Alla inlägg under december 2015

Av tommy norum - 2 december 2015 07:00

  
Debatten går vidare i PD:s insändarsida Synpunkt om Närhälsan.


Det är inte ofta man får se Michael Karlssons ( s ) underskift i ett inlägg, så ibland undrar man om Vår Kommunalråd överhuvudtaget är skrivkunnig. Nu skall Michael kräva igen,  och nu är det Närhälsans nerläggning som är på tapeten.

Men Michael man behöver inte skrämma medborgarna att det blir 6147 listade som blir drabbade om Närhälsan läggs ner så kommer det att påverkar hela kommunen och att vi Åmålsbor måste till annan ort för att få tillgång till primärvård.

Innan du och dina Vänsterbröder går ut ned skrämselpropaganda så kan ni väl ta er sans och invänta vad som är på gång. Det finns intressenter att ta över och det finns ingenting som talar för att vi helt plötsligt skulle bli utan primärvård i kommunen. Troligtvis kommer det en privat aktör in som kanske har bättre ordning på sina utgifter i fortsättningen så att skattebetalarna slipper och betala mer för vården än nödvändigt.

 Och lugn Sune Tholin som också fått fart på pennan i frågan, Det är banne mig regionens sak att ordna upp saken som du skriver i din kolumn i PD. Men det är ju det man nu gör. Man avslutar vårdavtalet med Närhälsan för att den inte fungerar. Precis på samma sätt som man gör med alla privata eller offentliga som inte klarar av driva primärvården på de villkor man har att rätta sig efter.

Det är väl den här utvecklingen som de rödgröna bävar för när man förstår att de privata klarar sin uppgift med de pengar de blir tilldelade medan de offentliga  gång efter gång får begär extra skattepengar för att klara sin uppgift. Det är inte bara Närhälsan i Åmål som läggas ner utan det är också andra runt Västar Götaland som får ta sin Mats ur skolan och ersättas med privat drift.

Vi skall nog vara glada för att ledningen i Västra Götaland vill ha full valuta för våra skattepengar oberoende av driftform i vår primärvård. En nagel i ögat för Socialdemokrater och Vänsterpartister som heller höjer skatten för att behålla den offentliga driften än tar tag i att lära sig av de privatas sätt att driva verksamheterna . Det gäller inte bara primärvården det gäller utan i stort sett alla verksamheter där det offentliga med politiker är med och styr.

I det offentliga saknas det pengar i det privata så tjänar man pengar med samma intäkter och samma service. Då gäller det till varje pris försöka förbjuda privata alternativ för att inte bli tagna med byxorna nere och blir avslöjade  hur illa man förvaltar våra gemensamma tillgångar. 

tn



Det vi kan konstatera är väl att Närhälsan i Åmål inte klarar av att uppfylla den kravspecifikation som fanns i avtalet med Landstinget. 


2010 är det nämligen obligatoriskt för landstingen att ha infört valfrihetssystemet inom primärvården. Det är detta som vanligen kallas Vårdval. Om landstingen och kommunerna väljer att införa valfrihetssystemet inom sina övriga verksamhetsområden är det upp till dem vad de vill kalla systemet.    

En upphandling innebär att ett upphandlingsdokument med beskrivning av tjänsterna, kravspecifikationer och ansökningsförfarande annonseras ut. Olika aktörer kan sedan skicka in ansökningar, lämna anbud, om att få utföra dessa tjänster.landsting väljer sedan vilken/vilka aktörer som ska få utföra tjänsten utfrån vilka som bäst uppfyller de krav som ställts. Verksamheten finansieras med offentliga medel. Upphandlingsprocessen är reglerad i Lagen om Offentlig Upphandling, LOU.

Av tommy norum - 1 december 2015 11:46



Opinionsmätningarna duggar tätt i dessa tider där resultaten förlorar eller vinner sympati varierar beroende på vilken utgångspunkt man har sedan förra undersökningen.   Även den här kan ha brister när kovändningen i flyktingpolitiken inte satt sina spår i mätningen.

Så Socialdemokraternas backning är från Maj i år.

I denna mätning så kan man konstatera att Sverigedemokraterna tar väljare från Moderater och kategorin vet ej.


Blocken utan Sverigedemokraterna är jämt så det förslår

C+L+M+KD:39,0 % --- S+MP: 33,5 % +V:39,0 %


Eftersom KD ligger under riksdagsspärren så skulle dagens undersökning i praktiken innebära att S+ MP + V om det här resultatet står sig som ett valresultat 2018 innebära fortsatt styre för de rödgröna.

Här gäller det för det rödgröna blocket med alla till buds stående medel försöka hålla Sverigedemokraterna utanför gemenskapen. Det vore en katastrof för Socialdemokraterna lång tid framöver om Alliansen fick för sig att börja samtala med SD och göra upp i frågor som står dem nära.

Med det scenariot skulle det som man nu kallas samhällsansvar genom att låta en politisk minoritet styra landet och där oppositionen lägga sig platt i avgörande frågor bytas ut mot en regering som skulle ha en stor majoritet bakom sig .

Det är nog en tidsfråga innan vi får uppleva det som många väntar på bland Alliansväljarna att de borgliga politikerna tar sitt förnuft tillfånga och börjar prata med Sverigedemokraterna. Det blir nog svårt att få en majoritet med sig bland väljarna för att bilda regering i fortsättningen om man inte också bjuder in Sverigedemokraterna att få vara med på ett hörn.

tn


S  backar och SD  går kraftigt framåt i SCB:s stora partisympatiundersökning

    


  Socialdemokraterna backar och Sverigedemokraterna går kraftigt framåt i SCB:s stora partisympatiundersökning. Hade det varit riksdagsval i november hade SD fått 19,9 procent av rösterna, enligt mätningen.


http://www.svt.se/nyheter/inrikes/s-rasar-i-ny-stor-matning

FAKTA: Partisympatierna (jämfört med SCB:s mätning i maj 2015)


 


9.000 personer fick under november månad svara på frågan: Vilket parti skulle du rösta på om det vore riksdagsval någon av de närmaste dagarna? Drygt 5.000 personer har svarat.

Mätningen görs två gånger per år, i maj och i november.

* Förändringen är inte statistiskt säkerställd



Av tommy norum - 1 december 2015 10:06




 



Över 17000 unika besökare fick bloggen under november 2015. intresset verkar hålla i sig för det som presenteras i bloggen. Får väl passa på och hälsa all nytillkomna välkomna att ta del av innehållet i fortsättningen . Där kan man läsa - hur det såg ut förr med gamla kort, vi har politik, och lite alldagliga synpunkter på samhället. Det jag skulle önska är väl att läsarna vore mer aktiva att skriva kommentarer över innehållet. Många av inläggen förs över på min facebook sida Tommy Norum. Där är alla inlägg offentliga så vem som helst kan läsa och kommentera inläggen.

.    


 

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12
13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23
24
25 26 27
28 29 30 31
<<< December 2015 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards