Alla inlägg under februari 2014

Av tommy norum - 14 februari 2014 07:00


  
Ju mer kockar ju sämre soppa

Om inte den här bilden i någon mån visar vad som varit Åmål problem i åratal. En massa viljor utan någon strategi plan som för kommunen framåt. Alla stretar åt sitt håll utan se helheten. Tyvärr så verkar kaoset fortskrida utan att någon med politiska hårda nypor kan få rättning runt grytan.



Saneringen fortsätter i ekonomin efter Centerns vanstyre i många år.


Istället för att låna i bank går man nu ut och låter Åkab låna upp sig när man blir tvingade att köpa upp kommunens avyttrade fasigheter till bokfört värde. Att sedan försäljningsintäkterna går till att beta av pensionsskulden som nu är uppe i 365 miljoner blir ytligare en sten för våra förvaltningar som kommer att få betala det med ökade hyror för att Åkab skall gå skadelösa ur affären.


En skenmanöver för att få loss kapital som på sikt inte förbättrar Åmåls ekonomi utan får väl ses som en brandkårsutryckning för att klara likviditeten. Så i princip så fortsätter lånekarusellen för att klara av ekonomin i kommunen men då via vårt kommunala fastighetsbolag som i fortsättningen blir tvingade att ta ut marknadshyror för att få ekonomiskt täckning av köpen.


Så nu har snart våra politiker förbrukat våra gemensamma tillgångar i fast egendom i form av fastigheter som många gånger var avskrivna genom att avyttra dessa till vårt kommunala bostadsbolag.


Lite Ebberöds kan man tycka när man för att få loss kapital till kommunens drift som man sedan får betala tillbaka i ökade hyror och som kommer att sätta sina spår i de olika verksamheternas ekonomi med ökade fasta kostnader som också kommer att betyda minskad service till medborgarna.


Nu har vi snart inga mer fastigheter att avyttra , inga mer försäkringspengar att ha till godo, nu återstår det bara att betala tillbaka försäljningsintäkterna via hyrorna som våra förvaltningar måste ta för att Åkab skall hålla sig ekonomiskt flytande.


Att Åkab fått ansvaret för våra gemensamt ägda fastigheter är det enda rätta för att få ordning på förvaltningen av dessa. Men att använda vårt fastighetsbolag till att få loss kapital till att driva kommunens verksamheter är väl ytligare ett kvitto på hur illa våra politiker skött sitt förtroendeuppdrag i decennier.


Nu återstår det bara att höja skatterna,  dra åt svångremmen för våra verksamheter som ligger utanför kärnverksamheten, det som man nu i åratal skjutit framför sig i tron att det löser sig nog snart på ett eller annat sätt. Tyvärr finns det inga genvägar runt problemen utan till slut får man bita i det sura äpplet och anpassa sig  efter de inkomster man har. Den verkligheten har man inte velat ta till sig de senaste årtionden utan här har det varit tuta och kör så får vi se vad som hände.


Nu har den hunnit i kapp, så nu står vi där med en pensionsskuld på 379 miljoner, inga fastigheter att avyttra för att få in kapital, inga nya försäkringspengar att hoppas på, högre hyror till våra förvaltningar för att täcka Åkabs kapitalkostnader, en minskad befolkning med midre skattebas att fördela. Här har vi facit på vanstyre utan dess like som fortgått i årtionden utan att något politiskt parti reagerat i tid.


Så nu finns det bara en väg ur det hela, det blir för medborgarna är att ta på tagelskjortan en långt tid framöver.  Tyvärr så har våra politiker som ställt till det och som suttit större delen av den tid som det hela pågått inga funderingar att ta sitt ansvar och avgå innan man ställer till mer oreda för medborgarna.



Av tommy norum - 13 februari 2014 07:00

  

Glafsfjorden 

 

Skattjakt på Hungviksön i Glafsfjorden.

             

     

Mariestads gästhamn

      

Mardrömsprojekt i torrdocka i Sjötorp 

Mellangästhamnen i Sjötorp

       

   

 Skärgårsidyll runt Kållandsö med Kinnekulle i blickfånget

 

 Slottsträdgården på Läckö

 

Förberedelser för operan på Läckö Slott 

   

Bösshamn på Lurö ............................. Genväg runt Lurö


  

Solnedgång över Lurö........................Solnedgåmg ute på Värmlandsnäs 

.

Aspholmen mitt i Vänern

  Örnwalls rundtursbåtar ute på värmlandsnäs  

       Naturupplevelser på Kinekulle

       

Årbol en liten pärla i Vänern

Av tommy norum - 12 februari 2014 07:00


  
Bara att konstatera att Socialdemokraterna i Åmål räcker inte riktigt till att ta vara på våra gemensamma resurser på bästa möjliga sätt.


Här var den förra valparollen att den aviserade skattehöjningen skulle gå enbart till vårdsektorn med en ökad bemanning för att kunna ge en gottagbar vård. Ett spel för galleriet kan vi konstatera med facit i hand.


Så läser vi att personal saknas i omsorgen i Åmål. Var det inte just detta skattehöjningen skulle gå till Michael Karlsson (s) . Inte var det väl för att täcka underskott på Örnäs, eller kompressorer till Högheden , eller satsa på ett äventyrsbad , eller anställa en centrumutvecklare, eller öka byråkratin på stadshuset eller öka kostnaderna till våra föreningar med ytligare bidragare till verksamheterna , eller avskeda tjänstemän med miljonkostnader, eller låta våra tjänstemän och politiker åka jorden runt med skattepengar för bistå u-länderna och att få festa runt med våra vänorter runt om i världen., eller utöka tjänstebilsparken ,eller nya  rondeller i centum mm mm ?

Bara att konstatera att de politiker vi valt inte riktigt räcker till att prioritera var våra skatter till slut hamna ute i verksamheterna runt om i kommunen.


Nog borde väl våra politiker vara informerade hur det står till i omsorgen med de dagliga kontakter man har av verksamheten utan att behöva använda en revisionsfirma för att konstatera detta.


Har man ingen kontakt med de anställda i omsorgen kan man fråga sig. Tyvärr är det bara att konstatera att våra politiker räcker tyvärr inte riktigt till i sina förtroendeuppdrag när man tydligen vägrar att ta till sig verkligheten i de verksamheter man basar över.

 


Våra politiker vägrar att dra ner på kostnaderna utanför kärnverksamheten 


Och att börja spara och dra in på kostnaderna i verksamheterna som inte tillhör kärnverksamheten det vill man inte höra talas om . Michael Karlsson du kan inte räkna med att våra försäkringsbolag betalar tillbaka premierna år ut och år in med miljonbelopp som hittills hållit Åmåls verksamheter flytande.

Tyvärr så har Socialdemokraternas tid vid makten i Åmål inneburit 4 förlorade år för en anpassning till våra inkomster när man har förlitat sig på premie återbetalnigarna på miljonbelopp från försäkringsbolag för att hålla kommunen flytande.


Och vem var det som sa att kommunal vård är mycket bättre än privat ?

Av tommy norum - 11 februari 2014 17:28





 - Medaljörerna i sprint: Teodor Peterson (silver), Ola Vigen Hattestad (guld) och Emil Jönsson (brons)


Silver och brons till Sverige i kaosfinal: "Djävulskt kul"

Den 11/02/2014 klockan 14:50, uppdaterad 11/02/2014 kl 17:37

Ola Vigen Hattestad tog guld i OS-sprinten efter en uppgörelse med Teodor Peterson, som tog silver i en kaotisk final där Marcus Hellner kraschade och Emil Jönsson kämpade sig fram till en bronsplats. "När jag insåg att det var ett silver var jag för jäkla glad ändå", säger Peterson



Av tommy norum - 11 februari 2014 07:00



 

Kungsgatan runt år 1900 med Kungsbron i bakgrunden  


Kungsgatan i hörnet Hjeltegatan runt år 1900 



Här har vi 1930 talets centrum



Nya Stadshuset som kom till på 1940 talet

Kungsgatan på 1950 talet foto taget från hörnet vid Stadshotellet. Miljön av det gamla Åmål finns fortfarande kvar i stadsbilden.   



 ,

1950 talets Åmål på Kungsgatan 



  flygbild över centrum från 1950 talet    

Kungsgatan från torget med Kungsbron i framkant på 1950 talet

.

Här har man tröttnad på gamla hus och som gjorde att rivningshysterin satte i gång på 1960 talet där hela kvarter jämnades med marken för att ersättas med nya moderna byggnader. 

.

Här har i början på 1960 nybyggnationen av det så kallade EPA huset påbörjats.  



Här i bakgrunden i byggnationen av nya  Domushuset i början på 1960 talet ser vi resultatet  av rivningen av det som fanns kvar i centrum på Kungsgatan av byggnation från 1800 talet. Det nya EPA huset, Hurra vad vi var bra  på att värna den gamla bebyggelsen i våra städer på 1950 och 60 talet. 


 

Foto Henry Stake

Av tommy norum - 11 februari 2014 07:00



Den TV sända Gaygalan som i år leddes av Måns Zelmerlöw och som i vanlig ordning gjorde bra ifrån sig både som underhållare och suverän värd för galan.



Måns föll också in i trenden där nakenhet och sexfiksering blev ett återkommande inslag i galan  

Men jag vet inte om det är bara jag som reagerar på dessa flators och bögars sexfixering på scenen i alla möjliga konstellationer. Lite synd när dessa media stjärnor får ta över och gör sig till tolk för de sexuellt avvikande där man skapat en bild av att flators och bögars liv är ett enda orgie i sexuella utsvävningar. När man ändå vet att huvuddelen av våra bögar och flator lever som vem som helt annars, där långvariga förhållanden är lika vanliga eller ovanliga som de heterosexuella.


Är det trycket över att få behålla kändisskapet som man i tid och otid för fram det sexuella i sina framträdandet. ?

En billig och enkel väg för att få uppskattning kan man tycka och som uppskattas av publik för att i bögkulturen tar man för sig mer, man förmedlar mer på scenen av det som förut varit lite tabu. Här finns det inga hämningar på framträdarna vilket kanske gör att vanligt folk har svårt att sätta in bögar som en grupp som flyter in i samhället på ett mer anständigt sätt. Tyvärr så blir nog dessa populistiska framträdande av en liten bögelit mer en hämsko för vanliga bögar och flator som mer vill leva som vanlig Svensson i samhället.



Army of Lovers uppträdde på QX Gaygala 2014.

 

Army of Lovers uppträdande slutvinjett de på QX Gaygala 2014  illustrerar att kanske bögkulturen gått lite för långt när man på scenen utför ett fiktivt samlag som avslutning av Gaygalan. Där vi som ändå har kvar lite mer traditionella värderingar om hur man skall bete sig i livet ändå tycker att man  gått lite väl långt i att exploatera sex.


Men har man inget annat att bjuda på så får man väl ta till att driva med det sexuella, det har ju gått hem i alla läger i alla tider.






Av tommy norum - 10 februari 2014 07:00



     


Klassfoto Södra skolan 1958. foto: Henry Stake

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28
<<< Februari 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards