig att förvånas över våra politikers totala oförmåga att kunna analysera konsekvenserna av sin naiva flyktingpolitik som bedrivits i det här landet. Skolan som man allt sedan den stora invandrarvågen på 2000 talet har k...

Av tommy norum - 4 februari 2023 14:25


    Frågan är väl om inte släpat in en varg i fårakläder när man valde in : Muharrem Demirok som Centers partiledare.   Et gäng partimedlemmar från Linköping öppnade sig och berättade vad de egentligen tycker om sin ga...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11
12
13 14 15 16 17
18 19 20 21
22
23 24
25 26 27 28 29 30
<<< April 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards