Alla inlägg under september 2014

Av tommy norum - 12 september 2014 07:59

Som vanligt så förekommer det en massa påståenden i valödebatten som inte är sanna . Genom att ta bort vinsterna för de privata i offentlig så får man mer resurser är en, att gå över till heltid i de kommunala verksamheterna inte kostar någobting är också något som påstås av Socialdemokraterna och hänvisar till en utredning som sedan visar sig inte stämma med verkligheten efter något år. Röstfiske kan ske på många sätt men nog borde man kunna hålla sig till sanningen och använda lite sunt förnuft innan man tar ställning i frågorna. TN 


”Löfven borde gå en kvällskurs”

Igår 14:271 video  ·  1 bild

SVT.se" data-start="disable" data-href="http://www.svt.se/wd?widgetId=23991§ionId=556&articleId=2313127&type=embed&contextSectionId=5479&autostart=false"> SVT
1 min 35 sek
1 min
 

 

 
Paula Liukkonen, ekonomie doktor och docent i företagsekonomi vid Stockholms universitet.

1 / 2

”Löfven borde gå en kvällskurs” Foto: SVT

Socialdemokraternas partiledare lovar heltider och säger att det inte behöver kosta något. Men nu läxas han upp av ekonomiforskaren Paula Liukkonen som utvärderade modellen.

Argmentet har hörts flera gånger i debatten. Att man kan införa heltider i kommunerna utan att det behöver kosta något, genom att minska kostnaden för timvikarier.

Modell från Nynäshamn

Alla hänvisar till en utvärdering som gjordes när den här modellen infördes i Nynäshamn. Problemet är att den utvärderingen inte stämmer. Det säger nu forskaren själv till SVT.

– Det stämde första året, men när jag följde upp det senare kunde jag till min förvåning se att det inte höll. Antalet timvikarier minskade inte, säger Paula Liukkonen, ekonomie doktor och docent i företagsekonomi vid Stockholms universitet.

Ändå används det här resonemanget fortfarande av konsulter, politiker och debattörer. I maj i år sade Socialdemokraternas partiledare i Rapport att det inte behöver kosta något för kommunerna att införa heltider.

Reportern frågade då: "Men om man jobbar 75 procent och går upp till 100 och får en heltidslön, då måste det väl bli dyrare för kommunen?"

– Det beror alldeles på hur de organiserar sig. Det är dyrt i dag också att hålla på ta in och ut folk på sms-anställningar och det ska läras upp nya människor, och det finns ju en kostnad behäftat med det också, svarade Stefan Löfven.

Resonemanget stämmer inte

Enligt forskaren Paula Liukkonen stämmer inte det resonemanget.

Hur tänker du när du hör ett sånt uttalande?

– Ja, och honom har jag haft på utbildning. Och poletten har inte ramlat ner än. Det är väl en kvällskurs som väntar på honom, säger Paula Liukkonen.

Hon säger att hon försöker rätta till missförståndet när man ringer från kommuner och frågar om hennes utvärdering av Nynäshamns-projektet.

– Nynäs-projektet färgar allting. Man tror att man kan få heltiderna att gå ihop genom att minska kostnaderna för timavlönade. Det fungerar det första året. Men efter det första året kommer ju det andra, tredje, fjärde och femte. Och vem är det som betalar då?

Låt oss få veta - mejla till ostnytt@svt.se, tyck till på vår Facebooksida eller

Av tommy norum - 12 september 2014 07:00


 


När vi läser Synpunkt i PD så i Torsdagens tidning så ser man skiljelinjen rätt tydligt hur man ser på välfärden och hur vi skall få mer resurser och en ökad service till kommuninnevånarna.


Kommunal i Åmål går ut och vill förbjuda vinster i den privata välfärden i tron att det skall ge utökade resurser .

Medan sign osäker röstdeltagare mer fokuserar på det kaos som råder inom den kommunalt drivna service inom äldrevården. Där man saknar allt som har med ett tänk som underlättar för att använda våra gemensamma resurser, skattepengarna, på bästa sätt.


 3.3 miljoner saknas i vård och omsorg i Åmål och för vilken gång i ordningen får man gå till skattebetalarna och begära mer pengar till verksamheten .


Bara att konstatera att våra politiker klarar inte av att driva verksamheterna på ett för skattebetalarna rationellt och kostnadseffektivt sätt.


Kanske skulle våra politiker ta sig en tripp till Östersund där man i ett nytt äldreboende delat upp verksamheterna i två delar helt jämförbara i beläggning och vårdbehov och låtit det hela bli ett forskningsprojekt för att jämföra de olika vårdformerna offentlig kontra privat .


Resultatet är skrämmande hur de offentliga slösar pengar i verksamheterna utan att få ett bättre resultat. Den privata aktören gör samma goda jobb, men till en kostnad som är 15-20% lägre, enligt forskarna som håller i projektet. Det man definitivt kan se i den delutvärdering man gjort så kan man konstatera att den privata aktören har bättre lösningar på att planera, schemalägga, och bemanna verksamheterna . En lösning som också en kommun skulle kunna göra om man inte hade ett arv och en massa traditioner att ta hänsyn till säger projektledaren.


I Onsdags släpptes den andra delredovisningen av tre där resultatet visar det privata bolaget löser sina uppgifter bättre än kommunen om man ser både till ekonomi och kvalitet.  Med lägre intäkter har det privata 15% lägre bemanning men nöjdheten både bland personal och de boende är lika hög på bägge ställena.

Att sedan den privata gör ett nollresultat medan den offentliga drar över sin budget med 3-4 % trots att ersättningen till den privata aktören var 186 kr mindre per brukare och dygn kanske säger en hel del om hur ineffektivt en kommunalt driven är ..

Slöseri som de rödgröna vill stoppa genom att ta bort vinsterna och därigenom skrämma bort de privata aktörerna från marknaden i stället för att ta åt sig resultatet och börja hushålla med våra skatter.

Åmål är väl ett lysande exempel på ett slöseri inom vården där vi skattebetalare få stå för notan. Här prioritera de anställdas behov av arbete hos Socialdemokraterna än att rationalisera och ta till sig den forskning som finns på området och framförallt skaffa sig rutiner , schemalägga arbetsuppgifter efter vårdbehovet och se över organisationen där man mer stirrar sig blind på de anställdas behov, i hopp att det ger röster i kommunalvalet, än vad som krävs för att effektivisera hela verksamheten.


Så en röst på de rödgröna blir i praktiken en cementering av den dåliga styrningen som härskar ute i kommunerna och där man heller vill förbjuda än att ta till sig kunskapen som effektiviserar verksamheterna som också ger ökade resurser i slutändan.

Så en resa till Östersund kanske våra politiker skulle kosta på sig om inte annat för medborgarna skull för att få stopp på slöseriet av våra gemensamma skatter .


 

.Frågan är väl om inte vänstersidan fiskar röster med falsk propaganda   .

Av tommy norum - 11 september 2014 14:49



Bara att konstatera att om de rödgröna vinner över alliansen utan att få majoritet så ligger man verkligen dåligt till för att kunna föra en politik värt namnet.

Löfven är medveten om detta och går ut gång på gång och försöker få gehör för att kunna regera med hjälp av alliansens småpartier. Nu är det Folkpartiet han bjuder in för ett samarbete över blockgränserna för att kunna bilda en regeringsduglig regering. Bara att konstatera om rödgröna inte lyckas få en egen majoritet så har man inte en chans att kunna styra landet när SD bestämmer utgången med hjälp av alliansen hur rösterna i riksdagen kommer att avgöra utgången i omröstninagra .  

Löfven har ju tydligt sagt till att om han inte kan skapa en majoritetsregering då kommer han inte bilda en regering. Så än en gång om Socialdemokraterna misslyckas att bilda en majoritetsregering med utgångspunkt från valresultatet hur väljarna röstar på blocken så kommer Alliansen fortsätta utan majoritet men kommer i riksdagen lägga förslag där man räknar med att SD ställer upp.

Det är kört för Socialdemokraterna om man inte lyckas få majoritet med sina vänsterbröder . Frågan är väl hur många av medborgaren inser det faktumet när man går till valurnorna. Och det där med nyval kommer troligtvis både Alliansen och SD blockera i riksdagen .  TN

Valet en riktig rysare – kan sluta i nyval

14 minuter sedan TT
Foto: TT

När Sverige vaknar upp efter valet kan ett komplicerat spel om regeringsmakten vänta. Stefan Löfven får sannolikt uppdraget att bilda regering – men måste komma överens med MP och V för att inte fällas av Alliansen. Det kan sluta med nyval.

Flera opinionsmätningar pekar på att Sverigedemokraterna blir vågmästare och att varken de tre rödgröna partierna eller Alliansen får majoritet. Därmed är det inte säkert att striden om regeringsmakten är över efter valet.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) har uppgett att han avgår om de rödgröna bli större än Alliansen. Riksdagens talman ger då sannolikt S-ledaren Stefan Löfven uppdraget att bilda regering.

Sonderingar

Miljöpartiets språkrör förväntar sig att bli de första som bjuds in till Löfvens riksdagskontor för regeringsförhandlingar. Men för att visa att han innan valet menade allvar med att sträcka ut en hand över blockgränsen kan både C och FP räkna med en inbjudan.

Stalltipset även i S-högkvarteret är dock en minoritetsregering med S och MP. En sådan regering skulle kallt räkna med att V aldrig medverkar till att fälla den.

Måste komma överens med MP

Regeringsförhandlingar kan dra ut på tiden, men Löfvens första statsbudget måste ligga på riksdagens bord senast i mitten av november.

Därför kommer förhandlingarna att handla mycket om budgeten, men också om att röja undan principiella konflikter med MP, till exempel om kärnkraften och försvaret. Att fördela ministerposterna är inte det svåraste.

Ska godkännas

Efter valet 2006 dröjde det till den 6 oktober innan den nya Alliansregeringen tillträdde. Dagen innan hade riksdagen godkänt Moderatledaren Fredrik Reinfeldt som ny statsminister med 175 ja-röster och 169 nej-röster. Denna gång kan statsministeromröstningen bli en rysare.

Med SD som vågmästare skulle oppositionen kunna få ihop de 175 nej-röster som krävs för att stoppa Löfven som statsminister.

Måste S vara överens med V?

Alliansledarna har sagt att de inte ska ”släppa fram en regering som inte har visat att den har förutsättningar att få igenom sitt förslag till statsbudget”.

Det kan tolkas som att Alliansen bara lägger ned sina röster om V sitter med i en rödgrön regering, eller om Löfven har en färdig budgetuppgörelse med V. Men även i det läget skulle SD kunna stoppa Löfvens budget genom att rösta för den budgetmotion som Alliansen planerar att lägga fram.

Fyra försök

Riksdagens talman har fyra försök på sig att föreslå en ny statsminister. Misslyckas de ska nyval utlysas inom tre månader. Statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors tror inte att någon vill driva fram nyval redan i det skedet.

Han tvivlar på att M och S, som ser ut att göra ett dåligt val, skulle känna sig redo för ett nytt. Men om en rödgrön regering i ett senare skede får problem med att få igenom sin politik kan Alliansen åter hävda att de rödgröna inte kan regera.

– Då kan man komma att försöka spela ut nyvalskortet med en förhoppning om att väljarströmmen ska fortsätta till Alliansen, säger Hinnfors.

En nyhet är att det blir en statsministeromröstning även om Alliansen blir större än de rödgröna och Reinfeldt fortsätter som statsminister för en minoritetsregering. Löfven har sagt att S ska rösta nej till en sådan regering. Om MP och V gör samma sak ligger avgörandet i SD:s händer.

Av tommy norum - 11 september 2014 07:00


   



Det verkar som om det parlamentariska läget kommer att bli som förra mandatperioden där SD blir vågmästare.

Om Socialdemokraterna med Löfven som tänkbar stadsminister tänker bilda regering så måste han ta in vänsterpartiet om han inte skall bli utröstad i riksdagen med det läget som nu visas i opinionsundersökningarna.


De borgliga har lovat att om de rödgröna i en regeringsbildning blir större så kommer man att lägga ner sin röster .

Men om Löfven bara tänket ta med med Miljöpartiet så kommer alliansen att rösta emot en sådan regeringsbildning om inte Socialdemokraterna med Miljöpartiet är större än Alliansen. Då går frågan till Alliansen om en regeringsbildning och i bägge lägena  så är det Sverigedemokraterna som kommer att avgöra vilken regering vi får i framtiden.




Utan tvekan så får Socialdemokraterna betydligt svårare att driva regeringspolitik när vi ser hur Sverigedemokraterna som i grunden har borgliga värderingar för det mesta kan vi utläsa  i statistiken över hur SD har röstad den senaste mandatperioden. Hur än valet går om inte de rödgröna får majoritet vilket inte verkarv troligt så kommer troligtvis Alliansen ändå till slut hamna i fortsatt regeringsställning.


Löfven vet att hans enda chans att kunna driva ett vettig regeringspolitik är att få med någon av allianspartierna i en regeringsbildning vilket inte verkar troligt i nuläget. Men Centerpartiet har ju dansat mellan blocken tidigare så ger Löfven bönderna ett nog stor köttben att suga på så vet man aldrig vad som händer. .

TN



Här har vi den sensaste opinionsmätningen 10 sept 


     



TV4/Novus Väljarbarometer 10 september 2014: Skillnaden mellan blocken minskar ytterligare

10 september 2014

I TV4/Novus väljarbarometer 10 september minskar skillnaden mellan blocken ytterligare och är nu endast 3,6 %

M                         21,8 (-0,6)
FP                        7,7 (+1,2)
C                          7,1 (+0,2)
KD                       5,0 (-0,5)
S                           29,8 (-0,8)
V                          6,5 (-0,6)
MP                      8,9 (+0,3)
SD                        8,1 (-1,4)
FI                         3,4 (+1,2)
Annat                 1,7 (+1,0)

M+FP+C+KD   41,6 (+0,3)
S+V+MP           45,2 (-1,1)

Osäkra               9,5 (-1,4)

Uppgången för Fi och Annat parti är statistiskt säkerställt.

Av tommy norum - 10 september 2014 06:45

 




Vindkraftsstriden har ebbat ur står det i PD.



Anser ni att fler vindkraftsverk kan byggas i kommunen och i så fall var ? Det var frågan PD ställde.


Som vanligt har man svårt att svara rakt utan i sina svar vill man gärna gardera sig för förändringar för att slippa låsa fast sig i positioner som man egentligen inte står för. C., M, FP vill helst slippa ge besked på fråga där väl svaren mer blev typ god dag yxskaft . Kanske något att tänka på ni som har vindkraften som en viktig fråga när ni tar ställning i valet på Söndag.

 

 

Frågan är väl om inte de som tycker att vi skall vara restriktiva och hålla oss till den vindbruksplan som tagits i fullmäktige och som speglar folkopinionen hur vindkraftsfrågan bör lösas fått de svar man efterfrågar av politikerna. ?


När det gäller de rödgröna S, V och MP så ger de klara besked om hur de tänker agera där en fortsatt restriktiv hållning i ny etableringar . Och där den tagna vindbruksplanen gäller även i nästa mandatperiod. Och där MP anser att kvoten är uppfylld inte ser behovet av nya verk.


Men hur ser svaren på de övriga partierna ut .

 

Centerpartiet som har många markägare som förtroendevalda i sina led tänker nog mer på sin egen utkomst än bryr sig om vad de boende runt verken har för åsikter.

I deras värld är det den enskilde markägare som bestämmer , svarar man till PD , om han vill investera på sina marker utan att bry sig om opinioner och där kommunens roll skall inskränka sig att i sin vetorätt kunna säga nej.

Men frågan är väl hur den vetorätten kommer att användas om Centern kommer in och få bestämma i politiken . Och kommer man att anpassa vindkraftsbeslut efter den rådande vindkraftsplanen eller kommer man också passa på att riva upp denna för fler etableringar så att Centerns förtroendevalda skall kunna sätta upp vindsnurrorna på markerna de äger. Med det svaret de levererade till PD skulle jag inte som väljare lita på Centerpartiets förtroendevalda som anser att förtroendeuppdraget de fått är mer för att politiskt kunna styra utvecklingen i besluten som gynnar dem själva än att ta intryck av vad medborgarna har för åsikter.


Moderaterna vill heller inte svara på om den liggande vindkraftsplanen med en restriktiv hållning i nya etableringar bör vara riktpunkten i deras vindkraftspolitik utan hänvisas till miljölagsstiftelsen, kompetenta tjänstemän på regional kommunal nivå och som sköter detta på ett utmärkt sätt. God dag yxskaft får man väl säga om ett sådant uttalande på frågan PD ställer.


Folkpartiet tycker hela beslutet om vindkraftsplanen tydligen är ett fiasko och vad jag förstår skall kunna medverka till en förändring . Men om vi behöver bygga mer vindkraft i Åmål det skall tydligen markägarna få besluta om och det där med återhållsamhetsprincipen det är inget som Folkpartiet köper i framtiden förstår man av uttalandet.


Den som gjorde sig besväret att svara på frågan rakt utan svävningar på målet var Kristdemokraterna där svaret var rakt, vi ser för närvarande inte det behövs nya vindkraftsverk i Åmål.


Så ni som är vindkraftsmotståndare eller tycker det är nog nu med vindkraft i Åmåls kommun de skall nog tänka sig för mer än en gång när de lägger sin röst på Söndag. Tyvärr får jag väl säga för ett borgligt hjärta att Åmåls borglighet i vindkraftsfrågan har många frågetecken som inte rätades ut av de svar man fick utan här vaknade nog känslan att man helst vill sopa hela frågan under mattan för att sedan efter valet göra förändringar som passar deras  egna intressen. .

Av tommy norum - 9 september 2014 07:00


Vem tar sitt ansvar att det har blivit som det blivit ?   

Kanske är det dags att ta bort makten från politikerna i vården. I ett land som har mest läkare i världen per innevånare , mest sjuksköterskor , och besöker sjukvården minst i västvärlden men ändå får våra politiker inte vården att fungera tillfredställande.


Mer personal ropar vänstersidan, mer resurser ändå har man tillfört ca 25 miljarder mer till sjukvården sedan alliansen kom till makten. Byråkratin ökar, politiker lägger sig i för mycket, läkarna tillbringar mer tid framför datorn för rapportering än till patienterna, sjukvården tar död på ca 3000 patienter varje år på grund av felbehandling, felmedicinering, och slappa rutiner där det saknas läkare som har fullt ansvar för de intagna.


De bollas många gånger runt bland vårdplatserna utan att någon tar ansvar för patienterna, man svälter ihjäl på våra vårinrättningar i en av världens rikaste länder med världens dyrast vård per invånare.

Och detta i en sektor som bekostas av skattemedel och som drivs med politiker som huvudmän som skall sätta agendan hur vården skall bedrivas både i de som drivs i offentlig regi och de som drivs privat. Bara att konstatera att våra valda politiker i alla politiska läger klarar inte av att använda våra gemensamma resurser på ett sätt som kommer medborgarna tillgodo på det mest kostnadseffektiva sättet. Vi medborgare får många gånger inte full valuta för den kostnad man betalar via sin skattsedel om man jämför vad andra länders. 


Kanske skulle man börja och effektivisera , ändra på rutiner , arbeta smartare som i alla andra branscher i samhället istället för att fortsätta stoppa in nya skattepengar som  inte gett det resultat man hade som mål.

Effektivisera är ett ord som den rödgröna sidan helst inte vill ta i sin mun , speciellt inte i valtider. Frågan är väl om inte politiken skulle må bra av ett nytt heltäckande sjukvårdsparti som kan fokusera sig på hur illa våra politiker i alla läger skött sina förtroendeuppdrag i vårdsektorn där man år från år tillför nya resurser men man verkar inte komma närmare de versioner och mål man satt upp..


Bara att man i sjukvården tar död på patienterna, på grund av felbehandling, slappa rutiner och saknad av ansvarskänsla av många anställda där man många gånger bollar över ansvaret till någon annan som inte finns i  verkligheten . Man svälter ihjäl intagna utan att någon reagerar, man har ingen som tar fullt ansvar varken medicinskt eller för deras allmänna hälsa under vård tiden. Bedrövligt minst sagt.


Man gör många gånger patienterna mer sjuka än friska när man blir liggande på vårdinrättningar för lång tid. Skrämmande men sant år 2014 i den mest resursstarka sjukvård i Västvärlden .


Av tommy norum - 8 september 2014 23:23

Vi har en spännande vecka framför oss när nu blocken börjar närma sig och det verkar bli en öppen historia vilken som kommer att dra längsta strået på valnatten.





  

TV4/Novus Väljarbarometer 8 september 2014: Gapet mellan blocken halverat


4 september 2014

I TV4/Novus väljarbarometer halveras skillnaden mellan blocken, och Centerpartiet får det högsta stödet under hela denna mandatperiod.

M                         22,4 (+0,1)
FP                        6,5 (+1,1)
C                          6,9 (+1,8)
KD                       5,5 (+0,2)

S                           30,6 (-1,6)
V                          7,1 (-0,3)
MP                      8,6 (+0,2)

SD                        9,5 (-0,7)
FI                         2,2 (-0,3)
Annat                 0,7 (-0,5)

M+FP+C+KD   41,3 (+3,2)
S+V+MP           46,3 (-1,7)

Osäkra               10,9 (-1,8)

Centerpartiets uppgång är statistiskt säkerställd.

Novus har för den här mätningen intervjuat 1859 personer per telefon under tiden 3 -7 september 2014. Andelen osäkra väljare är 10,9 procent.

Av tommy norum - 8 september 2014 19:41


Sista ordet är väl inte sagt i den här frågan, men som vanligt så  handlar man först och tänker sedan SOM  ofta i politiken. Det finns det hur många exempel som helst på  både i kommunal som rikspolitiken. Är hela vallöftet som vänstern kör med att ta bort vinsterna i välfärden ett slag i luften för att värva röster, ett löfte som sedan inte går att realisera på grund av grundlagen och EU regler ? 

TN 




Grundlagen skyddar skolbolagens vinster.


Lars Henriksson, juridikprofessor på Handelshögskolan.

Lars Henriksson, juridikprofessor på Handelshögskolan. Foto: Handelshögskolan/TT
 

Politiska partier i båda läger tävlar om vem som kommer att tygla vinstjägarna i välfärden mest. Men SVT:s granskning visar att ägarna sannolikt efter valet kan fortsätta tjäna pengar och bestämma vad de ska göra med vinsten. Både egendomsrätt och EU-rätt kan stoppa politikernas försök att begränsa välfärdsbolagens vinstjakt.

Socialdemokraternas stridsrop i valrörelsen är ”Stoppa Vinstjakten”. Men det kan vara lättare sagt än gjort.

De flesta av landets 300.000 friskoleelever går i friskolor som drivs som aktiebolag.


Vinstjakt kommer alltid att finnas i aktiebolag, säger Lars Henriksson, juridikprofessor på Handelshögskolan.

– Hela lagstiftningen kring aktiebolag bygger på att vi ska ha en effektivitetsjakt och en vinstjakt, och att det ska finnas en belöning för den som faktiskt lyckas på marknaden.

Vallöfte: Skola och vård utan vinstintresse

Vänsterpartiet och Miljöpartiet lovar i valrörelsen att skola och vård ska drivas utan vinstintresse, och båda vill att det i praktiken sker genom att aktiebolagen tvingas ombilda sig till så kallade SVB-bolag, bolag med särskild vinstutdelningsbegränsning.

Miljöpartiet vill att ägarna ska få viss avkastning, men det ska finnas ett tak. Vänsterpartiet har en plan för att få bort alla vinstuttag överhuvudtaget från 2017.

Kan strida mot EU-rätten

Men att ge sig på existerande aktiebolag blir svårt rent rättsligt, säger professor Lars Henriksson. Enligt honom kan det strida mot både egendomsrätten och EU-rätten.

– Om de existerande bolagen från och med ett visst datum inte får ta ut vinst, då kommer man att få stora juridiska problem med hur man hanterar den här begränsningen i deras verksamhet, säger professor Lars Henriksson.


Och det är rättsligt svårt att lagstifta även om framtida vinster och vinstuttag.


– Ett aktiebolag i sig har lagliga rättigheter som inte handlar om vilken verksamhet de bedriver, säger Lars Henriksson.

– Man kan i och för sig ställa krav på att verksamheten ska drivas i en viss associationsform, utan vinstuttag, men problemet är att vi inte har kraven i dag. Det handlar i så fall om att reversera och skärpa upp kraven för bolagen som redan finns så att man inte längre får använda vinsten på ett visst sätt därför att man råkar befinna sig i en viss bransch, och det tror jag blir väldigt svårt att förena med grundlagen.

(V): Vinst går att förbjuda

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt hävdar dock att man kan förbjuda existerande aktiebolag från att fortsätta som förut och tvinga dem att ombilda sig till SVB-bolag om de ska fortsätta driva skola.

– Vi har tittat internationellt. I Norge fattade man beslut 2005 om att det inte skulle gå att plocka ut vinster i skolan och det har man lyckats hålla, säger Jonas Sjöstedt.

Men enligt norska motsvarigheten till Skolverket har Norge har aldrig tillåtit vinster i den skattefinansierade skolan.

Däremot skärpte man lagen 2006 så att det skulle bli svårare att kringgå förbudet genom att låta närstående bolag sälja varor och tjänster till skolföretagen. Man gjorde det också svårare att få tillstånd att starta friskola, och återkallade tillstånd för friskolor som inte hunnit starta.

– Vi har kollat grundlagen och vi har torrt på fötterna, säger Jonas Sjöstedt.

Så professorn på Handelshögskolan har fel?

– Han har en annan åsikt.

Politikerna vill ha bort riskkapitalbolagen

Oavsett vinstfrågan är i stort sett alla partier överens om att riskkapitalbolagen ska bort ur den svenska skolan. Det var ett danskt riskkapitalbolag, Axcel, som orsakade Sveriges största skolkonkurs förra året när John Bauergymnasierna med 11.000 elever plötsligt gick i konkurs.

Riskkapitalbolagens affärside är att köpa bolag för att expandera och effektivisera och sedan sälja dem vidare efter några år, och göra en rejäl vinst på det.

Efter SVT-dokumentären ”Skolfesten”, som avslöjade hur det gick till när John Bauerkoncernen under åren fram till konkursen köptes, såldes och belånades för att ägarna hoppades på ännu högre vinster, svängde även finansminister Anders Borg (M) och sade att riskkapitalbolag inte ska finnas i välfärdssektorn.


Sedan dess har regeringen begravt frågan i ägarprövningsutredningen, som fick förlängd tid och ska redovisa sina slutsatser först efter valet, 1 november.


Men även att enbart ställa krav på nya ägare att vara långsiktiga kan bli juridiskt komplicerat, enligt Lars Henriksson. – Det är rättsligt svårt att göra det i en verksamhet där det inte ingår ett kontrakt, säger Lars Henriksson.


– Sedan måste det ju förenas med en sanktionsavgift om man bryter mot regeln, och vad händer då med en skola som vill lägga ner därför att det går dåligt? Då blir ju problemen värre och det kanske blir konkurs i alla fall.

Skärpa kvalitetskrav

Däremot kan man skärpa kvalitetskraven på skolor, något som både Alliansen och Socialdemokraterna vill göra.

Socialdemokraterna vill se ett tvång för friskolorna att ha lika mycket lärare som kommunala skolor. Det kommer omöjliggöra höga vinster säger Stefan Löfven till SVT. Det är i själva verket det socialdemokraterna menar med ”stoppa vinstjakten”.

Kommer aktiebolagen att sluta jaga vinst om ni gör det här?

– Det är upp till dem helt och hållet, säger Stefan Löfven.

Ni skulle ju få bort vinstjakten sa du?

– Det är upp till dem om de vill vara kvar eller inte. Det vi gör är att sätta upp tuffa kvalitetskrav, det är det som kommer att avgöra.

Men kommer inte bolagen att försöka göra vinst efter det här menar du?

– Det vet inte jag. Bolagen måste ju avgöra vad de är där för.

 

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< September 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Skapa flashcards