Alla inlägg under september 2014

Av tommy norum - 4 september 2014 07:00


Bra att konstatera att nu  har bloggen över 9000 unika besökare på en månad.

Augusti slog alla rekord i registreringen av unika ip adresser.  Kanske yterligare ett par tusen läsare kan komma till beroende på hur många använder samma dator för att ta in informationen från bloggen. 


Kanske något att tänka på för våra kommunpolitiker när bloggen går ut med påståenden utan reaktioner från de som blir utpekade i bloggen att inte ta sitt förtroendeuppdrag på allvar.


Vi får väl se hur länge den taktiken håller och gömma sig utan att vilja ta tag i påståendena och förklara varför det blev som det blev. Vad jag förstår så är väl den allmäna tolkningen av tystnaden  att våra politiker skäms och vågar inte ta debatten om hur illa man skött sitt förtroendeuppdrag under åren. Man vill gärna ha nytt förtroende men man vill inte rota i det förflutna i hopp att medborgarna glömmer det hela så man kan fortsätta som vanligt utan att ta ansvar för det man ställt till med och kanske börja ägna sig åt något annat än politik fortsättningen.  

Av tommy norum - 3 september 2014 19:33




SD vågmästare i dagens Sifo

Om dagens resultat i Sifos senaste opinionsundersökning blir valre-sultatet får Sverigedemokraterna (SD) en vågmästarroll i riksdagen med sina 40 mandat.

Partiet får 11,0 (+ 0,9) procent och blir däremed tredje största parti tillsammans med Miljöpartiet (MP) som också hamnar på 11,0 (+ 0,7) procent. 


De rödgröna får 168 mandat, Alliansen 141 och SD 40 mandat.

Gapet mellan de rödgröna och Alliansen minskar, i förra mätningen var det 10,7 procent och i dag 7,3 procent.

Men SD ökar sedan början på augusti då partiet fick 9,0 procent och nu 11,0 procent och det är problemet för de rödgröna.

Av mätningen framgår också att Socialdemokraterna (S) och MP med sina 40 procent tillsammans är större än Alliansen.

Om det bildas en minoritetsregering med S och MP kan de utesluta Vänsterpartiet (V) från ministerposter och ha dem som stödparti.

Intressant i sammanhanget är att Centerpartiet (C) är något större än Folkpartiet (FP).

Många tror på en koallitionsregering.

Över hälften av väljarna föredrar antingen en rödgrön regering ledd av S eller en alliansledd regering med M i spetsen.

Men mer än en tredjedel tror att en blocköverskridande regering vore det bästa.


www.svd.se/nyheter/valet2014/28-augusti-valspurten_3859994.svd?sidan=12

Enskilt parti / (..) jämfört med förra mätningen i procent:

Moderaterna: 22,6 (+ 0,4)
Folkpartiet: 5,8 (- 0,2)
Centerpartiet: 5,9 (+ 0,4)
Kristdemokraterna: 4,5 (+ 0,2)

Alliansen
: 38,8 (+0,8)

Socialdemokraterna: 29,0 (- 1,9)
Vänsterpartiet: 6,1 (- 1,4)
Miljöpartiet: 11,0 (+ 0,7)

Rödgröna: 46,1 (- 2,6)

Sverigedemokraterna: 11,0 (+ 0,7)

Feministiskt initiativ: 2,9 (+ 0,6)

Övriga: 1,2 (+ 0,3)

Opinionsundersökningen presenteras i SvD.

Inför valet 2010 gick Fredrik Reinfeldt (M) och Anders Borg (M) ut och varnade för politiskt kaos om SD kom in i riksdagen och nu stämmer även SvD in i undergångskören.

"Väljare, här har ni ert politiska kaos".

Alliansen hotar dessutom med att skjuta sönder budgeten för en rödgrön minoritet, uppger tidningen. 

www.svd.se/nyheter/valet2014/28-augusti-valspurten_3859994.svd?sidan=15


Källa: SvD

Augusti 30, 2014

Av tommy norum - 3 september 2014 07:00

..Sven Callenberg  Anne Sörqvist

 Sven Callenberg, Anne Sörkvist och den återvändande Kjell Kaså har många lik i garderoben som de inte vill bli påminda om inför valet.



Centern tycker att politiken har gått i stå står det i PD i dag.



Annat var det på den gamla goda tiden när den politiska alliansen med folkpartiet., Kristdemokraterna och Centern härjade på den politiska arenan. Då var det ingen hejd på investeringarna som kom till med pengar som inte fanns.


Bara i en drömvärld lång ifrån verkligheten förskotterade man med skatteintäkter från en förväntad invånarexpansion med ett mål på 15000 invånare i framtiden. Tyvärr så blev det precis tvärtom befolkningen minskade och skuldbördan per invånare ökade dramatiskt på grund av dessa visionärer som utan varken sunt förnuft och totalt tondöv från ekonomikontorets varningar om den ekonomiska situationen man ställt till med.


Här var det tuta och kör så får vi ser vad som händer. Kommunallagen den brydde man sig inte om när man subventionerade företagare med miljontals kronor.


Man brydde sig inte heller om de beslut som togs i fullmäktige utan här gällde det att smida medan järnet var varmt så det där med kommunallagen det var inget att bry sig om. Man lånade till rent underhåll, man trixade med bokföringen för att ingen skulle upptäcka var kostnaderna fanns där Örnäs var en kassako för projekt runt om i kommunen . Att man sedan inför fullmäktige redovisade förluster på grund av dålig besöksunderlag det köpte tyvärr fullmäktige vid utfrågningen helt ut.

Att det sedan fanns skribenter som i PD redogjorde för missförhållande i nämnder det struntade den politiska ledningen under Centerpartiet totalt i utan man fortsatte i samma stil utan att ta initiativ för förändringar.

Fortfarande har man svårt att ta till sig den bedrövliga styret men där Kurt Svensson dåvarande kommunalråd har vid två tillfällen avgett sin syn, där frågan om att man inte följde kommunallagen fortfarande, är av den åsikten att allt gick rätt till i uthyrningen av hamnterminalen.

Vad övriga Centerpartister har för synpunkter i frågan aktar man sig noga för att redovisa.


Att han sedan i bedrövelsen också inte vill ta ansvar för det miserabla sätt Centerpartiet skötte kommunen med hänvisning det att Socialdemokraterna också var med på alla beslut som togs. En sandlådedebatt där man i alla fall kan se att Socialdemokraterna tog tag i alla missförhållanden som Centern totalt struntad i under alla år de regerat i Åmål.

Så trojkan Sven Callenberg, Anne Sörkvist och den återvändande Kjell Kaså har många lik i garderoben som de inte vill bli påminda om inför valet.

Vindkraftsfrågan, Najads industrihus, man struntade i att underhålla våra fastigheter, man struntade i den ökade låneskulden , man struntade i att underhålla och förbättra vår infrastruktur, man lånade till

och med till underhåll. Att man sedan inte hade kapacitet att förändra strukturen inom förvaltningarna där man varken brydde sig om offerter, analyser över investeringar. Listan kan göras hur lång som helst hur illa man skötte sin förtroendeskap som politiker.

Så Gud bevare oss för att få in Centergänget igen i ledande ställning inom politiken.  Det blev en dyr erfarenhet förra gången för medborgarna och med i stort sett samma besättning så kan vi nog inte förvänta oss några stota förändringar i sunt förnuft, ekonomisk kompetens, utan tuta ock kör blir nog mottot även den här gången om man får förtroende att leda kommunen.


.Om inte andas väl rubriken i inlägget om att Center vill spendera våra skattepengar på något. Kanske skulle man först betala av de vi är skyldiga och inte vältra över kostnader på våra barn och barnbarn


Av tommy norum - 3 september 2014 06:45


Det här skervs  i bloggen efter förra valet där Kjell Kaså i sin förtvivlan efter förlusten öste galla över sin politiker bröder för att de inte röstade som Centerpartiet med Kjel Kaså i vindkraftsfrågan. Frågan är väl om inte Kjell Kaså efter sin återkomst tänker ta revanch och föra in Vindkraftsfrågan igen men då efter valet. Så det gäller verkligen för väljarna stt se upp så att de inte blir överkörda. För opinioner som går dem emot det har Centern i Åmål svårt att hantera.     



När man läser PD:s synpunkt i dag så förundras man över Centerns reaktion där Kjell Kaså har synpunkter på hur han tycker det andra blockets medlemmar skall rösta i vindkraftsfrågan.

Här har han åsikter både om v och mp:s  förändrade syn på läget i kommuninnevånarnas sätt att se på vindkraftsfrågan. Här har de tagit till sig den tydliga signal som väljarna gav uttryck för i valet där man så tydligt tog avstånd för Centerpolitikens ambitioner.

Detta gäller uppenbarligen inte Kjell Kaså  trots vilda protester från landsbygdsbefolkningen som inte är markägare.

Han lägger hellre energi på att kalla sina politikerkollegor fega och där partipiskan nämns i hans inlägg i Synpunk.

En viss desperation verkar infunnit sig  bland markägarna när de ser framtida inkomster försvinna och när de förstår att deras politiska kanaler inte har makt att kunna ändra på situationen  i deras favör längre.   


Här var Centerpartiet  beredda  att fortsätta med en politik som gynnade markägarna. De politiker som sitter i fullmäktige verkar sitta där mer för att bevaka sina egna intressen än väljarnas.


Trots att väljarna sa i från så tydligt och halverade Centerpartiet så fortsätter man med sin vindkraftspolitik , som om ingen ting har hänt i det politiska styrkeförhållande som nu råder i kommunen,  gå markägarnas intresse före väljarnas.

Och upp i allt detta så har man synpunkter på hur man tycker en del av s-blocket skall rösta i frågan.


Vi kan skatta oss lyckliga för det tydliga utslaget som väljarna gav besked om. Annars  har väl Centerpartiet och de övriga borgliga kört över kommuninnevånarna med besked och härjat fritt i  kommunens natur utan att ta hänsyn till landsbygdsbefolkningens farhågor om förstörd livskvalité på grund av dessa mastodontpjäser utspridda i naturen. 

 I Centerns vision av Åmåls kommun har dessa växt fram som svampar ur jorden och med ett enda syfte, att förse markägarna med arbetsfria inkomster.


Närmiljön för de drabbade den struntar man i, de är en samling individer som inget förstår och  som med  hot och missledd propaganda känt sig tvingade att rösta som de har gjort.

Med den argumentationen i botten för sitt ställningstagande om synen på sina väljare så tror och hoppas jag att Centerns tid i politiken blev en parentes och att de förpassas till väljarsiffror som riket i övrigt, runt 5 % av väljarkåren, mer är de inte värda med den synen på väljarnas kompetens när de med sina röster gav uttryck för inriktningen på politiken.    

Av tommy norum - 2 september 2014 00:15



Flygplatsen Malmö-Bulltofta.
 
 Malmö. Folkets Park. Nöjesfältet.
 
 
Malmö. Gustaf Adolfs torg och Södergatan.
 
 
 MALMÖ. Gustaf Adolfs torg
 
 
 Malmö. Gustav Adolfs' torg 
 
Malmö. Inre hamnen 
 
 
 
 
 Malmö. Inre hamnen 
Av tommy norum - 1 september 2014 19:12


Hur är det Jonas Sjöstedh vänsterpartiet, hur i all sin dar kan något sånt här få hända i ett kommunalt drivet vårdhem utan vinster ?

Det är nog inte vinsterna man skall koncentrera sig på utan kvalitén och där är nog arbetsledning. ordentliga rutiner och kompetenta politiker som skall till , när vi nästan dagligen får larmsignaler om hur illa våra politiker sköter sin uppgift runt om i landet. Bara att konstatera att när Jonas Sjöstedh åker omkring land och rike och klagar att det finns företag som tar ut vinster, att barn får leva på hårt bröd, eller blöjor som vägs så glömmer han se på den organisation som han anser är bättre, har mer resurser, mer personal och inget vinstintresse men ändå förekommer det betydligt mer påpekande om fel och brister från myndigheterna i äldreboende som drivs kommunalt än de privata.

Tänk att privat drivna skall vara en sådan nagel i ögat så man tar på sig skygglapparna och ser hur det är runt om i Sverige där politikerna styr.

Det finns undersökningar som bekräftar att privat drivna företag inom vårdsektorn har bättre vård, nöjdare anhöriga och intagna, personalen trivs bättre , med mindre sjukskrivna och kan driva med samma pengar som också ger en vinst.

Jag kan riktigt höra retoriken från vänstern om vårdhemmet som beskrivs  i artikeln vore privat, där retoriken om anklagelser hur de privata vanvårdar våra äldre med våra skattemedel, så blir det när kapitalet styr. Men nu drivs vårdhemmet kommunalt med våra skattemedel där politiker är med och styr och bestämmer vårdkvalitet efter den budget man anses behövas.

Kanske vi skall använda samma retorik och påstå att när obegåvade kommunpolitiker som man tar in från gatan utan den minsta erfarenhet av verksamheterna de är med och styr över, många gånger utan ekonomisk kompetens där kostnadsökningar bemöts med skattehöjningar aldrig rationaliseringar men med ett revirtänkande där fackliga företrädare med i stort sett vetorätt  många gånger stoppar förändringar som ökar resursanvändandet


Här är det den enskilde anställdes som sätts i första hand inte behovet och den efterfrågade servicen till allmänheten. I Åmål har vi ett bra exempel när en privat vårdcentral går in och rör om i grytan med både bättre service som är anpassad efter medborgarnas behov med öppettider som inte lämnar medborgarna klara sitt vårdbehov bäst de kunde efter klockan 17 och helger. Tänk Jonas Sjöstedh att med samma vårdpeng klarar att tillmötesgå medborgarnas vårdbehov betydligt bättre och dessutom kunna ta ut en vinst


 Frågan är väl var pengarna tog vägen i den offentliga vårdcentralen innan den privata kom in och såg till att ändra servicen efter medborgarnas behov.


Gamla fick vänta fem veckor på att duscha



 Så här kan det gå när kapitalet lämnas utanför men obegåvade politiker är med och styr

 

Boende på ett vårdhem i Örebro kommun ska inte ha fått duscha på upp till fem veckor. Flera ska ha haft ovårdade naglar med svampinfektion och andra har haft eftersatt munhygien.


En inspektion tidigare i år av ett äldreboende som drivs av Örebro kommun resulterade i skarp kritik. Bland annat visade det sig att flera patienter fått vänta fem veckor med att duscha och att många hade ovårdade naglar med svampinfektioner och dålig munhygien.

Vissa patienter har fått ligga kvar i sängen större delen av dagen och det har varit ostädat på många enskilda rum. Det har också funnits brister i hur trygghetslarm besvarats.

Kommunens egen utredning visar att det funnits en kultur på boendet som gjort att personalens kunskap och omtanke om de enskilda brustit och att rutiner inte följs. Samarbetssvårigheter och informella har spätt på beteendet.

Nu har en handledare gått in i organisationen för att skapa struktur och styra upp. Personalstyrkan har också ökats.

Inspektionen för vård och omsorg ser allvarligt på händelserna och att de skett så systematiskt över tid. Idag gör nämnden bedömning att nödvändiga åtgärder vidtagits och att ärendet kan avslutas.

Publicerad:1 september 2014 - 12:59

Uppdaterad:1 september 2014 - 20:07

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< September 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards