Direktlänk till inlägg 14 februari 2014

Lånekarusellen för att klara finanserna i Åmål fortsätter via Åkab

Av tommy norum - 14 februari 2014 07:00


  
Ju mer kockar ju sämre soppa

Om inte den här bilden i någon mån visar vad som varit Åmål problem i åratal. En massa viljor utan någon strategi plan som för kommunen framåt. Alla stretar åt sitt håll utan se helheten. Tyvärr så verkar kaoset fortskrida utan att någon med politiska hårda nypor kan få rättning runt grytan.



Saneringen fortsätter i ekonomin efter Centerns vanstyre i många år.


Istället för att låna i bank går man nu ut och låter Åkab låna upp sig när man blir tvingade att köpa upp kommunens avyttrade fasigheter till bokfört värde. Att sedan försäljningsintäkterna går till att beta av pensionsskulden som nu är uppe i 365 miljoner blir ytligare en sten för våra förvaltningar som kommer att få betala det med ökade hyror för att Åkab skall gå skadelösa ur affären.


En skenmanöver för att få loss kapital som på sikt inte förbättrar Åmåls ekonomi utan får väl ses som en brandkårsutryckning för att klara likviditeten. Så i princip så fortsätter lånekarusellen för att klara av ekonomin i kommunen men då via vårt kommunala fastighetsbolag som i fortsättningen blir tvingade att ta ut marknadshyror för att få ekonomiskt täckning av köpen.


Så nu har snart våra politiker förbrukat våra gemensamma tillgångar i fast egendom i form av fastigheter som många gånger var avskrivna genom att avyttra dessa till vårt kommunala bostadsbolag.


Lite Ebberöds kan man tycka när man för att få loss kapital till kommunens drift som man sedan får betala tillbaka i ökade hyror och som kommer att sätta sina spår i de olika verksamheternas ekonomi med ökade fasta kostnader som också kommer att betyda minskad service till medborgarna.


Nu har vi snart inga mer fastigheter att avyttra , inga mer försäkringspengar att ha till godo, nu återstår det bara att betala tillbaka försäljningsintäkterna via hyrorna som våra förvaltningar måste ta för att Åkab skall hålla sig ekonomiskt flytande.


Att Åkab fått ansvaret för våra gemensamt ägda fastigheter är det enda rätta för att få ordning på förvaltningen av dessa. Men att använda vårt fastighetsbolag till att få loss kapital till att driva kommunens verksamheter är väl ytligare ett kvitto på hur illa våra politiker skött sitt förtroendeuppdrag i decennier.


Nu återstår det bara att höja skatterna,  dra åt svångremmen för våra verksamheter som ligger utanför kärnverksamheten, det som man nu i åratal skjutit framför sig i tron att det löser sig nog snart på ett eller annat sätt. Tyvärr finns det inga genvägar runt problemen utan till slut får man bita i det sura äpplet och anpassa sig  efter de inkomster man har. Den verkligheten har man inte velat ta till sig de senaste årtionden utan här har det varit tuta och kör så får vi se vad som hände.


Nu har den hunnit i kapp, så nu står vi där med en pensionsskuld på 379 miljoner, inga fastigheter att avyttra för att få in kapital, inga nya försäkringspengar att hoppas på, högre hyror till våra förvaltningar för att täcka Åkabs kapitalkostnader, en minskad befolkning med midre skattebas att fördela. Här har vi facit på vanstyre utan dess like som fortgått i årtionden utan att något politiskt parti reagerat i tid.


Så nu finns det bara en väg ur det hela, det blir för medborgarna är att ta på tagelskjortan en långt tid framöver.  Tyvärr så har våra politiker som ställt till det och som suttit större delen av den tid som det hela pågått inga funderingar att ta sitt ansvar och avgå innan man ställer till mer oreda för medborgarna.



 
 
Ingen bild

Åke Olsson

14 februari 2014 13:15

..Mycket bra med "proffsig"skötsel och full koll på förvaltning av dessa fastigheter.Men många frågetecken för många kommer att uppstå.Då full hyrestäckning kommer,infinner sig också problemen.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tommy norum - 6 juli 2023 10:38

                 Lite reklam för min yngsta dotters måleri. Har utställning i Vaxholm i sommar. Hon är en konstnär som blandar friskt med motiven i sina målningar från sin ateljé i Åkersberga. Blandar egna och beställda motiv. Populariteten öv...

Av tommy norum - 11 april 2023 14:01

<br" alt="" />OoM5AAAAgAElEQVR4nOy917NlyXXm98vMbY693lR1uUZ3A90NNMAZzNCM
zMyTQhH6N/UuRSj0pCBnNKPRiARIgiBMW3R1dZevW9cdt11m6iHNzn3qNofUDEkFiF1x49
Y9JnfuzJW5vvUtk+J//pP/3RpjsNZirSVe2mCMQUqJEAJhQQgBgLUWYd1vlYn4lfA+gDUCay1SSteu7j8j
hEDKDCEE1uqt12X8f9pm+...

Av tommy norum - 9 april 2023 10:12

  Insändardebatten i PD där Åmålsborna träter om var centrum ligger och hur våra politiker i Åmål skall gå vidare i vad som i fortsättningen skall bli det nya handelscentrumet i staden.. I bland undrar man var det sunda förnuftet finns int...

Av tommy norum - 8 februari 2023 13:45


      Man slutar aldrig att förvånas över våra politikers totala oförmåga att kunna analysera konsekvenserna av sin naiva flyktingpolitik som bedrivits i det här landet. Skolan som man allt sedan den stora invandrarvågen på 2000 talet har k...

Av tommy norum - 4 februari 2023 14:25


    Frågan är väl om inte släpat in en varg i fårakläder när man valde in : Muharrem Demirok som Centers partiledare.   Et gäng partimedlemmar från Linköping öppnade sig och berättade vad de egentligen tycker om sin ga...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28
<<< Februari 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards