Senaste inläggen

Av tommy norum - Lördag 8 april 12:3011 september 2001 var en terrorattack riktat mot USA som startade kriget mellan USA och Irak som även kallas för 'kriget mot terrorism'. Det är en känd terrorattack som enligt George Bush ha utförts av irakierna. Det som blev  upprinnelsen till det vi nu ser utvecklas runt om i världen med stora flyktingströmmar, terrorbrott och ett fruktansvärt lidande hos miljontals invånare som tvingats flytt från sina hemländer. 


 

 

 

Blev en dyrköpt erfarenhet för västvärldens men framförallt för invånarna i Syrien och Irak när stormakterna försöker införa demokratier i diktaturländerna. Länder med så många etniska, religiösa och politiska viljor i samhället och där samhället har hållits intakta med en stark polis och militärmakt för att hålla folket i de olika religiösa och folkgrupperna i schakt. Att naiva stormaktspolitiken  under falska premisser gick in militärt i Irak för att befria folket från diktator Saddam Husseins välde blev upprinnelsen till det vi nu upplever i Europa och öviga världen. Följderna blev ett IS som fick möjligheten att uppstå där islamska irrläror fick fäste som en följd av att befolkningen lämnades åt sitt öde med en korrupt och helt handlingsförlamad regering i Irak med inre slitningar där makten för sig själva och den religionssekt man tillhörde var viktigare än landets överlevnad till en början.

 

Konflikten mellan syriska regeringstrupper, ledda av president  Bashar af Assad , och stridande från olika oppositionella grupperingar. Konflikten inleddes under den arabiska  våren med de första lokala missnöjesyttringarna i januari 2011, vilka i mitten av mars växte till organiserade landsomfattande protester. Protesterna gällde till en början krav på demokratisering, I Syrien gick stormakterna en annan väg i sitt försök att avsätta diktator, där man försåg rebellgrupperna med vapen i tron att de skulle klara av att befria landet. Högst en månad spekulerades det i media där de så kallade experterna fick säja sitt. 

 

Nu ser vi resultatet av den strategin från våra stormakter, miljoner på flykt till Europa, miljoner i flyktingläger runt krigsskådeplatserna, flyktingar väller in i Europa från alla håll utan en fungerande gränskontroll vilka som kommer hit. Här finns det flyktingar med både kapital, en bakgrund i tidigare diktaturregimers inre krets med många liv på sitt samvete, is krigare som åker fram och tillbaka mellan kriget och hemländerna många gånger försörjda med socialbidrag. Man återvänder för att plåstra om sig efter krigsskador utan någon myndighet ingriper. 

 

Att det finns ett fåtal människor som kommer hit frustrerade över att inte fullt ut få möjlighet att kulturellt och med sin kvinnosyn få leva som man är van, det finns is krigare som i ren frustration begår illdåd för att ge igen när man ser att man håller på att förlora kriget, det finns de som hatar vårt levnadsätt med demokrati och våra värderingar hur vi uppför oss i samhället, det finns de som skall ge igen för att de känner sig orättvist behandlade i asylprocessen när de inte får uppehållstillstånd. Det finns brottslingar som skapar sig en ny identitet,.

 

Det finns säkert hundratals skäl för människor med sjuka hjärnor att utföra terrorbrott i Sverige. Ett Sverige med en underbemannad polis, ett land med en hoper naiva politiker som tror gott om alla och reagerar inte över missförhållandena i samhället förän media rapporterar hur det står till.

Kanske inte så konstigt att våra grannländer i Öst slår bakut och inte vill släppa in flyktingarna i den mängd som de flesta länder i Europa gjort och framförallt Sverige när man tar del av erfarenheterna och konsekvenserna vad en okontrollerbar invandring kan ställa till med för den inhemska befolkningen. 

 

Här är priset för stormakternas försök att införa demokratier i länder som inte är mogna att ta ansvaret. Diktaturer som höll befolkningen i schack med tusentals offer för att skydda regimerna i stället blev kostnaden av hundratusentals liv och flera miljoner på flykt. Man kan ju fråga sig vad som snurrar runt i huvudet på politiker när de anser sig ha rätten att föra en sådan politik som medför sånt elände i de länders befolkning som berörs med de följdverkningar vi nu ser i hela Europa. 

Tyvärr så är det nog våra stormakter med USA i spetsen som har det största ansvaret för det vi nu ser utveckla sig med terrorbrott runt om i världen när man med falska förespeglingar tog sig rätten att ta lagen i egna händer och befria landet från Saddams Huseins diktatur. Det är den politiken som vi nu ser konsekvenserna av runt om i världen där terrorbrott utan en chans att kunna försvara oss mot kommer bli en vanlig företeelse runt om i världen lång tid framöver.       

 


tn


    

 
ANNONS
Av tommy norum - Fredag 7 april 07:00


Licens Erkännande-IckeKommersiell-DelaLika (CC BY-NC-SA) Erkännande-IckeKommersiell-DelaLika (CC BY-NC-SA)           


.

Vy från Lamberget 590920.Vy från LambergetVy från Lamberget PÅ 1950 TALET

Solabåten i pråmkanalen i augusti 1956.

Solabåten i pråmkanalen i augusti 1956.

Bygget av kaffeskrapan hösten 1958.

Bygget av kaffeskrapan hösten 1958.

Vy över Sandgrundsudden och Sundsta runt 1950.
Vy över Sandgrundsudden och Sundsta runt 1950

Kungabesök år 1955 vid Fredsmonumentets avtäckning. Verket är skapat av bildhuggaren Ivar Johnson.

Kungabesök år 1955 vid Fredsmonumentets avtäckning. Verket är skapat av bildhuggaren Ivar Johnson.

På fotografisk vandring med Bertil Ludvigsson i 1960-talet. Mannen på bilden är den kände Karlstadsfotografen Karl Nyström.

Mannen på bilden är den kände Karlstadsfotografen Karl Nyström.

Vy från Lamberget 590920.

Vy från Lamberget 590920

Studentekipage på Wibeligatan 590514.


Studentekipage på Wibeligatan 590514.

Studenter tar båten till restaurang Tynäs 590524.

Studenter tar båten till restaurang Tynäs 590524

ANNONS
Av tommy norum - Torsdag 6 april 07:00


Att få ta en kall öl på uteserveringen i sommarvärmen. Att kunna bära kortbyxor en het dag när du köper glass till ungarna i köpcentret. Att sola i bikini på balkongen. Att gå på bio, dansa och sitta på kafé borde vara en självklarhet i dagens Sverige.. 


 

Politikerföraktet sprider sig som en löpeld när det visar sig att man inte klarar av och leverera det man lovar.


Att röra sig fritt i sitt bostadsområde, på torget och ute på stan. Vardagsfrihet som för de allra flesta kvinnor i Sverige är alldeles självklar. Att utbilda sig, umgås och leva sida vid sida med män på lika villkor.

Men inte i Sverige, världens mest jämlika samhälle, påstår våra politiker när de slår sig för bröstet och vill ta del av framgångarna. Bara att konstatera att våra politiker är lika främmande för verkligheten här som i alla andra delar hur samhället fungerar.

 

Situationen har blivit värre. Sommaren 2015 skrev förortsfeministen Zeliha Dagli i Aftonbladet om hur fundamentalismens skugga bredde ut sig över Husby. Hon förlöjligades av fundamentalister, anklagades för att svartmåla förorten, och ignorerades eller förminskades av många vänsterfeminister och våra politiker intog en passiv roll och lät det hela bero. Här var det viktigare att dölja verkligheten för att att inte ge bränsle till Sverigedemokraternas agenda.

 

Reaktionerna på Daglis vädjan visar hur våra politiker ignorerar problemet med resultat att  förtrycket ökat och kunnat pågå så länge. Man borde fråga sig som medborgare hur man skall få våra politiker att vakna upp ur sin törnrosasömn när man inte har förmågan att reagera på hur samhället förändras till det sämre. Det finns snart ingen samhällsfunktion och i det värderingar som vi under decennier byggt upp för att få ett samhälle som bygger på solidaritet, jämställdhet men där nu visat sig att feminismens ideal tyvärr glidit isär på många sätt utan att våra politiker reagerar. Ett Sverige där olika måttstockar gäller för olika flickor, beroende på deras ursprung.

 

Detta i ett land där Politikerna slår sig för bröstet och vill ha kredit för sin jämställhetenspolitik i övriga världen. Men skrapar man på ytan så finns det problem som man helst vill sopa under mattan och inte låtsas om. Vi har samma reaktion hos våra politiker när det gäller skolan, utanförskap. arbetsmarknaden för invandrare, bostadssektorn, den ökade kriminaliteten, de ökade kostnaderna för invandringen där man försöker överlåta ansvaret på kommunerna. sjukvården, äldrevården, den ökade klyftan mellan pensionärer och löntagare där ökningen av fattigpensionärer borde få våra politiker att reagera. osv osv.  

 

Men tystnaden talar sitt tydliga språk att våra politiker visar sig stå maktlösa inför situationen, Man pratarar gärna och låter som om man har situationen under kontroll, men tyvärr så visar verkligheten något helt annat.  Gång på gång blir man ertappad att man inte riktigt räcker till i politiska åtagande som mer och mer börjar likna brandkårsutryckningar för att släcka bränder som dyker upp lite varstans i samhället när media visar våra politiker var släckningsbehovet finns.  Själva har de inte förmågan att ta till sig verkligheten utanför riksdagshuset och Rosenbad och reagera innan bränderna bryter ut.          


tn
       

Av tommy norum - Onsdag 5 april 07:00Politiker är olagligt invalda rubrik i PD.

Vi har valt politiker som inte är valbara säger Håkan Sandberg till PD

 

   

Vårt kommunalråd tycker att man kan strunta i kommunallagen när man rekryterar till utskotten.   

 

 

Tänk att det skall vara så svårt att hålla sig till vad kommunallagen säger i Åmåls politiken. Det verkar som om våra politiker inte har riktigt klart för sig varför vi har en kommunallag. Den har kommit till just för att skydda medborgarna från politiska påhitt som inte ligger i linje vad som är bäst för medborgarna  och inte vad som är bäst för politikerna som Michael Karlsson (s) tycks tro när man tar del av hans argument.

 

Att utskotten skall väljas bland de ledarmöten och ersättare som är invalda i nämnderna som kommunallagen förespråkar så säger Michael Karlsson (s) i det läget att han är medveten om problemet men det finns fler ställningstagande att ta hänsyn till än att följa kommunallagen. Vilka de hänsyn är som gör att man inte behöver bry sig om kommunallagen har han också sina privata reflektioner om. Att vi har erfarenhet tidigare att våra politiker struntar i kommunallagen, struntar i fullmäktigebeslut, där våra revisorer som skall skydda medborgarna heller skyddar politikerna när det bränner till än medborgarna som är deras huvuduppgift i sitt uppdrag.  

 

Så om nu vårt kommunalråd Michael  Karlsson ( s ) anser att man slår in öppna dörrar med den informationen om kandidater till  utskotten skall väljas in så betyder det väl i klartext att han vet att de bryter mot kommunallagen men det struntar han i för det gynnar inte hans politiska syften. Att i alla lägen hålla oss till den lag som skall skydda oss medborgarna från dåligt pålästa politiker som inte förstår vad deras förtroendeuppdrag går ut på det är inget som Michael Karlsson (s) bryr sig om.  Det vore nog på sin plats att vårt kommunalråd intog en mer ödmjuk roll när det påpekas saker i hur man går runt och bryter mot kommunallagen.

 

Han vill att kritiken i valbarheten skall ställas mot kritiken om brist på delaktighet kanske ändå säger att han inte riktigt förstått problemet när han sätter de olika alternativen mot varandra. Det ena regleras faktiskt i kommunallagen hur det skall gå till medan det andra är ett problem som de politiska partierna får lösa genom att göra partiarbetet mer intressant där en kontinuerlig ungdomsverksamhet för att fylla på är ett måste om man skall ha ett berättigande i politiken.

 

Genvägar med att lösa de politiska partiernas  svårigheter att rekrytera folk till politikeruppdrag genom att strunta i kommunallagen är knappast den lösning som medborgarna förväntar sig av sina politiker.

 

tn      

Av tommy norum - Tisdag 4 april 07:00

När Djurön först blev befolkad är okänt, men det finns uppgifter om att ön först under Gustaf Vasas tid fått bofasta . Kronan var den förste formella ägaren av Djurö (1572‑1640). Vid den tiden var många andra hemman i Torsö socken i statens ägo. Under Djurösläktens tid fanns maximalt fyra familjer på ön med sammanlagt ca 15 familjemedlemmar. Invånarna har främst livnärt sig på fiske och i viss utsträckning på jordbruk. Staten övertog sedan fastigheten Djurö 1:1 år 1979

 

Huvudön Djurö är 24 kvadratkilometer stor. I Djurö skärgård ingår cirka 35 öar och en mängd små skär som ligger i Västra Götalands län strax öster om Värmlandsgränsen i Vänern.

Fågellivet är mycket rikt. Här häckar bland annat grågås, havstrut, strandskata och fiskgjuse och man kan även se havsörn och lärkfalk.

Dovhjort, kronhjort, rådjur och skogshare planterades in under 1900-talet. Bara dovhjort och hare finns kvar. Fladdermus och vattensork förekommer naturligt. Rävar och älgar kan ses ibland.


Den här juli--dagen för någa år sedan ligger den mäktiga sjön som en spegel och när vi ser Djurös siluett  vid horisonten. – Ögruppen ligger cirka åtta distansminuter från Ekenäs på värmlandsnäs  och har under historiens lopp växlat mellan att tillhöra Västergötland och Värmland. På 1500-talet kom de första bofasta dit.


För ankar i Årans hamn på västra sidan av Djuö blir vår fasta punkt under besöket. 


Runt Årans hamn ligger fritidsbåtarna tätt med landförtöjning.


Med gummibåten strandade vi nedanför jaktvillan.Jaktvillan, ett påkostat trähus från 1901. Det byggdes av den norrländska industrifamiljen Kempe som köpte Djurö 1890. – Frans Kempe som grundade skogsbolaget MoDo och hans son Carl använde Djurö till stor del för jakt och man planterade in både dovhjort, kronhjort, fasaner och hare. Numera är det bara dovhjorten och en och annan hare som finns kvar med ett 20-tal djur och där man värnar om stammen och håller den livskraftig.

 

Här tycker öns population av dovhjort om att stå och beta. I kanten av åkern ligger ett bostadshus som tidigare var en fyrvaktarbostad. Både den och fyrvaktarstugan vid fyren kan hyras för intresserade.

 

Från Malbergshamn utgår en vandringsled som tar oss söderut till öns inre och längs den promenaden ser man verkligen den unika naturen på Djurö som har gjort att hela ögruppen förklarades som nationalpark 1991.

 

 

– Den är väldigt varierad med kala klippor och klapperstensstränder och på många ställen ett tunt jordtäcke som skapar en hällmarksvegetation med tallar, lavar och mossor.

– Men det finns undantag som den här cirka fyra hektar stora resten av en åker som är bevarad. Och intill den finns en lövskog med gamla lindar och ekar som skapar en fantastiskt fin öppen plats,Malbergshamn som ligger på den norra sidan av ön är den bästa hamnen på Djurö. Här finns det en brygga och under semestertider kan det ibland ligga så mycket som 15–20 båtar i hamnen, både motor- och segelbåtarVid inloppet till Malbergshamn ligger fyren med fyrvaktarbostaden.

Djurö är numera mest känt som fyrplats. Troligen har man på den norra udden i århundraden haft bål eller grytpannor. Anställda fyrmästare/fyrvaktare har funnits tiden 1874‑1969. "Styrelsen för betryggande av sjöfarten i Vänern", sedermera Vänerns Seglationsstyrel­se, erhöll ett gåvobrev och tillträdde ett markområde på norra delen av huvudön. Den första fyren uppfördes 1874. Den var sammanbyggd med bostadshuset. 1912 ersattes den gamla fyren av den nuvarande.


tn                                                  
   

Av tommy norum - Måndag 3 april 07:00
Med utgångspunkt från rubriken så får man väl säga att det flesta partier ligger risigt till vid nästa val. .

 

   

 Kan vi lita på våra politiska partier? De vill förmedla visioner och mål för att bli valda . Men det visar sig med facit i hand att de har svårt och leverera

 

När vi ser hur Sverige har utvecklats det senaste decennierna så kan vi konstatera att det är inte mycket som gjorts rätt av de ansvariga partierna när man har facit i hand.

 

 

1. Vi har en misslyckad skola med sjunkande resultat i lärandet, disciplinproblem där ordning och reda i många fall lyser med sin frånvaro trots munväder från våra politiker i tron att man har den politiska lösningen så har vi än inte sett någon förbättring. Stora rekryteringsproblem i att skaffa lärare med rätt kompetens kommer inte att förbättra skolresultaten.  

 

2. Vi har med en naiv flyktingpolitik totalt misslyckats med intrigationen för de nyinkomna som satt negativa spår i samhället.

 

3. En totalt misslyckad bostadspolitik under decennier och som satt stora spår i utanförskap bland de flyktingar som kommit hit och en ökande prisbild på bostäder som utestänger många att få ta del av ett eget boende.

  

4.  En misslyckad arbetsmarknadspolitik som har cementerat svårigheterna för nyinkomna att få in ett ben på arbetsmarknaden.

 

5. Vi har fått en myndighets kollaps där man inte anpassat resurserna efter behovet på länge där väl en underbemannad poliskår har en stor del i att brottsbekämpningen totalt klappat ihop och där allmänheten får ta smällen i outredda brott som har till följd att brottslingarna aldrig lagförs för sina brott. I samband med detta så har vi fått en ökande småbrottslighet på halsen.

 

6.  Man har struntat i försvaret, där civilförsvaret har lämnats åt sitt öde som betyder att civilbefolkningen i en konflikt får klara sig bäst de kan. Man har lagt miljarder på onödigt material där väl flygplan blivit stående på grund av personalbrist och där man försöker gå runt problemen med att försöka leasa ut krigsmaterial till andra länder. En gå på politik som regleras efter rädslan av vad Ryssland kan hitta på.  

 

7. Vi har fört en skattepolitik där man skiljer på de som arbetande och pensionärer vilket har gjort till att svenska pensionärer betalar den högsta skatten i Europa samtidigt som Sverige börjar närma sig att ha mest fattigpensionärer i EU .

 

8. Vi har en sjukvård som går på knäna där det saknas utbildade personal av alla kategorier inom sektorn där framförallt glesbygden har svårt att rekrytera kompetent personal.

 

9. Vi har ett ökat tryck på våra kommuner både ekonomiskt, och där svårigheter att rekrytera kompetent personal i spåren efter att allt fler nyinkomna får ta del av vårt trygghetssystem.  Stora skattehöjningar är att vänta för de flesta kommuner.

 

10. Vi har en av världens högsta skatter men vi har inte världens bästa sociala trygghet när det visar sig att stora grupper lämnas utanför där ibland stora grupper i vårt pensionärskollektiv.

 

Listan kan göras mycket längre hur våra politiker misslyckats att före en politik som är till för medborgarnas bästa. Det har visat sig att man räcker inte riktigt till i sina förtroendeuppdrag varken i riksdagen eller i kommunerna när man har facit i hand.  

 

 


   

  Det har funnits alldeles för många virriga personer i politikerleden som ställt till det för medborgarna 

 

Så frågan är väl vem skall vi rösta på i nästa val när vi kan ta del av hur man många gånger inte riktigt räcker till i sitt uppdrag. Men ett tips är att rösta aldrig på ett parti som bara har mål som sin ledstjärna i politiken, mål som man sällan eller aldrig lyckas uppfylla.  Rösta på partier efter vad de levererat i politiken då är chansen att hitta rätt betydligt större i sitt val.

 

tn          

 

Av tommy norum - Lördag 1 april 19:45

Licens Public Domain-märke - Fritt från kända upphovsrättsliga restriktioner (CC pdm) Public Domain-märke - Fritt från kända upphovsrättsliga restriktioner (CC pdm)           

Malmö hamn, troligen 1890-tal.


Malmö hamn, troligen 1890-tal.

Läroverket i Malmö, trolgen under 1890-talet

Läroverket i Malmö, troligen under 1890-talet

Malmö Järnvägsstation 1906. Bild från tidskriften Hemmets bildmaterial.

Malmö Järnvägsstation 1906.

Malmö Järnvägsstation 1906. Bild från tidskriften Hemmets bildmaterial.

Malmö Järnvägsstation 1906.

Malmö yttre hamn 1906. Bild från tidskriften Hemmets bildmaterial.

Malmö yttre hamn 1906

Malmö Rådhus, trolgen under 1890-talet

Malmö Rådhus, troligen under 1890-talet

Stadsvy, Södergatan i Malmö. Människor promenerar på trottoarerna.

Södergatan i Malmö.runt år 1900

Altuna Skytteförenings resa till Malmö

STORTORGET I MALMÖ runt år 1900

Altuna Skytteförenings resa till Malmö:

Malmö hamn runt år 1900

Knutssalen i Malmö Rådhus, trolgen under 1890-talet

Knutssalen i Malmö Rådhus, runt år 1900 

Malmö lyriska Teater

Malmö lyriska Teater runt år 1900

Hästspårväg i Malmö 1901. Södergatan med Residenthuset i mitten och Rådhuset till höger.

Hästspårväg i Malmö 1901. Södergatan med Residenthuset i mitten och Rådhuset till högerAv tommy norum - Lördag 1 april 19:30 Licens Erkännande-IckeKommersiell-IngaBearbetningar (CC BY-NC-ND) Erkännande-IckeKommersiell-IngaBearbetningar (CC BY-NC-ND)

Övrigt: Från Juniorernas Sandhamnsregatta 1944, Sandhamn; dessa seglingar ägde rum 28-30 juli. Fotografiet återgivet i KSSS årsbok 1945 s 158 och i Till Rors årg. X (1944) nr 7 s 264.

Från Juniorernas Sandhamnsregatta 1944

Arendals båtvarv

Arendals båtvarv. Varvet låg på Hisingen, mittför Älvsborgs Nya Fästning där Älvsborgshamnen i Göteborg ligger idag.

1950 talet

Hälleviksstrands slip & varv.

Hälleviksstrands slip & varv.

"En nybyygd fiskebåt klar för snar sjösättning. Akterom står en kutter uppdragen på land för bottenmålning m m."

1940 talet ?

Sjösättning av s/y GULLVEIG 1951

Sjösättning av s/y Gullveig på Arendals varv 1951.

Båten ELVIRA på slipen vid båtbyggeri på Orust

SKF verkstadsklubbs båt ELVIRA. Båten döptes efter Elvira Nilsson, hustru till verkstadsklubbens legendariske klubbordförande, "Brolle", Bror Nilsson.

Båten konstruerades av Hjalmar Olsson och byggdes på Orust, troligen 1952


Presentation

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6
7
8 9 10
11
12
13
14
15
16
17 18
19 20
21
22
23 24
25
26
27
28
29
30
<<< Juni 2017
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ t-norum med Blogkeen
Följ t-norum med Bloglovin'

Frågerutan

33 besvarade frågor

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se