Alla inlägg den 22 maj 2014

Av tommy norum - 22 maj 2014 07:00


 

  

Bengtsforspolitikerna har bestämt om en folkomröstning för en gemensam Dalslandskommun.

År det kanske tanken att få bli huvudcentralort med ett läge mitt i Dalsland som hägrar tro ?


Jag kan se striderna i framtiden när lokalpolitikerna i respektive nuvarande centralorter på alla sätt försöker dra så många gemensamma investeringar till sin boendeort. Där väl Åmål med sitt ytterkantläge får svårt att hävda sig gentemot de andra och där argumenten att man är den större orten kommer att väga lätt i sammanhanget utan där det geografiska läget mer kommer att styra var investeringarna hamnar i slutändan.


Att göra fem konkursmässiga kommuner till en konkursmässig utan någon ordentlig motor i form av en expanderande centralort är nog dömt att misslyckas i förhand.


Att sedan Dalsland är ett Centerfäste utan dess like i Sverige kommer ju röra om den politiska kartan ordentligt och där Socialdemokraterna troligtvis får svårt att hävda sig i en kommunsammanslagning.

Våra småkommunerna runt om i Sverige har inte en chans att överleva med den kommunindelning som nu är, frågan är väl om våra politiker fattar detta när man med ett sviktande befolkningsunderlag, en genomsnittålder som ökar år från år som medför en ökad kommunal service med dyra vårdkostnader och som i slutändan bidrar till ökad kommunalskatt som i sin tur avskräcker till inflyttning och där vi på sikt också blir mindre och mindre som står till arbetsmarknadens förfogande som i sin tur gör att det blir svårigheter att få nya företag att etablera sig i kommunen.


Om man tror att man löser den ekvationen med en sammanslagning lika lite som man med konstruerade insatser i turism, kultur evenemang eller andra spektakulära försök blir bara i verkligheten ett sätt att lura medborgarna att nu har vi hittat lösningen, men som vi nu efter minst tjugo år vi fortfarande går och väntar på.


Så i min värld så får man nog skrota en gemensam Dalsandskommun , den lösningen förlänger nog bara pinan för oss medborgarna där fem konkursmässiga kommuner i stället kommer att bli en.

Det löser knappast dalslänningarnas problem på sikt.

Det måste nog bli så att våra Dalslandskommi4uner bör sikta på en närliggande expanderande centralort för att få draghjälp och i och med det finna sig i att man inte längre kan få allt, göra allt, utan blir en ort som innehåller det allra viktigaste och där huvudorten där folkmängden avgör var de mesta investeringarna kommer att hamna kommer bli resultatet man blir tvingad att leva med.


Dalsland som sakta men säker avfolkas och kommer inte i en allt för lång framtid vara i princip avfolkat om utflyttningen fortsätter i samma takt som de sista årtiondena , detta är ingen bra grogrund för en ny kommunsammanslagning det borde väl också våra politiker förstå kan man tycka. 


Presentation

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12
13
14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Skapa flashcards