Alla inlägg den 10 september 2014

Av tommy norum - 10 september 2014 06:45

 




Vindkraftsstriden har ebbat ur står det i PD.



Anser ni att fler vindkraftsverk kan byggas i kommunen och i så fall var ? Det var frågan PD ställde.


Som vanligt har man svårt att svara rakt utan i sina svar vill man gärna gardera sig för förändringar för att slippa låsa fast sig i positioner som man egentligen inte står för. C., M, FP vill helst slippa ge besked på fråga där väl svaren mer blev typ god dag yxskaft . Kanske något att tänka på ni som har vindkraften som en viktig fråga när ni tar ställning i valet på Söndag.

 

 

Frågan är väl om inte de som tycker att vi skall vara restriktiva och hålla oss till den vindbruksplan som tagits i fullmäktige och som speglar folkopinionen hur vindkraftsfrågan bör lösas fått de svar man efterfrågar av politikerna. ?


När det gäller de rödgröna S, V och MP så ger de klara besked om hur de tänker agera där en fortsatt restriktiv hållning i ny etableringar . Och där den tagna vindbruksplanen gäller även i nästa mandatperiod. Och där MP anser att kvoten är uppfylld inte ser behovet av nya verk.


Men hur ser svaren på de övriga partierna ut .

 

Centerpartiet som har många markägare som förtroendevalda i sina led tänker nog mer på sin egen utkomst än bryr sig om vad de boende runt verken har för åsikter.

I deras värld är det den enskilde markägare som bestämmer , svarar man till PD , om han vill investera på sina marker utan att bry sig om opinioner och där kommunens roll skall inskränka sig att i sin vetorätt kunna säga nej.

Men frågan är väl hur den vetorätten kommer att användas om Centern kommer in och få bestämma i politiken . Och kommer man att anpassa vindkraftsbeslut efter den rådande vindkraftsplanen eller kommer man också passa på att riva upp denna för fler etableringar så att Centerns förtroendevalda skall kunna sätta upp vindsnurrorna på markerna de äger. Med det svaret de levererade till PD skulle jag inte som väljare lita på Centerpartiets förtroendevalda som anser att förtroendeuppdraget de fått är mer för att politiskt kunna styra utvecklingen i besluten som gynnar dem själva än att ta intryck av vad medborgarna har för åsikter.


Moderaterna vill heller inte svara på om den liggande vindkraftsplanen med en restriktiv hållning i nya etableringar bör vara riktpunkten i deras vindkraftspolitik utan hänvisas till miljölagsstiftelsen, kompetenta tjänstemän på regional kommunal nivå och som sköter detta på ett utmärkt sätt. God dag yxskaft får man väl säga om ett sådant uttalande på frågan PD ställer.


Folkpartiet tycker hela beslutet om vindkraftsplanen tydligen är ett fiasko och vad jag förstår skall kunna medverka till en förändring . Men om vi behöver bygga mer vindkraft i Åmål det skall tydligen markägarna få besluta om och det där med återhållsamhetsprincipen det är inget som Folkpartiet köper i framtiden förstår man av uttalandet.


Den som gjorde sig besväret att svara på frågan rakt utan svävningar på målet var Kristdemokraterna där svaret var rakt, vi ser för närvarande inte det behövs nya vindkraftsverk i Åmål.


Så ni som är vindkraftsmotståndare eller tycker det är nog nu med vindkraft i Åmåls kommun de skall nog tänka sig för mer än en gång när de lägger sin röst på Söndag. Tyvärr får jag väl säga för ett borgligt hjärta att Åmåls borglighet i vindkraftsfrågan har många frågetecken som inte rätades ut av de svar man fick utan här vaknade nog känslan att man helst vill sopa hela frågan under mattan för att sedan efter valet göra förändringar som passar deras  egna intressen. .

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< September 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards