Alla inlägg den 14 maj 2014

Av tommy norum - 14 maj 2014 21:47




Sjöstedt: Fel stoppa SD:s möte

2 timmar sedan

SVT.se" data-length="63" data-popout-href="http://www.svt.se/wd?widgetId=23991§ionId=532&articleId=2046374&type=embed&contextSectionId=192&autostart=false" data-json-href="/wd?widgetId=23991§ionId=532&articleId=2046374&format=json&type=embed&contextSectionId=192" data-embed-href="http://www.svt.se/wd?widgetId=23991§ionId=532&articleId=2046374&type=embed&contextSectionId=192&autostart=false" data-disabled="" data-available-on-mobile="true">

 

 

 

 

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt tar idag avstånd från sitt eget ungdomsförbund efter deras motdemonstration på Götaplatsen.

Det sätt på vilket Ung vänster uppmanade att störa Sverigedemokraternas möte i Göteborg igår var fel anser partiledaren.

– Om någon person på något sätt har stoppat ett annat parti från att ha ett möte är det allid fel, oavsett vilket parti det är, säger Jonas Sjöstedt (V).

Flera hundra motdemonstranter hade samlats på Götaplatsen i Göteborg på tisdagen i samband med att Sverigedemokraternas Jimmy Åkesson skulle hålla ett tal. Polisen omhändertog ett tiotal personer för störande av allmän ordning och efter att ha väntat i mer än en timme på att ta till orda valde Åkesson och hans följe att ställa in mötet och lämna Göteborg.

Vänsterpartiets ungdomsförbund Ung vänster i Göteborg och Bohuslän var en och flera organisationer som på Facebook uppmanade att störa SD:s möte så mycket som möjligt med parollen "Let's crash this party".

– Om man går över en gräns där man stoppar andra partier att hålla ett möte då går man för långt, säger Jonas Sjöstedt (V).

SVT Nyheter har under onsdagen varit i kontakt med såväl Ung vänster i Göteborg och Bohuslän som förbundsledningen centralt, ingen har dock velat uttala sig.

Av tommy norum - 14 maj 2014 07:00

Kanske borde man lägga in ordet ansvar i värdegrunden för  kommunens policy, men tydligen tycker man det är modigt och omtänksamt när man inte vill ta ansvar för det man tar beslut om.  




Hamnterminalen kom upp på bordet i två insändare i PD i går.

Håkan Sandberg numera folkpartiet hade åsikter och menade att alla parter hade ansvaret för hur den affären gick till.  Men man kan ju undra hur vi medborgare kan avkräva ansvar för de politiker som sitter och tar beslut långt ifrån vad kommunallagen säger. Är ansvar ett ord som man säger sig ta så där rakt upp och ner och sedan fortsätter som ingenting har hänt.

När hamnterminalkontraktet togs i kommunstyrelsen så togs det beslutet trots att den dåvarande fastighetsingenjören Lennart Karlsson påpekade att kontraktet innebär en betydande subvention, att det stod i strid med det fullmäktigebeslut som klart deklarerade att alla kostnaderna i investeringen skulle tas via hyresintäkter och att det strider mot kommunallagen. Håkan du var också med och tog det beslutet, då som moderat, trots varningar och påpekande att ni bröt mot kommunallagen.

Ett kontrakt som skulle ha inneburit ca 10 miljoner i subventioner under kontraktstiden om inte branden satt stopp för eländet.

Vad i bestod det ansvaret för er som satt i kommunstyrelsen kan man fråga sig ? Var ni dåligt pålästa eller brydde ni inte er om vilka konsekvenser det skulle få för skattekollektivet trots att ni blev förvarnade.


Kurt Svensson och den dåvarande tjänstemannen förnekade till och med inför åklagare att det inte var frågan om någon subvention så inte ens där tog man ansvaret för vad man åstadkommit utan ljög åklagaren rakt upp i ansiktet. Kurt Svensson finns fortfarande med på Centerns vallista om i någon nerflyttad position. Att han sedan med den meritlista är rekommenderad till en nämndemanplats i vår domstol kanske ändå speglar hur våra politker ser på vad ordet ansvar innebär.

Vad jag vet så fortsätter ni i politiken i tron att det snart blåser över. Vad i består det ansvar ni påstås ta och hur utrycker det sig i så fall mot medborgarna. Lägger ni ansvaret på medborgarna att de skall rätta till det hela genom att inte rösta på er som gjort bort er i ert uppdrag. Inte så lätt för oss väljare när samma personer kommer upp på valbara platser år efter år i kommunalvalen utan att väljarna har en chans att kunna rösta bort dem . 


Så sluta att använda ordet ansvar som en klyscha som man sedan i praktiken inte är beredd att ta när man inte lyckas leva upp till det medborgarna förväntar sig i det förtroendeuppdrag man fått.

Har man aldrig så lite kurage och om man menar allvar i vad ordet ansvar innebär så avgår man när man förstår att man inte räcker till i sitt förtroendeuppdrag. I den privata sfären där får man sparken när man har ansvar för det som går fel i den offentliga där fortsätter man som ingenting har hänt.

.

Till Björn Arén vill ja säga. Läs på lite bättre innan du kommer med synpunkter i Dalbo-båt affären .

Det räcker inte bara att ha Sune Tholin som informatör, han har en förmåga att inte vilja ta med hela biten och vill gärna utesluta fakta som inte gynnar hans intresse. Min erfarenhet är nog att våra företagare är nog mer bittra på att våra politiker var beredda att subventionera en företagare med ett tiotal miljoner än att man nu är på väg att rätta till det hela och är nog i grunden nöjda att det kontraktet brann inne så att säga. Snedvriden konkurens det är inte något som gynnar våra lokala företagare varken i båt eller restaurangverksamhet.


 Och att det finns krafter som tycker att man kan slänga ut miljoner i skadestånd kanske utan anledning, det kanske ändå skvallrar om i vilka syfte man ger sig in i debatten. Inte är det för medborgarna eller våra seriösa företagare som nog har större förväntningar på hur vi skall förvalta våra gemensamma resurser.

 

Och att sedan en handfull företagare blivit utan den gräddfil, när den nya samarbetsparten Säffle kom in i bilden , där det förut utdelades arbeten utan upphandlingar i flera år. . Det skall vi medborgare nog vara tacksamma för att det upphörde, men till förtret för en del  lokala företagare som nu blir tvingade att vara med i en upphandlingsprocess för att få jobb.


Vänskapskorruption är vanligt förekommande i våra kommuner där man fördelar resurser efter sina egna eller andras intressen och där inte sällan kommuninnevånarna kommer i kläm när man prioriterar annat än kärnverksamheterna. .



Presentation

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12
13
14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Skapa flashcards