Alla inlägg under september 2014

Av tommy norum - 8 september 2014 07:00

Bodaholm med sin potatistavla är väl en av höjdpunkterna på skördemässan för att beskåda vilket motiv  Emma Karp- Lundström fått till den här gången. Det blir hennes sjätte tavla på Bodaholm.   


 

   

Det var inte bara potatistavlan som lockade det var också full aktivitet på konstnärsbordet i skaparverkstaden där fantasin fick blomstra i potatisfigurer


   

 

Potatis, potatis i alla dess former och sorter var till försäljning på gården

 

traktorer från olika tidsåldrar var också representerade på gårdplanen.


               

Kulturladan och Ölseruds Kvarn blir en resa tillbaka i tiden.

klicka för större format



 




 





Kvarnen var i full gång under helgens skördefest på Värmlandsnäs.  


Av tommy norum - 8 september 2014 07:00



SVD KULTUR


BERGLINS SÖNDAG


       


Av tommy norum - 7 september 2014 07:00




Frågan är väl om inte Socialdemokraterna försöker få ner arbetslösheten på konstjod väg en gång till. Förra gången de regerade då pensionerade man de arbetslösa för att bättra på statistiken. Nu försöker man dölja

arbetslöshet med sina förslag på extratjänster för långtidsarbetslösa och traineejobb för unga. Man sparkar undan benen på de som har riktiga arbeten genom att öka de sociala kostnaderna för ungdomar med risk att de blir arbetslösa . Reinfeldt menar att varken extratjänster eller traineejobb är riktiga jobb. TN

Reinfeldt jämför S-förslag med DDR

Fredrik Reinfeldt (M) då Alliansens partiledare håller presskonferens innan de äntrar scenen i Kungsträdgården i Stockholm under lördagens valspurt. Alliansens partiledare Fredrik Reinfeldt (M),Annie Lööf (C), Jan Björklund (FP) och Göran Hägglund (KD) på väg till scenen i Kungsträdgården i Stockholm under lördagens valspurt.
Fredrik Reinfeldt (M) då Alliansens partiledare håller presskonferens innan de äntrar scenen i Kungsträdgården i Stockholm under lördagens valspurt. Foto: TT
 

Statminister Fredrik Reinfeldt angrep i dag Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven för att försöka dölja arbetslöshet med sina förslag på extratjänster för långtidsarbetslösa och traineejobb för unga.

När Alliansen valspurtade i Kungsträdgården i Stockholm sade Reinfeldt att det inte handlar om riktiga jobb. Reinfeldt jämförde med DDR.


Statsministern angrep Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven för att försöka dölja arbetslöshet med sina förslag på extratjänster för långtidsarbetslösa och traineejobb för unga.


– Valspurten kommer att handla väldigt mycket om jobbmatchen, sade Reinfeldt när Alliansen valspurtade i Kungsträdgården i Stockholm på lördagen.

Reinfeldt menar att varken extratjänster eller traineejobb är riktiga jobb.

– De ska inte utföra reguljära arbetsuppgifter, de har inte den typ av utbildning som krävs och de behöver tas om hand av utbildade. Ändå ska de ha kollektivavtalsenlig lön.

Syftet är att de ska bli uppsatta som sysselsatta. Enda drivkraften är att dölja arbetslösheten.

Reinfeldt jämförde med Östtyskland.

– I Östtyskland hade man ingen arbetslöshet, men en hel del hade inget att göra. Vi lärde oss att ett jobb måste ha ett innehåll.

Av tommy norum - 6 september 2014 09:06

Spänningen stiger i valrörlsen där gapet nu minskar för varje opinionsmätning som kommer på bordet. 

Fi kommer inte in i dagens mätning medaN V verkar få vind i seglen. Men den stora förloraren är väl Socialdemokraterna som backar till historiskt låga siffror.  TN 


Gapet mellan blocken halverad

 TT

Foto: TT

Enligt en mätning som Sifo gjort i samarbete med Svenska Dagbladet har gapet mellan blocken halverats. Det är nu 4,5 procentenheter mellan blocken och Socialdemokraterna får sin lägsta Sifo-siffra någonsin i en valrörelse.

Med bara en vecka kvar till valet har gapen mellan blocken minskat till 4,5 procentenheter. Det som såg ut som ett ointagligt försprång till de rödgrönas fördel har mer än halverats.

De nya sifforna är statistiskt säkerställda, de rödgröna har under de senaste tre veckorna minskat med 4,3 procentenheter. Socialdemokraterna får 27 procent, det är den sämsta siffran partiet någonsin haft i en valrörelse.

Enligt Sifo/SvD skiljer det 270.000 väljare mellan blocken, 135.000 måste byta sida om det skall bli jämt.

Fi får bara 1,8 procent i den här mätningen och Sverigedemokraterna skulle med sina 10,4 procent bli vågmästare. Folkpartiet har på en vecka ökat med 2,6 procent, en statistiskt säker uppgång.

Sifo/Svd-mätning

Så stort stöd får partierna i procent:

Socialdemokraterna 27 procent

Vänsterpartiet 7,5 procent

Miljöpartiet 10,5 procent

Moderaterna 22,1 procent

Centerpartiet 4,7 procent

Folkpartiet 8,4 procent

Kristdemokraterna 5,3 procent

Sverigedemokraterna 10,4 procent

Feministiskt initiativ 1,8 procent

Övriga 2,2 procent

Av tommy norum - 6 september 2014 08:39

  
Har det smugit sig in en katt bland hermelinerna i Folkpartiet eller ?

Vi läser i Pd i dag .


Kanske skulle Folkpartiet förklara sig vilka planer man har om Örnäs ,Södra Hamnplan med Marinan och gamla Kyrkan. Enligt Lisbeth Vestlund nybliven folkpartist så förväntar sig hon stora förändringar i stadsmiljön delvis för hon skall kunna roa sig men också en förändring för att locka hit mer turister. Jag förde för inte så länge sedan en dialog i ett annat forum om hennes åsikter hur Åmål bör förändras där jag föreslog henne ta kontakt med de som driver Marinan nu och varför öppettiderna är som de är, men på det örat ville tydligen inte Lisbeth Vestlund höra.


Seaside var ju en satsning som många trodde på men som förståsigpåare i branschen helt dömde ut med hänvisning till kundunderlaget och placeringen som inbjuder till besök bara under sommaren. En kulen vinterdag, inga båtar i hamnen, inga turister, i det perspektivet så vill Folkpartiet se en förändring, för vem kan man fråga sig ?

Tydligen är också gamla kyrkan på tapeten i folkpartikretsar förstår vi när vi läser Lisbeth Vestlunds insändare. Som vanligt helt befriad från att ta hänsyn till ekonomin så sprutar hon ut idéer, i folkpartiets namn, satsningar som folk uppfattar som de vore förankrade i ledningen, är de verkligen det ? . Hissar för 100 miljoner, utbyggnad av Örnäs, ett hotell på södra hamnplan där marinan skall göras om till en träffpunkt för våra ungdomar året runt, ett hotell för att ge Seaside förutsättningar för att kunna drivas vidare och en ombyggnad av gamla kyrkan för att tillfredställa vem kan man fråga sig. Jag har fört dialog med Lisbeth Karlsson som hon då hette då hon under Centerfanan stred för sina åsikter helt befriad från den ekonomiska verkligheten som kommunen befann sig i och fortfarande befinner sig i.

Så om Folkpartiet skall växa i Åmål, vilket det finns förutsättningar för, skall man föra fram personer som är mer jordnära i dialogen med väljarna på insändarsidorna .

Det är nog kärnverksamhetens existens som väljarna är intresserade av i första hand. Det där med att satsa skattepengar på en massa mer eller mindre omöjliga projekt som under Centertiden där förhoppningarna var att utveckla Åmål men som blev precis tvärt om , sådana förespråkare talar för det mesta i nattmössan men gör sken att vara några experter som vet bäst.


Den sortens politiker har vi haft nog av i Åmål ser vi när vi tar del av den ekonomiska situation kommunen befinner sig i nu.

 

Av tommy norum - 6 september 2014 07:00

  


Bara att konstatera att Socialdemokraterna med sina vallöften går ut och lovar något som kanske inte är så genomtänkt i alla led . Tänk efter före är en bra slogan som passar in i alla sammanhang även inom politiken .

Är det inte Fackliga kritik över S viktigaste vallöfte så verkar det som även EU vill ha ett ord med ett i lagen. Subventionerade arbeten till ungdomar utan en tanke på att skicka med pengar till de som skall ta hand om ungdomarna. Frågan är väl om inte hela vallöftet är en enda bluff när vi vet att inom äldre och sjukvården behövs arbetskraft inom en snar framtid oberoende om man satsar flera miljarder på något som ändå kommer att inträffa. Arbeten inom den offentliga sektorn kommer ändå att öka med nyanställningar för att klara behoven.

Ett spel för galleriet kanske för att låta trovärdiga när man låter offentliga sektorn bli en del i arbetsmarknadsåtgärder med subventionerade läroplatser med en förhoppning att de skall anställas efter utbildningstiden och som skall ge sken till medborgarna att Socialdemokraterna verkligen satsar på att skapa arbetstillfällen inom den offentliga sektorn , arbeten som kommer ändå utan att politikerna behöver lägga miljarder för att inför väljarna ge intryck att man bryr sig.

Att lösa arbetslösheten genom att öka antal anställda i den offentliga sektorn som vänstern inom politiken tror är lösningen är inte bara dumt och ansvarslöst eftersom det är inom den privata sektorn man måste sätta in resurserna för där är där skatteintäkterna genererar intäkter till vår välfärd. Socialdemokraterna verkar också tagit åt sig den filosofin att lösa arbetslösheten med att öka antal anställda i den offentliga sektorn  . Att börja i fel ända kommer att straffa sig längre fram när verkligheten kommer i kapp och vi inser att resurserna inte räcker till med den Socialistiska vänsterpolitiken. TN


Facklig  kritik mot S viktigaste vallöfte

SVT.se" data-start="click" data-href="http://www.svt.se/wd?widgetId=23991§ionId=532&articleId=2298305&type=embed&contextSectionId=5479&autostart=false">Stefan Löfven och Magdalena Andersson presenterade vallöftet om traineejobb vid en pressträff på äldreboendet Brommagården i Bromma.

2 min 46 sek
 
 
 

Stefan Löfven och Magdalena Andersson presenterade vallöftet om traineejobb vid en pressträff på äldreboendet Brommagården i Bromma. Foto: TT

Socialdemokraterna vill satsa fyra och en halv miljard på traineejobb för unga. 32.000 arbetslösa ska få jobb inom äldreomsorgen, sjukvården och på fritids. Men nu riktar facken skarp kritik mot Socialdemokraternas viktigaste vallöfte.

Socialdemokraterna går till val på 90-dagars garanti för unga arbetslösa som lovas utbildning, praktik eller jobb inom tre månader.

För att uppfylla löftet vill partiet att staten finansierar 32.000 traineejobb för unga under 25 år. Det handlar om 20.000 jobb inom äldreomsorgen, 7.000 på fritids och 5.000 jobb inom sjukvården. Totalt kostar satsningen fyra och en halv miljard.

Bemöts av kritik

Men nu riktar flera fackförbund kritik mot löftet.
Man kan inte använda sjukvården som en arbetsmarknadsregulator, det är inte det vården är till för utan det är en kunskapsbaserad bransch, säger Sineva Ribeiro, ordförande för Vårdförbundet.

Lärarförbundets Eva-Lis Sirén pekar på att det som behövs på fritids är fler utbildade lärare.
– Man riskerar man att lämpa över ansvaret på en verksamhet som redan i dag går på knäna, säger hon.

Får inga extra resurser

Den som får ett traineejobb får en lön på drygt 13.000 kronor i månaden och jobbar då 75 procent. Resten av tiden är vigd för studier på yrkesvux. Men arbetsgivaren får inga extra resurser för att handleda praktikanterna.

– Vill man att det här förslaget ska överleva så måste man tillföra resurser för handledning, både för de skolledare som hanterar det här organisatoriskt och för lärarna på fritids. Det är nödvändigt om det här inte bara ska bli en arbetsmarknadspolitisk åtgärd, säger Eva-Lis Sirén.

Måste finnas stöd för handledare

Fackförbundet Kommunal är positivt till förslaget, men även de kräver mer resurser till handledning.

– Det hade varit önskvärt när man delade upp hur det här skulle subventioneras att man pekade på det här med handledning. Och vi kommer inte att släppa igenom ett enda lokalt avtal utan att det är garanterat att det finns handledarstöd, säger ordföranden Annelie Nordström.


Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson menar att satsningen snarare kommer att underlätta för personalen. – De här ungdomarna kommer att arbeta, ha en anställning och utföra riktiga arbetsuppgifter. På så sätt får personalen som är där i dag större möjligheter att utföra ett bra jobb, säger hon.

”Ungdomar fått fortsatt arbete”

Fritidshem och äldreboenden kan säga nej till en praktikant som inte passar för jobbet men för den unga är det svårare att säga nej till en erbjuden plats. – Då blir man avstängd från den ersättning man har precis som när man blir erbjuden ett jobb, säger Magdalena Andersson.


Socialdemokraterna hoppas att arbetsgivaren ska vilja anställa praktikanten efter det första, statligt finansierade första året.


– Det vi har sett i socialdemokratiska kommuner som prövat en liknande modell är att ungdomarna fått fortsatt arbete och kunnat utbilda sig. Vi ser att det kommer stora pensionsavgångar, inte minst inom äldreomsorgen så det här är även att sätt att lösa den generationsväxlingen, säger Andersson.

FAKTA: Socialdemokraternas traineejobb

  • Traineejobben riktar sig till unga som har en gymnasieutbildning och är under 25 år.
  • De får 75 procent av kollektivavtalens yrkesintroduktionslöner och studerar på yrkesvux på 25 procent, totalt kostar det statskassan
Av tommy norum - 5 september 2014 07:00


 


Åmål behöver ett nytt styre läser vi i PD:s Synpunkt.


Får nog säga att vi numera har ett betydligt bättre styre än förra gången de borgliga hade hand om rodret i kommunen. Samma trojka men där man nu släpp in moderaterna i alliansen sen förra mandatperioden . I stort sett samma folk i partierna som förra gången de satt och styrde där de totalt misskötte sina förtroendeuppdrag som kostat medborgarna hundratals miljon att rätta till efter vanskötseln av våra gemensamma tillgångar.


Något valmanifest för valet för att väljarna skall kunna ta del av vad man röstar på finns inte . Det är väl bara i Rikspolitiken det anses viktigt i valrörelsen.

Också den  gamla vanliga visan med marknadsföring av kommunen. Vem kommer inte ihåg alla miljoner man påstod fick på köpet i de tävlingar man deltog med bra resultat , men vad betydde de för kommunens tillväxt ?

Företagen och dess villkor är också viktigt men det blev en dyr affär för skattebetalarna när man tvingades att realisera en industrifastighet med en förlust på ca 60 miljoner. Fast man har gjort samma misstag förut genom att skräddarsy lokaler med stora kostnader för kommuninnevånarna när de lämnar in och flyttar eller går i konkurs. Det är inte bara Najad , det var industrihotellet i herrgården, som två gånger anpassades till industriproduktion men med dåligt resultat , det var Mårten Bagare , det var Seem som man fick gå in för att rädda företaget att stanna kvar genom att köpa fastigheten. En affär som vad jag förstår fortfarande håller ekonomiskt. För att inte tala om Hamnterminalen där de borgliga utan att tveka gav en företagare ca en halv miljon i hyressubventioner per år i ca 25 år om inte en brand och en ny politisk ledning satte stopp för galenskaperna.

 Är det detta Alliansen kallar ett bra företagarklimat kan man undra ?

 

Nu är man igång igen när vi läser insändarsidorna när enskilda politiker vill  satsa på hissar i alla kommunägda hus i kommunen för ca 100 miljoner, eller om de borgliga kommer till makten skall man ordna till Marinan med öppethållande och där också ett hotell saknas för att hjälpa Seaside att överleva, Örnäs camping skall utvecklas har jag hört för att locka hit mer turister, närodlat och egen tillagning i skolorna också ett önskemål för att tillfredställa centerpolitikerna i kommunen så de kan avyttra sina egna produkter kan man tänka. Hur det blir med vindkraften har vi inte hört någonting av i valrörelsen , Centern vill väl helst inte ta in den i debatten med risk för att utgången av valet upprepas när väljarna förstår att det är inte medborgarna intresse de i första hand använder sitt förtroendeuppdrag till utan till sina egna intressen har vi förstått.

Folkpartiet har också en stor del i misskötseln av kommunen där en folkpartist satt som ordförande i samhällsbyggnadsnämnden utan varken kompetens eller förstod sitt förtroendeuppdrag fullt ut, sitter fortfarande med i folkpartiets ledning och är på valbar plats .


Så frågan är väl om verkligen Alliansen har den kompetens som fodras för i första han ta hand om medborgarnas intresse.

Med i stort sett samma besättning så körde de kommunen ekonomiskt i botten och det som räddade oss från totalt ekonomisk ruin var de återbetalningar av försäkringspremier som Socialdemokraterna hade den stora lyckan att få ta del av när de tog över efter det borgliga styret för att i någon mån städa upp efter dem.


Av tommy norum - 5 september 2014 07:00




Senaste mätningen ger glädjesiffror för Schyman som om det vore val och opinionsmätningen speglar valresultatet så kommer hennes parti in i riksdagen.

Stackars Löfven får man väl säga att få tre vänsterpartier på halsen om han vinner valet. Tre partier som verkligen trollar med siffrorna där ett skattebortfall på hundratals miljarde kronor omvandlas till ett fåtal miljarder när man

går ut och vill sänka arbetstiden till sex timmars dag för Svenska folket. Mot allt förnuft i en tid när skattebasen bör öka för att få ökade resurser till välfärden i Sverige så går de tre partierna tvärs mot allt sunt förnuft. Enligt oberoende uträkningar så minskar kapitalanvändningen och produktionen i ungefär samma utsträckning som antal minskade timmar. Så de tre partiernas beräkningar vad det kostar är bara ett önsketänkande helt frikopplat från verkligheten. När partierna påstår att det blir en kostnad på 6 miljarder per år så säger Riksdagens utredningstjänst att samhällsekonomin krymper med hela 700 miljarder och skatteintäkterna minska  med 310 miljarder per år.

Så Löfven får det inte lätt när man skall prata realpolitik med sina vänsterbröder och systrar. Inte undra på att han mer och mer vänder sina blickar mot mittenpartierna för att få hjälp inför nästa mandatperiod.



 

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< September 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Skapa flashcards