Alla inlägg den 21 maj 2014

Av tommy norum - 21 maj 2014 20:00

Läs och begrunda ni som skriker efter mer offentlig verksamhet hur illa man förvaltar våra skatter.

Något liknande har jag väldigt svårt att tro skulle hända i ett privat företag.


Kommentar: Här är järnvägens svarta hål

1 timme sedan

Peter Rawet, ekonomijournalist SVT

Peter Rawet, ekonomikommentator SVT Foto: SVT

Det är varken lövhalka, solkurva eller något av alla dessa naturens spratt som kommer att få ditt tåg att missa tågtidtabellen de närmaste åren. En gigantisk räkneblunder hos Trafikverket gör att landets järnvägar för år framöver kommer att förfalla om inte nya pengar skjuts till.

Missen, att bland annat tappa bort halva landets kontaktledningar vid beräkningen för underhåll, och valet att mörka felet visar att Trafikverkets ledning också saknar kontakt med verkligheten och därmed med uppdragsgivarna – resenärerna.

SVT kan i dag avslöja ett hål på 20 miljarder kronor i Trafikverkets beräkningar för underhållet av järnvägen de närmaste tio åren. I luften har Trafikverket tappat borta halva landets kontaktledningar till en kostnad av tolv miljarder kronor. Nere på marken har man missat att beräkna underhåll på växlar och spår för åtta miljarder kronor.

I det läget förklarar generaldirektören för Trafikverket, Gunnar Malm att det inte finns något problem.

– Det fungerar inte riktigt så. Lösningen på allt är inte mer pengar,  hävdar Gunnar Malm.

Man tar sig för pannan. Det svaret vill nog de flesta arbetsgivare ha av en anställd – att det inte ska kosta något. Men det är ett rent nonsenssvar. Det är varken en löne- eller anställningsförhandling, utan en bortförklaring till varför en myndighet har misskött sitt ansvar.

Kontrollsystem saknas

Hur man lyckats missa stora delar av det som behövs för att få tågen att rulla i sina beräkningar har det inte getts någon förklaring till. Men det tycks alltså saknas kontrollsystem som fångar upp gigantiska felberäkningar av denna dignitet.

Pisa-undersökningarna som visat att dagens svenska skolelever tappat i basala matematiska kunskaper tycks under en längre tid varit en verklighet på Trafikverket, samtidigt som ledningen varit oförmögen att säkra kvaliteten på informationen.

Denna information har också undanhållits regeringen. Det gör att läget inte bara blir kritiskt för alla resenärer som hoppats på att deras tåg i en nära framtid skulle komma fram i tid. Nu handlar det också om förtroendet för den myndighet och den chef som är ansvarig för haveriet i räknedosan. Nu måste haveriet begränsas just till just räknemaskinen så att inte oskyldiga resenärer skadas. Om nu inte tågen kommer i tid så är nu tiden kommen för att ta ansvar för tågtrafikens svarta hål.

Publicerad:21 maj 2014 - 13:15

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12
13
14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards