Direktlänk till inlägg 14 februari 2014

Lånekarusellen för att klara finanserna i Åmål fortsätter via Åkab

Av tommy norum - 14 februari 2014 07:00


  
Ju mer kockar ju sämre soppa

Om inte den här bilden i någon mån visar vad som varit Åmål problem i åratal. En massa viljor utan någon strategi plan som för kommunen framåt. Alla stretar åt sitt håll utan se helheten. Tyvärr så verkar kaoset fortskrida utan att någon med politiska hårda nypor kan få rättning runt grytan.Saneringen fortsätter i ekonomin efter Centerns vanstyre i många år.


Istället för att låna i bank går man nu ut och låter Åkab låna upp sig när man blir tvingade att köpa upp kommunens avyttrade fasigheter till bokfört värde. Att sedan försäljningsintäkterna går till att beta av pensionsskulden som nu är uppe i 365 miljoner blir ytligare en sten för våra förvaltningar som kommer att få betala det med ökade hyror för att Åkab skall gå skadelösa ur affären.


En skenmanöver för att få loss kapital som på sikt inte förbättrar Åmåls ekonomi utan får väl ses som en brandkårsutryckning för att klara likviditeten. Så i princip så fortsätter lånekarusellen för att klara av ekonomin i kommunen men då via vårt kommunala fastighetsbolag som i fortsättningen blir tvingade att ta ut marknadshyror för att få ekonomiskt täckning av köpen.


Så nu har snart våra politiker förbrukat våra gemensamma tillgångar i fast egendom i form av fastigheter som många gånger var avskrivna genom att avyttra dessa till vårt kommunala bostadsbolag.


Lite Ebberöds kan man tycka när man för att få loss kapital till kommunens drift som man sedan får betala tillbaka i ökade hyror och som kommer att sätta sina spår i de olika verksamheternas ekonomi med ökade fasta kostnader som också kommer att betyda minskad service till medborgarna.


Nu har vi snart inga mer fastigheter att avyttra , inga mer försäkringspengar att ha till godo, nu återstår det bara att betala tillbaka försäljningsintäkterna via hyrorna som våra förvaltningar måste ta för att Åkab skall hålla sig ekonomiskt flytande.


Att Åkab fått ansvaret för våra gemensamt ägda fastigheter är det enda rätta för att få ordning på förvaltningen av dessa. Men att använda vårt fastighetsbolag till att få loss kapital till att driva kommunens verksamheter är väl ytligare ett kvitto på hur illa våra politiker skött sitt förtroendeuppdrag i decennier.


Nu återstår det bara att höja skatterna,  dra åt svångremmen för våra verksamheter som ligger utanför kärnverksamheten, det som man nu i åratal skjutit framför sig i tron att det löser sig nog snart på ett eller annat sätt. Tyvärr finns det inga genvägar runt problemen utan till slut får man bita i det sura äpplet och anpassa sig  efter de inkomster man har. Den verkligheten har man inte velat ta till sig de senaste årtionden utan här har det varit tuta och kör så får vi se vad som hände.


Nu har den hunnit i kapp, så nu står vi där med en pensionsskuld på 379 miljoner, inga fastigheter att avyttra för att få in kapital, inga nya försäkringspengar att hoppas på, högre hyror till våra förvaltningar för att täcka Åkabs kapitalkostnader, en minskad befolkning med midre skattebas att fördela. Här har vi facit på vanstyre utan dess like som fortgått i årtionden utan att något politiskt parti reagerat i tid.


Så nu finns det bara en väg ur det hela, det blir för medborgarna är att ta på tagelskjortan en långt tid framöver.  Tyvärr så har våra politiker som ställt till det och som suttit större delen av den tid som det hela pågått inga funderingar att ta sitt ansvar och avgå innan man ställer till mer oreda för medborgarna. 
ANNONS
 
Ingen bild

Åke Olsson

14 februari 2014 13:15

..Mycket bra med "proffsig"skötsel och full koll på förvaltning av dessa fastigheter.Men många frågetecken för många kommer att uppstå.Då full hyrestäckning kommer,infinner sig också problemen.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av tommy norum - Tisdag 25 feb 20:03


                          Olle Englund en känd Åmåls profil  som dokumenterat stadens liv och rörelser med sina filmer på 50-60 talet.      ...

Av tommy norum - Tisdag 25 feb 14:15

  Över 60 % av de tillfrågade  Socialdemokratiska kommunalråden försöker få Stefan Löfven att klippa trådarna till den marionettdocka han uppfattas som där L,C V och MP drar i trådarna för att få genom sin generösare flyktingpolitik och där S...

Av tommy norum - Torsdag 20 feb 12:49


    Obegåvade kommunalpampar finns det tydligen många av runt om i Sverige speciellt inom de s-styrda kommunerna.Mot allt sunt förnuft så var det många kommunalråd som efter det stora flödet av migranter 2015 lovordade den migrationspoli...

Av tommy norum - Onsdag 19 feb 13:53

Livet i Sockholm på 1950 talet   Lekande barn i ett gammalt militärflygplan på Gärdet Fotograf Hernried, Karl Heinz   Korvgubbe vid Gamla stan .   Cyklister vid slussen.   Rivninga av hus i Klara    Isjaktstävling någon stan ...

Av tommy norum - Måndag 17 feb 11:35


    När Socialdemokraterna pratar om att de är en garant för en fortsatt välfärd - något som de har svårt att leva upp till i verkligheten vilket också sätter det sina spår hos väljarna. I vanlig ordning så letar den S-ledda regeringen  ...

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28
<<< Februari 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ t-norum med Blogkeen
Följ t-norum med Bloglovin'

Frågerutan

36 besvarade frågor

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se