Alla inlägg under december 2015

Av tommy norum - 9 december 2015 17:43



För en stor del av medborgarna verkar Centern totalt ha tappat sin kontakt med verkligheten. När till och med Miljöpartiet har fattat det svåra läget Sverige befinner sig i där myndigheter och kommunerna ropar i sin förtvivlan efter hjälp, vi klarar inte av det här längre. Att vänsterpartiet som har som vana att gå mot strömmen i sina politiska analyser är inte ett dugg förvånande.

Men att Centerpartiet totalt tappat det som dagligt tal kallas bondförnuft och i det längsta vill förhindra en minskning av invandrarflödet kommer nog att sätta sina spår i framtida opinions undersökningar. 

Tänk att våra politiker har så dålig kontakt med sina gräsrötter att de inte klarar av att se de strömningar som nu försegår som så tydligt ger signaler att nu räcker det vi varken vill eller klarar av att ta emot mer.

Bara att konstatera att försvaret av asylrätten är det som driver partierna där man av rädsla för att bryta avtalade konventioner sätter hela Sveriges framtid på spel. Att de konventionerna kommit till under en helt annan verklighetanalys än det som nu försegår i Europa verkar inte gått hem ännu .

Att i alla lägen hävda asylrätten utan att ta hänsyn till vad det får för konsekvenser för länderna är otroligt naivt och visar att man är helt isolerad från den verklighetsanalys som de flesta medborgare nu tagit till sig. Om man nu på alla sätt vill hindra det man kallar extrempartier att växa får man nog försöka närma sig gräsrötternas syn på läget om man skall på sikt överleva i politiken.

Vi ser nu vad som händer i Frankrike när de etablerade partierna vägrar lyssna på medborgarna utan utgår från sin egen agenda hur politiken skall bedrivas utan kontakt med gräsrötterna och verkligheten.

Har man fortfarande inte fattat att nu förmedlas det betydligt mer information över nätet som sätter sina spår hos medborgarna än de tidningar som mer ser till att förmedla information som gynnar den politiska uppfattning tidningarna står för. Ett faktum som troligtvis kommer att sätta spår i en förändring i svensk politik som de etablerade partiernas företrädare sent skall glömma. 

Tänk att det 2015 fortfarande finns politiker som inte fattar att all makt skall utgå från folket och inte från våra politiker,


tn



 

Skärpta ID-kontroller i januari – MP stöttar, C surar

arga migranter

MASSINVANDRINGEN Idag beslutade regeringen att med start den 4 januari utöka ID-kontrollerna på bussar, tåg och färjor på väg till Skåne från Danmark med det uttalade syftet att minska antalet migranter. Medan Miljöpartiet stödjer förslaget KU-anmäler Centerpartiet regeringen.

 

http://avpixlat.info/2015/12/09/skarpta-id-kontroller-i-januari-mp-stottar-c-surar/

Av tommy norum - 9 december 2015 07:00



 Claes Elfsberg möter tolv andra färgstarka och tongivande 40-talister. Vad åstadkom "köttberget-generationen" egentligen och vad ställde de till med?


 

 

Köttberget som myntades av den tidigare svenske finansministern Per Nudler i olika sammanhang använt på personer födda på 1940 talet , alltså efterkrigsbarnen . Och med det ville han på något sätt försöka illustrera i ironiska ordalag denna stora massa som kom till efter kriget som en i framtiden tärande generation som kommer att ta en stor del av stadsbudgeten i både pensionsåttagande för framtida generationer och med ökade sjuk och vårdkostnader för den allt mer åldrande generation.

Proppen Orvar var också ett väl myntat ordval som speglade 70 och 80 tals yngre vuxengeneration som tyckte vi tog för stor plats i stort sett överallt i samhället. Den ansåg att man inte fick en fair chans att komma in på arbetsmarknadens högre positionsposter för där satt vi 40-talister och tog plats och vägrade att lämna över.

I det politiska livet så regerade 30 talisterna fram till 1970-80 talet. Det var en generation där socialdemokraterna hade en dominerande ställning i politiken och där de i sin fartblindhet trodde de var oersättliga i sin roll som skapare av folkhemmet. Så det som 20 och trettiotals politiker ställde till med fick vi fyrtiotalister försöka städa upp så gott det gick när vi övertog makten ..

Det började med löntagarfonderna där facket med hjälp av Socialdemokraterna tänkte ta över hela näringslivet. Det var då Fackföreningsrörelsen inte fattade att man kan inte ta ut mer löner ur ett företag än vad som kommer in och som resulterade i en inflation som höll på att förstöra hela vår exportindustri .

Det var Socialdemokraterna som i sin fartblindhet inte fattade var vi var på väg. Med höga räntor på 15% och mer , men som kompenserades med ränteavdragen för löntagarna. Det var tider där vi 40-talister byggde våra villor runt omkring i landet med en inflation som på några årtionden gjorde många av oss så gott som skuldfria .

så vi som var födda på 1940 talet kan tacka Socialdemokrater för den ekonomiska utvecklingen vi har upplevt där ju mer man lånade ju mer fick man tillbaka . Med hjälp av ett LO som inte fattade att det fanns en begränsning på löneuttagen och som skapade denna superinflation som höll på att stjälpa hela Sveriges industri.

Det var vi som hade vett att låna , bygga egnahem som drog vinstlotten med den politiken. Sedan kom borgarna in och försökte städa upp efter socialdemokraterna där företagen stod i kö hos finansminister Mundebo i den borgliga regeringen för att söka pengar och undvika konkurs. Det var inge lätt uppgift varken för den borgliga eller de Socialdemokrater som fick städa upp efter de politik som bedrevs under 1960-70 talet med Olof Palmes i spetsen på 1970 talet..

Vi som var födda på 1940 talet fick också göra en klassresa, i alla fall ekonomiskt, i och med att arbete fanns det i överflöd . Men att våra barn skulle tillbringa större delen av tiden på ett dagis det var för många av oss helt främmande. Vi fick till slut också ordning på både fack och politiken när det gäller lönerna där man nu inriktade sig på reallöner i stället för luftlöner som tidigare var så vanligt och som höll på att sluta i förskräckelsen för Sverige.

Vi som var födda på 40 talet fick också ta del av ATP systemets som våra politikervänner från 20 och trettiotalet ordnade till på 1960 talet, där ett val avgjorde . Men med ett system som var dömt att misslyckas på förhand men som vi som var födda på 1940 talet fick full valuta för.

Nu är det helt andra tongångar hur man skall klara av framtida pensions åtaganden för medborgarna. Den enda som opponerade sig för utformningen av ATP , men för döva politiker, var folkpartiets professor Bertil Ohlin som insåg det omöjliga i förslaget att det skulle hålla på sikt och han fick ju rätt till slut.

Att vi 40-talister sedan till stor del betalade våra föräldrars och deras föräldrars ålderspension och även vår egen till en viss del kanske man också skulle ha i beaktande när man sätter betyg på vår generation. Vi fick också vara med och betala vårt välfärdsamhälles olika sociala reformer utan att själva haft möjligheter att ta del av dessa.

Så jag undrar om inte som är födda på 1940 talet har varit mer givande än tärande för samhället.

Men vi har också en egen förtjänst i och med att vi har alltid varit arbetsamma, tagit de arbeten som erbjudits, vi har tagit ansvar där familjen som för de flesta stod i centrum . Så frågan är väl om vi inte är välförtjänta för det liv som de flesta av oss 40-talister åtnjuter nu på ålderns höst.
















Av tommy norum - 8 december 2015 07:00





Vem tror på att det pågående klimatmötet skall få en utformning som kommer att klara klimatmålet ? .

 

Jag undrar om vi inte har lika naiva politiker som skall försöka få till et klimatavtal som vi här hemma har begåvats med i flyktingfrågan. Ett avtal som man inte lyckas få legalt bindande är på förhand dömt att misslyckas. Hur i all sin dar skall man få med länder som ropar efter samma välstånd som industriländernas genom att försöka kväva deras expansion genom krav som industriländerna själva vägrar följa.

 

Varför skall inte de som bor i Indien eller Kina eller i Afrika samma möjligheter och under samma förutsättningar få utveckla landet till den standard för befolkningen som industriländernas medborgare åtnjuter. Amerikanernas bensinslukande bilpark och i övrigt slit och slängmentalitet som också är en stor oljeproducent som också sätter spår i den högsta koldioxidförbrukare per person i hela världen.

 


Så grundfrågan som också är en rättvisefråga varför skall industriländernas medborgare fortsätta att spy ut koldioxid år efter år utan att politikerna vågar ta tag i frågan på riktigt.

 

Får Åsa Romson och miljöpartiet bestämma så skall vi ställa bilen, åka tåg, sluta äta kött, förändra vår jordbruk, kärnkraften skall fasas ut där vindkraft och solenergi med vattenkraft skall bli dominerande energikällor och som man i retoriken försöker få det till att det kommer att gynna vår tillväxt något som övriga partier inte håller med om..

 

Att få Sveriges medborgare med sina  0;16% av det totala usläppet i världen att anta

utmaningen kanske inte blir så lätt. Men hur är det med den övriga 5 miljarder i Världen som fortfarande befinner sig i början på utvecklingsstadiet ?

.

Frågan är väl när Kinas  med sina 1.34 miljarder och Indiens 1,2 miljarder invånare som med övriga utvecklingsländerna vill ha samma standard som vi , med kylskåp, vatten, bilar, fritidshus, båtar med stora motorer och som också vill ha samma möjligheter som vi att resa runt omkring till semestermål långt ifrån hemmet.

 

Så med den förväntade standardökningen i de länderna med antal ökade industrier, med det ökade energibehovet , mm så får man nog väldigt svårt att sy ihop en klimatavtal som minskar utsläppen på sikt. Alla är sig själv närmast även i klimatfrågan kommer det att visa sig när avtalet kommer på pränt


TN

Nytt utkast till klimatavtal ska vara klart onsdag

Åsan Romson, milö- och klimatminister. SVT/Iman Tahbaz

Åsan Romson, milö- och klimatminister. Foto: SVT/Iman Tahbaz. Frågan om inte vår vice stadsminister MP är lika naiv i sitt tänkande på att få till ett avtal i klimat som hon är i flyktingfrågan.
 
 
 
Redan på onsdag ska ännu ett nytt utkast till avtal vara klart. Det meddelade det franska ordförandeskapet i dag.
 
 
 Legal status en av knäckfrågorna
 
 ”Perfektion en fiende”
 
 
Av tommy norum - 7 december 2015 20:06



Sven-Åke Runelids profilfoto
Om att stoppa IS-krigare
 med Amishfolkets regler och allmän värnplikt.


I storstädernas invandrartäta förortsgetton föds nya IS-sympatisörer i tristessens vardag. Utanförskap och sysslolöshet är en god grogrund för rekrytering av nya IS-krigare. De IS-terrorister som återvänder till Sverige blir IS-ambassadörer för sökande virrpannor.
Återvändarna har en glorifierad spännande aura av äventyr runt sin person, vilket väcker nyfikenheten hos de som sitter fast i förvaringsgetton, där meningen med livet känns lika meningslöst som döden.
 Sökare lockas till snabbradikalisering, vilket troligen inte har med religion att göra, utan endast är ett sätt att ikläda sig en för ändamålet lämplig form av identitet.
Dessa ödesmättade frestelser på liv och död blir ett sätt att bryta den till synes hopplösa tillvaron. Skulle det gå snett har man löfte om en fribiljett till ett utomjordiskt Paradise-Hotel.

1.För att få stopp på nyrekryteringen till IS måste vi omedelbart införa Amishfolkets utfrysningsregler att den som väljer att lämna gruppen får inte återvända.
De som valt att lämna Sverige för IS skall veta att de inte kan komma tillbaka.
De har förbrukat sin rätt att visats i Sverige. Något undantag i form av den förlorade sonens återkomst finns inte.
2. Återinför allmän värnplikt så att alla sysslolösa testosteronstinna hannar kan få något meningsfullt att göra och få utlopp för sin överskottsenergi.
Då bryter vi utanförskapets förbannelse, ger alla lika förutsättningar att upptas i lumparlivets gruppgemenskap och fostras i en god anda för kung och fosterland.


Sven-Åke Runelid

PS. Sänt till regeringen och samtliga riksdagspartier. DS

Av tommy norum - 7 december 2015 07:00





NÖDROP KOMMER NU FRÅN KOMMUNERNA RUNT OM I SVERIGE .

 

 

 

Nu har man  börjat att reagera i våra kommunen över den styrmoderliga sättet som regeringen i sin flyktingpolitik låter migrationsverket placera ut flyktingar runt om i Sverige utan att de har en chans till att ta emot dem på ett bra sätt. Men som vanligt så har man svårt och ta till den verkligheten ute i kommunerna där nu de  som i ett första skede var positiva till inflyttningen där man i sin naivitet såg ökade intäkter av staten i och med ökningen av folkmängden. man kunde få tomma lägenheter fyllda, men inte en tanke på följdverkningar på skolan, bostäder i en obefintlig arbetsmarknad .

Det saknas kompetent utbildad personal i kommunerna som skall ta emot de nyanlända . Att det sedan kommer som ett brev på posten ökade sociala kostnader det verkar inte bekymra våra förtroendevalda . Men nu börjar efterräkningarna för de politiker som mer sett till att hålla den beslutade politiken under armarna och för att inte stöta sig med regeringen så har man ställt upp utan en tanke vad det får för följdverkningar för de kommuninnevånarna de blivit invalda av.

Vi har ett kommunalråd i Åmål som tar ton både mot banverket och skatteverket och nu får också Landstinget i Väster Götaland en skrapa för att man vägrat göra en konsekvensanalys inför nerläggningen av Närhälsan.

Frågan är väl om det finns någon konsekvensanalys över den ökade inflyttningen av flyktingar ?  I så fall vore det nog lämpligt att medborgarna i Åmål får ta del av denna så vi kan förbereda oss inför det som komma skall. Det finns många frågetecken som bör rätas ut.

Hur tänker Socialdemokraterna få till en ökad bostadsbyggande i kommunen ? Vad finns det för funderingar hur man skall dimensionera den nya skolan i och med ökningen av innevånare ? Hur skall man få till arbetstillfällen för de nyanlända ? Vad har man för planer för hur man skall integrera våra nyanlända på ett bra sätt ? Hur skall man hindra segregationen i samhället ?

Tyvärr så är det något som inte har fungerat med betydligt mindre inflyttning under de sista tio åren i Sverige och det blir troligtvis inte bättre nu trots Mona Sahlins enträgna försök men som det visar sig vi har kommit längre och längre från det mångkulturella samhället som så många drömde om skulle göra Sverige så unikt.


tn



 

Nödropet från kommuner: ”En ohållbar situation”


1

 TT

 

De kommuner som tagit emot flest asylsökande per capita har samlat sig bakom ett rop på hjälp till regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).  ”Situationen är ohållbar”, skriver de sex kommunerna i ett öppet brev som SVT Nyheter tagit del av.

Kommunerna beskriver i brevet en situation som de inte längre kan hantera. Det handlar om Hultsfred, Uppvidinge, Filipstad, Ljusnarsberg, Laxå och Lessebo – samtliga från början små kommuner som tagit emot många asylsökande på kort tid. Det har lett till ett mycket ansträngt läge, enligt undertecknarna. De skriver om svårigheter med att rekrytera personal till skola och socialtjänst och att den personal som redan arbetar gör det under hård press.

”Vi subventionerar staten”

Det handlar framför allt om asylsökande på så kallade anläggningsboenden som kommunerna inte har något inflytande över. Migrationsverket placerar de asylsökande där det finns plats, eller också tar sig flyktingarna själva till vänner eller släktingar.

Kommunerna kan inte styra eller i förväg planera mottagandet men det är kommunerna som måste stå för skola och socialtjänst för de asylsökande.

– Det här är en statlig verksamhet som vi subventionerar, säger Åke Carlsson (C), en av undertecknarna.

Han är kommunalråd i Uppvidinge i Småland. Han menar att inget av det som hittills gjorts av regeringen kommer att väsentligt ändra situationen för hans kommun.

Kravet: ”Måste fördelas bättre”

Det tror inte heller Ewa-Leena Johansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Ljusnarsberg och en annan av undertecknarna.

– Det måste fördelas bättre mellan kommunerna, säger hon. Den omfördelning som regeringen talat om handlar ju bara om nyanlända, inte om de asylsökande och det är det som är den stora frågan för oss.

Till Ljusnarsberg väntas inom kort omkring 200 fler asylsökande, ovanpå de omkring 500 som redan finns där.

Att fördela de asylsökande jämnare mellan olika kommuner är ett av huvudkraven i det öppna brevet, som samtidigt betonar viljan att ta emot flyktingar på ett bra och ordnat sätt. ”Rätt gjort kan detta till och med vara landsbygdens lösning på kompetensförsörjningen hos våra företag”, står det i brevet som kommer att överlämnas till regeringen och SKL i nästa vecka.

 

HELA SKRIVELSEN TILL REGERINGEN

Begäran om diskussion kring små kommuner och möjligheter med asyl
 

Vi som skriver detta företräder ett antal kommuner runt om i landet som idag tar ett mycket stort ansvar i det svenska flyktingmottagandet. Vi är stolta över det ansvar vi tar. Vi vill kunna fortsätta följa våra lagar. Vi vill ge ett värdigt mottagande till ensamkommande barn, asylsökande och kommunplacerade. Vi bryr oss om våra invånare. Vi bryr oss om våra egna anställda som dagligen kämpar under hård press med dessa frågor. Vi ser stora möjligheter till utveckling i framtiden – men inte om inte fler tar sitt ansvar.

Våra kommuners organisationer är anpassade efter våra förhållandevis små invånarantal och vi har idag mycket svårt att rekrytera kvalificerad personal till exempelvis skola och socialtjänst i den omfattning som skulle behövas. Även statlig service och kommunikationer är idag ofta bristfällig i våra kommuner. Med det stora antal nyanlända som nu kommer har situationen nått en ohållbar nivå som våra organisationer för närvarande inte klarar av att hantera.

Vi får nu bygga stora tillfälliga strukturer så som skolor, HVB-hem etc. Men ofta tvingas vi låsa oss i fasta kostnader. Om sekundäromflyttningen hos de nyanlända blir lika stor som i övrigt för landsbygden riskerar detta att skapa stora kostnader hos oss om vi inte klarar omställningarna neråt igen. Neddragningarna kan komma att bli lika dramatisk som vi nu ser att invandringen är för oss landsbygdskommuner. Men rätt gjort menar vi att detta till och med kan vara landsbygdens lösning på kompetensförsörjningen hos våra företag. Men då måste staten delta i ett långsiktigt ansvar i sin integrations- och landsbygdspolitik.

Vi skulle därför vilja träffa företrädare för regeringen för en diskussion kring våra kommuners särskilda problematik och de möjligheter som flyktingmottagningen kan ge. Dessutom begär vi att fler kommuner tar sitt ansvar i denna fråga samt att staten i högre grad på olika sätt stödjer våra kommuner i detta arbete.

Av tommy norum - 7 december 2015 07:00




SvD KULTUR

 

BERGLINS SÖNDAG



       



Av tommy norum - 6 december 2015 07:00


  
Det verkar som om Michael Karlsson har svårt att lämna ideologin bakom sig i synen på hur vår primärvård skall drivas. I hans värld är tydligen anställningsformen viktigare än resultatet av servicen till medborgarna. .



Besvikelse efter vårdmötet är rubriken i PD .


Jag vet inte vad som rör sig i huvudet på vårt Kommunalråd där han gång på gång efterfrågar en konsekvensanalys efter primärvårdssyrelsen beslut att lägga ner Närhälsan. Att gång på gång fått samma svar från primärvårdsstyrelsen utan att kunna ta till sig informationen att det finns intressenter som vill ta över Närhälsana verksamhet.

En utredning den hade varit behövligt om man tänkt sig att Närhälsan inte skall ersättas med något annat. Men att som enda argument hela tiden kräva en risk och analys från ett läge som bara existerar i huvudet på våra vänsterpolitiker kanske ändå skvallrar att man inte riktigt hänger med i turerna runt nerläggningen.

Att behålla en primärvårdscentral som inte uppfyller de krav som avtalet förskriver under flera år och där den socialdemokratiska ledningen under sin tid som styrande i Västra Götaland totalt struntat i hur man sköter sina åtagande på våra offentligt styrda primärvårdscentraler i regionen utan pytsat på nya skattepengar år efter år utan att se en förbättring av att följa det avtal som reglerar samarbetet mellan partnerna.

Så det är på tiden att våra valda politiker sätter ner foten även för de offentligt drivna när de inte lyckas leva upp till sina avtal med primärvårdsstyrelsen i Västra Götaland.

Tänk om Michael Karlsson vore lika snabb i vändningarna när han pytsar ut skattepengar än hit och än dit utan att först göra en konsekvensbeskrivning innan man riskerar våra tillgångar till projekten runt om i Åmål.

Var fanns t.ex en beskrivning när man köpte 2 st kompressorer till Högheden och alla miljoner som lagds ner där ?  Där om något skulle det skulle det behövs en analys när vi ser hur klimatet utvecklas under åren där också Hannebols skidspår borde konsekvensbeskrivas med den utbyggnad som nu är på gång där.

Vi har köpet av Seaside, hur såg analysen ut för den affären tro.? Det finns många frågetecken runt den affären som borde utredas innan man gick till beslut både hur det inverkar på de privata krökarna och kommunens ekonomi. Om man nu inte lyckas få en krögare att ställa upp på en hyra som motsvarar investeringskostnaderna vad får det för konsekvenser för företagsklimatet när det förekommer subventioner på en verksamhet som redan nu är ansträngd och överetablerad i kommunen.

Man gick ju in och drev restaurangen på Örnnäs utan en tanke på konsekvenserna när man kommunala medel konkurerade med krögarna i Åmål. Var fanns utredningen före ett sådant inhopp i krögarvärlden ?

Så att göra en risk och en konsekvensbeskrivning för något som inte kommer att inträffa när man nu avvecklar Närhälsan det skvallrar väl om något att man inte vill hänga med i turerna nerläggningen utan mer inriktar sig att behålla den offentligt drivna av ideologiska skäl. Om den sedan inte fungerat på många år det är tydligen av mindre betydelse .

Att sedan både C och KD inte känner någon oro inför beskedet kanske ändå skvallrar om att det ligger helt andra faktorer i botten än omtanken  för medborgarna i S och V ställningstagande i frågan .

 

Så Michael Karlsson koncentrera dig nu i fortsättningen på dina domäner, nämligen kommunalpolitiken, och gör de konsekvensbeskrivningar som måste till för att värna om våra skattepengar I kommunen ( det har varit lite si och så med den saken under åren ).

 Låt våra valda politiker i Landstinget sköta sitt arbete där man har som utgångspunkt i sitt agerande en fungerande primärvård utan att stirra sig blinda på i vilken form den arbetar i offentlig eller privat.







Av tommy norum - 5 december 2015 16:00




















108 Inlägg med över 600 foton från Karlstad förr . Klicka på adressen för att ta del av bilderna.

Lägg gärna in adressen på er dator för att ta del av nya inlägg med foton från Karlstad.   

 

http://t-norum.bloggplatsen.se/kategori/220676-karlstad-forr/

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12
13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23
24
25 26 27
28 29 30 31
<<< December 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards