Direktlänk till inlägg 2 januari 2012

Vilket håll skall vi styra handeln i kommunen ?

Av tommy norum - 2 januari 2012 18:42

  

Nu kommer bakåtsträvarna ut ur garderoben ser vi när vi läser insändarsidorna i PD. Där  visar man sina kort hur man vill kommunerna Säffle och Åmål skall utvecklas i framtiden som handelsstäder när man ifrågasätter utvecklingen i Guttane, Säffle , med 17000 m2 handelsyta.

Här lobbar man för att behålla centrum intakt i de båda städerna i en småstadsmiljö  som har mycket små möjligheter att överleva på sikt om inte fastighetsägarna är beredda att investrera i sina hyresobjekt så att de blir mer kundvänliga.

 Något som de visat ett svalt intresse för visar det sig om man tar en titt på vad som finns. Hellre lägger man ner pengar på konsulter som lobbar för att stoppa alla försök i kommunen att utöka handeln utanför Centrum för att skydda sina egna intressen. Hur tror dessa bakåtsträvare att kommunen skall kunna växa som handelsstad om man i sin rädsla för att bli utkonkurrerade av affärer med både bättre priser, bättre tillgänglighet, bättre sortiment sätter stopp för nyetableringar i affärer som konsumenterna efterfrågar.


Det finns affärer som satsar och som lockar konsumenter till Centrum och som kommer att överleva utan den konstgjorda andningen genom att hålla borta konkurrenterna .

 I Åmål verkar det i bland som om hela politiken handlar om att locka besökare  hit för att få dessa att handla i centrumaffärerna. Kanske är det dags att få våra fastighetsägare och handlare och politiker att förstå , med  förbud och inskränkningar i den fria marknaden där konkurrens är hörnstenen i utveckling för att gynna konsumenterna är det som utvecklar handeln i regionen, inte förbud och inskränkningar.

Om man inte tänker om får nog politikerna förr eller senare anledning att ångra sig när man ser hur kranskommunerna tar hela kakan utan att lämna annat än småsmulor kvar att dela på av den totala handeln i regionen.  Ett förhållande som på sikt kommer att sätta negativa spår i kommunernas utveckling på arbetsmarknaden.      

 
 
Ingen bild

Observer 60+

3 januari 2012 15:13

När det gäller Guttaneprojektet är det inget annat än luft, återigen en norrman som tror man kan lätt kan skapa en förmögenhet på "de domme svenskerne". Enl. D Bäckström, kommunalråd finns inget avtal eller avsiktsförklaring skriven ang. hur detta skall fortskrida. Ingen konsekvensbeskrivning är gjord heller, detta är av stor vikt då det innebär stora kostnader inte minst infrastrukturen, vägar, korsningar, rondeller. I alla typer ev köpcentra måste det i navet finnas en matvarubutik, det är det som i grunden drar till sig kunder, i Säffle finns ICA, ICA-hjärtat, COOP, Liedel, Netto och ytterligare en handel vid torget,Pekås, det är 6 st matbutiker i en församling som på ca 20 år sänkt antalet inbyggare med ca 5000 personer. Äter man mera ju färre grannar man har? Tror Säffle att Åmålsborna skall handle i Säffle om man ändå satt på farthållaren mot Karlstad? Näppeligen. Lyssna på Owe Kraft och utveckla småstadskärnan.

tommy norum

3 januari 2012 19:53

Det intressanta frågan är hur man i Åmål med ett lokalbestånd i Centrum som mer och mer går över att bli servicelokaler med frisör och matställe skall kunna bli ett lockbete för utökad handel ? Vi har numera ett tiotal tomma lokaler i Centrum. Om nu Fastighetsägarna med Owe Kraft i spetsen tror att centrum utvecklas genom att fylla dessa tomma lokaler med pizzerior och frisörer som hitills och tro att det utvecklar centrum mot ett handelscentrum värt namnet då är man nog ute och cyklar rejält. Sanningen är väl att fastighetsägarna totalt struntar i konsekvenserna för Centrum bara de få sina lokaler uthyrda. Skall vi då frånsäga oss möjligheten att få konsumentvänliga affärer i tillgängliga lokaler i närheten för att skydda fastighetsägarnas intresse.
Då står vi garanterat där en vacker dag med en centrumhandel dominerat av några mataffärer och förhoppningsvis en handfull övrig handel, banker, det är bara att se sig omkring nu för att förstå vilken utveckling vi är på väg mot där stordrift är ett måste för att få lönsamhet med en konsumentvänlig prisbild.
Då får vi åka till Karlstad vilket vi vill eller inte för att få våra köpbehov tillfredställda i fortsättningen.

 
Ingen bild

Observer 60+

4 januari 2012 08:47

Håller med till stor del, men vi i åmål har betydligt bättre förutsättningar än Säffle, vi bör jobba för att knyta ihop Dalhallsmrådet med centrum. Naturligtvis måste en fastighetsägare hyra ut till den som vill hyra. Önskvärt vore med affärer typ delikatessaffär för ost, kött, trevliga klädaffärer med sortiment som sticker ut lite. Jag tror vi inom en snar framtid kommer att värdesätta kvalitet före kvantitet till låga priser, men mycket styrs av olje/bensinpriset som verkar vara 5 kronor för lågt för att få folk att inse att man inte kan åka till Karlstad för att köpa nåt som är hundra kr billigare när resan går på 400kr! Återstår att vänta in Måkeberg, kanske kan vi få in lite specialbutiker i anknytning dit.

 
Ingen bild

Argus

4 januari 2012 14:44

Observer 60+, jag tror att du har helt fel ang "kvalitet före kvantitet till låga priser".
Då fattiga blir fattigare och rika rikare och den fattiga massan ökar mer och mer så kommer priset vara den helt avgörande frågan när man handlar och därigenom blir kvaliteten av mycket mindre betydelse.

 
Ingen bild

arnold

4 januari 2012 15:20

Jag undrar vad det är för butiker Åmål saknar? Klädaffär där sortimentet sticker ut? Åmål består ju till största delen av pensionerer och där gäller billigt och funktionellt. Åmål har bra mataffärer, apotek och systembolag. Sanningen är att Åmål har det snittbefolkningen önskar/kräver. Kan inte se något område som realistiskt är värt att satsa på. Lika lite som dom anser att Åmål ska satsa på turism. Det finns väl inget speciellt med Åmål som andra inte har som gör att svenskar eller utlänningar skulle styra kosan till lilla Åmål. Skulle möjligen vara priset på pizzorna då.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tommy norum - 6 juli 2023 10:38

                 Lite reklam för min yngsta dotters måleri. Har utställning i Vaxholm i sommar. Hon är en konstnär som blandar friskt med motiven i sina målningar från sin ateljé i Åkersberga. Blandar egna och beställda motiv. Populariteten öv...

Av tommy norum - 11 april 2023 14:01

<br" alt="" />OoM5AAAAgAElEQVR4nOy917NlyXXm98vMbY693lR1uUZ3A90NNMAZzNCM
zMyTQhH6N/UuRSj0pCBnNKPRiARIgiBMW3R1dZevW9cdt11m6iHNzn3qNofUDEkFiF1x49
Y9JnfuzJW5vvUtk+J//pP/3RpjsNZirSVe2mCMQUqJEAJhQQgBgLUWYd1vlYn4lfA+gDUCay1SSteu7j8j
hEDKDCEE1uqt12X8f9pm+...

Av tommy norum - 9 april 2023 10:12

  Insändardebatten i PD där Åmålsborna träter om var centrum ligger och hur våra politiker i Åmål skall gå vidare i vad som i fortsättningen skall bli det nya handelscentrumet i staden.. I bland undrar man var det sunda förnuftet finns int...

Av tommy norum - 8 februari 2023 13:45


      Man slutar aldrig att förvånas över våra politikers totala oförmåga att kunna analysera konsekvenserna av sin naiva flyktingpolitik som bedrivits i det här landet. Skolan som man allt sedan den stora invandrarvågen på 2000 talet har k...

Av tommy norum - 4 februari 2023 14:25


    Frågan är väl om inte släpat in en varg i fårakläder när man valde in : Muharrem Demirok som Centers partiledare.   Et gäng partimedlemmar från Linköping öppnade sig och berättade vad de egentligen tycker om sin ga...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30 31
<<< Januari 2012 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards