Alla inlägg den 11 september 2014

Av tommy norum - 11 september 2014 14:49



Bara att konstatera att om de rödgröna vinner över alliansen utan att få majoritet så ligger man verkligen dåligt till för att kunna föra en politik värt namnet.

Löfven är medveten om detta och går ut gång på gång och försöker få gehör för att kunna regera med hjälp av alliansens småpartier. Nu är det Folkpartiet han bjuder in för ett samarbete över blockgränserna för att kunna bilda en regeringsduglig regering. Bara att konstatera om rödgröna inte lyckas få en egen majoritet så har man inte en chans att kunna styra landet när SD bestämmer utgången med hjälp av alliansen hur rösterna i riksdagen kommer att avgöra utgången i omröstninagra .  

Löfven har ju tydligt sagt till att om han inte kan skapa en majoritetsregering då kommer han inte bilda en regering. Så än en gång om Socialdemokraterna misslyckas att bilda en majoritetsregering med utgångspunkt från valresultatet hur väljarna röstar på blocken så kommer Alliansen fortsätta utan majoritet men kommer i riksdagen lägga förslag där man räknar med att SD ställer upp.

Det är kört för Socialdemokraterna om man inte lyckas få majoritet med sina vänsterbröder . Frågan är väl hur många av medborgaren inser det faktumet när man går till valurnorna. Och det där med nyval kommer troligtvis både Alliansen och SD blockera i riksdagen .  TN

Valet en riktig rysare – kan sluta i nyval

14 minuter sedan TT
Foto: TT

När Sverige vaknar upp efter valet kan ett komplicerat spel om regeringsmakten vänta. Stefan Löfven får sannolikt uppdraget att bilda regering – men måste komma överens med MP och V för att inte fällas av Alliansen. Det kan sluta med nyval.

Flera opinionsmätningar pekar på att Sverigedemokraterna blir vågmästare och att varken de tre rödgröna partierna eller Alliansen får majoritet. Därmed är det inte säkert att striden om regeringsmakten är över efter valet.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) har uppgett att han avgår om de rödgröna bli större än Alliansen. Riksdagens talman ger då sannolikt S-ledaren Stefan Löfven uppdraget att bilda regering.

Sonderingar

Miljöpartiets språkrör förväntar sig att bli de första som bjuds in till Löfvens riksdagskontor för regeringsförhandlingar. Men för att visa att han innan valet menade allvar med att sträcka ut en hand över blockgränsen kan både C och FP räkna med en inbjudan.

Stalltipset även i S-högkvarteret är dock en minoritetsregering med S och MP. En sådan regering skulle kallt räkna med att V aldrig medverkar till att fälla den.

Måste komma överens med MP

Regeringsförhandlingar kan dra ut på tiden, men Löfvens första statsbudget måste ligga på riksdagens bord senast i mitten av november.

Därför kommer förhandlingarna att handla mycket om budgeten, men också om att röja undan principiella konflikter med MP, till exempel om kärnkraften och försvaret. Att fördela ministerposterna är inte det svåraste.

Ska godkännas

Efter valet 2006 dröjde det till den 6 oktober innan den nya Alliansregeringen tillträdde. Dagen innan hade riksdagen godkänt Moderatledaren Fredrik Reinfeldt som ny statsminister med 175 ja-röster och 169 nej-röster. Denna gång kan statsministeromröstningen bli en rysare.

Med SD som vågmästare skulle oppositionen kunna få ihop de 175 nej-röster som krävs för att stoppa Löfven som statsminister.

Måste S vara överens med V?

Alliansledarna har sagt att de inte ska ”släppa fram en regering som inte har visat att den har förutsättningar att få igenom sitt förslag till statsbudget”.

Det kan tolkas som att Alliansen bara lägger ned sina röster om V sitter med i en rödgrön regering, eller om Löfven har en färdig budgetuppgörelse med V. Men även i det läget skulle SD kunna stoppa Löfvens budget genom att rösta för den budgetmotion som Alliansen planerar att lägga fram.

Fyra försök

Riksdagens talman har fyra försök på sig att föreslå en ny statsminister. Misslyckas de ska nyval utlysas inom tre månader. Statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors tror inte att någon vill driva fram nyval redan i det skedet.

Han tvivlar på att M och S, som ser ut att göra ett dåligt val, skulle känna sig redo för ett nytt. Men om en rödgrön regering i ett senare skede får problem med att få igenom sin politik kan Alliansen åter hävda att de rödgröna inte kan regera.

– Då kan man komma att försöka spela ut nyvalskortet med en förhoppning om att väljarströmmen ska fortsätta till Alliansen, säger Hinnfors.

En nyhet är att det blir en statsministeromröstning även om Alliansen blir större än de rödgröna och Reinfeldt fortsätter som statsminister för en minoritetsregering. Löfven har sagt att S ska rösta nej till en sådan regering. Om MP och V gör samma sak ligger avgörandet i SD:s händer.

Av tommy norum - 11 september 2014 07:00


   



Det verkar som om det parlamentariska läget kommer att bli som förra mandatperioden där SD blir vågmästare.

Om Socialdemokraterna med Löfven som tänkbar stadsminister tänker bilda regering så måste han ta in vänsterpartiet om han inte skall bli utröstad i riksdagen med det läget som nu visas i opinionsundersökningarna.


De borgliga har lovat att om de rödgröna i en regeringsbildning blir större så kommer man att lägga ner sin röster .

Men om Löfven bara tänket ta med med Miljöpartiet så kommer alliansen att rösta emot en sådan regeringsbildning om inte Socialdemokraterna med Miljöpartiet är större än Alliansen. Då går frågan till Alliansen om en regeringsbildning och i bägge lägena  så är det Sverigedemokraterna som kommer att avgöra vilken regering vi får i framtiden.




Utan tvekan så får Socialdemokraterna betydligt svårare att driva regeringspolitik när vi ser hur Sverigedemokraterna som i grunden har borgliga värderingar för det mesta kan vi utläsa  i statistiken över hur SD har röstad den senaste mandatperioden. Hur än valet går om inte de rödgröna får majoritet vilket inte verkarv troligt så kommer troligtvis Alliansen ändå till slut hamna i fortsatt regeringsställning.


Löfven vet att hans enda chans att kunna driva ett vettig regeringspolitik är att få med någon av allianspartierna i en regeringsbildning vilket inte verkar troligt i nuläget. Men Centerpartiet har ju dansat mellan blocken tidigare så ger Löfven bönderna ett nog stor köttben att suga på så vet man aldrig vad som händer. .

TN



Här har vi den sensaste opinionsmätningen 10 sept 


     



TV4/Novus Väljarbarometer 10 september 2014: Skillnaden mellan blocken minskar ytterligare

10 september 2014

I TV4/Novus väljarbarometer 10 september minskar skillnaden mellan blocken ytterligare och är nu endast 3,6 %

M                         21,8 (-0,6)
FP                        7,7 (+1,2)
C                          7,1 (+0,2)
KD                       5,0 (-0,5)
S                           29,8 (-0,8)
V                          6,5 (-0,6)
MP                      8,9 (+0,3)
SD                        8,1 (-1,4)
FI                         3,4 (+1,2)
Annat                 1,7 (+1,0)

M+FP+C+KD   41,6 (+0,3)
S+V+MP           45,2 (-1,1)

Osäkra               9,5 (-1,4)

Uppgången för Fi och Annat parti är statistiskt säkerställt.

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
<<< September 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards