Alla inlägg den 15 februari 2014

Av tommy norum - 15 februari 2014 13:34


Ida Ingemarsdotter, Emma Wikén, Anna Haag och Charlotte Kalla gjorde det ingen trott: Snuvade norskorna på ett närmast givet guld i damernas OS-stafett.
   

Kalla som startade 20 sek efter täten vid sista växlingen i slutsträckan avgjorde i kurvan före upploppet


   TT Nyhetsbyrån

     

Charlotte Kalla blev överfallen av sina lagkompisar vid målgången . 


  TT Nyhetsbyrån 


SVERIGE tar Guld med  med samma lag som tog VM-silver i Val di Fiemme ifjol, fr v: Emma Wikén, Anna Haag, Ida Ingemarsdotter och Charlotte Kalla.

Av tommy norum - 15 februari 2014 07:00






 


Brandkåren Arvika, 23 maj 1933.      
Brandchef G Ekestubbe i den högra bilen. Vid hans sida, Fåll, senare brandchef




 

SM Vinterspel i Palmviken, Arvika. I mål Ivan Lindgren Lycksele, 50 km.
18 februari 1930.  



 


Arvika Ullspinneri i brand. 25 juli 1937.

Av tommy norum - 15 februari 2014 07:00


 


Frågan om våra kommunpolitiker runt om i Sverige är mogna att ta till sig de experter som törs tala sanning om hur utvecklingen bland glesbygdskommunerna kommer att gestalta sig framöver.


Det finns ingen ting som talar för att våra glesbygdskommuner, dit Åmål hör, har en chans att utvecklas i framtiden om inte det finns strukturella fördelar där gruvnäring eller turismen i orter som Åre, Sälen och våra västkustkommuner, där invasionen av sommarbesökare eller möjligheter av en gränshandel kan utveckla kommunerna i rätt riktning. Annars kommer våra kommuner som inte har samma möjligheter fortfarande avfolkas sakta men säkert som de gjort de sista trettio åren.


Så partier som har till politisk agenda att försöka utveckla landsbygden skall man nog ta med en nypa salt. Ett önsketänkande som inte har någon realism i verkligheten. Att det sedan rent ekologiskt är bättre både för människan och miljö att bo i våra storstäder där miljöpåverkan per innevånare är mindre med minskat bilanvändandet, ett bättre logistik , en väl utbyggd kollektivtrafik , en välutbyggd serviceutbud i både kommunala tjänster och privata utbud i både kultur och andra fritidsaktiviteter, en väl utbyggd sjukvård med specialister i närområdet och inte minst en stor arbetsmarknad mer och mer lockar ungdomarna speciellt flickorna till storstäderna. Och all erfarenhet tala sitt tydliga språk att medborgarna vill heller bo på sin arbetsort i ett storstadsområde än att pendla.


Tyskland med sina 80 miljoner innevånare på en mindre yta än Sverige där korta pendelavstånd ger bra förutsättningar för arbete utanför bostadsorten som också borde sätta sina spår i mindre inflyttningen till storstadsområdena, men icke, här som i övriga Europa så fortsätter avfolkningen i oförminskad takt från landsbygden.


Och klarar inte Tyskland med den strukturen och betydligt bättre förutsättningar att bryta utvecklingen hur skall då Sverige kunna göra detta ?  Så nu är det på tiden att våra kommunpolitiker vaknar till och börjar anpassa kommunpolitiken till den verklighet som hållit på de sista trettio åren med utflyttning på grund av en minskad arbetsmarknad och som det inte finns några tecken på till en förändring i framtiden. Och tror man att fibernät och andra investeringar förändrar trenden i våra småbyar runt om centralorterna då har man nog inte riktigt förstått vad som håller på och ske och varför tillståndet är som det är.


Lite skratt resande att tjänstemän förordar en utbyggd turism, ett försök till att utveckla Åmål som handelstad och tron att nya bostadsområden skulle förändra den pågående utvecklingen när forskning, verkligheten i den pågående utvecklingen talar ett helt annat språk.



nurseblog: Förankra dina luftslott stadigt i marken


Att sedan våra tjänstemän har så dåligt på fötterna i sin argumentation, när man på fullt allvar vill påstå att hade vi inte gjort det vi gjort så skulle utvecklingen blivit betydligt sämre. Det om något avslöjar tyvärr kompetensen både hos våra tjänstemän och politiker hur illa man är rustad för den förändring som hållit på i årtionden utan man vill gärna fortsätta i samma spår vilket kommer att bli en dyr affär för kommuninnevånarna när man spendera skattepengar på luftslott.


För guds skull ta till er verkligheten och agera efter den för kommuninnevånarnas bästa.


 

.

Presentation

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28
<<< Februari 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik

Frågerutan

37 besvarade frågor

Ovido - Quiz & Flashcards