Direktlänk till inlägg 27 juli 2018

Borde vara pinsamt för våra politiker att konstatera den dåliga kompetens cheferna som de tillsatt i våra myndigheter besitter.

Av tommy norum - Fredag 27 juli 09:48


Oansvarigt att ge Dan Eliasson med sin meritlista i bagaget det nya toppjobbet som generaldirektör för MFB.

 En lång rad misslyckanden ska inte belönas

 
Trots att som chef misslyckas på 3 myndigheter tidigare så fick Dan Eliasson en ny chans att leda MSB. Nu visar det sig att det är inte bara han som misslyckats i sina uppdrag som chef i myndigheterna. Uppdrag granskning har gång på gång avslöjat hur illa ställt det är inom myndighetsorganisationerna.   


Men det är tydligt det att har man sina rötter i den socialdemokratiska myllan då är det inte kompetensen som avgör vilka uppdrag man får utan lojaliteten för partiet. Ha började ju sin bana som Socialdemokratiskt statssekreterare, blev sedan utnämnd till generaldirektör både för Migrationsverket som för övrigt det var Alliansen som tillsatte honom , Försäkringskassan och nu senast i myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap. Att han sedan mellan varven även fick uppdrag av sina forna arbetskamrater inom socialdemokraterna som rikspolischef utan den minsta erfarenhet av polisiär verksamhet. Om han fick platsen för att han trodde sig kunna genomföra den största omorganisationen inom myndigheten utan några extrapengar låter vara osagt men kanske bidrog det till utnämningen där regeringen behövde spara pengar på varje myndighet för att kunna ro i hamn den exploderande kostnaden för den migrationspolitisk man var överens om med Alliansen.

Men i stället för att ro i land organisationen med samma pengar så fick han till slut krypa till korset och erkänna sin naiva inställning till problemen var alldeles på tok lättsinnigt och kom senare med en räkning på 4 miljarder för att kunna uppfylla den nya organisationen. Hans roll som rikspolischef blev rena fiaskot där han bröt mot säkerhetsförordningen och hade i stort sett noll förtroende hos de anställda inom myndigheten.

 

Gjort bort sig gjorde han även som ansvarig i Migrationsverket som fälldes för brott mot grundlagen. Enligt en undersökning på myndigheten så saknade 75% av de anställda förtroende för Dan Eliassons som chef. Hans tid som generaldirektör för Försäkringskassan blev heller inge höjdpunkt i han karriär. Expressen har avslöjat flera fall av jäv högt uppe i Försäkringskassans ledning där Dan Eliasson till slut i SVT:s Agenda fick erkänna att de har begått felaktigheter som vi får betala för just nu, sa han. 

 

Hans tid som chef börjar heller inte så bra i MBS:s krishantering där vi kan konstatera att det pågår en oreda inom organisationen som man inte borde ha väntat sig där bland annat Härjedalens kommun påpekar att i krishanteringen  samordningen vid Svegs flygplats fungerar dåligt. Vid ett tillfälle fick kommunen lösa en akut bränslebrist via privata kontakter. Därtill ska MSB ha uppgett att de 140 polska brandmän som kom var själv försörjande, vilket inte stämde. Kommunen fick själv ordna med sophämtning, duschar och toaletter. Kommunen kritiserar även kontakten med MSB, där ständigt nya personer svarade och dessutom hänvisade till varandra. Så frågan regeringen borde ställt sig innan man befordrade Dan Eliasson till generaldirektör för MSB.

Klarar han överhuvudtaget den uppgift han fått när man tar del av hans meritlista som chef över de myndigheter han tidigare basat för. Vad jag kan se så uppfyllde han inte sitt uppdrag tillfredställande som chef i någon av de uppdrag han fått av regeringen tidigare. 

Men det är väl som i politiken där lojalitet till partiet är viktigare än kompetensen det har vi ju åtskilliga bevis på i den nu sittande regeringen.

  

Men det är inte bara myndigheten MSB som fungerar dåligt vi har i flera år bland annat via Uppdrag granskning fått ta del av hur dåligt organisationerna som regeringen basar över fungerar. Vi har skolverket som ännu inte klarat av att skydda högskoleproven från fusk. En liga som misstänks ha sålt de rätta svaren till högskoleprov har haft verksamhet i 4-5 år, med öppen annonsering i sociala medier utan att verket klarar av att hantera situationen. För att inte tala om polisen där väl utredningsarbetet på Palmemordet avslöjar den dåliga kompetens i myndigheten där eliten bland Sveriges utredare totalt saknar både sunt förnuft och analysförmåga i sitt arbete. Inte så konstigt kanske att polisen har svårt att lösa brotten när eliten inom kåren inte har bättre kompetens.

Efter flera uppmärksammade reportage i Uppdrag Granskning kring den statliga helikopteraffären mellan Sjöfartsverket och Agusta Westland inledde JO en utredning av hur Sjöfartsverket följt offentlighetsprincipen. Ett beslut där det riktas allvarlig kritik mot myndigheten. Även näringsdepartementet får svidande kritik i beslutet.

 

Socialstyrelsen har också dåliga rutiner där man ger ut läkarlegitimationer trots att verket varnades för att intyg var falska. Och det är inte enda gången Socialstyrelsen utfärdat läkarlegitimationer på falska grunder. Uppdrag granskning avslöjade om sjukvårdspersonal som arbetat utan, eller med förfalskad, legitimation.  Socialstyrelsen gav en manläkarlegitimation, trots att myndigheten varnats för mannen.

För att inte tala om Transportstyrelsen visste inte vilken typ av känslig information man hade och inte heller hur sådan ska hanteras konstaterar utredaren Thomas Bull i sin rapport om it-skandalen på myndigheten som fick till följd att både chefer och politiker fick ta sitt pick och se sig efter andra arbetsuppgifter.

Skatteverket har också fått sig en känga av Uppdra Granskning när skatteverkets högsta chefer som försökt hemligstämpla besvärande uppgifter om sig själva i en utredning. Det strider mot den grundlagsstadgade offentlighetsprincipen.

 

Så det kvittar i stort sett i vilken myndighet som blir granskade så visar det sig att det saknas kompetens i både styrning och rutiner för klara av sina uppgifter tillfredsställande. Så Dan Eliasson är inte ensam om att inte klara av sitt uppdrag som ansvarig i de myndigheter han har basat över. Myndighetskrisen speglar väl också en politikerkris där man inte klarar av att styra myndigheterna utan de lever sitt eget liv utan insyn och utan att våra politiker verkar bry sig hur våra skattepengar disponeras i våra myndigheters verksamheter.  

 

tn

 

 


 

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tommy norum - Torsdag 15 nov 11:51


  Kommer Annie Lööf kunna genomföra sitt sonderingsförslag utan att helt tappa ansiktet inför Svenska folket ?    Frågan är väl om det inte är dags för C och L att lämna detta PK påverkade imagebyggande för att på alla sätt ge sken av att man di...

Av tommy norum - Tisdag 13 nov 10:59


  Det här gänget kör på med rena vuxenmobbningen när man saknar argument i politikens sakfrågor Vilken regering som än kommer till i Sverige så har ju turerna runt statsministeromröstningar och sonderingar visat att Sverige behöver nya pol...

Av tommy norum - Torsdag 8 nov 11:23


    Med Annie Lööfs gratulationer till sina Alliansbröder i Göteborg där man tagit makten med hjälp av FI , MP och de forna kommunisterna så kan tydligen vad som helst hända även i rikspolitiken förstår man när Centern är inblandad.        ...

Av tommy norum - Tisdag 6 nov 11:06


  Som det är nu blockerar Kristersson alla lösningar som inte kräver SD-stöd och lägger bara fram lösningar som kräver SD-stöd, säger en C-källa. Lööfs vapendragare Jan Björklund säger redan nu att L kommer rösta nej till Kristersson - och öppna...

Av tommy norum - Fredag 2 nov 13:06

President Trump är den enda politiker som vågar ifrågasätta och gå emot PK maffians domedagsprofetior om den väntande klimatkatastrofen som man tror väntar bakom hörnet. Alla andra världspolitiker låtsas att man arbetar för att förhindra klimat...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13 14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Juli 2018 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ t-norum med Blogkeen
Följ t-norum med Bloglovin'

Frågerutan

34 besvarade frågor

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se