Alla inlägg den 4 februari 2014

Av tommy norum - 4 februari 2014 07:00

 

Bengtsfors station i början på 1900 talet


Stationsområdet i början på 1900 talet

 

Midsommartåget från Bengtsfors till Billingsfors i början på 1900 talet

         

Stationen i Bengtsfors runt 1940-50 ?

"Järnvägsstationen med nedgående godståg." i början på 1900 talet


Janne reser till Wargön. Står i kupé fönstret" [Janne Ahlin]  början på 1900 talet.




Av tommy norum - 4 februari 2014 07:00

 

Av tommy norum - 4 februari 2014 07:00


Vem skall bestämma om våra liv, är det politiker eller vi själva som vet bäst ?


Försöker Sveriges Radio använda opinionssiffror för ett speciellt syfte. ?


När man läser SvD: s ledare så kan man verkligen undra. Efter att SVT ha frågat 1004 svenskar ifrån 18 år och uppåt i en Webbpanel vad man tyckte om utvecklingen för äldreomsorgen i Sverige jämfört med tidpunkten för valet 2010.

A. Vad tycker man om utvecklingen för äldreomsorgen sedan 2010 ?

B. FInns det tillräckligt med personal inom äldre vården för att tillgodose de äldres behov. ?

C. Hur tycker man äldrevården fungerar ?

D. Är det bra att äldreomsorgen drivs av privata företag ?.

Man behöver inte vara speciellt begåvad för att förstå slutsatsen av den enkäten som närmas verkade utformad i en partsinlaga i valrörelsen. Sätter man frågorna efter de svar man förväntas få så kan en sådan enkät bara sluta på ett sätt där man i svaren söker konflikt , drama och klyftor för att sedan presentera i nyhetsflödet.


Att det sedan fanns politiska redaktörer som inte var sena att använda svaren med en egen utvärdering hur svaren skulle tolkas. Att sedan SVT efter fadäsen informerade om att man inte kan dela upp svaren på olika regioner, som en del politiska redaktörer på vänstersidan gjorde , på grund av för stor felmarginal . Men på det örat ville man inte höra utan här såg man en chans att förmedla ett politiskt budskap, om det sedan var en trovärdig information det struntade man totalt i.


Socialstyrelsens enkät utan politiska förtecken där 140 000 tusen äldre besvarade frågor vad tycker ni om äldreomsorgen förmedlar en helt annan bild av verkligheten . En rikstäckande undersökning av äldre om kvalitén, där de allra flesta äldre är nöjda med sin vård och omsorg. Även anhöriga är mer nöjda över situationen.


Så att ta till sig undersökningar som mer fokuserar att få fram missnöje än att spegla helheten i vår äldreomsorg kommer att öka ju närmare valet vi kommer. Så det gäller verkligen att se upp och läsa mellan raderna var undersökningarna har för syfte.


Egentligen kan vi slå oss för bröstet riktigt ordentligt när den internationella organisationen HelpAge international årliga undersökning med en rankning av länder utifrån hur bra det är att bli gammal .

Sverige blev rankad nr 1 strax före Norge.


Så utan tvekan är Sverige på rätt väg i äldreomsorgen men fortfarande finns det kommuner som satsar pengar på andra saker som själ pengar från kärnverksamheten , där fritid, kultur och arenor tar mer och mer av de gemensamma resurser. Umeå, Vänersborg, Leksand, Solna, är väl ett lysande exempel på hur våra politiker prioriterar våra skatter till ändamål som ligger långt ifrån kärnverksamheten. I lilla Åmål har också våra politiker svårt att se kärnverksamhet som prioritering när man ser facit på satsningar som kostat pengar för att tillgodo se en liten klick politikers särintressen men där man tappat huvudet totalt när vi ser resultatet i ekonomin.



Och visar det sig att äldreomsorgen inte fungerar i en kommun så är det kommunen inte staten som har ansvaret för tillståndet. Så tycker ni att det satsas för lite på vård, skola och omsorg  och för mycket på projekt utanför kärnverksamheten så byt ut den politiska ledningen i valet det är enda sättet att skapa rättning i ledet fört oss medboragre .


Vem erbjuder egentligen bäst service, privat eller kommunal ? 


 

Det här kanske är siffror som man borde ta till sig när man pratar om kommunal vård kontra privat.



Totalt har vi hittat 137 så kallade vårdskandaler 2002–2012. Av det som kunnat utläsas i mediernas rapportering bedömer DS att 45 av dem kan avföras som isolerade händelser eller utslag av fel och brister.

92 fall har vi kategoriserat som allvarliga systemfel i organisation, ledarskap och/eller personalkultur. Merparten av dessa vårdskandaler har skett inom äldreomsorgen. I de här 92 fallen ingår Socialstyrelsens jätterazzia 2010 då hela 67 boenden i 48 kommuner ertappades med att låsa in dementa utan tillsyn.



85 procent av de 92 allvarliga vård­skandalerna har inträffat i den offentliga, kommunala vården. 15 procent hos privata vårdgivare. . 


Presentation

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28
<<< Februari 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Skapa flashcards