Direktlänk till inlägg 22 maj 2014

Dalsland som en kommun har på sikt inte en chans att överleva.

Av tommy norum - 22 maj 2014 07:00


 

  

Bengtsforspolitikerna har bestämt om en folkomröstning för en gemensam Dalslandskommun.

År det kanske tanken att få bli huvudcentralort med ett läge mitt i Dalsland som hägrar tro ?


Jag kan se striderna i framtiden när lokalpolitikerna i respektive nuvarande centralorter på alla sätt försöker dra så många gemensamma investeringar till sin boendeort. Där väl Åmål med sitt ytterkantläge får svårt att hävda sig gentemot de andra och där argumenten att man är den större orten kommer att väga lätt i sammanhanget utan där det geografiska läget mer kommer att styra var investeringarna hamnar i slutändan.


Att göra fem konkursmässiga kommuner till en konkursmässig utan någon ordentlig motor i form av en expanderande centralort är nog dömt att misslyckas i förhand.


Att sedan Dalsland är ett Centerfäste utan dess like i Sverige kommer ju röra om den politiska kartan ordentligt och där Socialdemokraterna troligtvis får svårt att hävda sig i en kommunsammanslagning.

Våra småkommunerna runt om i Sverige har inte en chans att överleva med den kommunindelning som nu är, frågan är väl om våra politiker fattar detta när man med ett sviktande befolkningsunderlag, en genomsnittålder som ökar år från år som medför en ökad kommunal service med dyra vårdkostnader och som i slutändan bidrar till ökad kommunalskatt som i sin tur avskräcker till inflyttning och där vi på sikt också blir mindre och mindre som står till arbetsmarknadens förfogande som i sin tur gör att det blir svårigheter att få nya företag att etablera sig i kommunen.


Om man tror att man löser den ekvationen med en sammanslagning lika lite som man med konstruerade insatser i turism, kultur evenemang eller andra spektakulära försök blir bara i verkligheten ett sätt att lura medborgarna att nu har vi hittat lösningen, men som vi nu efter minst tjugo år vi fortfarande går och väntar på.


Så i min värld så får man nog skrota en gemensam Dalsandskommun , den lösningen förlänger nog bara pinan för oss medborgarna där fem konkursmässiga kommuner i stället kommer att bli en.

Det löser knappast dalslänningarnas problem på sikt.

Det måste nog bli så att våra Dalslandskommi4uner bör sikta på en närliggande expanderande centralort för att få draghjälp och i och med det finna sig i att man inte längre kan få allt, göra allt, utan blir en ort som innehåller det allra viktigaste och där huvudorten där folkmängden avgör var de mesta investeringarna kommer att hamna kommer bli resultatet man blir tvingad att leva med.


Dalsland som sakta men säker avfolkas och kommer inte i en allt för lång framtid vara i princip avfolkat om utflyttningen fortsätter i samma takt som de sista årtiondena , detta är ingen bra grogrund för en ny kommunsammanslagning det borde väl också våra politiker förstå kan man tycka. 


 
 
Ingen bild

Åke Olsson

22 maj 2014 09:12

Det räcker med att läsa en prognos över antalet invånare i dessa 5 Dalslandskommuner år 2030,för att helt stödja din analys.Om inte räddningen finns på hemmaplan så borde bättre lösningen finnas på mera lockande platser.

 
Ingen bild

Curt Widlund

22 maj 2014 20:06

IPPC börjar inse att småskaliga lösningar inte är någon framtid så man föreslår oljekraft med CCS (CO2 lagring), vattenkraft och kärnkraft. Kärnkraft och CCS ger möjlighet till framställning av många kolväteföreningar som drivmedel till fordon och flyg utan CO2 belastning.

Invitation Scoping Meeting on Renewable Energy Sources
Date : November 30th, 2007 Our Ref. : 405/07 IPCC OD BM /PB/Th Subject : Invitation Scoping Meeting on Renewable Energy Sources,
20-25 January 2008, Lübeck, Germany.

Scaling Up
The issue of scaling up particular technologies is an issue, and some analyses conclude that only very large facilities such as nuclear power, large scale hydro or large coal plants with carbon capture and storage can meet the needs for growing energy demand. But let us explore this issue in further detail.
Consider for a moment the following example. A 1000 MW large power facility takes approximately 10 years to complete. If all goes well and it could operate at full power in the 11th year following its completion, it would produce 8.8 TWh of electricity.

Som gratis biprodukt till högtrycksånga till turbinen erhålls hetvatten efter turbinen som levereras till industrier och fjärrvärmenätet. Idag spolar vi ut hetvattnet i havet som ger vissa nackdelar.

Stora fördelen är att människor kan behålla sin hälsa utan att bli störda av vindkraften. Djur får större habitat. Fåglar och fladdermöss blir skonade överlever och störs inte. Naturen återgår när vindkraften rivits och fundament tagits bort. Återplantering borgar för fortsatt skogsbruk med CO2 upptag. Tråkigt att så enormt stora ekonomiska värden är bortkastade där skattebetalare och elkonsumenter varit med och betalat.
Jag hoppas att man lär sig att vid nästa runda tänker efter före.

https://www.ipcc.ch/pdf/supporting-material/proc-renewables-lubeck.pdf
Se sidan 7.

 
Ingen bild

Dag Blomqvist

22 maj 2014 23:34

Problemet med Dalsland är vägarna.

Så länge man inte ordnar åtminstone en väg till, och igenom, Dalsland, så är det ju inte möjligt att förvänta sig någon större invation av företag heller.

Riksväg 45 är ju en besvikelse och en plåga. Först så har vi ju alla flaskhalsar igenom alla småsamhällen: Frändefors, Brålanda, Erikstad, Mellerud, Köpmannebro, Ånimskog, Åmål innan man kommer upp till Värmland. Smala och krokiga vägavsnitt. Fartkameror och 50 km, 70 km och 80 km sträckor i det oändliga. För att inte tala om de andra kostigarna och diverse grusvägar från tidigt 1900-tal kors och tvärs i Dalsland.

Möjligheterna att utveckla Dalsland finns inte. Och inget kommunalråd vill att de större vägarna skall göras om med förbifarter, utan ser helst att de går rakt igenom deras varje litet samhälle med en godisbutik och/eller pizzeria.

Industrin kan INTE etablera sig i Dalsland. Hatet mot industrin från politikerna är för stort. Det vore rena rama självmordet för industrin att hänga sin dyrbara transporttid i Dalslands urusla smala, backiga och krokiga vägnät.

Nu gjorde dom ju om 45:an från Mellerud och upp till Ånimskog till tre filigt med vajerräcken. Varför inte fyrfiligt då de ändå höll på? Och så fort de kommer till ett litet samhälle så är det stopp. Där sänks istället hastigheten och blir en flaskhals som tar evigheter att masa sig igenom.

Nä, gör om 45:an från Vänersborg, och åtmisntone till Grums, till fyrfilig motorväg!

Bereden väg för industri i Dalsland!

Med industri, fler jobb. Med fler jobb, fler arbetare. Med fler arbetare mer skattepengar. Med mer skattepengar stadigare kommuner. Med mera pengar mera utveckling och framtidstro.



.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tommy norum - 6 juli 2023 10:38

                 Lite reklam för min yngsta dotters måleri. Har utställning i Vaxholm i sommar. Hon är en konstnär som blandar friskt med motiven i sina målningar från sin ateljé i Åkersberga. Blandar egna och beställda motiv. Populariteten öv...

Av tommy norum - 11 april 2023 14:01

<br" alt="" />OoM5AAAAgAElEQVR4nOy917NlyXXm98vMbY693lR1uUZ3A90NNMAZzNCM
zMyTQhH6N/UuRSj0pCBnNKPRiARIgiBMW3R1dZevW9cdt11m6iHNzn3qNofUDEkFiF1x49
Y9JnfuzJW5vvUtk+J//pP/3RpjsNZirSVe2mCMQUqJEAJhQQgBgLUWYd1vlYn4lfA+gDUCay1SSteu7j8j
hEDKDCEE1uqt12X8f9pm+...

Av tommy norum - 9 april 2023 10:12

  Insändardebatten i PD där Åmålsborna träter om var centrum ligger och hur våra politiker i Åmål skall gå vidare i vad som i fortsättningen skall bli det nya handelscentrumet i staden.. I bland undrar man var det sunda förnuftet finns int...

Av tommy norum - 8 februari 2023 13:45


      Man slutar aldrig att förvånas över våra politikers totala oförmåga att kunna analysera konsekvenserna av sin naiva flyktingpolitik som bedrivits i det här landet. Skolan som man allt sedan den stora invandrarvågen på 2000 talet har k...

Av tommy norum - 4 februari 2023 14:25


    Frågan är väl om inte släpat in en varg i fårakläder när man valde in : Muharrem Demirok som Centers partiledare.   Et gäng partimedlemmar från Linköping öppnade sig och berättade vad de egentligen tycker om sin ga...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12
13
14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards