Direktlänk till inlägg 12 september 2014

Socialdemokratena kör med falsk marknadsföring för sina förslag

Av tommy norum - 12 september 2014 07:59

Som vanligt så förekommer det en massa påståenden i valödebatten som inte är sanna . Genom att ta bort vinsterna för de privata i offentlig så får man mer resurser är en, att gå över till heltid i de kommunala verksamheterna inte kostar någobting är också något som påstås av Socialdemokraterna och hänvisar till en utredning som sedan visar sig inte stämma med verkligheten efter något år. Röstfiske kan ske på många sätt men nog borde man kunna hålla sig till sanningen och använda lite sunt förnuft innan man tar ställning i frågorna. TN 


”Löfven borde gå en kvällskurs”

Igår 14:271 video  ·  1 bild

SVT.se" data-start="disable" data-href="http://www.svt.se/wd?widgetId=23991§ionId=556&articleId=2313127&type=embed&contextSectionId=5479&autostart=false"> SVT
1 min 35 sek
1 min
 

 

 
Paula Liukkonen, ekonomie doktor och docent i företagsekonomi vid Stockholms universitet.

1 / 2

”Löfven borde gå en kvällskurs” Foto: SVT

Socialdemokraternas partiledare lovar heltider och säger att det inte behöver kosta något. Men nu läxas han upp av ekonomiforskaren Paula Liukkonen som utvärderade modellen.

Argmentet har hörts flera gånger i debatten. Att man kan införa heltider i kommunerna utan att det behöver kosta något, genom att minska kostnaden för timvikarier.

Modell från Nynäshamn

Alla hänvisar till en utvärdering som gjordes när den här modellen infördes i Nynäshamn. Problemet är att den utvärderingen inte stämmer. Det säger nu forskaren själv till SVT.

– Det stämde första året, men när jag följde upp det senare kunde jag till min förvåning se att det inte höll. Antalet timvikarier minskade inte, säger Paula Liukkonen, ekonomie doktor och docent i företagsekonomi vid Stockholms universitet.

Ändå används det här resonemanget fortfarande av konsulter, politiker och debattörer. I maj i år sade Socialdemokraternas partiledare i Rapport att det inte behöver kosta något för kommunerna att införa heltider.

Reportern frågade då: "Men om man jobbar 75 procent och går upp till 100 och får en heltidslön, då måste det väl bli dyrare för kommunen?"

– Det beror alldeles på hur de organiserar sig. Det är dyrt i dag också att hålla på ta in och ut folk på sms-anställningar och det ska läras upp nya människor, och det finns ju en kostnad behäftat med det också, svarade Stefan Löfven.

Resonemanget stämmer inte

Enligt forskaren Paula Liukkonen stämmer inte det resonemanget.

Hur tänker du när du hör ett sånt uttalande?

– Ja, och honom har jag haft på utbildning. Och poletten har inte ramlat ner än. Det är väl en kvällskurs som väntar på honom, säger Paula Liukkonen.

Hon säger att hon försöker rätta till missförståndet när man ringer från kommuner och frågar om hennes utvärdering av Nynäshamns-projektet.

– Nynäs-projektet färgar allting. Man tror att man kan få heltiderna att gå ihop genom att minska kostnaderna för timavlönade. Det fungerar det första året. Men efter det första året kommer ju det andra, tredje, fjärde och femte. Och vem är det som betalar då?

Låt oss få veta - mejla till ostnytt@svt.se, tyck till på vår Facebooksida eller

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tommy norum - 6 juli 2023 10:38

                 Lite reklam för min yngsta dotters måleri. Har utställning i Vaxholm i sommar. Hon är en konstnär som blandar friskt med motiven i sina målningar från sin ateljé i Åkersberga. Blandar egna och beställda motiv. Populariteten öv...

Av tommy norum - 11 april 2023 14:01

<br" alt="" />OoM5AAAAgAElEQVR4nOy917NlyXXm98vMbY693lR1uUZ3A90NNMAZzNCM
zMyTQhH6N/UuRSj0pCBnNKPRiARIgiBMW3R1dZevW9cdt11m6iHNzn3qNofUDEkFiF1x49
Y9JnfuzJW5vvUtk+J//pP/3RpjsNZirSVe2mCMQUqJEAJhQQgBgLUWYd1vlYn4lfA+gDUCay1SSteu7j8j
hEDKDCEE1uqt12X8f9pm+...

Av tommy norum - 9 april 2023 10:12

  Insändardebatten i PD där Åmålsborna träter om var centrum ligger och hur våra politiker i Åmål skall gå vidare i vad som i fortsättningen skall bli det nya handelscentrumet i staden.. I bland undrar man var det sunda förnuftet finns int...

Av tommy norum - 8 februari 2023 13:45


      Man slutar aldrig att förvånas över våra politikers totala oförmåga att kunna analysera konsekvenserna av sin naiva flyktingpolitik som bedrivits i det här landet. Skolan som man allt sedan den stora invandrarvågen på 2000 talet har k...

Av tommy norum - 4 februari 2023 14:25


    Frågan är väl om inte släpat in en varg i fårakläder när man valde in : Muharrem Demirok som Centers partiledare.   Et gäng partimedlemmar från Linköping öppnade sig och berättade vad de egentligen tycker om sin ga...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< September 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards