Alla inlägg den 28 maj 2014

Av tommy norum - 28 maj 2014 12:33

Med den senaste partisympatiundersökningen så fastslår fler och fler av de så kallade experterna att nu är det kört för Alliansen där nu Socialdemokraterna ensamt har mer röster i undersökningen. Så vi kanske lite till mans får inrikta oss på en ny regering efter höstens val. Eu valets siffror där miljöpartiet och Sverigedemokraterna var de stora vinnarna fick sig en näsbränna när man nu inser att EU valets framgång inte speglar var man har sympatisörerna i riksdagsvalet. Ner på jorden igen med andra ord. 



Partisympatiundersökningen maj 2014

Partisympatiundersökningen visar att ett riksdagsval i maj skulle ge regeringspartierna (C+FP+M+KD) 36,8 procent av rösterna. Socialdemokraterna skulle få 35,3 procent, Sverigedemokraterna 8,1 procent, Vänsterpartiet 8,0 procent, Miljöpartiet 8,0 procent och övriga partier 3,9 procent av rösterna.

För regeringspartierna som block noteras en statistiskt säkerställd minskning jämfört med november 2013. Centerpartiet skulle i maj få 4,9 (±0,4), Folkpartiet 5,3 (±0,4), Moderaterna 22,7 (±0,7) och Kristdemokraterna 3,9 (±0,4) procent.

Socialdemokraterna skulle vid val i maj få 35,3 (±0,8), Sverigedemokraterna 8,1 (±0,5) procent, Vänsterpartiet 8,0 (±0,5) och Miljöpartiet 8,0 (±0,5) procent av rösterna. Övriga partier skulle vid val i maj få 3,9 (±0,4) procent av rösterna. Bland övriga partier är Feministiskt initiativ störst. De skulle få 2,5 (±0,3) procent av rösterna vid ett riksdagsval i maj.

Andelen osäkra i väljarkåren är cirka 21 procent i maj 2014.

Diagram



Av tommy norum - 28 maj 2014 07:00

Ansvar för verksamheterna och hur kontrollen skall bedrivas för att veta vad vi får för våra skattepengar verkar inte bekymra våra politiker . Uppföljningar och kontroll om vi får vad vi betalat för verkar inte intressera varken kommunpolitiker eller vår regering.   




Miljardbelopp från staten utbetalas utan kontroll

Mångmiljardbelopp betalas ut i statsbidrag utan kontroll, allvarligt enligt Riksrevisionens Jan Landahl. TT

Mångmiljardbelopp betalas ut i statsbidrag utan kontroll, allvarligt enligt Riksrevisionens Jan Landahl. Foto: TT
 

Mer än 90 miljarder kronor i statsbidrag betalades förra året ut utan kontroll. Ingen vet om pengarna verkligen hamnade på rätt ställe. Den slutsatserna drar Riksrevisionen i en ny rapport, skriver Dagens Nyheter.

Sida och Kammarkollegiet är två exempel på myndigheter som betalar ut statsbidrag till olika verksamheter på uppdrag av regeringen. Det handlar bland annat om pengar till sjukvården, avgiften till EU och olika sjukvårdsprojekt, skriver DN. Förra året betalade Kammarkollegiet ut 79 miljarder kronor och Sida 11 miljarder kronor i statsbidrag.

Ingens ansvar

Men ingen av myndigheterna kan garantera att pengarna hamnar rätt. Anledningen är att det inte är myndigheterna som bestämmer vem som ska ha pengarna utan regeringen. Konsekvensen blir att det inte finns någon som har helhetsansvar för de utbetalade miljardbeloppen. Den slutsatsen drar Riksrevisionen i sin årsrapport. En mycket allvarlig situation enligt den granskande myndigheten.


 Man måste ha helheten framför sig, både besluten, utbetalningarna och återredovisningar, det måste vara spårbart. Och i det här fallet är det svårt när man har det här delade ansvaret, säger riksrevisor Jan Landahl till Dagens Nyheter.

Oroande belopp

I dag är det ingen som vet om det finns några felaktigheter kring de utbetalade statsbidragen. Det har inte Riksrevisionen granskat. Men bara beloppen i sig är oroande, enligt myndigheten.

– Det är för mycket pengar för att det ska vara acceptabelt, säger Jan Landahl till DN.


Av tommy norum - 28 maj 2014 07:00


 


Åke Olsson har gång efter gång efterfrågat i bloggen hur våra politiker tänker sig den framtida politiken i Åmål ?


Ingen är tydligen intresserad att för kommande kommunalvalet göra sig besväret att i media förklara hur man tänker styra kommunen i framtiden. Man ställer gärna upp när våra riksdagspartier kallar och förmedlar deras politik på insändarsidorna men hur man vill se Åmål i framtiden det lyser med sin frånvaro.


Är det fortfarande satsningar på handel, besöksnäringen, evenemang , som till stor del våra politiker har satt sin tro skall lyfta kommunen i åratal men utan resultat har det visat sig? 

Eller är det bostadsbyggande och nya skolor som skall sätta prägel på kommunens insatser ?

Hur skall man komma tillrätta med sjukskrivningarna och arbetsmiljön i de offentliga arbetsplatserna ?

Hur tänker man i invandrarfrågan , är det moderpartiernas inställning hur vi skall ta solidaritet för invandrarna där det finns risk för att det tas resurser för medborgarnas service behov och där risk före ligger att man får höja kommunalskatten ytligare för att få debet och kredit gå ihop ?

Vad har man för tankar om hur många kommunalråd som bör finnas i kommunen, en nog så viktig information för väljarna inför valet att ta ställning till hur vi medborgare ser på de saken där väl de största politiska partierna mer ser till sitt eget hus än medborgarnas nytta. ?

Vad har man för funderingar hur man skall kunna minska byråkratin i framtiden ?

Vindkraften, hur skall den politiken drivas i fortsättningen. Vems parti skall man ta, är det de närboende eller vindkraftsindustrin och markägare ? Det finns många landsbyggdsbor som väntar på det svaret så de vet var de skall lägga sin röst i höst.

Vad har man för planer för att också våra politiker skall dra sitt strå till stacken där det har funnits en tendens att bland en del ledarmöter ta sitt förtroendeuppdrag som ett heltidsjobb där man på alla sätt står till förfogande i politiken på kommunmedborgarnas bekostnad där väl den egna utkomsten är viktigare än vad man presterar till kommuninnevånarna. ?

Hur skall man få ordning på den allt växande bilparken i kommunen som slukar miljoner i drift och leasingkostnader ?

Hur ser man på möjligheten att kunna ordna arbetstillfällen till kommunen ?

  

Ekonomin har i åratal varit ett underordnat intresse för samtliga partier under många år där man varit generös att spendera med pengar som i praktiken inte finns, har man nu fått upp ögonen för hur man skall förvalta våra gemensamma resurser där förut noll koll varit signum för de flesta partier under årens lopp ?


Sedan kanske den viktigaste frågan, varför vill inte våra politiska partier tar ansvar för det man åstadkommit där man år efter år sätter upp kandidater på valsedlarna oberoende hur man skött sitt uppdrag och utan en chans för oss väljare att kunna rösta bort dessa. Vi har åtskilliga politiker som fortfarande sitter i kommunstyrelsen men som kostat skattebetalarna miljoner i onödiga utgifter för att man inte skött sitt uppdrag på rätt sätt. Demokrati det är till för folket inte enbart för våra politiker som i demokratins namn klamrar sig fast i politiken utan att vilja ta ansvar för det man åstadkommit och lämna sin post.


Kanske skulle vi väljare visa vår frustration genom att kryssa in den sista på varje valsedel i det parti man röstar på som en demonstration så att våra politiska partier också börjar se efter ett medborgarperspektiv och inte enbart utgå från sina egna intressen att klamra sig fast i politiken hur illa än man skött sitt förtroendeuppdrag under åren.


Det är åtskilliga kandidater som borde lämnat det politiska livet för länge sedan . En lista som jag återkommer till lagomt till valet   



Presentation

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12
13
14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Maj 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Skapa flashcards