Alla inlägg under september 2015

Av tommy norum - 17 september 2015 18:26


Löfven till extrainsatt toppmöte om krisen

Stefan Löfven skall möta Tysklands förbundskansler Angela Merkel för att diskutera flyktingpolitiken
 

EU:s medlemsländer har fortfarande inte kunnat enas om hur den akuta flyktingkrisen ska hanteras.

På onsdag träffas EU:s stats- och regeringschefer, bland dem statsminister Stefan Löfven (S), för ett extrainsatt toppmöte i Bryssel.


http://www.aftonbladet.se/nyheter/paflykt/article21431565.ab



Sverige


1 000 flyktingar per dag – nu sätts krisplan i verket

"Läget är väldigt ansträngt - vore dumt att säga någonting annat"


Just nu kommer 1000 flyktingar till Sverige - varje dag.

Det spräcker prognoserna och tvingar  Migrationsverket att sjösätta sin krisplan.

– Läget är väldigt ansträngt. Det vore dumt att säga något annat, säger Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson.


http://www.aftonbladet.se/nyheter/paflykt/article21431599.ab



Av tommy norum - 17 september 2015 07:00



Hur är det egentligen , råder det full enighet i fullmäktige om hur många flyktingar vi skall ta emot till Åmål. ?


 Eller är det Michael Karlsson ( s ) som med sina bundsförvanter v, mp som  hörsammat sina partivänner i riksdagen och regeringen helt plötsligt bestämmer över styret i Åmål. Vad kommuninnevånarna har för åsikt det är tydligen av mindre betydelse. Jag vet inte hur det är när man får sin plats i stadshuset men tydligen  är väl att man tappar all kontakt med medborgarna och håller sig med en liten krets ja sägare som inte har en susning om hur tongångarna går ute i samhället. 


Nog borde man vara så informerad i sin roll som vald kommunalråd att man tar in intryck inte bara från regeringen utan också från de medborgare som man fått förtroende att representera vid ett demokratiskt val ..


Vad säger de övriga partierna i fullmäktige ? Vilka analyser ligger bakom beslutet att ligga i topp bland Sveriges kommuner att ta emot nyanlända. Vad är det som vi medborgare inte förstår ? Har vi plötsligt fått ett överskott av bostäder i kommunen eller räknar man med att vi helt plötsligt har att vänta en massa arbetstillfällen som är på väg in ? Hur i all sin dar tänker man på stadshuset ? Bedrövligt om man inte tar sin uppgift på allvar att huvuduppgiften för flyktingmottagandet är att intrigera inte isolera de nyanlända till det Svenska samhället. Det finns massor av kommuner runt om i Sverige som inte förstått sin roll i flyktingmottagandet , det som vi nu ser så tydliga spår på i samhällsutvecklingen.


Det finns en massa frågetecken som bör rätas ut i den ökade flyktingmottagningen .


Eller är det som vanligt i Åmålspolitiken, det som Centerpartiet införde på sin tid, tuta och kör så får vi se vad som händer, en kultur som det verkar var svårt att lämna ?

Om inte våra valda ombud som representerar oss i sin maktposition som den största konstellationen behagar svara på frågan så kanske oppositionen tar till pennan och ger medborgarna ett svar . Om det nu inte är så att även de tycker sig den politik som gör Åmål till en av de som tar emot mest iflyktingar i Sverige är den riktiga politiken för Åmåls framtid . För det är väl det man har som mål när man representerar Åmålsborna i fullmäktige ?


Jag tror nog många är intresserade hur tongångarna går i fullmäktige så att man i ett tidigt stadium kan ta ställning vilket parti man skall rösta på vid nästa val. Kanske på tiden att våra politiker förstår vilka man representerar i sitt uppdrag och inte låsa in sig i Stadshuset i tron att mellan valen så behöver man inte bry sig om medborgarnas åsikter.


Så skärp till er nu och för en vettig dialog med de ni representerar i politiken.


Demokrati det är så mycket mer än att få ge sin röst i valurnorna . Tydligt är att våra valda representanter i fullmäktige har svår att ta till sig det i det praktiska politiska arbetet för medborgarna. Politik det skall inte föras på de valda politikernas villkor utan på medborgarnas. Det verkar som en del politiker har svår att acceptera detta fullt ut. 

Och ni politiker, det går inte att i längden isolera sig utan att föra dialog med sina medborgare i media. 


Och har man inte förstått att i politikerrollen ingår det att påverka och skapa opinion för sin sak med alla medel, inte att gömma sig på kammaren utan en aning vad medborgarna har för åsikter i frågor som berrör dem. 


Av tommy norum - 16 september 2015 22:39


  

Satirkarikatyren som ger reaktioner runt om i världen och som ger Eu politikerna en spark i arslet för att de i TV gråter krokodiltårar över den rådande flyktingsituationen som man bär ansvaret för.



Av tommy norum - 16 september 2015 07:00





Vad  i all sin dar rör sig i huvudet på våra politiker i Åmål när man har ett flyktingmottagande som ligger i topp per antal innevånare i Sverige.

Nog borde man vara så ansvarsmedveten i sitt politiska uppdrag att man förstår att det är inte bara att ta emot en massa flyktingar.  I det uppdraget ingår också att utbilda, skaffa bostäder och få ut dessa på arbetsmarknaden


 Vilka förutsättningar har Åmål att erbjuda dessa arbete och då menar jag inte att erbjuda plats på returen för att man skall få ut arbetslöshetsunderstöd för att hanka sig fram en tid..


Fortfarande har man inte lyckas att få ner arbetslösheten i Åmål där vi legat i topp i decennier. Vad är det våra politiker har i rockfickan för att nu helt plötsligt tro sig ha lösningen på den problematiken ?. Det blir ju inte lättare av att man fyller på antalet innevånare som många gånger ligger långt ifrån den profil som eftersöks på arbetsmarknaden.


Är det kortsiktiga fördelar som ligger bakom där våra politiker tycks tro att ju mer innevånare ju mer bidrag från staten ?.


Men man glömmer tydligen bort att för att hela ekvationen skall gå ihop så fodras det att de nyanlända också får ett  arbete att gå till.. På sikt kommer inte de stadsbidragen att hjälpa upp situationen när man ser de sociala kostnaderna rusar i höjden ,  bostadsbrist , när man tvingas att dra ner på bemanningen i hemtjänsten som redan nu saknar resurser som de anställda får betala med ökade sjukskrivningar och kaos på arbetsplatserna.


Det är inte frågan att vi inte  solidariskt skall ta vårt ansvar men för det bör vi väl inte ligga i topp med de dåliga förutsättningar Åmål har att få in de nyanlända på arbetsmarknaden.


För det är nämligen det hela mottagandet av nyanlända går ut på, att få dessa i arbete så fort som möjligt , det ingår i uppdraget och det är det man får betalt för. Men hur man skall lyckas med den bedriften kan man undra när man hittills inte lyckas med att skapa arbete fullt ut till de infödda svenskar som bor i Åmål.


Så frågan är väl om man inte först skall undersöka vilka möjligheter man har att slussa över de nyanlända till en integration värd namnet där ett arbete är det absolut det viktigaste, innan man spär på med nya flyktingar


Anpassa flyktingmottagandet efter de förutsättningar man har att integrera dessa  det tjänar alla på ,inte minst de nyanlända. Så nu är det upp till bevis ni politiker som bestämt flyktingkvoten. Är ni beredda att avstå de resurser som behövs för att ni skall lyckas i ert uppdrag eller blir det som i en massa andra kommuner där man helt misslyckats med resultat som utanförskap,  ökad arbetslöshet, isolering, misslyckade skolresultat, ökad segregation med ökad kriminalitet som följd. Och som grädde på moset risk för ökade kommunlskatter där också Åmål har en toppplacering




Av tommy norum - 15 september 2015 07:00



   


Var det talet av förbundskanslern i Tyskland Angela Merkel stödd av vår egen stadsminister Stefan Löfven som satte flyktinglavinen i rörelse.?


Det verkar som om halva EU nu säger stopp till den flyktingpolitik som främst Tyskland och Sverige bedriver. Nu ökar man gränskontrollen hos flera länder för att på något sätt få kontroll på flyktingströmmen där det inte bara är människor som flyr kriget utan även även stora skaror utan flyktingstatus passar på att invadera de obevakade gränserna .


Spekulationer kring den stora ökningen tror bedömare har sitt urspring i Tysklands förbundskansler Angela Merkel naiva välkomsttal att alla flyktingar är välkomna till Eu och hennes garantier att de bli väl omhändertagna . Där har väl också våra stadsministrar i Sverige del i att man just har Sverige som favoritland med alla signaler som getts om att alla är välkomna, Sverige är stort så här finns det plats.


Är det så här, de som sympatiserar med SD, känner sig i den politiska debatten ?    


När kan vi förvänta oss att Sveriges regering börjar behandla våra grannländer på samma sätt som man behandlar Sverigedemokraterna i svensk politik ??? 


Nog borde väl i konsekvensens namn den Svenska regeringen ta initiativ till att bryta allt samarbete med våra grannländer med den inställningen de har till flyktingpolitiken . Nog borde väl det finnas lite stake i utrycks retoriken på samma sätt som på hemmaplan , eller ?


Både Finnland , Danmark , Norge och de baltiska länderna för att inte tala om de forna Öststatsländerna som har en betydligt restriktivare invandringspolitik än till och med vad Sverigedemokraterna talar om här hemma..


Här utesluter man Sveriges tredje största parti , det största om skall tro de senaste opinionsmätningarna i att delta i Svensk politik på grund av deras inställning i invandrarfrågan.


Inte har jag hört Stefan Löfven eller de andra partiernas företrädare kalla regeringarna invandrarfientliga, rasister, främlingsfientliga, inte har jag hört att man skall sluta och samarbete med de regeringar i Eu som har en invandrarpolitik som sammanfaller med Sverigedemokraternas.

Varför vågar man inte kalla de regeringar som inte har samma invandrarpolitik som  Sverige i sitt rätta namn, det som man gång på gång anklagar Sverigedemokraterna för i inrikespolitiken för att försöka vinna politiska poäng för hemmapubliken.


Man kan ju fråga sig hur det är ställt med den politiska kompetensen ?


Ju mer man attackerar SD ju större verkar de bli i opinionsundersökningarna. Frågan är väl om man är på väg att utplåna sig själva med den taktiken ?







Av tommy norum - 14 september 2015 19:25


Sven-Åke Runelid

Vad händer sen?

I en euforisk empatiyttring vill nu många hjälpa till i den kaotiska flyktingström som drar igenom Europa.
Insamlingar, manifestationer och frivilliga i ett kort ögonblick av vigörvadvikankampanj.
De flesta länder i Europa släpper igenom flyktingarna utan att bry sig om Dublinförordning och EU:s krav på asylprövning. Man låter flyktingarna vandra vidare i en aldrig så sinande ström, bara man slipper ta hand om dem.
Om det hade funnits det minsta stake i EU hade man ordnat uppsamlingsläger på platser dit flyktingarna anländer och därefter slussat ut dem på ett säkert sätt med buss, båt, tåg eller flyg till Europas länder efter en rättvis fördelningsmodell, där man väger in flyktingarnas önskemål med mottagarlandets möjligheter.
Ett problem måste angripas vid källan och inte som nu när människor påbörjat sin vandring eller redan står i farstun.
Nu blir det mänskligt lidande, kaos och orättvis fördelning mellan länder .
Vår regering omfördelar biståndspengar och tar från de fattiga och svältande, bara för att klara av de inhemska flyktingkostnaderna.
Utsatta grupper ställs mot varandra och de som är längst bort och i störst behov får klara sig bäst de kan.
En regering som har tunnelseende, pratar strunt och yrvaket svamlar i nattmössan utan vare sig plan B eller C gör om möjligt problemet ändå större.
Behjärtansvärd akuthjälp i all ära men vad händer sen

Sven-Åke Runelid



 

Av tommy norum - 14 september 2015 07:00




SVD KULTUR



BERGLINS SÖNDAG



       

Av tommy norum - 14 september 2015 07:00

 

Det är bara gubbarna som byts ut i Socialdemokratin men politiken är densamma


 

Var tog drömmen om folkhemmet vägen ?

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19
20
21
22
23 24
25
26 27
28 29 30
<<< September 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards